Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0300

    2009/300/CE: Decizia Comisiei din 12 martie 2009 de stabilire a criteriilor ecologice revizuite de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru televizoare [notificată cu numărul C(2009) 1830] (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 82, 28.3.2009, p. 3–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/11/2020; abrogat prin 32020D1804 Data de expirare a valabilității se bazează pe data publicării actului de abrogare care intră în vigoare la data notificării sale. Actul de abrogare a fost notificat, dar data notificării nu este disponibilă pe EUR-Lex – se utilizează în locul său data publicării.

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/300/oj

    28.3.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 82/3


    DECIZIA COMISIEI

    din 12 martie 2009

    de stabilire a criteriilor ecologice revizuite de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru televizoare

    [notificată cu numărul C(2009) 1830]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2009/300/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 privind sistemul comunitar revizuit de acordare a etichetei ecologice (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf,

    după consultarea Comitetului Uniunii Europene pentru etichetare ecologică,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede că eticheta ecologică comunitară poate fi acordată unui produs care prezintă caracteristici care îi permit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea unor aspecte de mediu esențiale.

    (2)

    Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede stabilirea unor criterii specifice de etichetare ecologică pe categorii de produse, elaborate pe baza criteriilor prevăzute de Comitetul Uniunii Europene pentru etichetare ecologică.

    (3)

    Regulamentul prevede, de asemenea, că revizuirea criteriilor de etichetare ecologică și a cerințelor asociate de evaluare și verificare trebuie să aibă loc în timp util, înainte de expirarea perioadei de valabilitate a criteriilor stabilite pentru categoria de produse în cauză.

    (4)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, a avut loc o revizuire în timp util a criteriilor ecologice și a cerințelor asociate de evaluare și verificare prevăzute de Decizia 2002/255/CE a Comisiei din 25 martie 2002 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru televizoare (2).

    (5)

    Având în vedere această revizuire, pentru a reflecta progresele științifice și evoluția pieței, este necesară stabilirea unor noi criterii ecologice.

    (6)

    Mai mult, este necesară modificarea definiției categoriei de produse stabilite în respectiva decizie, pentru a ține seama de noile tehnologii.

    (7)

    Din motive de claritate, Decizia 2002/255/CE trebuie înlocuită în consecință. Deoarece perioada de valabilitate a criteriilor ecologice stabilite în decizia respectivă a fost prelungită până la 31 octombrie 2009, decizia trebuie înlocuită începând cu 1 noiembrie 2009.

    (8)

    Criteriile ecologice, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente, sunt valabile până la 31 octombrie 2013.

    (9)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului instituit în temeiul articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Categoria de produse „televizoare” cuprinde:

    „Echipamentele electronice alimentate de la rețea, care au ca funcție și scop de bază recepționarea, decodarea și afișarea semnalelor de transmisie TV.”

    Articolul 2

    Pentru a i se acorda eticheta ecologică comunitară în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, un televizor trebuie să facă parte din categoria de produse „televizoare” și să respecte criteriile ecologice prevăzute în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 3

    Criteriile ecologice pentru categoria de produse „televizoare”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente, rămân valabile până la 31 octombrie 2013.

    Articolul 4

    În scopuri administrative, numărul de cod atribuit televizoarelor este „022”.

    Articolul 5

    Decizia 2002/255/CE se abrogă.

    Articolul 6

    Prezenta decizie se aplică de la 1 noiembrie 2009.

    Articolul 7

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 12 martie 2009.

    Pentru Comisie

    Stavros DIMAS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 237, 21.9.2000, p. 1.

    (2)  JO L 87, 4.4.2002, p. 53.


    ANEXĂ

    CADRU

    Scopurile criteriilor

    Pentru a obține eticheta ecologică, produsul trebuie să respecte criteriile descrise în prezenta anexă, menite să promoveze:

    reducerea impactului negativ asupra mediului și a riscurilor ecologice legate de consumul de energie (încălzirea globală, acidificarea, epuizarea resurselor neregenerabile) prin limitarea consumului de energie;

    reducerea impactului negativ asupra mediului care decurge din utilizarea resurselor naturale;

    reducerea impactului negativ asupra mediului care decurge din utilizarea substanțelor periculoase prin reducerea utilizării acestor substanțe.

    În plus, criteriile încurajează aplicarea celor mai bune practici (utilizarea optimă a mediului) și sensibilizează consumatorii față de protecția mediului.

    Se recomandă organismelor competente să ia în considerare implementarea sistemelor recunoscute de management de mediu, precum EMAS sau EN ISO 14001, la evaluarea solicitărilor și la monitorizarea respectării criteriilor din prezenta anexă. (Notă: nu este necesară implementarea unor astfel de sisteme de management de mediu).

    Condiții de evaluare și verificare

    Cerințele specifice de evaluare și verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu.

    Atunci când este posibil, testările ar trebui efectuate de laboratoare acreditate corespunzător sau de laboratoare care îndeplinesc cerințele din standardul EN ISO 17025 și care au competența de a efectua încercările relevante.

    În cazul în care este necesar, organismele competente pot să ceară documentația justificativă și să efectueze verificări independente.

    Se recomandă organelor competente să ia în considerare implementarea sistemelor recunoscute de management de mediu, precum EMAS sau ISO 14001, la evaluarea solicitărilor și la monitorizarea respectării criteriilor din prezenta anexă. (Notă: nu este necesară implementarea unor astfel de sisteme de management de mediu).

    CRITERII

    1.   Economii de energie

    (a)   Modul standby pasiv

    (i)

    Consumul televizorului în modul standby pasiv este ≤ 0,30 W, cu excepția situației în care este îndeplinită condiția de la punctul (ii).

    (ii)

    În cazul televizoarelor cu un comutator de deconectare ușor vizibil, care au un consum de energie < 0,01 W la comutarea în poziția off (oprit), consumul în modul pasiv standby este ≤ 0,50 W.

    (b)   Consumul maxim de energie

    Televizoarele trebuie să aibă un consum de energie în modul on (pornit) ≤ 200 W.

    (c)   Eficiența energetică

    Până la 31 decembrie 2010, televizoarele purtând eticheta ecologică introduse pe piață trebuie să aibă un consum de putere în modul on (pornit) mai mic sau egal cu 0,64 · (20 W + A · 4,3224 W/dm2).

    De la 1 ianuarie 2011 și până la 31 decembrie 2012, televizoarele purtând eticheta ecologică introduse pe piață trebuie să aibă un consum de putere în modul on (pornit) mai mic sau egal cu 0,51 · (20 W + A · 4,3224 W/dm2).

    De la 1 ianuarie 2013, televizoarele purtând eticheta ecologică introduse pe piață trebuie să aibă un consum de putere în modul on (pornit) mai mic sau egal cu 0,41 · (20 W + A · 4,3224 W/dm2).

    Unde A este suprafața vizibilă a ecranului (1), exprimată în dm2.

    Evaluare și verificare, literele (a)-(c): televizorul trebuie testat cu privire la consumul de putere în modul on (pornit), în starea în care acesta este livrat clientului, conform standardului revizuit IEC62087, utilizându-se semnalul video de difuzare dinamică (a se vedea „Metode de măsurare a consumului de putere al echipamentelor audio, video și similare”). Dacă televizorul afișează automat un meniu la pornire, setarea implicită va fi cea recomandată de producător pentru o utilizare normală la domiciliu. Solicitantul transmite un raport de testare autorității competente de acordare a etichetei ecologice, în care se demonstrează că televizorul întrunește cerințele prevăzute la literele (a)-(c).

    În ceea ce privește întrunirea condițiilor de la litera (a) punctul (ii), solicitantul declară că televizorul respectă cerința și prezintă o reprezentare fotografică din care să reiasă prezența comutatorului de deconectare.

    În ceea ce privește întrunirea condițiilor de la litera (c), solicitantul demonstrează că, la prima introducere pe piață după datele specificate în criteriu, oricare din televizoarele sale purtând eticheta ecologică îndeplinește criteriul corespunzător de eficiență energetică. Dacă acest lucru nu poate fi demonstrat, autoritatea competentă emite autorizația pentru eticheta ecologică numai pentru perioada pentru care poate fi demonstrată conformitatea.

    2.   Conținutul de mercur al lămpilor fluorescente

    Cantitatea totală de mercur (Hg) din toate lămpile nu poate depăși, per ecran, 75 mg în cazul ecranelor cu o diagonală a ecranului vizibil mai mică sau egală cu 40 de țoli (101 cm).

    Cantitatea totală de mercur (Hg) din toate lămpile nu poate depăși, per ecran, 99 mg în cazul ecranelor cu o diagonală a ecranului vizibil mai mare de 40 de țoli (101 cm).

    Evaluare și verificare: solicitantul furnizează o declarație semnată, conform căreia televizorul respectă aceste cerințe. Declarația cuprinde și documentația din care să reiasă numărul de lămpi folosite și conținutul total de mercur al lămpilor, obținută de la furnizori.

    3.   Prelungirea duratei de viață

    Producătorul oferă o garanție comercială care să asigure că televizorul va funcționa cel puțin doi ani. Această garanție este valabilă de la data livrării către client.

    Se garantează că vor exista piese de schimb electronice compatibile timp de șapte ani, din momentul încetării producției.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să declare conformitatea produsului cu aceste cerințe.

    4.   Proiectarea în vederea facilitării demontării

    Producătorul demonstrează că televizorul poate fi ușor demontat de către operatori de reciclare cu pregătire profesională în domeniu, care folosesc uneltele pe care le au la dispoziție în mod normal, în scopul:

    efectuării de reparații și înlocuiri de piese uzate;

    înlocuirii de piese învechite sau depășite; și

    separarea pieselor și materialelor, în vederea reciclării.

    Pentru facilitarea demontării:

    Îmbinările din interiorul televizorului trebuie să permită demontarea acestuia de exemplu șuruburi, dispozitive de fixare, în special în cazul pieselor care conțin substanțe periculoase.

    Piesele de plastic trebuie să fie fabricate dintr-un singur polimer sau din polimeri compatibili pentru reciclare și să aibă marcajul corespunzător ISO 11469, dacă au o greutate mai mare de 25 g.

    Nu se folosesc inserții metalice care nu pot fi separate.

    Datele cu privire la tipul și cantitatea substanțelor periculoase din televizor se colectează în conformitate cu Directiva 2006/121/CE a Consiliului (2) și cu Sistemul Global Armonizat de Clasificare și Etichetare a Chimicalelor (GHS).

    Evaluare și verificare: Odată cu cererea se depune un raport de testare, în care se detaliază modalitatea de demontare a televizorului. Acesta trebuie să cuprindă o diagramă descompusă a televizorului, care să identifice componentele principale și substanțele periculoase din componente. Raportul poate fi în format scris sau audio-vizual. Informațiile cu privire la substanțele periculoase trebuie furnizate autorității competente de acordare a etichetei ecologice, sub forma unei liste de materiale în care să se identifice tipul, cantitatea materialelor și locul unde sunt amplasate acestea.

    5.   Metalele grele și substanțele ignifuge

    (a)

    Substanțele ignifuge care conțin plumb, mercur, cadmiu, crom hexavalent, bifenili polibromurați (BPB) sau eteri de difenil polibromurați (DEPB), astfel cum sunt enumerate la articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2002/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3), nu pot fi folosite la televizoare decât dacă aplicațiile respectivelor substanțe sunt prevăzute în anexa la directiva susmenționată ca nefăcând obiectul cerințelor de la articolul 4 alineatul (1) din directivă sau dacă valoarea maximă a concentrației este mai mică sau egală cu pragul specificat în aceeași anexă. În ceea ce privește anexa, valoarea maximă a concentrației de BPB și DEPB este < 0,1 %.

    (b)

    Componentele din plastic nu trebuie să conțină substanțe ignifuge sau preparate ce conțin substanțe care, la momentul depunerii cererii, sunt încadrate sau pot fi încadrate în oricare dintre următoarele fraze de risc (sau combinații ale acestora):

    R40 (risc posibil de cancer);

    R45 (poate cauza cancer);

    R46 (poate cauza modificări genetice ereditare);

    R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice);

    R51 (toxic pentru organismele acvatice);

    R52 (periculos pentru organismele acvatice);

    R53 (poate produce efecte negative pe termen lung asupra mediului acvatic);

    R60 (poate afecta fertilitatea);

    R61 (poate dăuna fătului în timpul sarcinii);

    R62 (posibil risc de afectare a fertilității);

    R63 (posibil risc de afectare a fătului în timpul sarcinii).

    astfel cum au fost definite prin Directiva 2006/121/CE. Această cerință nu se aplică substanțelor ignifuge reactive, adică substanțele care își schimbă proprietățile în momentul utilizării (respectiv, substanțele care nu sunt prezente în produsul final într-o concentrație > 0,1 %), astfel încât frazele de risc menționate anterior nu se mai aplică.

    Evaluare și verificare: Un certificat semnat de producătorul televizorului, prin care se declară conformitatea cu aceste cerințe, se transmite autorității competente responsabilă cu acordarea etichetei ecologice. De asemenea, autorității competente responsabilă cu acordarea etichetei ecologice i se transmite o declarație de conformitate semnată de furnizorii de material plastic și substanțe ignifuge, precum și copii ale fișelor tehnice de securitate ale materialelor și substanțelor. Toate substanțele ignifuge utilizate trebuie indicate cu claritate.

    6.   Instrucțiuni de utilizare

    Televizorul se comercializează însoțit de instrucțiunile de utilizare corespunzătoare, care cuprind și sfaturi privind o utilizare ecologică a acestuia. Aceste informații trebuie prezentate într-un singur loc, ușor de găsit în manualul de utilizare și pe site-ul web al producătorului. Informațiile trebuie să includă în special:

    (a)

    Consumul de putere al televizorului în diverse moduri: on (pornit), off (oprit), standby pasiv (veghe), inclusiv informații privind economiile de energie ce pot fi realizate în aceste moduri.

    (b)

    Consumul mediu anual de energie al televizorului, exprimat în kWh, calculat pe baza modului on (pornit), în stare de funcționare timp de 4 ore pe zi și 365 de zile pe an.

    (c)

    Informații referitoare la faptul că, prin eficiența energetică, se reduce consumul de energie și, prin urmare, se realizează economii pe plan financiar, deoarece facturile de electricitate sunt mai mici.

    (d)

    Următoarele indicații cu privire la modul în care se poate reduce consumul de putere atunci când nimeni nu se uită la televizor:

    deconectarea televizorului de la rețeaua electrică sau scoaterea din priză reduce la zero consumul de energie al tuturor televizoarelor. Această metodă se recomandă în cazul neutilizării aparatului o perioadă mai mare de timp, cum ar fi pe durata concediilor;

    utilizarea comutatorului de deconectare aduce consumul de energie aproape de zero (dacă televizorul este prevăzut cu un astfel de comutator);

    punerea televizorului în modul standby reduce consumul de energie, însă acesta va absorbi o anumită putere;

    reducerea luminozității ecranului duce la reducerea consumului de energie.

    (e)

    Poziția comutatorului de deconectare (dacă televizorul este prevăzut cu un astfel de comutator).

    (f)

    Informații privind atelierele de reparații, denumirea acestora și personalul calificat, inclusiv detalii de contact, după caz.

    (g)

    Instrucțiuni privind finalul ciclului de viață pentru eliminarea adecvată a televizorului, respectiv aducerea acestuia la un centru specializat de reciclare sau la un magazin de electrocasnice, în sistem „take back”, în conformitate cu Directiva 2002/96/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4).

    (h)

    Informația conform căreia produsul a obținut eticheta „floarea” (etichetă ecologică a UE), însoțită de o explicație succintă a acestei etichete și de mențiunea că mai multe informații privind eticheta ecologică sunt disponibile pe pagina web http://www.ecolabel.eu.

    Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să declare că produsul este în conformitate cu aceste cerințe și să pună la dispoziția organismului competent care evaluează solicitarea un exemplar din manualul de utilizare.

    7.   Informații care figurează pe eticheta ecologică

    Caseta 2 de pe eticheta ecologică include următorul text:

    Eficiență energetică ridicată;

    Emisii reduse de CO2;

    Proiectat să faciliteze repararea și reciclarea.

    Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să declare că produsul este în conformitate cu această cerință și să pună la dispoziția organismului competent o copie a etichetei ecologice, astfel cum apare aceasta pe ambalaj și/sau pe produs și/sau în documentația însoțitoare.


    (1)  Dimensiunea ecranului: Este suprafața ecranului în dm2. Este egală cu [dimensiunea ecranului × dimensiunea ecranului × 0,480] pentru un ecran standard (format al imaginii 4:3) și cu [dimensiunea ecranului × dimensiunea ecranului × 0,427] pentru un ecran lat (format al imaginii 16:9).

    (2)  JO L 396, 30.12.2006, p. 850.

    (3)  JO L 37, 13.2.2003, p. 19.

    (4)  JO L 37, 13.2.2003, p. 24.


    Top