Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008A0320(04)

    Avizul Consiliului din 4 martie 2008 privind programul de convergență actualizat al Danemarcei pentru perioada 2007-2010

    JO C 74, 20.3.2008, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.3.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 74/15


    AVIZUL CONSILIULUI

    din 4 martie 2008

    privind programul de convergență actualizat al Danemarcei pentru perioada 2007-2010

    (2008/C 74/04)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere de Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice (1), în special articolul 9 alineatul (3),

    având în vederea recomandarea Comisiei,

    după consultarea Comitetului economic și financiar,

    EMITE PREZENTUL AVIZ:

    (1)

    La 4 martie 2008 Consiliul a examinat programul de convergență actualizat al Danemarcei pentru perioada 2007-2010 (2) și formulează noi recomandări pentru evoluțiile ulterioare până în 2015.

    (2)

    În ultimii ani, economia daneză a fost caracterizată de o creștere puternică a PIB-ului real, de îmbunătățiri vizibile în materie de ocupare a forței de muncă, de un nivel ridicat de utilizare a capacităților, de o inflație scăzută și de un curs de schimb stabil în cadrul ERM II.

    Cu toate acestea, în cursul anului trecut, activitatea economică a început să fie afectată de constrângeri legate de capacități și au apărut semne de creștere a prețurilor și a inflației salariale. Deși balanța externă prezintă în continuare un excedent, există o preocupare crescândă pentru impactul intensificării presiunii costurilor și al deficitului forței de muncă asupra competitivității. Finanțele publice rămân solide, înregistrând în continuare excedente publice și o diminuare continuă a datoriei. În acest moment, cea mai mare provocare pentru politica fiscală este menținerea unei strategii fiscale prudente, astfel încât să se evite creșterea presiunii de pe piața forței de muncă. Asigurarea respectării limitelor de cheltuieli, în special în perioadele cu venituri ridicate, reprezintă o altă provocare importantă, în special având în vedere ambițiile guvernului de a asigura viabilitatea fiscală.

    (3)

    Conform programului, economia daneză se află în punctul culminant al ciclului de activitate și urmează să se confrunte cu o perioadă de creștere mai moderată. Prin urmare, se estimează o diminuare a ratei de creștere a PIB-ului real de la 2 % în 2007 la o medie de 1 % pentru restul perioadei de programare. Evaluat pe baza informațiilor disponibile în acest moment (3), acest scenariu pare să se bazeze pe ipoteze plauzibile de creștere în 2008 și pe estimări precaute pentru perioada următoare, determinate de ipoteza aflată la baza actualizării care prevede o deviație PIB pozitivă majoră (calculată printr-o metodologie națională) (4) ce urmează să se încheie în jurul anului 2011. Previziunile programului indică valori scăzute în ceea ce privește inflația și creșterea salariilor, în special pentru anul 2009, ținând seama de presiunile salariale interne și de tendințele globale. Cu toate acestea, stabilitatea prețurilor ar trebui să se mențină în decursul perioadei de programare.

    (4)

    Pentru anul 2007, excedentul general public este estimat la 4 % din PIB în previziunile serviciilor Comisiei din toamna anului 2007, față de un obiectiv de 2,8 % din PIB stabilit în actualizarea anterioară a programului de convergență. Această supraperformanță este determinată de un efect de bază pozitiv și semnificativ datând din anul 2006, datorat unei creșteri peste așteptări a ratei ocupării forței de muncă și a veniturilor provenite din activitățile legate de gaze și petrol din Marea Nordului.

    Programul existent anticipează un excedent de 3,8 % din PIB, dar, pe baza unor informații mai recente (5), se preconizează obținerea unor venituri mai mari cu 0,5 punct procentual din PIB față de estimări, iar excedentul urmează să fie revizuit în sus, în consecință (la aproximativ 4,5 % din PIB).

    (5)

    Având ca obiectiv general asigurarea viabilității fiscale, strategia bugetară are ca scop principal să mențină excedente ridicate, dar care vor scădea rapid [de la 3,8 % din PIB în 2007 la 3 % în 2008 și la 1,2 % în 2010 (6)], în contextul unei înrăutățiri a condițiilor ciclice. Obiectivul pe termen mediu (OTM) pentru poziția bugetară se revizuiește în sus (7) cu 0,25 punct procentual din PIB spre un excedent structural (respectiv, excedente ajustate ciclic, excluzând măsurile excepționale și alte măsuri temporare) variind între 0,75 % și 1,75 % din PIB. Obiectivul pe termen mediu va fi respectat pe deplin în perioada de programare. Traiectoria excedentului efectiv este în general similară cu actualizarea anterioară, deși se pornește de la un excedent mai mare, într-un context macroeconomic în general comparabil. Strategia se bazează pe aplicarea în continuare a înghețării impozitelor (8) și a reducerii cheltuielilor și preconizează anumite reduceri fiscale. În vederea reducerii cheltuielilor, se fixează limite anuale pentru creșterea cheltuielilor reale de consum ale sectorului public (care se reduc din ce în ce mai mult, de la 1,75 % în 2008 la 1 % în 2009-2010), precum și o limită de 26,5 % din PIB-ul ajustat ciclic pentru cheltuielile nominale de consum ale sectorului public, către 2015. Se preconizează că soldul structural calculat conform metodologiei stabilite de comun acord va rămâne în mare măsură neschimbat la valoarea de 3,5 % în perioada 2007-2008 și va scădea la 2,5 % în intervalul 2009-2010 (9). Programul indică excedente mai scăzute în 2015, deoarece se așteaptă manifestarea efectelor îmbătrânirii populației și se preconizează diminuarea surselor de venituri din Marea Nordului.

    (6)

    Rezultatele bugetare ar putea fi mai bune decât estimările din program, în special în ceea ce privește rezultatul peste așteptări din 2007, așa cum se arată în proiectul de buget pentru 2008 prezentat la 5 februarie 2008. Bilanțul satisfăcător în materie de excedente substanțiale, care sunt deseori revizuite în sus datorită unor venituri neașteptate, și perspectiva macroeconomică precaută din 2009 contrabalansează riscul legat de bilanțul mai puțin bun în ceea ce privește respectarea limitelor de creștere a cheltuielilor de consum public.

    (7)

    Având în vedere această evaluare a riscului, strategia bugetară a programului permite atingerea fără probleme a OTM de-a lungul perioadei de programare, așa cum se preconizează în program. Orientarea de politică fiscală prezentată în program este în mare parte conformă cu Pactul de stabilitate și de creștere pe tot parcursul perioadei de programare.

    (8)

    În cazul Danemarcei, riscul privind viabilitatea finanțelor publice pare a fi la un nivel scăzut. Impactul bugetar pe termen lung al îmbătrânirii populației este mai scăzut decât impactul mediu din UE, în special datorită reformei sistemului de pensii care a fost inclusă în Acordul pentru protecția socială (10). De asemenea, poziția bugetară din 2007, astfel cum a fost estimată în program, cu un excedent structural ridicat, contribuie la reducerea datoriei brute. Menținerea unor excedente primare ridicate pe termen mediu va contribui la limitarea riscurilor asupra viabilității finanțelor publice.

    (9)

    Programul de convergență pare conform cu raportul din octombrie 2007 de punere în aplicare a programului național de reformă. Atât programul, cât și raportul de punere în aplicare au la bază strategia economică „Spre noi obiective — Danemarca 2015”, prezentată de guvern în august 2007. Sunt luate în considerare în mod explicit efectele asupra finanțelor publice pe care le vor avea măsurile majore de reformă, precum strategia energetică preconizată și așa-numitul „Fond de calitate” pentru investiții în serviciile publice (în special sănătate, îngrijirea copiilor și a vârstnicilor).

    (10)

    În ceea ce privește cerințele specificate în codul de conduită pentru prezentarea de date privind programele de stabilitate și de convergență, programul furnizează aproape toate datele solicitate, precum și cea mai mare parte din datele opționale (11).

    Concluzia generală este că programul vizează menținerea unei poziții bugetare solide în contextul respectării OTM pe parcursul întregii perioade, coerentă cu obiectivul de viabilitate fiscală pe termen lung. În condițiile în care se prevăd excedente ridicate, dar în scădere rapidă, în perioada de programare, obiectivele bugetare par precaute, ținând seama de rezultatele peste așteptări din 2007 și de cele mai recente previziuni. Se apreciază că riscul asupra viabilității pe termen lung este scăzut. Pentru perioada prezentă, cea mai mare dificultate constă în găsirea unei combinații potrivite de politici structurale și macroeconomice de natură să reducă deficitul de forță de muncă și presiunea amenințătoare a costurilor. Trebuie să se identifice și să se pună în aplicare noi măsuri pentru a stimula oferta de forță de muncă. În același timp, strategia fiscală trebuie analizată cu atenție pentru a se evita prociclicitatea. Prin urmare, limitarea creșterii cheltuielilor de consum public, așa cum se prevede în program, rămâne o prioritate absolută.

    Tabel comparativ al principalelor previziuni macroeconomice și bugetare

     

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    PIB real

    (variație în %)

    PC dec. 2007

    3,5

    2,0

    1,3

    1,1

    0,5

    COM nov. 2007

    3,5

    1,9

    1,3

    1,4

    n.a.

    PC dec. 2006

    2,7

    2,0

    0,7

    0,7

    0,6

    Inflație IAPC

    (%)

    PC dec. 2007

    1,9

    1,7

    2,4

    1,6

    1,9

    COM nov. 2007

    1,9

    1,7

    2,4

    2,4

    n.a.

    PC dec. 2006

    2,0

    1,8

    1,7

    1,8

    1,7

    Deviația PIB (12)

    (% din PIB-ul potențial)

    PC dec. 2007

    1,2

    1,0

    0,3

    – 0,4

    – 1,5

    COM nov. 2007 (13)

    1,1

    0,7

    – 0,2

    – 0,9

    n.a.

    PC dec. 2006

    0,9

    0,9

    – 0,3

    – 1,3

    – 2,3

    Capacitatea/necesarul net de finanțare în raport cu restul lumii

    (% din PIB)

    PC dec. 2007

    2,4

    1,7

    1,3

    1,9

    2,2

    COM nov. 2007

    2,4

    1,2

    0,7

    0,6

    n.a.

    PC dec. 2006

    1,6

    1,7

    1,3

    1,2

    1,3

    Soldul general al administrației publice

    (% din PIB)

    PC dec. 2007

    4,6

    3,8

    3,0

    2,0

    1,2

    COM nov. 2007

    4,6

    4,0

    3,0

    2,5

    n.a.

    PC dec. 2006

    3,1

    2,8

    2,5

    1,8

    1,2

    Sold primar

    (% din PIB)

    PC dec. 2007

    6,2

    5,2

    4,2

    3,0

    2,1

    COM nov. 2007

    6,2

    5,3

    4,3

    3,6

    n.a.

    PC dec. 2006

    4,7

    4,3

    3,3

    2,5

    1,8

    Sold ajustat ciclic (12)

    (% din PIB)

    PC dec. 2007

    3,8

    3,1

    2,8

    2,3

    2,2

    COM nov. 2007

    3,9

    3,6

    3,2

    3,0

    n.a.

    PC dec. 2006

    2,5

    2,2

    2,7

    2,6

    2,7

    Sold structural (14)

    (% din PIB)

    PC dec. 2007

    2,7

    3,5

    3,4

    2,5

    2,5

    COM nov. 2007

    3,6

    3,2

    3,4

    3,0

    n.a.

    PC dec. 2006

    2,2

    1,9

    2,7

    2,6

    2,7

    Datorie publică brută

    (% din PIB)

    PC dec. 2007

    30,1

    25,6

    21,6

    19,2

    18,6

    COM nov. 2007

    30,3

    25,0

    20,9

    17,5

    n.a.

    PC dec. 2006

    29,8

    25,8

    22,7

    20,5

    19,0

    Programul de convergență (PC); previziunile economice ale serviciilor Comisiei din toamna anului 2007 (COM); calcule efectuate de serviciile Comisiei.


    (1)  JO L 209, 2.8.1997, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1055/2005 (JO L 174, 7.7.2005, p. 1). Documentele la care se face trimitere în acest text sunt disponibile la adresa:

    http://ec.europa.eu/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

    (2)  În contextul formării unui nou guvern după alegerile generale din noiembrie, actualizarea a fost prezentată la mai mult de trei săptămâni de la termenul de 1 decembrie prevăzut în codul de conduită.

    (3)  Evaluarea ține seama în special de previziunile din toamna anului 2007 ale serviciilor Comisiei, precum și de evaluarea de către Comisie a raportului din octombrie 2007 privind punerea în aplicare a programului național de reformă.

    (4)  Utilizarea metodologiei naționale, diferită de metodologia stabilită de comun acord, conduce la valori mai mari ale deviației PIB (din cauza unei valori estimate mai mici a creșterii potențiale).

    (5)  Perspectivele bugetare anexate la proiectul de buget prezentat la 5 februarie 2008.

    (6)  În previziunea care însoțește noul proiect de buget pentru anul 2008, publicată de Ministerul danez al finanțelor la 5 februarie 2008, excedentele sunt revizuite în sus la 4,4 % din PIB în 2007, la 3,7 % în 2008 și la 2,7 % în 2009.

    (7)  Acest fapt se datorează menținerii probabile a suspendării „contribuției speciale de pensie” și după anul 2008, care generase anterior o deducere din impozitul pe venit în cazul economiilor pentru pensii private de ordinul a 0,25 % din PIB. Prin urmare, este planificată o creștere a OTM echivalentă cu creșterea rezultată a venitului din impozite.

    (8)  Înghețarea impozitelor presupune ca din 2002 să nu se mai poată mări nici rata impozitelor directe, nici cea a impozitelor indirecte, indiferent dacă acestea sunt definite în termeni nominali sau procentuali.

    (9)  Existența unor diferențe în definirea măsurilor excepționale și a măsurilor temporare face dificilă compararea estimărilor soldului structural cu previziunile serviciilor Comisiei.

    (10)  Prin „Acordul privind prosperitatea, protecția socială și investițiile pentru viitor”, încheiat de guvern în iunie 2006, vârsta standard de pensionare a fost modificată de la 65 la 67 de ani, iar vârsta pentru pensionare anticipată de la 60 la 62 de ani, pentru următorii 20 de ani. Din 2025, limitele de vârstă vor fi indexate în funcție de evoluția speranței de viață.

    (11)  Cu toate acestea, datele privind veniturile și cheltuielile totale, precum și unele subcomponente nu corespund cu definițiile armonizate. Lipsesc din datele opționale specificațiile privind ajustările stoc-flux.

    (12)  Deviațiile PIB și soldurile ajustate ciclic în conformitate cu programele, recalculate de serviciile Comisiei pe baza informațiilor din programe.

    (13)  Pe baza unei creșteri potențiale estimate de 2,2 %, 2,3 %, 2,2 % și, respectiv, 2 % în perioada 2006-2009.

    (14)  Sold ajustat ciclic, excluzând măsurile cu caracter excepțional și alte măsuri temporare. Măsurile excepționale și alte măsuri temporare reprezintă 1,1 % din PIB în 2006 (antrenând o creștere a excedentelor) și 0,4 %, 0,6 %, 0,2 % și, respectiv, 0,3 % din PIB în perioada 2007-2010 (antrenând toate o reducere a excedentelor), în conformitate cu cel mai recent program, 0,3 % din PIB atât în 2006, cât și în 2007 (antrenând o creștere a excedentelor), și 0,2 % în 2008 (antrenând o reducere a excedentelor) în previziunile din toamnă ale serviciilor Comisiei. Cu toate acestea, programul folosește o definiție diferită a unei măsuri excepționale, întrucât serviciile Comisiei nu consideră că variațiile temporare ale veniturilor identificate în program sunt elemente excepționale.

    Sursa:

    Programul de convergență (PC); previziunile economice ale serviciilor Comisiei din toamna anului 2007 (COM); calcule efectuate de serviciile Comisiei.


    Top