EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0543

2009/543/CE: Decizia Comisiei din 13 august 2008 de stabilire a criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare vopselelor și lacurilor de exterior [notificată cu numărul C(2008) 4452] (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 181, 14.7.2009, p. 27–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 02/06/2014; abrogat prin 32014D0312

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/543/oj

14.7.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 181/27


DECIZIA COMISIEI

din 13 august 2008

de stabilire a criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare vopselelor și lacurilor de exterior

[notificată cu numărul C(2008) 4452]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2009/543/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 privind sistemul comunitar revizuit de acordare a etichetei ecologice (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, eticheta ecologică comunitară poate fi acordată unui produs care posedă caracteristici care îi permit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea unor aspecte ecologice esențiale.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede stabilirea unor criterii specifice pentru etichetele ecologice, pe categorii de produse.

(3)

Este necesar să se adopte o nouă decizie de stabilire a criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare vopselelor și lacurilor de exterior.

(4)

Criteriile ecologice, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente, ar trebui să fie valabile pentru o perioadă de trei ani.

(5)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie se bazează pe proiectele de criterii elaborate de Comitetul pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene, instituit în conformitate cu articolul 13 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000.

(6)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Grupul de produse „vopsele și lacuri de exterior” include vopsele și lacuri de exterior decorative și de protecție, baițuri și produse similare utilizate pentru clădiri și mobilă, podele și garduri de exterior, conform alineatului (2), destinate utilizatorilor amatori sau profesioniști, concepute, în primul rând, pentru uz exterior și comercializate ca atare.

Această categorie de produse include, inter alia, acoperiri și vopsele pentru podele; produse nuanțate de către distribuitori, la cererea decoratorilor amatori sau profesioniști; sisteme de nuanțare; vopsele decorative în formulă lichidă sau solidă care au fost precondiționate, nuanțate sau preparate de către producător pentru a răspunde nevoilor clienților, inclusiv vopsele pentru lemn, baițuri pentru lemn și pontoane, acoperiri pentru zidărie și acoperiri de finisare pentru suprafețe metalice (cu excepția acoperirilor de finisare și a grundurilor anticorosive), precum și grunduri (și substraturi) pentru aceste sisteme de produse.

(2)   „Vopsea” înseamnă un material pigmentat de acoperire, sub formă lichidă, de pastă sau pulbere, care, aplicat pe un suport, formează o peliculă opacă cu rol protector, decorativ sau cu proprietăți tehnice specifice.

„Lac” înseamnă un material de acoperire transparent care, aplicat pe un suport, formează o peliculă solidă, transparentă, cu rol protector, decorativ sau cu proprietăți tehnice specifice.

După aplicare, vopseaua sau lacul se usucă și formează un strat solid, aderent și protector.

Vopselele și lacurile decorative sunt vopselele și lacurile care se folosesc pentru clădiri, amenajări și instalații, precum și pentru mobilă, podele și garduri, în scop decorativ și de protecție. Acestea se aplică in situ. Rolul acestora este unul decorativ, însoțit de un rol protector.

Baițurile (lazurile) sunt acoperiri care formează un strat transparent sau semitransparent pentru decorarea și protejarea lemnului de intemperii, permițând o întreținere ușoară.

Lacurile pentru suprafețe de zidărie sunt materiale care formează un strat decorativ sau protector și care se utilizează pentru suprafețe din beton, cărămizi (care permit vopsirea), panouri, tencuieli, silicat de calciu sau fibrociment. Acestea sunt destinate, în principal, utilizării pentru exterior, dar pot fi utilizate pentru interior sau pentru scafe și plafoanele balcoanelor.

„Sistemele de nuanțare” reprezintă o metodă de preparare a vopselelor colorate prin amestecarea unei „baze” cu nuanțe colorate.

(3)   Următoarele produse nu sunt incluse în această categorie:

(a)

acoperirile anticorosive;

(b)

acoperirile antivegetative;

(c)

produsele de protejare a lemnului;

(d)

acoperirile pentru anumite scopuri industriale și profesionale, inclusiv acoperirile de mare rezistență;

(e)

orice produs conceput, în primul rând, pentru uz interior și comercializat ca atare.

Articolul 2

(1)   Pentru acordarea etichetei ecologice comunitare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 și cu alineatele (2) și (3) din prezentul articol, vopselele și lacurile trebuie să se încadreze în categoria de produse „vopsele și lacuri de exterior”, în conformitate cu articolul 1, și să respecte criteriile ecologice stabilite în anexa la prezenta decizie.

(2)   Acoperirile performante bicomponente destinate unor scopuri specifice trebuie să respecte următoarele condiții:

(a)

ambele componente ale acestora trebuie să îndeplinească criteriile ecologice stabilite în anexă [cu excepția criteriului pentru compușii organici volatili (COV)];

(b)

trebuie să fie însoțite de informații prin care să se explice că aceste componente individuale nu trebuie utilizate separat sau și nu trebuie amestecate cu alte produse;

(c)

produsul final gata de utilizare trebuie să îndeplinească criteriile ecologice, inclusiv criteriul pentru COV.

(3)   Acoperirile comercializate atât pentru uz interior, cât și exterior trebuie să îndeplinească criteriile prevăzute în prezenta decizie pentru vopselele și lacurile de exterior, precum și criteriile prevăzute în Decizia 2009/544/CE a Comisiei (2) pentru vopselele și lacurile de interior.

Articolul 3

Criteriile ecologice pentru categoria de produse „vopsele și lacuri de exterior”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente acestora sunt valabile 4 ani de la data intrării în vigoare a prezentei decizii.

Articolul 4

În scopuri administrative, numărul de cod atribuit categoriei de produse „vopsele și lacuri de exterior” este „33”.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 13 august 2008.

Pentru Comisie

Olli REHN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 237, 21.9.2000, p. 1.

(2)  A se vedea pagina 39 din prezentul Jurnal Oficial.


ANEXĂ

A.   CADRU

Scopurile criteriilor

Aceste criterii au ca scop, în special:

utilizarea eficientă a produsului și minimizarea deșeurilor;

reducerea riscurilor de mediu și a altor riscuri (de exemplu, acumularea de ozon în troposferă) prin reducerea emisiilor de solvenți;

reducerea deversării de substanțe toxice sau poluante în ape. Criteriile se stabilesc la niveluri care promovează etichetarea vopselelor și lacurilor de exterior cu un impact scăzut asupra mediului.

Cerințele de evaluare și verificare

În cadrul fiecărui criteriu sunt indicate cerințele specifice de evaluare și verificare.

Atunci când solicitantului i se cere să prezinte declarații, documentație, analize, rapoarte de testare sau alte dovezi care să ateste îndeplinirea criteriilor, se înțelege că aceste documente pot proveni de la solicitant și/sau furnizorul (furnizorii) acestuia și/sau de la furnizorul (furnizorii) celui (celor) din urmă etc., după caz.

Dacă este cazul, se pot utiliza metode de testare diferite de cele indicate pentru fiecare criteriu, în cazul în care organismul competent care examinează cererea le consideră a fi echivalente.

Dacă este cazul, organismele competente pot solicita documente doveditoare și pot efectua verificări independente.

Se recomandă organismelor competente să ia în considerare punerea în aplicare a sistemelor recunoscute de management de mediu, precum EMAS sau EN ISO14001, la evaluarea cererilor și verificarea îndeplinirii criteriilor (Notă: nu este necesară punerea în aplicare a unor astfel de sisteme de management de mediu).

În cazul în care criteriile fac referire la ingrediente, acestea includ substanțe și preparate. Definițiile „substanțelor” și „preparatelor” sunt prevăzute în Regulamentul REACH [Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (1)].

Trebuie furnizată organismului competent formula exactă a produsului pentru toate substanțele din componența acestuia utilizate de solicitant. Orice substanță, inclusiv impuritățile, prezentă în concentrații mai mari de 0,01 % (m/m) trebuie raportată, cu excepția cazului în care criteriile specifică o concentrație mai mică.

B.   CRITERII ECOLOGICE

Toate criteriile, cu excepția criteriului 3 referitor la limitele de COV, se aplică pentru vopsea sau lac în ambalajul său. Conform Directivei 2004/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2), limitele de COV se referă la produsul gata de utilizare și, prin urmare, conținutul maxim de COV trebuie calculat pe baza oricăror adaosuri recomandate, de exemplu coloranți și/sau diluanți. Pentru efectuarea acestui calcul, sunt necesare datele oferite de furnizorii de materii prime privind conținutul de substanță solidă, conținutul de COV și densitatea produsului.

Criteriile 1 și 2 se aplică numai în cazul vopselelor de culoare albă și de culori deschise (inclusiv acoperiri de finisare, grunduri, substraturi și/sau produse intermediare).

În cazul sistemelor de nuanțare, criteriile 1 și 2 se aplică numai pentru alb (baza conținând cea mai mare parte a TiO2). În cazul în care baza de culoare albă nu îndeplinește cerința de cel puțin 6 m2 pe litru la o putere de acoperire de 98 % conform criteriului 7(a), criteriile trebuie îndeplinite după nuanțarea necesară pentru a produce culoarea standard RAL 9010.

Criteriile 1 și 2 nu se aplică acoperirilor transparente.

1.   Pigmenții albi

Conținutul de pigment alb (pigmenți albi anorganici cu un indice de refracție de peste 1,8): Vopselele au un conținut de pigment alb mai mic sau egal cu 38 g pe m2 de peliculă uscată, cu o opacitate de 98 %. Această cerință nu se aplică pentru lacuri și baițuri.

Evaluare și verificare: Solicitantul fie prezintă o declarație de neutilizare, fie precizează conținutul de pigmenți albi și rata de dispersare, alături de calculul detaliat indicând respectarea acestui criteriu.

2.   Dioxid de titan

Dioxidul de titan: Emisiile și deversările de deșeuri rezultate în urma producerii oricărui pigment utilizat pe bază de dioxid de titan nu depășesc următoarele valori [derivate din Documentul de referință privind cele mai bune tehnologii disponibile pentru fabricarea de substanțe chimice anorganice în volume mari (BREF) (August 2007)]:

emisii de SOx (exprimate ca SO2): 266 mg pe m2 de peliculă uscată (cu o opacitate de 98 %);

deșeuri pe bază de sulfați: 19 g pe m2 de peliculă uscată (cu o opacitate de 98 %);

deșeuri pe bază de cloruri: 3,9, 6,8 și, respectiv, 12,5 g pe m2 de peliculă uscată (cu o opacitate de 98 %), pentru rutilul natural, rutilul sintetic și scorie.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă fie o declarație de neutilizare, fie documentație justificativă indicând nivelurile respective de emisii și deversări de deșeuri pentru acești parametri, conținutul de dioxid de titan al produsului, puterea de dispersare, precum și calcule detaliate indicând respectarea acestui criteriu.

3.   Compuși organici volatili (COV)

Conținutul de COV nu depășește:

Clasificarea produsului (Directiva 2004/42/CE)

Limite de COV (g/l inclusiv apă)

Acoperiri pentru pereții exteriori cu substrat mineral

40

Vopsele pentru decorațiuni exterioare și acoperire de protecție pentru lemn și metal, inclusiv substraturile

90

Lacuri pentru decorațiuni exterioare și baițuri, inclusiv baițurile opace

90

Baițuri de exterior cu strat de grosime minimă

75

Grunduri (pentru exterior)

15

Grunduri pentru mărirea aderenței (pentru exterior)

15

Acoperiri performante monocomponente

100

Acoperiri performante bicomponente pentru utilizări finale specifice, de exemplu pentru podele

100

În acest context, compuși organici volatili (COV) înseamnă orice compuși organici care au un punct de fierbere inițial mai mic sau egal cu 250 °C, măsurat la o presiune standard de 101,3 kPa, conform definiției din Directiva 2004/42/CE. Subcategoriile de vopsele și lacuri din directivă sunt utilizate pentru a defini limitele de COV. Numai categoriile semnificative în ceea ce privește acoperirile pentru exterior sunt prezentate aici.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu. Solicitatul indică conținutul de COV pentru toate produsele.

4.   Hidrocarburile aromatice volatile (HAV)

Nu se adaugă hidrocarburi aromatice volatile în mod direct înainte sau în timpul nuanțării produsului (dacă este cazul); totuși, se pot adăuga ingrediente care conțin HAV până la o limită la care conținutul de HAV să nu depășească 0,1 % (m/m) din conținutul produsului final.

În acest context, hidrocarbură aromatică volatilă (HAV) înseamnă orice compus organic conform definiției din Directiva 2004/42/CE care are un punct de fierbere inițial mai mic sau egal cu 250 °C, măsurat la o presiune standard de 101,3 kPa și care conține cel puțin un nucleu aromatic în formula sa structurală desfășurată.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu, prin care declară că nu au fost adăugate alte HAV decât cele conținute în ingredientele prefabricate și, dacă este cazul, declarații de la furnizorii ingredientelor pentru confirmarea conținutului de HAV al acestora.

5.   Metale grele

Nu se folosesc ca ingrediente sau substanțe de nuanțare a produsului următoarele metale grele sau compușii acestora (după caz) (fie ca substanță, fie ca parte a unui preparat folosit): cadmiu, plumb, crom VI, mercur, arsenic, bariu (cu excepția sulfatului de bariu), seleniu, antimoniu.

Nu se adaugă cobalt ca ingredient, cu excepția sărurilor de cobalt folosite ca sicativ în vopselele alchide. Aceste săruri pot fi utilizate într-o concentrație care să nu depășească 0,05 % (m/m) din produsul final, măsurată ca cobalt metal. Cobaltul conținut în pigmenți face excepție, de asemenea, de la această cerință.

Se acceptă ca ingredientele să conțină urme din aceste metale până la 0,01 % (m/m) provenite din impuritățile materiilor prime.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu, precum și declarații de la furnizorii ingredientelor (dacă este cazul).

6.   Substanțe periculoase

(a)

Produsul: Produsul nu se clasează în categoria celor foarte toxice, toxice, periculoase pentru mediu, cancerigene, toxice pentru reproducție, dăunătoare, corosive, mutagene sau iritante (numai în cazul în care acest lucru este cauzat de prezența ingredientelor etichetate cu R43) în conformitate cu Directiva 1999/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3), înainte sau după nuanțare (dacă este cazul).

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu, însoțită de o fișă tehnică de siguranță a produsului care să respecte cerințele din anexa II la Regulamentul REACH.

(b)

Ingrediente (foarte toxice, toxice, cancerigene, mutagene, toxice pentru reproducție): Nu se folosește niciun ingredient, inclusiv cele pentru nuanțare (dacă este cazul), căruia i se atribuie sau i se poate atribui, la momentul depunerii solicitării, una dintre următoarele fraze de risc (sau combinații ale acestora):

R23 (toxic la inhalare);

R24 (toxic în contact cu pielea);

R25 (toxic în caz de ingerare);

R26 (foarte toxic la inhalare);

R27 (foarte toxic în contact cu pielea);

R28 (foarte toxic în caz de ingerare);

R33 (pericol de efecte cumulate);

R39 (pericol de efecte ireversibile foarte grave);

R40 (probe reduse de efect cancerigen);

R42 (poate provoca sensibilizare prin inhalare);

R45 (poate cauza cancer);

R46 (poate cauza afectare genetică ereditară);

R48 (pericol de afecțiuni grave cauzate de expunere prelungită);

R49 (poate provoca cancer prin inhalare);

R60 (poate afecta fertilitatea);

R61 (poate dăuna fătului în timpul sarcinii);

R62 (risc posibil de afectare a fertilității);

R63 (risc posibil de efecte nocive pentru făt);

R68 (risc posibil de efecte ireversibile),

în conformitate cu Directiva 67/548/CEE a Consiliului (4) și modificările sale ulterioare sau cu Directiva 1999/45/CE și modificările sale ulterioare. Ingredientele active cărora li se atribuie sau li se poate atribui una dintre frazele de risc R23, R24, R25, R26, R27, R28, R39, R40 sau R48 (sau combinații ale acestora) pot fi totuși utilizate ca conservanți, până la limita maximă de 0,1 % (m/m) din compoziția totală a vopselei.

În mod alternativ, poate fi avut în vedere sistemul global armonizat de clasificare [Globally Harmonised System (GHS)] (5). În acest caz, nu se folosesc ingredientele, inclusiv cele pentru nuanțare (dacă este cazul), clasificate conform următoarelor categorii (sau combinații ale acestora):

toxicitate acută (orală) – categoriile I, II, III;

toxicitate acută (dermică) – categoriile I, II, III;

toxicitate acută (inhalare) – categoriile I, II, III;

sensibilizare respiratorie – categoria I;

substanțe mutagene – categoriile I, II;

substanțe cancerigene – categoriile I, II;

substanțe toxice pentru reproducere – categoriile I, II;

toxicitate sistemică pentru organe țintă specifice (expunere unică) – categoriile I, II;

toxicitate sistemică pentru organe țintă specifice (expunere repetată) – categoriile I, II,

conform ST/SG/AC.10/30 (6), modificat prin ST/SG/AC.10/34/Add.3 cu privire la sistemul global armonizat de clasificare și etichetare a substanțelor chimice. Ingredientele active utilizate în formulă ca conservanți, cărora li se atribuie următoarele categorii GHS, pot fi, totuși, utilizate până la o limită de 0,1 % (m/m) din conținutul total al vopselei:

toxicitate acută (orală, dermică, inhalare) – I, II, III (numai orală sau dermică);

toxicitate sistemică pentru organe-țintă specifice (expunere unică și/sau repetată) – I, II (sau o combinație a acestora); și

cancerigenitate categoria II.

În vopselele alchide se poate utiliza metil-etil-chetoxim până la o limită de 0,3 % (m/m).

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu, însoțită de o fișă tehnică de siguranță a produsului care să respecte cerințele din anexa II la Regulamentul REACH.

(c)

Ingrediente (periculoase pentru mediul înconjurător): Niciun ingredient, inclusiv cele pentru nuanțare (dacă este cazul), căruia i se atribuie sau i se poate atribui, la momentul depunerii solicitării, una dintre următoarele fraze de risc (sau combinații ale acestora), nu trebuie să depășească 2 % (m/m):

N R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice);

N R50/53 (foarte toxic pentru organismele acvatice, poate avea efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic);

N R51/53 (foarte toxic pentru organismele acvatice, poate avea efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic);

N R52/53 (foarte toxic pentru organismele acvatice, poate avea efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic);

R51 (toxic pentru organismele acvatice);

R52 (dăunător pentru organismele acvatice);

R53 (poate avea efecte negative de durată asupra mediului acvatic),

conform Directivei 67/548/CEE sau Directivei 1999/45/CE.

În mod alternativ, poate fi avut în vedere sistemul global armonizat de clasificare [Globally Harmonised System (GHS)] (7). În acest caz, niciun ingredient, inclusiv cele pentru nuanțare (dacă este cazul), căruia i se atribuie sau i se poate atribui, la momentul depunerii solicitării, una dintre următoarele clasificări, nu trebuie să depășească 2 % (m/m):

Categorii de toxicitate acvatică (și combinații ale acestora):

acută I, II, III;

cronică I, II, III, IV,

stabilite în ST/SG/AC.10/30 și modificate în ST/SG/AC.10/34/Add.3 privind sistemul global armonizat de clasificare și etichetare a substanțelor chimice.

În orice caz, suma totală a ingredientelor cărora li se atribuie sau li se poate atribui, la momentul solicitării, una dintre aceste fraze de risc (sau combinații ale acestora) sau clasificări GHS nu trebuie să depășească 4 % (m/m).

Această cerință nu se aplică pentru amoniac sau alchil amoniac.

Această cerință nu înlătură obligația de respectare a cerinței prevăzute la criteriul 6(a) de mai sus.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu, însoțită de o listă a ingredientelor și de câte o fișă tehnică de siguranță a produsului pentru fiecare ingredient, care să respecte cerințele din anexa II la Regulamentul REACH.

(d)

Alchilfenoletoxilați (AFEO): AFEO nu se utilizează în compoziția produsului, nici înainte, nici în timpul nuanțării (dacă este cazul).

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu.

(e)

Compuși ai izotiazolinonei: Conținutul de compuși ai izotiazolinonei al produsului nu depășește 0,05 % (m/m), înainte sau după nuanțare (dacă este cazul). În cazul acoperirilor pentru lemn, compușii izotiazolinonei nu depășesc 0,2 % (m/m). De asemenea, conținutul amestecului de 5-clor-2-metil-2H-izotiazol-3-onă (CE nr. 247-500-7) și 2-metil-2H-izotiazol-3-onă (CE nr. 220-239-6) (3:1) nu depășește 0,0015 % (m/m).

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu, indicând cantitățile (în cazul în care s-au folosit aceste substanțe).

(f)

Alchilsulfonații perfluorați (ASPF), acizii carboxilici perfluorați (ACPF), inclusiv acidul perfluorooctanoic (APFO) și substanțele înrudite enumerate în „Listele preliminare ale OCDE de PFOS, ASPF, APFO, ACPF, compuși înrudiți și substanțe chimice care se pot descompune în ACPF (astfel cum au fost modificate în 2007)” nu se permit în acest produs. Lista OCDE este inclusă în anexa la acest document de prezentare a criteriilor.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu.

(g)

Formaldehidă: Nu se adaugă formaldehide libere. Substanțele care eliberează formaldehide se pot adăuga numai în cantități care să asigure, după nuanțare (dacă este cazul), un conținut total de formaldehide libere de cel mult 0,001 % (m/m).

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu. În plus, solicitantul prezintă rezultatele testelor efectuate de furnizorii de materii prime utilizând metoda de testare VdL-RL 03 (linia directoare VdL 03) „Concentrația de formaldehide din cutiile metalice stabilită prin metoda acetil-acetonă” și calcule de relaționare a datelor din aceste teste cu produsul final, pentru a demonstra că concentrația finală maximă posibilă de formaldehide eliberate de substanțele care eliberează formaldehide nu depășește 0,001 % (m/m). În mod alternativ, formaldehidele provenite din substanțele care eliberează formaldehide pot fi măsurate în produsul final pe baza cromatografiei lichide de înaltă performanță, utilizând un standard național sau o metodă validată, conform descrierii din standardul ISO/IEC 17025.

(h)

Solvenți organici halogenați: Fără a aduce atingere criteriilor 6a, 6b și 6c, se pot utiliza în produs, înainte și după nuanțare (dacă este cazul), numai compușii halogenați care, în momentul depunerii solicitării, au fost evaluați în ceea ce privește riscul și nu au fost clasificați cu frazele de risc (sau combinații ale acestora): R26/27, R45, R48/20/22, R50, R51, R52, R53, R50/53, R51/53, R52/53 și R59, în conformitate cu Directiva 67/548/CEE și Directiva 1999/45/CE.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu.

(i)

Ftalați: Fără a aduce atingere criteriilor 6a, 6b și 6c, se pot utiliza în produs, înainte și după nuanțare (dacă este cazul), numai ftalații care, în momentul depunerii solicitării, au fost evaluați în ceea ce privește riscul și nu au fost clasificați cu frazele de risc (sau combinații ale acestora): R60, R61, R62, R50, R51, R52, R53, R50/53, R51/53, R52/53, în conformitate cu Directiva 67/548/CEE și cu modificările acesteia. În plus, DNOF (di-n-octil-ftalat), DINF (di-isononil ftalat), DIDF (di-isodecil ftalat) nu sunt permise în produs.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind respectarea acestui criteriu.

7.   Adecvarea pentru utilizare

(a)

Putere de dispersare: Vopsele albe și vopsele de culoare deschisă (inclusiv acoperirile de finisare, grundurile, substraturile și/sau produsele intermediare) au o putere de dispersare de cel puțin 6 m2 pe litrul de produs (la o putere de acoperire de 98 %).

În cazul sistemelor de nuanțare, criteriul se aplică numai pentru baza de culoare albă (baza conținând cea mai mare parte a TiO2). În cazul în care baza de culoare albă nu îndeplinește cerința de cel puțin 6 m2 pe litru la o putere de acoperire de 98 %, criteriul trebuie îndeplinit după nuanțarea necesară a bazei de culoare albă pentru a produce culoarea standard RAL 9010. Pentru toate celelalte baze utilizate pentru a obține produse nuanțate – acestea fiind baze care, de regulă, conțin mai puțin TiO2 și care nu pot îndeplini criteriul de cel puțin 6 m2 pe litru la o putere de acoperire de 98 % – criteriul nu se aplică. Pentru vopselele care fac parte dintr-un sistem de nuanțare, solicitantul trebuie să informeze utilizatorul final pe eticheta produsului și/sau la punctul de vânzare ce nuanță sau grund/substrat (care poartă, dacă este posibil, etichetă ecologică europeană) trebuie utilizate ca strat de bază înainte de aplicarea nuanței mai închise.

Grundurile cu proprietăți specifice de blocare/etanșare, penetrare/mărire a aderenței și grundurile cu proprietăți adezive specifice pentru suprafețele din aluminiu și pentru cele galvanizate au o putere de dispersie (la o putere de acoperire de 98 %) de cel puțin 6 m2 pe litru de produs.

Vopselele elastomerice au o putere de dispersare (la o putere de acoperire de 98 %) de cel puțin 4 m2 pe litru de produs.

Această cerință nu se aplică pentru lacuri, baițuri, acoperiri și vopsele pentru podele, substraturi, alte grunduri de aderență sau orice alte acoperiri transparente.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare utilizând metoda ISO6504/1 (Vopsele și lacuri – stabilirea puterii de acoperire – Partea 1: Metoda Kubelka-Munk pentru vopsele albe și deschise la culoare) sau 6504/3 [Partea 3: stabilirea ratei de contrast (opacității) pentru vopselele deschise la culoare la o putere fixă de dispersare] sau (pentru vopselele special concepute pentru un efect decorativ tridimensional și caracterizate printr-un strat foarte gros), metoda NF T 30 073 (sau echivalent). În cazul bazelor utilizate pentru a obține produse nuanțate care nu sunt evaluate conform cerințelor menționate anterior, solicitantul prezintă dovezi conform cărora utilizatorul final este informat că trebuie să utilizeze un grund și/sau o nuanță de gri (sau o altă nuanță relevantă) ca substrat înainte de aplicarea produsului.

(b)

Rezistența la apă: Lacurile, acoperirile și vopselele pentru podele au o rezistență la apă în conformitate cu standardul ISO 2812-3, astfel încât, după o expunere de 24 de ore și o perioadă de recuperare de 16 ore, să nu existe nici o modificare de luciu sau culoare.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare utilizând metoda ISO 2812-3 (Vopsele și lacuri – stabilirea rezistenței la lichide – Partea 3: Metoda de utilizare a unui mediu absorbant).

(c)

Aderență: Vopselele pentru zidărie (cu excepția grundurilor transparente) trebuie să obțină un punctaj de trecere la testul EN 24624 (ISO 4624) de stabilire a aderenței prin încercarea la tracțiune, iar acoperirile și vopselele pentru podele, substraturile pentru beton, acoperirile pentru lemn și metal, trebuie să obțină un punctaj de trecere de cel puțin 2 la testul EN 2409 de stabilire a aderenței prin metoda tăieturilor încrucișate. La efectuarea testului EN 24624, se obține un punctaj de trecere în cazul în care forța de coeziune a substratului este mai mică decât forța de adeziune a vopselei; în alte circumstanțe, aderența vopselei trebuie să depășească o valoare de trecere de 1,5 Mpa.

Solicitantul evaluează grundul și/sau acoperirea de finisare separat sau împreună, ca parte a unui sistem [la testare, sistemul trebuie să conțină, dacă este posibil, produse care poartă eticheta ecologică europeană (cu excepția sistemelor destinate suprafețelor metalice)]. La testarea separată a acoperirii de finisare, acesta trebuie să fie considerat cel mai nefavorabil scenariu în ceea ce privește aderența.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare utilizând metoda EN ISO 2409 sau EN 24624 (ISO 4624), după caz.

(d)

Abraziune: Acoperirile pentru podele și vopselele pentru podele au o rezistență la abraziune care nu depășește o pierdere în greutate de 70 mg după 1 000 de cicluri de testare cu o sarcină de 1 000 g și un abraziv tip CS10, conform standardului EN ISO 7784-2:2006.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare care să demonstreze îndeplinirea acestui criteriu, utilizând metoda EN ISO 7784-2:2006.

(e)

Rezistența la intemperii: Vopselele de finisare pentru zidărie, precum și acoperirile de finisare pentru lemn și metal, inclusiv lacurile, sunt expuse la intemperii artificiale în aparatul de testare a rezistenței la intemperii, inclusiv lămpi fluorescente și condensare sau sprayuri cu apă, conform 11507:2007. Vopselele pentru zidărie sunt expuse la condiții de testare timp de 1 000 de ore, iar acoperirile de finisare (inclusiv lacurile) sunt expuse la condiții de testare timp de 500 de ore. Condițiile de testare sunt: UVA 4h/60 °C + umiditate 4h/50 °C.

În mod alternativ, acoperirile de finisare pentru lemn și lacurile pentru lemn pot fi expuse la intemperii timp de 500 de ore în aparatul QUV de testare accelerată a rezistenței la intemperii cu o expunere ciclică la radiații UV(A) și pulverizare, în conformitate cu EN 927-6.

Modificările de culoare ale mostrelor expuse la intemperii nu sunt mai mari de ΔΕ * = 4, iar diminuarea luciului lacurilor nu este mai mare de 30 % din valoarea inițială. Luciul se măsoară conform standardului ISO 2813. Criteriul pentru modificarea culorii nu se aplică în cazul lacurilor transparente și al bazelor.

Cretarea se testează folosind metoda EN ISO 4628-6:2007 pentru acoperirile de finisare pentru zidărie și acoperirile de finisare pentru lemn și metal (dacă este cazul), după ce mostrele au fost expuse la intemperii. Acoperirile trebuie să obțină un scor de 1,5 sau superior (0,5 sau 1,0) la acest test. Standardul conține exemple de referință ilustrate.

Pentru straturile de acoperire de finisare pentru zidărie și acoperirile de finisare pentru lemn sau metal, următorii parametri se evaluează, de asemenea, după ce mostrele au fost expuse intemperiilor:

decojire, conform standardului ISO 4628-5:2003; densitatea stratului decojit 2 sau mai puțin, mărimea stratului decojit 2 sau mai puțin;

crăpare, conform standardului ISO 4628-4:2003; cantitatea de crăpături 2 sau mai puțin, mărimea crăpăturii 3 sau mai puțin;

umflare, conform standardului ISO 4628-2:2003; densitatea stratului umflat 3 sau mai puțin; mărimea stratului umflat 3 sau mai puțin.

Datorită numărului mare de nuanțe posibile, aceste teste se vor limita la vopseaua de bază utilizată.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare folosind fie metoda ISO11507:2007, în conformitate cu parametrii specificați, fie metoda EN 927-6, sau ambele (dacă este cazul). Pe lângă aceasta, solicitantul prezintă rapoarte de testare utilizând EN ISO 4628-2, 4, 5, 6, dacă este cazul. Solicitantul prezintă, de asemenea, o declarație prin care să ateste (dacă este cazul) că modificarea culorii acoperirii se încadrează în parametrii stabiliți prin prezentul document.

(f)

Permeabilitatea la vaporii de apă: În cazul în care vopselele de exterior pentru zidărie și beton sunt declarate ca fiind permeabile, vopseaua se clasifică în clasa II (permeabilitate medie la vaporii de apă) sau într-o clasă superioară, conform metodei de testare EN ISO 7783-2. Datorită numărului mare de nuanțe posibile, acest criteriu se va limita la testarea vopselei de bază utilizate; această cerință nu se aplică în cazul grundurilor transparente.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează un raport de testare folosind metodologia EN ISO 7783-2.

(g)

Permeabilitatea la apă în stare lichidă: În cazul în care vopselele de exterior pentru zidărie și beton sunt declarate ca fiind impermeabile la apă sau elastomerice, acoperirea se clasifică în clasa III (permeabilitate scăzută la lichide), conform metodei DIN EN 1062-3:1999. Datorită numărului mare de nuanțe posibile, acest criteriu se va limita la testarea vopselei de bază utilizate. Toate celelalte vopsele pentru zidărie se clasifică în clasa II (permeabilitate medie la lichide) sau într-o clasă superioară, conform metodei de testare DIN EN 1062-3:1999.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare folosind metodologia DIN EN 1062-3:1999.

(h)

Rezistența la acțiunea fungilor: În cazul în care acoperirile de finisare pentru zidărie sunt declarate ca având proprietăți antifungice, acoperirea are scorul 2 sau un scor superior (mai puțin de 10 % acoperire fungică), conform metodei BS 3900:G6. Datorită numărului mare de nuanțe posibile, acest criteriu se va limita la testarea vopselei de bază utilizate.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare folosind metodologia BS 3900:G6.

(i)

Acoperirea fisurilor: În cazul în care vopseaua pentru zidărie (sau beton) este declarată ca având proprietăți elastomerice, aceasta se clasifică cel puțin ca A1 la 23 °C, conform DIN EN 1062-7:2004. Datorită numărului mare de nuanțe posibile, acest criteriu se va limita la testarea vopselei de bază utilizate.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare folosind metodologia DIN EN 1062-7:2004.

(j)

Rezistența la acțiunea substanțelor alcaline: Vopselele pentru zidărie și grundurile nu prezintă defecte evidente atunci când acoperirea este pătată timp de 24 de ore cu o soluție de NAOH în concentrație de 10 %, conform metodei ISO 2812-4:2007. Evaluarea se efectuează după o perioadă de uscare-recuperare de 24 de ore.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport de testare folosind metodologia ISO EN 2812-4:2007.

8.   Informații pentru consumatori

Următoarele informații figurează pe ambalaj sau sunt atașate ambalajului:

utilizarea, suportul și condițiile de utilizare pentru care este destinat produsul. Acestea includ recomandări privind lucrările pregătitoare etc., cum ar fi pregătirea corectă a suportului, recomandări pentru utilizarea sa în exterior (după caz) sau temperatura;

recomandări de curățare a sculelor și de gestionare adecvată a deșeurilor (pentru a limita poluarea apelor). Aceste recomandări se adaptează tipului de produs și domeniului de aplicare în cauză și pot fi însoțite de pictograme, după caz;

recomandări privind condițiile de depozitare a produsului după deschidere (pentru limitarea deșeurilor solide), inclusiv măsurile de siguranță, după caz;

în cazul acoperirilor de culoare mai închisă, pentru care nu se aplică criteriul 7(a), se includ instrucțiuni privind utilizarea grundului sau a vopselei de bază adecvate (care poartă, dacă este posibil, eticheta ecologică europeană);

un text care să specifice faptul că vopseaua neutilizată necesită manipulare de specialitate pentru o eliminare ecologică, în condiții de siguranță, și că, prin urmare, aceasta nu trebuie aruncată împreună cu resturile menajere sau deversată. Este necesar să se apeleze la autoritățile locale pentru recomandări privind eliminarea și colectarea;

recomandări cu privire la măsurile de protecție pentru vopsitor. Următorul text (sau un text echivalent) apare pe ambalaj sau este atașat ambalajului.

Pentru mai multe informații privind motivul pentru care acestui produs i s-a acordat eticheta ecologică Floarea, vă rugăm să vizitați site-ul web: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel

Evaluare și verificare: La depunerea solicitării, se prezintă o mostră de ambalaj al produsului, împreună cu o declarație corespunzătoare de îndeplinire a acestor criterii, dacă este cazul.

9.   Informații care figurează pe eticheta ecologică

Rubrica 2 de pe eticheta ecologică conține următorul text:

rezultate bune pentru uz exterior;

restricții privind substanțele periculoase;

conținut scăzut de solvenți.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o mostră a ambalajului produsului, pe care figurează eticheta, însoțită de o declarație de îndeplinire a acestui criteriu.


(1)  JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

(2)  JO L 143, 30.4.2004, p. 87.

(3)  JO L 200, 30.7.1999, p. 1.

(4)  JO 196, 16.8.1967, p. 1.

(5)  La 27 iunie 2007, Comisia Europeană a adoptat „Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor și de modificare a Directivei 67/548/CEE și a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006” [COM(2007) 355 final]. Pentru informații suplimentare cu privire la suprapunerea dintre sistemul existent și GHS, consultați anexa VII din volumul III al propunerii adoptate. http://ec.europa.eu/enterprise/reach/docs/ghs/ghs_prop_vol_iii_en.pdf

(6)  Comitetul de experți în domeniul transportului de mărfuri periculoase și al sistemului global armonizat de clasificare și etichetare a substanțelor chimice din cadrul Organizației Națiunilor Unite: http://www.unece.org/trans/main/dgdb/dgcomm/ac10rep.html

(7)  A se vedea nota de subsol 5.


Top