Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0223

    Regulamentul (CE) nr. 223/2008 al Comisiei din 12 martie 2008 de stabilire a condițiilor și procedurilor de recunoaștere a organizațiilor crescătorilor de viermi de mătase

    JO L 69, 13.3.2008, p. 10–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/02/2016; abrogat prin 32016R0232

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/223/oj

    13.3.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 69/10


    REGULAMENTUL (CE) NR. 223/2008 AL COMISIEI

    din 12 martie 2008

    de stabilire a condițiilor și procedurilor de recunoaștere a organizațiilor crescătorilor de viermi de mătase

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (1), în special articolul 127 coroborat cu articolul 4,

    întrucât:

    (1)

    În temeiul articolului 201 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, Regulamentul (CEE) nr. 707/76 al Consiliului din 25 martie 1976 privind recunoașterea grupărilor producătorilor de viermi de mătase (2) se abrogă începând cu 1 aprilie 2008.

    (2)

    Anumite condiții și obligații prevăzute în Regulamentul (CEE) nr. 707/76 nu au fost incluse în Regulamentul (CE) nr. 1234/2007.

    (3)

    Pentru a permite sectorului sericiculturii să funcționeze corect în continuare și în scopul de a asigura claritatea și raționalizarea, ar trebui adoptat un nou regulament care să stabilească aceste condiții și obligații, precum și normele actuale de punere în aplicare definite în Regulamentul (CEE) nr. 822/76 al Comisiei din 7 aprilie 1976 privind condițiile și procedura de recunoaștere a grupărilor producătorilor de viermi de mătase (3).

    (4)

    Prin urmare, Regulamentul (CEE) nr. 822/76 ar trebui abrogat.

    (5)

    Noul regulament ar trebui să se aplice de la data abrogării Regulamentului (CEE) nr. 707/76.

    (6)

    Articolul 122 din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 prevede recunoașterea în sectorul sericiculturii a organizațiilor de producători care au un scop precis, care poate fi legat, în special, de concentrarea ofertei și comercializarea produselor producătorilor membri, de adaptarea comună a producției la cerințele pieței, ameliorarea produsului și de promovarea raționalizării și mecanizării producției.

    (7)

    Pentru a se evita orice discriminare între crescători și pentru a se asigura unitatea și eficiența oricărei acțiuni întreprinse, ar trebui să se stabilească condițiile și procedurile pentru recunoașterea organizațiilor crescătorilor din sectorul sericiculturii aplicabile la nivel comunitar; organizațiile crescătorilor ar trebui să respecte condițiile și procedurile respective pentru a putea fi recunoscute de către statele membre.

    (8)

    Recunoașterea organizațiilor crescătorilor ar trebui legată de dovada unui nivel corespunzător de activitate economică privind producerea și comercializarea în sectorul sericiculturii, în timp ce, pentru regiunile cu producție scăzută, ar trebui să existe posibilitatea acordării unor derogări. Cu toate acestea, având în vedere că numărul crescătorilor de viermi de mătase a scăzut considerabil în ultimii câțiva ani, pragul privind numărul minim de crescători necesar în vederea constituirii unei organizații a producătorilor, stabilit în Regulamentul (CEE) nr. 822/76, ar trebui redus în mod semnificativ.

    (9)

    Ar trebui să se completeze dispozițiile privind procedura de acordare și de retragere a recunoașterii, precizând informațiile care trebuie furnizate când se face o cerere în acest sens.

    (10)

    Pentru informarea statelor membre și a tuturor celor interesați, ar trebui să se prevadă publicarea, la începutul fiecărui an, a listei grupărilor care au fost recunoscute în cursul anului precedent și a grupărilor a căror recunoaștere a fost retrasă în aceeași perioadă.

    (11)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a organizării comune a piețelor agricole,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    (1)   Statele membre recunosc organizațiile de crescători de viermi de mătase care:

    (a)

    cer să fie recunoscute;

    (b)

    îndeplinesc condițiile generale prevăzute la articolul 122 din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007;

    (c)

    îndeplinesc condițiile generale prevăzute la articolul 2 din prezentul regulament.

    (2)   Autoritatea competentă pentru recunoașterea unei organizații a crescătorilor este autoritatea statului membru pe teritoriul căruia organizația respectivă își are sediul social.

    Articolul 2

    (1)   Pentru a obține recunoașterea, organizațiile crescătorilor trebuie:

    (a)

    să desfășoare activități de producere și comercializare a gogoșilor de viermi de mătase;

    (b)

    să cuprindă cel puțin 50 de crescători care folosesc sau se angajează să folosească cel puțin 2 500 de cutii în anul de piață în care are loc recunoașterea;

    (c)

    să elimine din întregul lor domeniu de activitate orice discriminare între crescătorii din cadrul Comunității referitoare, inter alia, la naționalitatea sau la locul lor de stabilire;

    (d)

    să aibă personalitate juridică sau capacitate juridică suficientă pentru a beneficia, în conformitate cu legislația națională, de anumite drepturi și obligații;

    (e)

    să nu aibă alți membri decât crescătorii de viermi de mătase;

    (f)

    să includă în regulamentul lor următoarele obligații pentru membrii:

    (i)

    să comercializeze, altfel spus să vândă comerțului cu ridicata sau industriei utilizatoare întreaga producție prin intermediul organizației crescătorilor, cu posibilitatea existenței unor derogări pentru anumite cantități;

    (ii)

    să aplice, în materie de producție și comercializare, normele adoptate de către organizația de crescători pentru a adapta volumul ofertei, precum și calitatea produsului la cerințele pieței;

    (iii)

    să nu părăsească organizația înainte de a fi fost membru pentru o perioadă de cel puțin trei ani de la data la care a fost recunoscută organizația și de a fi dat un preaviz de cel puțin un an, fără a aduce atingere dispozițiilor din legislația națională al căror obiectiv este protejarea, în anumite cazuri, a organizației sau a creditorilor săi împotriva consecințelor financiare care ar putea decurge din retragerea unui membru sau împiedicarea retragerii unui membru în cursul exercițiului financiar;

    (g)

    să țină o contabilitate separată pentru activitățile care fac obiectul recunoașterii.

    (2)   În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 195 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, un stat membru poate fi autorizat, la cerere, să recunoască, într-o regiune cu producție scăzută, o organizație care nu îndeplinește condițiile definite la alineatul (1) litera (b) din prezentul articol.

    Articolul 3

    Organizațiile crescătorilor prezintă, împreună cu cererea de recunoaștere, următoarele documente și informații:

    (a)

    statutul organizației;

    (b)

    numele persoanelor autorizate să acționeze în numele și în contul organizației;

    (c)

    o listă a activităților care justifică cererea de recunoaștere;

    (d)

    dovada respectării dispozițiilor prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (b) sau la articolul 2 alineatul (2);

    (e)

    regulile stabilite în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) litera (f) punctul (ii), în special cele privind deshidratarea gogoșilor.

    Articolul 4

    (1)   Statele membre hotărăsc acordarea recunoașterii în termen de două luni de la data depunerii cererii.

    (2)   Statele membre informează Comisia cu privire la decizia lor în termen de două luni și precizează motivele refuzului, în cazul în care refuză o cerere.

    Articolul 5

    (1)   Statele membre exercită un control permanent asupra modului în care se respectă condițiile de recunoaștere de către organizațiile recunoscute.

    (2)   Statele membre retrag recunoașterea unei organizații în cazul în care nu mai sunt îndeplinite condițiile prevăzute pentru recunoaștere sau în cazul în care această recunoaștere se bazează pe informații eronate. Acestea retrag cu efect retroactiv recunoașterea obținută sau utilizată în mod fraudulos.

    (3)   Când un stat membru retrage recunoașterea unei organizații, acesta informează Comisia cu privire la aceasta în termen de două luni, indicând motivele refuzului.

    Articolul 6

    La începutul fiecărui an, Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C lista organizațiilor recunoscute în cursul anului precedent, precum și lista organizațiilor cărora le-a fost retrasă recunoașterea în cursul anului precedent.

    Articolul 7

    Regulamentul (CEE) nr. 822/76 se abrogă.

    Articolul 8

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 aprilie 2008.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 12 martie 2008.

    Pentru Comisie

    Mariann FISCHER BOEL

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

    (2)  JO L 84, 31.3.1976, p. 1.

    (3)  JO L 94, 9.4.1976, p. 19.


    Top