Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0401

    2008/401/CE,Euratom: Decizia Comisiei din 30 aprilie 2008 de modificare a regulamentului său de procedură referitor la normele detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a dispozițiilor Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în domeniul mediului

    JO L 140, 30.5.2008, p. 22–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/401/oj

    30.5.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 140/22


    DECIZIA COMISIEI

    din 30 aprilie 2008

    de modificare a regulamentului său de procedură referitor la normele detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a dispozițiilor Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în domeniul mediului

    (2008/401/CE, Euratom)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 218 alineatul (2),

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 131,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 41 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (1) prevede dispoziții referitoare la aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a Convenției de la Aarhus, în ceea ce privește accesul la informație în domeniul mediului, participarea publicului la planurile și programele pentru mediu, precum și reexaminarea internă și accesul la justiție.

    (2)

    În conformitate cu articolul 13 din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006, în cazul în care este necesar, instituțiile și organismele comunitare își adaptează regulamentul de procedură la dispozițiile regulamentului respectiv.

    (3)

    În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006, o instituție sau un organism comunitar care primește o cerere de acces la informații privind mediul care nu se află în posesia sa trebuie, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, să indice solicitantului instituția, organismul comunitar sau autoritatea publică la care consideră că se poate solicita informația dorită sau transferă cererea instituției sau organismului comunitar sau autorității publice care se află în posesia informațiilor solicitate. Nu există o astfel de dispoziție în Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (2) și nici în normele detaliate de aplicare a regulamentului respectiv de către Comisie, stabilite în regulamentul său de procedură (3) astfel cum a fost modificat prin Decizia 2001/937/CE, CECO, Euratom (4). În consecință, regulamentului de procedură ar trebui să i se adauge o dispoziție specifică referitoare la cererile de acces la informații privind mediul care nu sunt gestionate de Comisie.

    (4)

    În ceea ce privește participarea publicului, articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 solicită instituțiilor și organismelor comunitare să ofere publicului, prin dispoziții adecvate, posibilități reale de a participa din timp la elaborarea, modificarea sau reexaminarea planurilor și a programelor pentru mediu, în cazul în care toate opțiunile sunt încă posibile. Alineatele (3), (4) și (5) din articolul respectiv prevăd modalitățile de facilitare a participării publicului. În ceea ce privește Comisia, comunicarea acesteia „Principii generale și standarde minime aplicabile consultării părților interesate” (5) stabilește dispoziții într-un mod general. Aceste dispoziții ar trebui aplicate tuturor serviciilor Comisiei în ceea ce privește elaborarea, modificarea sau reexaminarea planurilor și a programelor pentru mediu.

    (5)

    Titlul IV din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 stabilește dispoziții privind reexaminarea internă a actelor și a omisiunilor administrative, a căror punere în aplicare necesită adoptarea, de către Comisie, a unor norme detaliate.

    (6)

    În scopul punerii în aplicare a articolului 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006, este necesară elaborarea unui ghid practic pentru informarea publicului cu privire la drepturile acestuia în temeiul regulamentului respectiv.

    (7)

    Regulamentul de procedură ar trebui modificat în consecință.

    (8)

    În conformitate cu articolul 13 din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006, prezenta decizie ar trebui să se aplice de la 28 iunie 2007,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Regulamentul de procedură se completează cu textul din anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Data aplicării

    Prezenta decizie se aplică de la 28 iunie 2007.

    Adoptată la Bruxelles, 30 aprilie 2008.

    Pentru Comisie

    Stavros DIMAS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 264, 25.9.2006, p. 13.

    (2)  JO L 145, 31.5.2001, p. 43.

    (3)  JO L 308, 8.12.2000, p. 26.

    (4)  JO L 345, 29.12.2001, p. 94.

    (5)  COM(2002) 704 final, 11.12.2002.


    ANEXĂ

    Norme detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a dispozițiilor Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în domeniul mediului

    Articolul 1

    Accesul la informații privind mediul

    Termenul-limită de 15 zile lucrătoare prevăzut la articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 începe la data înregistrării cererii de către serviciul competent al Comisiei.

    Articolul 2

    Participarea publicului

    În scopul punerii în aplicare a articolului 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006, Comisia asigură participarea publicului în conformitate cu comunicarea „Principii generale și standarde minime aplicabile consultării, de către Comisie, a părților interesate” (1).

    Articolul 3

    Cereri de reexaminare internă

    Cererile de reexaminare internă a unui act administrativ sau privind o omisiune administrativă se trimit prin poștă, fax sau e-mail serviciului care răspunde de aplicarea dispoziției în temeiul căreia s-a adoptat actul administrativ sau în temeiul căreia se invocă omisiunea administrativă.

    Detaliile de contact în acest sens sunt comunicate publicului prin toate mijloacele corespunzătoare.

    În cazul în care o cerere este transmisă unui alt serviciu decât cel responsabil de reexaminare, serviciul în cauză trimite cererea serviciului competent.

    În orice caz, dacă serviciul care răspunde de reexaminare nu este Direcția Generală Mediu, acesta informează direcția menționată cu privire la cererea prezentată.

    Articolul 4

    Decizii privind admisibilitatea cererilor de reexaminare internă

    (1)   De îndată ce cererea de reexaminare internă este înregistrată, organizației neguvernamentale emitente i se trimite o confirmare de primire, dacă este necesar, prin mijloace electronice.

    (2)   Serviciul competent al Comisiei stabilește dacă organizația neguvernamentală este abilitată să prezinte o cerere de reexaminare internă în conformitate cu Decizia 2008/50/CE a Comisiei (2).

    (3)   În conformitate cu articolul 14 din regulamentul de procedură, competența decizională în materie de admisibilitate a unei cereri de reexaminare internă este delegată directorului general sau șefului serviciului competent.

    Deciziile privind admisibilitatea cererii vizează toate deciziile privind dreptul organizației neguvernamentale emitente, în temeiul alineatului (2) din prezentul articol, termenul de trimitere a cererii în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) paragraful al doilea din Regulamentul (CE) nr. 1367/2006, precum și deciziile privind precizarea și justificarea motivelor în baza cărora s-a prezentat cererea, astfel cum se solicită la articolul 1 alineatele (2) și (3) din Decizia 2008/50/CE.

    (4)   În cazul în care directorul general sau șeful serviciului menționat la alineatul (3) constată că cererea de reexaminare internă nu este, în totalitate sau în parte, admisibilă, organizația neguvernamentală emitentă este informată în scris în acest sens, dacă este necesar prin mijloace electronice, precizându-se motivele.

    Articolul 5

    Decizii privind conținutul cererilor de reexaminare internă

    (1)   Toate deciziile prin care se stabilește că actul administrativ a cărui reexaminare este solicitată sau omisiunea administrativă invocată constituie o încălcare a legislației în materie de mediu se iau de către Comisie.

    (2)   În conformitate cu articolul 13 din regulamentul de procedură, membrul Comisiei care răspunde de aplicarea dispozițiilor în baza cărora s-a adoptat actul administrativ în cauză sau în baza căruia se invocă omisiunea administrativă, este abilitat să decidă dacă actul administrativ a cărui reexaminare este solicitată sau omisiunea administrativă invocată nu încalcă legislația în materie de mediu.

    Se interzice subdelegarea competențelor conferite în temeiul primului paragraf.

    (3)   Organizația neguvernamentală emitentă a cererii este informată, în scris, cu privire la rezultatul procesului de reexaminare, dacă este necesar, prin mijloace electronice, precizându-se motivele.

    Articolul 6

    Căi de atac

    Toate răspunsurile prin care organizației neguvernamentale i se comunică inadmisibilitatea, totală sau parțială, a cererii sale sau faptul că actul administrativ a cărui reexaminare este solicitată sau omisiunea administrativă invocată nu face obiectul unei încălcări a legislației în materie de mediu trebuie să informeze organizația neguvernamentală despre căile de atac de care dispune, și anume inițierea unei proceduri în justiție sau formularea unei plângeri adresate Ombudsmanului sau ambele, în temeiul condițiilor prevăzute la articolele 230 și, respectiv, 195 din Tratatul CE.

    Articolul 7

    Informarea publicului

    Se pune la dispoziția publicului un ghid practic conținând informațiile corespunzătoare privind drepturile acestuia în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1367/2006.


    (1)  COM(2002) 704 final.

    (2)  JO L 13, 16.1.2008, p. 24.


    Top