Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0915

    2008/915/CE: Decizia Comisiei din 30 octombrie 2008 de stabilire, în temeiul Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a valorilor pentru clasificările sistemelor de monitorizare ale statelor membre ca rezultat al exercițiului de intercalibrare [notificată cu numărul C(2008) 6016] (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 332, 10.12.2008, p. 20–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/09/2013; abrogat prin 32013D0480

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/915/oj

    10.12.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 332/20


    DECIZIA COMISIEI

    din 30 octombrie 2008

    de stabilire, în temeiul Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a valorilor pentru clasificările sistemelor de monitorizare ale statelor membre ca rezultat al exercițiului de intercalibrare

    [notificată cu numărul C(2008) 6016]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2008/915/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (1), în special secțiunea 1.4.1 punctul (ix) din anexa V,

    întrucât:

    (1)

    Articolul 4 alineatul (1) litera (a) punctul (ii) din Directiva 2000/60/CE obligă statele membre să protejeze, să îmbunătățească și să refacă toate corpurile de apă de suprafață cu scopul de a obține o stare bună a apelor de suprafață în termen de cel mult cincisprezece ani de la data intrării în vigoare a directivei, sub rezerva anumitor excepții, în conformitate cu dispozițiile prevăzute în anexa V la directiva în cauză. Articolul 4 alineatul (1) litera (a) punctul (iii) din Directiva 2000/60/CE obligă statele membre să protejeze și să îmbunătățească toate corpurile de apă artificiale și corpurile de apă puternic modificate, cu scopul de a obține un potențial ecologic bun și o stare chimică bună pentru apele de suprafață în termen de cel mult cincisprezece ani de la data intrării în vigoare a directivei, sub rezerva anumitor excepții, în conformitate cu dispozițiile prevăzute în anexa V. În conformitate cu secțiunea 1.4.1 punctul (i) din anexa V la Directiva 2000/60/CE, trimiterile la starea ecologică trebuie interpretate ca trimiteri la potențialul ecologic în ceea ce privește corpurile de apă artificiale sau puternic modificate.

    (2)

    Secțiunea 1.4.1 din anexa V la Directiva 2000/60/CE stabilește o procedură în scopul asigurării comparabilității rezultatelor monitorizării biologice între statele membre, acestea constituind un element central al clasificării stării ecologice. Acest lucru necesită ca rezultatele sistemelor de monitorizare și de clasificare ale statelor membre să fie comparate prin intermediul unei rețele de intercalibrare, compusă din situri de control în fiecare stat membru și în fiecare ecoregiune din Comunitate. Directiva obligă statele membre să colecteze, după caz, informațiile necesare pentru siturile incluse în rețeaua de intercalibrare pentru a permite evaluarea coerenței sistemului național de clasificare cu definițiile normative ale secțiunii 1.2 din anexa V la Directiva 2000/60/CE și a comparabilității sistemelor de clasificare între statele membre.

    (3)

    Decizia 2005/646/CE a Comisiei din 17 august 2005 privind stabilirea unui registru de situri pentru a forma rețeaua de intercalibrare în conformitate cu Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2) a stabilit registrul siturilor care urmau să formeze rețeaua de intercalibrare menționată în secțiunea 1.4.1 punctul (vii) din anexa V la Directiva 2000/60/CE.

    (4)

    Pentru a putea realiza exercițiul de intercalibrare, statele membre sunt organizate în grupuri de intercalibrare geografică cuprinzând statele membre care au în comun anumite tipuri de corpuri de ape de suprafață, definite în secțiunea 2 din anexa la Decizia 2005/646/CE. Acest lucru a permis fiecărui grup să compare rezultatele sale și să realizeze exercițiul de intercalibrare în rândul membrilor săi.

    (5)

    Exercițiul de intercalibrare se realizează la nivelul elementelor biologice, comparând rezultatele clasificării sistemelor naționale de monitorizare pentru fiecare element biologic și pentru fiecare tip de corp de ape de suprafață comun statelor membre din același grup de intercalibrare geografică și evaluând coerența rezultatelor cu definițiile normative menționate anterior.

    (6)

    „Raportul tehnic privind exercițiul de intercalibrare din Directiva cadru privind apa” descrie în detaliu modul de realizare a exercițiului de intercalibrare pentru categoriile de ape și elementele calitative biologice incluse în anexa la prezenta decizie.

    (7)

    Comisia a facilitat exercițiul de intercalibrare prin intermediul Institutului pentru Mediu și Durabilitate al Centrului Comun de Cercetare din Ispra (Italia) care a coordonat lucrările tehnice.

    (8)

    Exercițiul de intercalibrare reprezintă o sarcină științifică și tehnică complexă. Grupurile de intercalibrare geografică au utilizat opțiuni metodologice diferite pentru a realiza exercițiul în funcție de disponibilitatea datelor de monitorizare pentru diversele elemente calitative biologice și de stadiul de dezvoltare al sistemelor naționale de monitorizare și clasificare. Pentru a spori soliditatea statistică a rezultatelor, majoritatea metodologiilor utilizate de grupurile de intercalibrare geografică implică utilizarea datelor din cât mai multe puncte de control, acoperind o gamă largă de clase de stări, de la stare ecologică foarte bună la stare deteriorată. Prin urmare, au fost utilizate date de monitorizare din situri care nu fac parte din rețeaua de intercalibrare, deoarece aceasta cuprinde doar un număr limitat de situri cu o stare ecologică foarte bună, bună sau moderată.

    (9)

    Comisia a primit rezultatele de intercalibrare pentru o serie de elemente calitative biologice care cuprind definiția stării ecologice. În unele cazuri, rezultatele au fost furnizate doar pentru unii parametri ai elementelor biologice sau doar pentru unele state membre care participă într-un grup de intercalibrare geografică. Astfel, Comisia consideră că, pentru acele cazuri, comparabilitatea nu este asigurată în totalitate. Prin urmare, rezultatele ulterioare de intercalibrare pot face obiectul unei decizii viitoare în momentul în care informațiile relevante în conformitate cu secțiunea 1.4.1 din anexa V la Directiva 2000/60/CE vor fi furnizate de către statele membre.

    (10)

    Este necesară adoptarea la timp a rezultatelor disponibile ale exercițiului de intercalibrare pentru a informa dezvoltarea primelor planuri de gestionare a bazinelor hidrografice și programele de măsuri în conformitate cu articolele 11 și 13 din Directiva 2000/60/CE.

    (11)

    Ca rezultat al exercițiului de intercalibrare, valorile indicilor de calitate ecologică pentru delimitările între clasele de stare ecologică pentru sistemele de clasificare ale statelor membre trebuie să reprezinte o stare ecologică echivalentă. Diferența de valori pentru același element calitativ biologic se datorează metodelor naționale diferite. În plus, din cauza diferențelor în rândul metodelor de calculare și din alte motive, compararea valorilor indicilor de calitate ecologică între diferitele elemente calitative biologice nu este posibilă.

    (12)

    Parametri precum concentrația de clorofilă a, biovolumul fitoplanctonului, procentajul de cianobacterii sau limitele de adâncime ale macroalgelor și angiospermelor nu acoperă în totalitate elementele calitative biologice. Cu toate acestea, datorită disponibilității datelor și metodelor de evaluare, acestea constituie una dintre bazele exercițiului actual de intercalibrare pentru lacuri și ape de coastă. Valorile acestor parametri sunt direct comparabile între statele membre, cu condiția ca diferențele în metodele de prelevare de probe și de analiză să fie luate în considerare. Din aceste motive, în plus față de indicii de calitate ecologică, valorile absolute ale acestor parametri trebuie incluse în anexa la prezenta decizie ca parte a rezultatelor exercițiului de intercalibrare.

    (13)

    Rezultatele trebuie să facă referiri la starea ecologică. În cazul în care corpurile de apă corespunzătoare tipurilor intercalibrate sunt stabilite ca fiind corpuri de apă puternic modificate în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Directiva 2000/60/CE, rezultatele prezentate în anexa la prezenta decizie pot fi utilizate pentru potențialul ecologic bun al acestora, avându-se în vedere modificările fizice și utilizarea apei aferentă acestora în conformitate cu definițiile normative din secțiunea 1.2.5 a anexei V la Directiva 2000/60/CE.

    (14)

    Astfel cum este stabilit în secțiunea 1.4.1 punctul (iii) din anexa V la Directiva 2000/60/CE, statele membre vor trebui să transpună rezultatele exercițiului de intercalibrare în sistemele lor naționale de clasificare pentru a stabili delimitările între starea ecologică foarte bună și bună și între starea bună și moderată pentru toate tipurile lor naționale. Au fost elaborate linii directoare pentru transpunerea rezultatelor intercalibrării în sistemele naționale de clasificare și pentru derivarea condițiilor de referință cu scopul de a susține aplicarea rezultatelor.

    (15)

    Informațiile care vor deveni disponibile prin punerea în aplicare a programelor de monitorizare prevăzute la articolul 8 din Directiva 2000/60/CE și reexaminarea și actualizarea caracteristicilor districtelor hidrografice prevăzute la articolul 5 din Directiva 2000/60/CE pot aduce noi dovezi care ar putea conduce la adaptarea sistemelor de monitorizare și clasificare ale statelor membre la progresul științific și tehnic și, în final, la o reexaminare a rezultatelor exercițiului de intercalibrare pentru îmbunătățirea calității acestora.

    (16)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul Comitetului de reglementare prevăzut la articolul 21 alineatul (1) din Directiva 2000/60/CE,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    În sensul secțiunii 1.4.1 punctul (iii) a anexei V la Directiva 2000/60/CE, statele membre utilizează în clasificările sistemelor lor de monitorizare valorile pentru delimitările între clase stabilite în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 30 octombrie 2008.

    Pentru Comisie

    Stravros DIMAS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 327, 22.12.2000, p. 1.

    (2)  JO L 243, 19.9.2005, p. 1.


    ANEXĂ

    CATEGORIA DE APE: Râuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Alpin

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea râului

    Zona de acumulare (km2)

    Altitudine și geomorfologie

    Alcalinitate

    Regim de debit

    R-A1

    Mic până la mediu, altitudine ridicată, calcaros

    10-1 000

    800-2 500 m (acumulare), pietriș/bolovăniș

    Alcalinitate ridicată (însă nu extrem de ridicată)

     

    R-A2

    Mic până la mediu, altitudine ridicată, silicios

    10-1 000

    500-1 000 m (altitudinea maximă a zonei de acumulare 3 000 m, medie 1 500 m), pietriș

    Necalcaros (granit, roci metamorfice), alcalinitate medie-mică

    Regim de debit glacio-nival

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tip R-A1:

    Germania, Austria, Franța, Italia, Slovenia

    Tip R-A2:

    Austria, Franța, Italia, Spania, Slovenia

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Tipul și țara

    Sistemele naționale de clasificare intercalibrate

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Tipul R-A1

    Austria

    Sistemul austriac pentru evaluarea stării ecologice a râurilor (scenariul cel mai pesimist între indicii multimetrici pentru degradare generală și indicele saprobic)

    0,80

    0,60

    Franța

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norme AFNOR NF T 90 350 (1992) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,93

    0,79

    Germania

    PERLODES – Bewertungsverfahren von Fließgewässern auf Basis des Makrozoobenthos

    0,80

    0,60

    Italia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,97

    0,73

    Slovenia

    Sistemul sloven de evaluare a nevertebratelor bentonice:

    indicele multimetric (hidromorfologie/degradare generală), indicele saprobic

    0,80

    0,60

    Tipul R-A2

    Austria

    Sistemul austriac pentru evaluarea stării ecologice a râurilor (scenariul cel mai pesimist între indicii multimetrici pentru degradare generală și indicele saprobic)

    0,80

    0,60

    Franța (Munții Alpi)

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norme AFNOR NF T 90350 (1992) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,93

    0,71

    Franța (Munții Pirinei)

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norme AFNOR NF T 90350 (1992) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,94

    0,81

    Italia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,95

    0,71

    Spania

    BMWP Iberian (IBMWP)

    0,83

    0,53

    Elementul calitativ biologic: Fitobentos

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Tipul și țara

    Sistemele naționale de clasificare intercalibrate

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Tipul R-A1

    Austria

    Abordarea multimetrică compusă din 3 module/unități metrice (indicele trofic, indicele saprobic și speciile de referință)

    0,87

    0,56

    Franța

    Classification française DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) norme AFNOR NF T 90-354 (2000) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,86

    0,71

    Germania

    Deutsches Bewertungsverfahren für Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB)

    0,73

    0,54

    Slovenia

    Abordarea multimetrică compusă din 3 module/unități metrice

    0,80

    0,60

    Tipul R-A2

    Austria

    Abordarea multimetrică compusă din 3 module/unități metrice (indicele trofic, indicele saprobic și speciile de referință)

    0,87

    0,56

    Franța

    Classification française DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) norme AFNOR NF T 90-354 (2000) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,86

    0,71

    Spania

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS) (Lenoir &Coste, 1996)

    0,94

    0,74

    CATEGORIA DE APE: Râuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Central/Baltic

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea râului

    Zona de acumulare

    (km2)

    Altitudine și geomorfologie

    Alcalinitate

    (meq/l)

    R-C1

    Mic, de câmpie nisipuri silicioase

    10-100

    câmpie, dominată de substraturi nisipoase (particule mici), 3-8 m lățime (nivelul malurilor)

    > 0,4

    R-C2

    Mic, de câmpie roci silicioase

    10-100

    câmpie, rocă 3-8 m lățime (nivelul malurilor)

    < 0,4

    R-C3

    Altitudine redusă-medie, silicios

    10-100

    altitudine medie, rocă (granit) – prundiș, 2-10 m lățime (nivelul malurilor)

    < 0,4

    R-C4

    Mediu, de stepă amalgam

    100-1 000

    câmpie, substrat nisipos – prundiș, 8-25 m lățime (nivelul malurilor)

    > 0,4

    R-C5

    Mare, de câmpie amalgam

    1 000-10 000

    câmpie, zona mrenei, variație de viteză, altitudinea maximă în zona de acumulare: 800 m, > 25 m lățime (nivelul malurilor)

    > 0,4

    R-C6

    Mic, de câmpie calcaros

    10-300

    câmpie, prundiș (calcar), lățime 3-10 m (nivelul malurilor)

    > 2

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipul R-C1:

    Belgia (Flandra), Germania, Danemarca, Franța, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Suedia, Regatul Unit

    Tipul R-C2:

    Spania, Franța, Irlanda, Portugalia, Suedia, Regatul Unit

    Tipul R-C3:

    Austria, Belgia (Wallonia), Republica Cehă, Germania, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Franța, Letonia, Luxemburg, Regatul Unit

    Tipul R-C4:

    Belgia (Flandra), Republica Cehă, Germania, Danemarca, Estonia, Spania, Franța, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Suedia, Regatul Unit

    Tipul R-C5:

    Republica Cehă, Estonia, Franța, Germania, Spania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Suedia, Regatul Unit

    Tipul R-C6:

    Danemarca, Estonia, Spania, Franța, Irlanda, Italia, Polonia, Lituania, Luxemburg, Suedia, Regatul Unit

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemului național de clasificare intercalibrat

    Următoarele rezultate se aplică tuturor tipurilor descrise mai sus.

    Țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Austria

    Sistemul austriac pentru evaluarea stării ecologice a râurilor (scenariul cel mai pesimist între indicii multimetrici pentru degradare generală și indicele saprobic)

    0,80

    0,60

    Belgia (Flandra)

    Indicele multimetric al macronevertebratelor Flandra (MMIF)

    0,90

    0,70

    Belgia (Wallonia)

    Indice Biologique Global Normalisé (IBGN) (Norme AFNOR NF T 90350, 1992) și „Definiția provizorie a stării ecologice bune”, Ministerul regiunii Wallonia (2007)

    0,97

    0,74

    Danemarca

    Indicele danez al faunei râurilor (DSFI)

    1,00

    0,71

    Germania

    PERLODES – Bewertungsverfahren von Fließgewässern auf Basis des Makrozoobenthos

    0,80

    0,60

    Franța

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norme AFNOR NF T 90350 (1992) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,94

    0,80

    Irlanda

    Sistemul de evaluare a calității (valoarea Q)

    0,85

    0,75

    Italia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,96

    0,72

    Luxemburg

    Classification luxembourgeoise DCE, Indice Biologique Global Normalisé (IBGN), Norme AFNOR NF T 90350, 1992) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 07 nr. 4 din 11 aprilie 2007

    0,96

    0,72

    Țările de Jos

    KRW-maatlat

    0,80

    0,60

    Polonia

    BMWP (BMWP-PL) verificat prin indicele modificat Margalef

    0,89

    0,68

    Spania

    Indicii multimetrici din nordul Spaniei

    0,93

    0,70

    Suedia

    Indicele DJ (Dahl & Johnson 2004)

    0,80

    0,60

    Regatul Unit

    Instrumentul de clasificare a nevertebratelor din râuri (RICT)

    0,97

    0,86

    Elementul calitativ biologic: Fitobentos

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemului național de clasificare intercalibrat

    Țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Austria

    Abordarea multimetrică compusă din 3 module/unități metrice (indicele trofic, indicele saprobic și speciile de referință)

    Toate tipurile, altitudine < 500 m

    0,70

    0,42

    Toate tipurile, altitudine > 500 m

    0,71

    0,42

    Belgia (Flandra)

    Proporțiile diatomeelor sensibile la impact și asociate impactului (PISIAD)

    Toate tipurile

    0,80

    0,60

    Belgia (Wallonia)

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS) AFNOR norm NF T 90354 (2000) și „Definiția provizorie a stării ecologice bune”, Ministerul regiunii Wallonia (2007)

    Toate tipurile

    0,93

    0,68

    Estonia

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    Toate tipurile

    0,85

    0,70

    Franța

    Classification française DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) norme AFNOR NF T 90-354 (2000) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    Tipurile naționale 1, 2 și 4

    0,93

    0,80

    Tipul național 3

    0,92

    0,77

    Germania

    Deutsches Bewertungsverfahren für Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB)

    R-C1

    0,67

    0,43

    R-C3

    0,67

    0,43

    R-C4

    0,61

    0,43

    R-C5

    0,73

    0,55

    Irlanda

    Forma revizuită a indicelui trofic al diatomeelor (TDI)

    Toate tipurile

    0,93

    0,78

    Luxemburg

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    Toate tipurile

    0,85

    0,70

    Țările de Jos

    KRW Maatlat

    Toate tipurile

    0,80

    0,60

    Spania

    Unități multimetrice ale diatomeelor (MDIAT)

    Toate tipurile

    0,93

    0,70

    Suedia

    Metodele suedeze de evaluare, reglementările EPA (NFS 2008:1) bazate pe indicele de poluosensibilitate specifică (IPS)

    Toate tipurile

    0,89

    0,74

    Regatul Unit

    Evaluarea diatomeelor pentru starea ecologică a râurilor (DARES)

    Toate tipurile

    0,93

    0,78

    CATEGORIA DE APE: Râuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Continental estic

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea râului

    Ecoregiunea

    Zona de acumulare

    (km2)

    Altitudine

    (m)

    Geologie

    Substrat

    R-E1

    Carpatic: mic-mediu, altitudine medie

    10

    10-1 000

    500-800

    silicios

    prundiș și pietriș

    R-E2

    De șes: dimensiuni medii, de câmpie

    11 și 12

    100-1 000

    < 200

    amalgam

    nisip și nămol

    R-E4

    De șes: dimensiuni medii, altitudine medie

    11 și 12

    100-1 000

    200-500

    amalgam

    nisip și prundiș

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipul R-E1:

    Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia

    Tipul R-E2:

    Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia

    Tipul R-E4:

    Austria, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Slovenia

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Tipul și țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Tipul R-E1, R-E2, R-E4

    Slovacia

    Sistemul slovac pentru evaluarea stării ecologice a râurilor

    0,80

    0,60

    Tipul R-E4

    Austria

    Sistemul austriac pentru evaluarea stării ecologice a râurilor (scenariul cel mai pesimist între indicii multimetrici pentru degradare generală și indicele saprobic)

    0,80

    0,60

    CATEGORIA DE APE: Râuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Mediteranean

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea râului

    Zona de acumulare (km2)

    Altitudine (m)

    Geologie

    Regim de debit

    R-M1

    Altitudine redusă-medie, curenți mediteraneeni

    10-100

    200-800

    Amalgam

    Sezonier

    R-M2

    Mic/mediu, de câmpie, curenți mediteraneeni

    10-1 000

    < 400

    Amalgam

    Sezonier

    R-M4

    Mic/mediu, curenți mediteraneeni de munte

    10-1 000

    400-1 500

    Nesilicios

    Sezonier

    R-M5

    Mic, de câmpie, temporar

    10-100

    < 300

    Amalgam

    Temporar

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipul R-M1:

    Franța, Grecia, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania

    Tipul R-M2:

    Franța, Grecia, Italia, Portugalia, Spania

    Tipul R-M4:

    Cipru, Franța, Grecia, Italia, Spania

    Tipul R-M5:

    Cipru, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Tipul și țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    R-M1

    Franța

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norme AFNOR NF T 90 350 (1992 și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,94

    0,81

    Grecia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,95

    0,71

    Italia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,97

    0,72

    Portugalia

    Indicele portughez al nevertebratelor din zona nordică, IPtIN

    0,92

    0,69

    Spania

    IBMWP

    0,78

    0,48

    R-M2

    Grecia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,94

    0,71

    Italia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,94

    0,70

    Portugalia

    Indicele portughez al nevertebratelor din zona nordică, IPtIN

    0,87

    0,66

    R-M4

    Cipru

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,97

    0,73

    Grecia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,96

    0,72

    Italia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,94

    0,70

    Spania

    IBMWP

    0,83

    0,51

    R-M5

    Italia

    Indicele metric comun de intercalibrare STAR (STAR_ICMi)

    0,97

    0,73

    Portugalia

    Indicele portughez al nevertebratelor din zona sudică, IPtIS

    0,98

    0,72

    Spania

    IBMWP

    0,91

    0,55

    Elementul calitativ biologic: Fitobentos

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Tipul și țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    R-M1

    Franța

    Classification française DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) norme AFNOR NF T 90-354 (2000) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,93

    0,80

    Portugalia

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,84

    0,62

    Spania

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,90

    0,67

    R-M2

    Franța

    Classification française DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) norme AFNOR NF T 90-354 (2000) și circulara MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 din 28 iulie 2005 modificată la 13 iunie 2007

    0,93

    0,80

    Portugalia

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,84

    0,62

    Spania

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,93

    0,70

    R-M4

    Spania

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,91

    0,68

    R-M5

    Portugalia

    Indicele european (CEE)

    0,85

    0,64

    Spania

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,95

    0,71

    CATEGORIA DE APE: Râuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Nordic

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea râului

    Zona de acumulare (segment)

    Altitudine și geomorfologie

    Alcalinitate

    (meq/l)

    Material organic

    (mg Pt/l)

    R-N1

    Mic, de câmpie, silicios, alcalinitate moderată

    10-100 km2

    < 200 m sau sub cea mai înaltă linie de coastă

    0,2-1

    < 30

    (< 150 în Irlanda)

    R-N3

    Mic/mediu, de câmpie, organic

    10-1 000 km2

    < 0,2

    > 30

    R-N4

    Mediu, de câmpie, alcalinitate moderată, silicios

    100-1 000 km2

    0,2-1

    < 30

    R-N5

    Mic, altitudine medie, silicios

    10-100 km2

    Între câmpie și deal

    < 0,2

    < 30

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipul R-N1:

    Finlanda, Irlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit

    Tipul R-N3:

    Finlanda, Irlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit

    Tipul R-N4:

    Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit

    Tipul R-N5:

    Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Următoarele rezultate se aplică tuturor tipurilor descrise mai sus.

    Țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Finlanda

    Sistemul multimetric, prima versiune stabilită

    0,80

    0,60

    Irlanda

    Sistemul de evaluare a calității (valoarea Q)

    0,85

    0,75

    Norvegia

    Scorul mediu pe taxon (ASPT)

    0,99

    0,87

    Suedia

    Indicele DJ (Dahl & Johnson 2004)

    0,80

    0,60

    Regatul Unit

    Instrumentul de clasificare a nevertebratelor din râuri (RICT)

    0,97

    0,86

    Elementul calitativ biologic: Fitobentos

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Următoarele rezultate se aplică tuturor tipurilor descrise mai sus.

    Țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Finlanda

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,91

    0,80

    Irlanda

    Forma revizuită a indicelui trofic al diatomeelor (TDI)

    0,93

    0,78

    Suedia

    Metodele suedeze de evaluare, reglementările EPA (NFS 2008:1) bazate pe indicele de poluosensibilitate specifică (IPS)

    0,89

    0,74

    Regatul Unit

    Evaluarea diatomeelor pentru starea ecologică a râurilor (DARES)

    0,93

    0,78

    CATEGORIA DE APE: Lacuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Atlantic

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea lacului

    Altitudine

    (m deasupra nivelului mării)

    Adâncime medie

    (m)

    Alcalinitate

    (meq/l)

    LA1/2

    De câmpie, puțin adânc, calcaros, mic sau întins

    < 200

    3-15

    > 1

    Țările care au în comun tipul intercalibrat:

    Irlanda și Regatul Unit

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Fitoplancton: Parametrii indicatori ai biomasei (Clorofilă a)

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se referă la valorile medii din perioada de dezvoltare și se aplică tuturor țărilor care au în comun acest tip de lacuri.

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Concentrațiile de clorofilă a (μg/l)

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    LA1/2

    0,55

    0,32

    4,6 -7,0

    8,0-12,0

    CATEGORIA DE APE: Lacuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Alpin

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea lacului

    Altitudine

    (m deasupra nivelului mării)

    Adâncime medie

    (m)

    Alcalinitate

    (meq/l)

    Dimensiunea lacului

    (km2)

    L-AL3

    De câmpie sau altitudine medie, adânc, alcalinitate medie-ridicată (influență alpină), întins

    50-800

    > 15

    > 1

    > 0,5

    L-AL4

    Altitudine medie, puțin adânc, alcalinitate medie-ridicată (influență alpină), întins

    200-800

    3-15

    > 1

    > 0,5

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipurile L-AL3 și L-AL4:

    Austria, Franța, Germania, Italia și Slovenia

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Fitoplancton: Parametrii indicatori ai biomasei

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se referă la valorile medii anuale și se aplică tuturor țărilor care au în comun acest tip de lacuri. Statele membre pot alege utilizarea clorofilei a, a biovolumului total sau ambii parametri.

    Clorofilă a

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Concentrațiile de clorofilă a (μg/l)

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    L-AL3

    0,70

    0,40

    2,1-2,7

    3,8-4,7

    L-AL4

    0,75

    0,41

    3,6-4,4

    6,6-8,0


    Biovolum total

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Biovolume totale (mm3/l)

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    L-AL3

    0,60

    0,25

    0,3-0,5

    0,8-1,2

    L-AL4

    0,64

    0,26

    0,8-1,1

    1,9-2,7

    Fitoplancton: parametrii indicatori ai compoziției și abundenței taxonomice

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai parametrilor naționali intercalibrați

    Țara

    Parametrii naționali intercalibrați

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitările între clase

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Austria

    Slovenia

    Indicele Brettum

    L-AL3

    0,94

    0,83

    4,12-4,34

    3,64-3,83

    L-AL4

    0,94

    0,81

    3,69-3,87

    3,20-3,34

    Germania

    PTSI (Indicele taxonomiei fitoplanctonului din lacuri)

    L-AL3

    0,60

    0,43

    1,25

    1,75

    L-AL4

    0,71

    0,56

    1,75

    2,25

    Italia

    PTIot (Indicele taxonomiei fitoplanctonului)

    L-AL 3 (adâncime medie < 100 m)

    0,95

    0,89

    3,43

    3,22

    L-AL4

    0,95

    0,85

    3,37

    3,01

    PTIspecies (Indicele taxonomiei fitoplanctonului)

    L-AL 3 (adâncime medie > 100 m)

    0,93

    0,82

    4,00

    3,50

    Elementul calitativ biologic: Macrofite

    Rezultate: Indici de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Tipul și țara

    Sistemele naționale de clasificare intercalibrate

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Austria

    Tipurile L-AL3 și L-AL4

    Sistemul austriac de evaluare a macrofitelor: indicele austriac macrofite pentru lacuri (AIM pentru lacuri), Modulul 1

    0,80

    0,60

    Germania

    Tipul L-AL3

    Sistemul german de evaluare a macrofitelor/elementului fitobentos: Modulul 1

    0,78

    0,51

    Germania

    Tipul L-AL4

    Sistemul german de evaluare a macrofitelor/elementului fitobentos: Modulele 1+2

    0,71

    0,47

    CATEGORIA DE APE: Lacuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Central/Baltic

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea lacului

    Altitudine (m deasupra nivelului mării)

    Adâncime medie (m)

    Alcalinitate (meq/l)

    Timpul de rezidență hidrologică (ani)

    L-CB1

    De câmpie, puțin adânc, calcaros

    < 200

    3-15

    > 1

    1-10

    L-CB2

    De câmpie, deloc adânc, calcaros

    < 200

    < 3

    > 1

    0,1-1

    L-CB3

    De câmpie, puțin adânc, mic, silicios (alcalinitate medie)

    < 200

    3-15

    0,2-1

    1-10

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipurile L-CB1 și L-CB2:

    Belgia, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Lituania, Letonia, Țările de Jos, Polonia, Regatul Unit.

    Tipul L-CB3:

    Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Letonia, Polonia.

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Fitoplancton: parametrii indicatori ai biomasei

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se referă la valorile medii din perioada de dezvoltare și se aplică tuturor țărilor care au în comun acest tip de lacuri.

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Concentrațiile de clorofilă a (μg/l)

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    L-CB1

    0,55

    0,32

    4,6-7,0

    8,0-12,0

    L-CB2

    0,63

    0,30

    9,9-11,7

    21,0-25,0

    L-CB3

    0,57

    0,31

    4,3-6,5

    8,0-12,0

    Elementul calitativ biologic: Macrofite

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Următoarele rezultate se aplică tipurilor LCB1 și LCB2.

    Țara

    Sistemele naționale de clasificare intercalibrate

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Belgia

    Sistemul flamand de evaluare a macrofitelor

    0,80

    0,60

    Germania

    Sistemul german de evaluare a macrofitelor: indicele de referință

    0,75

    0,50

    Estonia

    Sistemul estonian de evaluare a macrofitelor

    0,80

    0,60

    Letonia

    Sistemul letonian de evaluare a macrofitelor

    0,80

    0,60

    Olanda

    Sistemul olandez de evaluare a macrofitelor (KRW Maatlat)

    0,80

    0,60

    Regatul Unit

    Sistemul britanic de evaluare a macrofitelor: LEAFPACS

    0,80

    0,60

    CATEGORIA DE APE: Lacuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Mediteranean

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea lacului

    Altitudine

    (m)

    Media anuală Precipitațiile (mm) și T (oC)

    Adâncime medie

    (m)

    Alcalinitate

    (meq/l)

    Dimensiunea lacului

    (km2)

    L-M5/7

    Lac de acumulare, adânc, întins, silicios, „zonă umedă” zonă de acumulare < 20 000 km2

    0-800

    > 800 sau < 15

    > 15

    < 1

    > 0,5

    L-M8

    Lac de acumulare, adânc, întins, calcaros, zonă de acumulare < 20 000 km2

    0-800

    > 15

    > 1

    > 0,5

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipul L-M5/7:

    Grecia, Franța, Portugalia, Spania, România.

    Tipul L-M8:

    Cipru, Grecia, Franța, Italia, Spania, România.

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Fitoplancton: parametrii indicatori ai biomasei

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se referă la valorile medii de vară, adâncimea eufotică și se aplică tuturor țărilor care au în comun acest tip de lacuri. Statele membre pot alege utilizarea clorofilei a, a biovolumului total sau a ambilor parametri.

    Clorofilă a

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Concentrațiile de clorofilă a (μg/l)

    Delimitare bună-medie

    Delimitare bună-medie

    L-M5/7

    0,21

    6,7-9,5

    L-M8

    0,43

    4,2-6,0


    Biovolum total

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Biovolume totale (mm3/l)

    Delimitare bună-medie

    Delimitare bună-medie

    L-M5/7

    0,19

    1,9

    L-M8

    0,36

    2,1

    Fitoplancton: parametrii indicatori ai compoziției și abundenței taxonomice

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se referă la valorile medii de vară, adâncimea eufotică și se aplică tuturor țărilor care au în comun acest tip de lacuri. Statele membre trebuie să utilizeze cel puțin unul dintre parametrii intercalibrați (procentaj de cianobacterii, indicele catalan, indicele Med PTI).

    Procentajul de cianobacterii

    Tipul și țara

    Indicii de calitate ecologică

    Procentul de cianobacterii

    Delimitare bună-medie

    Delimitare bună-medie

    Tipul L-M5/7

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,91

    9,2

    Tipul L-M8

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,72

    28,5

    Indici de calitate ecologică calculați ca ICE = (100 – valoarea delimitării)/(100 – valoarea de referință)

    Indicele catalan

    Tipul și țara

    Indicii de calitate ecologică

    Indicele catalan

    Delimitare bună-medie

    Delimitare bună-medie

    Tipul L-M5/7

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,97

    10,6

    Tipul L-M8

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,98

    7,7

    Indici de calitate ecologică calculați ca ICE = (400 – valoarea delimitării)/(400 – valoarea de referință)

    Indicele Med PTI

    Tipul și țara

    Indicii de calitate ecologică

    Indicele catalan

    Delimitare bună-medie

    Delimitare bună-medie

    Tipul L-M5/7

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,75

    2,32

    Tipul L-M8

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,77

    2,38

    CATEGORIA DE APE: Lacuri

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Nordic

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizarea lacului

    Altitudine

    (m deasupra nivelului mării)

    Adâncime medie

    (m)

    Alcalinitate

    (meq/l)

    Culoare

    (mg Pt/l)

    LN1

    De câmpie, puțin adânc, alcalinitate medie, limpede

    < 200

    3-15

    0,2-1

    < 30

    LN2a

    De câmpie, puțin adânc, alcalinitate redusă, limpede

    < 200

    3-15

    < 0,2

    < 30

    LN2b

    De câmpie, adânc, alcalinitate redusă, limpede

    < 200

    > 15

    < 0,2

    < 30

    LN3a

    De câmpie, puțin adânc, alcalinitate redusă, mezo-humic

    < 200

    3-15

    < 0,2

    30-90

    LN5

    Altitudine medie, puțin adânc, alcalinitate redusă, limpede

    200-800

    3-15

    < 0,2

    < 30

    LN6a

    Altitudine medie, puțin adânc, alcalinitate redusă, mezo-humic

    200-800

    3-15

    < 0,2

    30-90

    LN8a

    De câmpie, puțin adânc, alcalinitate medie, mezo-humic

    < 200

    3-15

    0,2-1

    30-90

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipurile LN1, LN2a, LN3a, LN8a:

    Irlanda, Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit.

    Tipurile LN2b, LN5 și LN6a:

    Norvegia, Suedia, Regatul Unit.

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Fitoplancton: parametrii indicatori ai biomasei

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se referă la valorile medii din perioada de dezvoltare și se aplică tuturor țărilor care au în comun aceste tipuri de lacuri.

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Concentrațiile de clorofilă a (μg/l)

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    LN1

    0,50

    0,33

    5,0-7,0

    7,5-10,5

    LN2a

    0,50

    0,29

    3,0-5,0

    5,0-8,5

    LN2b

    0,50

    0,33

    3,0-5,0

    4,5-7,5

    LN3a

    0,50

    0,30

    5,0-7,0

    8,0-12,0

    LN5

    0,50

    0,33

    2,0-4,0

    3,0-6,0

    LN6a

    0,50

    0,33

    4,0-6,0

    6,0-9,0

    LN8a

    0,50

    0,33

    7,0-10,0

    10,5-15,0

    Elementul calitativ biologic: Macrofite

    Descrierea tipurilor intercalibrate (doar pentru intercalibrarea macrofitelor)

    Tipul

    Caracterizarea lacului

    Alcalinitate (meq/l)

    Culoare (mg Pt/l)

    101.

    Alcalinitate redusă, limpede

    0,05-0,2

    < 30

    102.

    Alcalinitate redusă, humic

    0,05-0,2

    > 30

    201.

    Alcalinitate medie, limpede

    0,2-1,0

    < 30

    202.

    Alcalinitate medie, humic

    0,2-1,0

    > 30

    301.

    Alcalinitate ridicată, limpede

    > 1,0

    < 30

    302.

    Alcalinitate ridicată, humic

    > 1,0

    > 30

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipurile 101, 102, 201 și 202:

    Irlanda, Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit.

    Tipul 301:

    Irlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit.

    Tipul 302:

    Irlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit.

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai metodelor sistemelor naționale de clasificare

    Țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Irlanda

    Indicele macrofitelor libere

    Toate tipurile intercalibrate

    0,90

    0,68

    Suedia

    Indicele trofic al macrofitelor (Ecke)

    Tipul 101

    0,98

    0,79

    Tipul 102

    0,98

    0,88

    Tipul 201

    0,94

    0,83

    Tipul 202

    0,96

    0,83

    Norvegia

    Indicele trofic al macrofitelor (Mjelde)

    Tipul 101

    0,94

    0,61

    Tipul 102

    0,96

    0,65

    Tipul 201

    0,91

    0,72

    Tipul 202

    0,9

    0,77

    Tipul 301

    0,92

    0,69

    Regatul Unit

    Sistemul britanic de evaluare a macrofitelor: LEAFPACS

    Toate tipurile intercalibrate

    0,80

    0,60

    CATEGORIA DE APE: Ape de coastă și ape de tranziție

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Marea Baltică

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Salinitate psu

    Expunere

    Adâncime

    Zile cu gheață

    Alte caracteristici

    CW B0

    0,5-3

    Protejate

    Puțin adânci

    > 150

    Situri în Golful Botnic (Coasta nordică)

    CW B2

    3-6

    Protejate

    Puțin adânci

    90-150

    Situri în Marea Botnică

    CW B3 a

    3-6

    Protejate

    Puțin adânci

    ~90

    Situri în zona cuprinsă între sudul Mării Botnice și Arhipelagul finlandez și Golful de vest al Finladei

    CW B3 b

    3-6

    Expuse

    Puțin adânci

    ~90

    CW B12 a

    Estul Mării Baltice

    5-8

    Protejate

    Puțin adânci

    Situri în Golful Riga

    CW B12 b

    Vestul Mării Baltice

    8-22

    Protejate

    Puțin adânci

    Situri pe coasta de sud a Suediei și pe coasta de sud-vest a Mării Baltice de-a lungul Danemarcei și Germaniei

    CW B13

    6-22

    Expuse

    Puțin adânci

    Situri de-a lungul coastei Estoniei, Lenoniei și Lituaniei, coasta poloneză și insula daneză „Bornholm”

    CW B 14

    6-22

    Protejate

    Puțin adânci

    Lagune

    TW B 13

    6-22

    Expuse

    Puțin adânci

    Ape de tranziție. Amplasate de-a lungul coastei Lituaniei și Poloniei

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipurile CWB0, CWB2, CWB3a, CWB3b:

    Finlanda, Suedia.

    Tipul CWB12a:

    Estonia

    Tipul CWB12b:

    Germania, Danemarca, Suedia.

    Tipul CWB13:

    Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia.

    Tipul CWB14:

    Danemarca, Polonia

    Tipul TWB13:

    Lituania, Polonia.

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Tipul și țara

    Sistemul național de clasificare intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    CW B0

    Finlanda

    BBI – Indicele finlandez pentru apele sărate

    0,99

    0,59

    Suedia

    BQI – Indicele multimetric suedez pentru calitatea biologică (infauna din sedimentele moi)

    0,77

    0,31

    CW B2

    Finlanda

    BBI – Indicele finlandez pentru apele sărate

    0,95

    0,57

    Suedia

    BQI – Indicele multimetric suedez pentru calitatea biologică (infauna din sedimentele moi)

    0,76

    0,29

    CW B3 a

    Finlanda

    BBI – Indicele finlandez pentru apele sărate

    0,89

    0,53

    Suedia

    BQI – Indicele multimetric suedez pentru calitatea biologică (infauna din sedimentele moi)

    0,76

    0,29

    CW B3 b

    Finlanda

    BBI – Indicele finlandez pentru apele sărate

    0,90

    0,54

    Suedia

    BQI – Indicele multimetric suedez pentru calitatea biologică (infauna din sedimentele moi)

    0,76

    0,29

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Fitoplancton: parametrii indicatori ai biomasei (clorofilă a)

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se referă la mediile de vară mai/iunie-septembrie.

    Tipul și țara

    Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Valorile parametrilor clorofilă a μg/l

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    CW B0

     

     

     

     

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,76

    0,56

    1,7 (1,5-1,8)

    2,3 (2,0-2,7)

    CW B2

     

     

     

     

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,78

    0,56

    1,8

    2,5 (2,3-2,6)

    CW B3 a

     

     

     

     

    Protejat

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,71

    0,49

    2,4 (2,2-2,6)

    3,5 (2,9-4,0)

    CW B3 b

     

     

     

     

    Expus

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,81

    0,68

    1,5

    1,8

    CW B 12 a

     

     

     

     

    Estul Mării Baltice

    Salinitate 5-8 psu

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,82

    0,66

    2,2

    2,7

    CW B 12 b

     

     

     

     

    Vestul Mării Baltice

    Salinitate 8-22 psu

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,92

    0,63

    1,3 (1,1-1,5)

    1,9

    CW B 13

     

     

     

     

    Danemarca, Estonia și Letonia

    0,92

    0,75

    1,3

    1,6

    CW B 14

     

     

     

     

    Danemarca

    0,82

    0,56

    1,1

    1,6

    TW B 13

     

     

     

     

    Toate țările care au în comun acest tip

    0,90

    0,66

    4,2

    5,8

    Elementul calitativ biologic: Angiosperme

    Angiosperme: parametrii indicatori ai abundenței (Limita de adâncime a speciei zegras Zostera marina)

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Tipul și țara

    Indicii de calitate ecologică pentru sistemele naționale de clasificare intercalibrate

    Valorile parametrilor

    Limita de adâncime (m) a zegras Zostera marina

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    CW B 12 b

     

     

     

     

    Danemarca și Germania

    Coastă deschisă

    0,90

    0,74

    8,5 (8,0-9,4)

    7 (6,6-7,1)

    CATEGORIA DE APE: Ape de coastă și ape de tranziție

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Nord-est atlantic

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Caracterizare

    Salinitate (psu)

    Amplitudinea mareei (m)

    Adâncime (m)

    Viteza curenților (noduri)

    Expunere

    Gradul de amestecare

    Timpul de rezidență

    NEA1/26a

    Oceanice, expuse sau protejate, euhaline, puțin adânci

    > 30

    Mezomaree 1-5

    < 30

    Medie 1-3

    Expuse sau protejate

    Amestec total

    Zile

    NEA1/26b

    Mări închise, expuse sau protejate, euhaline, puțin adânci

    > 30

    Mezomaree 1-5

    < 30

    Medie 1-3

    Expuse sau protejate

    Amestec total

    Zile

    NEA1/26c

    Mări închise, expuse sau protejate, parțial stratificate

    > 30

    Micromaree/Mezomaree < 1-5

    < 30

    Medie 1-3

    Expuse sau protejate

    Stratificate parțial

    Zile-săptămâni

    NEA1/26d

    Coasta scandinavă, expuse sau protejate, puțin adânci

    > 30

    Micromaree < 1

    < 30

    Mică < 1

    Expuse sau expuse moderat

    Stratificate parțial

    Zile-săptămâni

    NEA1/26e

    Zone de mișcări ascendente, expuse sau protejate, euhaline, puțin adânci

    > 30

    Mezomaree 1-5

    < 30

    Medie 1-3

    Expuse sau protejate

    Amestec total

    Zile

    NEA3/4

    Polihaline, expuse sau expuse moderat (tipul Mării Wadden)

    Polihaline 18-30

    Mezomaree 1-5

    < 30

    Medie 1-3

    Expuse sau expuse moderat

    Amestec total

    Zile

    NEA7

    Sisteme fiordice și golfuri adânci

    > 30

    Mezomaree 1-5

    > 30

    Mică < 1

    Protejate

    Amestec total

    Zile

    NEA8

    Tipul arcului intern Skagerrak, polihaline, micromaree, protejate, puțin adânci

    Polihaline 18-30

    Mezomaree < 1

    < 30

    Mică < 1

    Protejate

    Stratificate parțial

    Zile-săptămâni

    NEA9

    Fiord cu un prag puțin adânc la gura de vărsare, cu o adâncime maximă foarte mare în bazinul central, sărac în curenți de adâncime

    Polihaline 18-30

    Micromaree < 1

    > 30

    Mică < 1

    Protejate

    Stratificate parțial

    Săptămâni

    NEA10

    Tipul arcului extern Skagerrak, polihaline, micromaree, expuse, adânci

    Polihaline 18-30

    Micromaree < 1

    > 30

    Mică < 1

    Protejate

    Stratificate parțial

    Zile

    NEA11

    Ape de tranziție

    Oligohaline 0-35

    De la micro la macromaree

    < 30

    Variabilă

    Protejate sau expuse moderat

    Stratificate parțial sau permanent

    Zile-săptămâni

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipul NEA1/26a:

    Spania, Franța, Irlanda, Norvegia, Regatul Unit

    Tipul NEA1/26b:

    Belgia, Franța, Țările de Jos, Regatul Unit

    Tipul NEA1/26c:

    Germania, Danemarca

    Tipul NEA1/26d:

    Danemarca

    Tipul NEA1/26e:

    Portugalia, Spania

    Tipul NEA3/4:

    Germania, Țările de Jos

    Tipul NEA7:

    Norvegia, Regatul Unit

    Tipul NEA8:

    Danemarca, Norvegia, Suedia

    Tipul NEA9:

    Norvegia, Suedia

    Tipul NEA10:

    Norvegia, Suedia

    Tipul NEA11:

    Belgia, Germania, Spania, Franța, Irlanda, Țările de Jos, Portugalia, Regatul Unit

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare intercalibrate

    Rezultatele sunt aplicabile doar în cazurile habitatelor cu sedimente moi (noroi provocat de maree/habitate nisipoase).

    Tipul și țara

    Sistemul național de clasificare

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Tipurile NEA1/26, NEA 3/4 și NEA 7 (Indici sensibili în primul rând la presiunile îmbogățirii cu substanțe organice și a poluării toxice în habitatele cu sedimente moi)

    Danemarca

    DKI

    0,67

    0,53

    Franța

    M-AMBI

    0,77

    0,53

    Germania

    M-AMBI

    0,85

    0,70

    Irlanda

    IQI

    0,75

    0,64

    Norvegia

    NQI

    0,92

    0,81

    Portugalia

    P-BAT

    0,79

    0,58

    Spania

    M-AMBI

    0,77

    0,53

    Regatul Unit

    IQI

    0,75

    0,64

    Tipurile NEA1/26 și NEA3/4 (Indice sensibil la presiuni multiple în habitate multiple)

    Belgia

    BEQI

    0,80

    0,60

    Țările de Jos

    BEQI

    0,80

    0,60

    Tipurile NEA8/9/10

    Danemarca

    DKI

    0,82

    0,63

    Norvegia

    NQI

    0,92

    0,81

    Suedia

    BQI

    0,89

    0,68

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Fitoplancton: parametrii indicatori ai biomasei (clorofilă a)

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se aplică tuturor țărilor care au în comun aceste tipuri. Valorile parametrilor sunt exprimate în μg/l deoarece valoarea de 90 % este calculată pe parcursul perioadei de dezvoltare pe o durată de șase ani. Rezultatele fac referire la zonele geografice din cadrul acestor tipuri astfel cum sunt descrise în raportul tehnic.

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Valori (μg/l, 90 %ile)

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    NEA1/26a

    0,67

    0,33

    1-5

    2-10

    NEA1/26b

    0,67

    0,44

    6-10

    9-15

    NEA1/26c

    0,67

    0,44

    5

    7,5

    NEA1/26d

    0,67

    0,50

    3

    4

    NEA1/26e

    0,67

    0,44

    6-8

    9-12

    NEA8

    0,67

    0,33

    1,5

    3

    NEA9

    0,67

    0,33

    2,5

    5

    NEA10

    0,67

    0,33

    3

    6

    Fitoplancton: parametrii indicatori ai apogeului

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Tipul și țara

    Parametrul național intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Valori ( % numerele taxonomiei unice peste limită)

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    NEA1/26a/b, NEA3/4

    Belgia

     

     

     

     

     

    Germania

     

     

     

     

     

    Țările de Jos

     

     

     

     

     

    Regatul Unit

    Speciile Phaeocystis

    0,92

    0,49

    9

    17

    NEA1/26a/b

    Spania

     

     

     

     

     

    Franța

     

     

     

     

     

    Irlanda

     

     

     

     

     

    Regatul Unit

    Numărul celulelor taxonomice

    0,84

    0,43

    20

    39

    NEA1/26e

    Portugalia

     

     

     

     

     

    Spania

    Numărul celulelor taxonomice

    0,83

    0,51

    30

    49

    Elementul calitativ biologic: Macroalge

    Macroalge: parametrii indicatori ai compoziției

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai parametrului național intercalibrat

    Tipul și țara

    Parametrul național intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    NEA1/26

    Irlanda

    Sistemul multimetric al speciilor rare din zonele malurilor stâncoase

    0,80

    0,60

    Norvegia

    Sistemul multimetric al speciilor rare din zonele malurilor stâncoase

    0,80

    0,60

    Regatul Unit

    Sistemul multimetric al speciilor rare din zonele malurilor stâncoase

    0,80

    0,60

    Spania

    Sistemul multimetric CFR

    0,81

    0,57

    Portugalia

    Sistemul multimetric p-MarMAT

    0,82

    0,64

    Irlanda

    Regatul Unit

    Sistemul multimetric al macroalgelor oportuniste

    0,80

    0,60

    NEA8/9/10

    Norvegia

    Suedia

    Algele subtidale (Limita de adâncime a speciilor de macroalge)

    0,81

    0,61

    Elementul calitativ biologic: Angiosperme

    Angiosperme: parametrii indicatori ai compoziției și abundenței taxonomice

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai parametrului național intercalibrat

    Tipul și țara

    Parametrul național intercalibrat

    Indicii de calitate ecologică

    Valorile parametrilor (1)

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    NEA1/26, NEA 3/4, NEA11

    Irlanda

    Țările de Jos

    Regatul Unit

    Abundență de iarbă de mare intertidală (densitate) și indici multimetrici de compoziție a speciilor

    0,90

    0,70

    Nu se aplică

    Nu se aplică

    NEA1/26, NEA3/4

    Germania

    Irlanda

    Țările de Jos

    Regatul Unit

    Iarbă de mare intertidală (zona: suprafață/întindere)

    0,90

    0,70

    10

    30

    CATEGORIA DE APE: Ape de coastă și ape de tranziție

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Mediteranean

    Rezultatele se aplică doar apelor de coastă.

    Tipologia a fost elaborată exclusiv pentru elementele calitative specifice (a se vedea mai jos).

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare

    Următoarele rezultate se aplică doar sedimentelor moi.

    Țara

    Sistemele naționale de clasificare intercalibrate

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Cipru

    Bentix

    0,75

    0,58

    Grecia

    Bentix

    0,75

    0,58

    Slovenia

    M-AMBI

    0,83

    0,62

    Spania

    Indicele MEDOCC

    0,73

    0,47

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Descrierea tipurilor intercalibrate (se aplică doar pentru fitoplancton)

    Tipul

    Descriere

    Densitate (kg/m3)

    Salinitate medie anuală (psu)

    Tipul I

    Influențate puternic de aportul de apă dulce

    < 25

    < 34,5

    Tipul IIA

    Influențate moderat de aportul de apă dulce (influență continentală)

    25-27

    34,5-37,5

    Tipul IIIW

    Coasta continentală, nu este influențată de aportul de apă dulce (Bazinul vestic)

    > 27

    > 37,5

    Tipul IIIE

    Nu sunt influențate de aportul de apă dulce (Bazinul estic)

    > 27

    > 37,5

    Țările care au în comun tipurile intercalibrate:

    Tipul I:

    Franța, Italia

    Tipul IIA:

    Franța, Spania, Italia, Slovenia

    Tipul IIIW:

    Franța, Spania, Italia

    Tipul IIIE:

    Grecia, Cipru

    Fitoplancton: Parametrul indicator al biomasei (clorofilă a)

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Următoarele rezultate se aplică tuturor țărilor care au în comun aceste tipuri. Valorile parametrilor sunt exprimate în μg/l de clorofilă a deoarece valoarea de 90 % este calculată pe parcursul anului pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Rezultatele fac referire la zonele geografice din cadrul acestor tipuri astfel cum sunt descrise în raportul tehnic.

    Tipul

    Indicii de calitate ecologică

    Valori (μg/l, 90 %ile)

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Tipul IIA

    0,80

    0,53

    2,4

    3,6

    Tipul IIIW

    0,80

    0,50

    1,1

    1,8

    Tipul IIIE

    0,80

    0,20

    0,1

    0,4

    Elementul calitativ biologic: Macroalge

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai sistemelor naționale de clasificare

    Următoarele rezultate se aplică etajului infralitoral superior (3,5-0,2 m adâncime) în coastele stâncoase:

    Țara

    Sistemele naționale de clasificare intercalibrate

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Cipru

    EEI – Indicele de evaluare ecologică

    0,75

    0,50

    Franța

    CARLIT – Cartografia comunităților de pe malurile stâncoase din zonele litorale și sublitorale superioare

    0,75

    0,60

    Grecia

    EEI – Indicele de evaluare ecologică

    0,75

    0,50

    Slovenia

    EEI – Indicele de evaluare ecologică

    0,75

    0,50

    Spania

    CARLIT-BENTOS

    0,75

    0,60

    CATEGORIA DE APE: Ape de coastă și ape de tranziție

    GRUPUL DE INTERCALIBRARE GEOGRAFICĂ: Marea Neagră

    Descrierea tipurilor intercalibrate

    Tipul

    Descriere

    CW-BL1

    Mezohaline, micromaree (< 1 m), puțin adânci (< 30 m), expuse moderat, substrat mixt

    Țările care au în comun tipul intercalibrat:

    Bulgaria și România

    REZULTATE

    Elementul calitativ biologic: Fitoplancton

    Fitoplancton: parametrul indicator al biomasei

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică și valorile parametrilor

    Sezonul

    Indicii de calitate ecologică

    Valorile biomasei (mg/m3)

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-medie

    Iarna

    0,93

    0,78

    1 770

    3 420

    Primăvara

    0,93

    0,78

    3 515

    5 690

    Vara

    0,93

    0,78

    1 281

    2 526

    Toamna

    0,93

    0,78

    1 840

    3 640

    Elementul calitativ biologic: Faună nevertebrată bentonică

    Rezultate: Indicii de calitate ecologică ai parametrilor naționali intercalibrați

    Statele membre trebuie să utilizeze cel puțin unul dintre parametrii intercalibrați (indicele de diversitate Shannon H’, AMBI, M-AMBI).

    Parametrii naționali intercalibrați

    Indicii de calitate ecologică

    Delimitare foarte-bună-bună

    Delimitare bună-bună

    Indicele de diversitate Shannon H’

    0,89

    0,69

    AMBI

    0,83

    0,53

    M-AMBI

    0,85

    0,55


    (1)  Valorile ierbii de mare intertidale exprimate ca procentaj al pierderilor de suprafață din zona de referință.


    Top