Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006E0419

Acțiunea comună 2006/419/PESC a Consiliului din 12 iunie 2006 în sprijinul punerii în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

JO L 165, 17.6.2006, p. 30–34 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 294M, 25.10.2006, p. 223–227 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 12/06/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2006/419/oj

18/Volumul 05

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

151


32006E0419


L 165/30

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


ACȚIUNEA COMUNĂ 2006/419/PESC A CONSILIULUI

din 12 iunie 2006

în sprijinul punerii în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană și, în special, articolul 14,

întrucât:

(1)

La 12 decembrie 2003, Consiliul European a adoptat Strategia Uniunii Europene împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, al cărei capitol III cuprinde o listă de măsuri destinate luptei împotriva acestei proliferări, care trebuie adoptate atât în Uniunea Europeană, cât și în țările terțe.

(2)

Uniunea Europeană acționează în prezent în vederea punerii în aplicare a acestei strategii și materializării măsurilor enumerate în capitolul său III, în special prin furnizarea de resurse financiare pentru susținerea proiectelor specifice desfășurate de instituții multilaterale, prin acordarea de asistență tehnică și cunoștințe specializate statelor care trebuie să adopte o paletă largă de măsuri în materie de neproliferare și prin favorizarea rolului Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite („CSONU”).

(3)

La 28 aprilie 2004, CSONU a adoptat în unanimitate Rezoluția 1540, care este primul instrument internațional vizând, în mod integral și global, armele de distrugere în masă, vectorii acestora și elementele lor conexe. Această rezoluție stabilește obligații pentru toate statele, în vederea împiedicării și descurajării actorilor nestatali de a-și procura astfel de arme și elemente conexe.

(4)

Rezoluția 1540 (2004) al CSONU prevede că statele prezintă comitetului Consiliului de Securitate pe care l-a instituit (denumit în continuare „comitetul 1540”) un raport privind măsurile pe care le-au luat sau intenționează să le ia pentru punerea în aplicare a acestei rezoluții. La 28 octombrie 2004, președinția a prezentat, prin urmare, în numele Uniunii Europene, raportul Uniunii Europene privind punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU, în timp ce statele membre ale Uniunii Europene și-au prezentat raportul în mod individual.

(5)

Uniunea Europeană a întreprins demersuri pe lângă state terțe pentru a le încuraja să-și prezinte raportul național în conformitate cu Rezoluția 1540 (2004) a CSONU. Pentru elaborarea raportului lor național, aceste state trebuie să desfășoare eforturi considerabile și să dispună de vaste cunoștințe tehnice. De aceea, o asistență tehnică și un schimb de experiență dobândită cu ocazia elaborării rapoartelor naționale și a adoptării unor măsuri de punere în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU pot contribui direct la consolidarea respectării obligațiilor în materie de raport prevăzute prin rezoluția în cauză, precum și la punerea sa efectivă în aplicare.

(6)

La 27 aprilie 2006, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate Rezoluția 1673 (2006), prelungind mandatul comitetului 1540 pentru o perioadă de doi ani și a decis intensificarea eforturilor comitetului pentru încurajarea aplicării integrale a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU în favoarea unui program de lucru care prevede activități de mobilizare, asistență și cooperare. Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a invitat, de asemenea, comitetul 1540 să prevadă împreună cu statele și organizațiile internaționale, regionale și subregionale posibilitatea unui schimb de date privind experiența dobândită și învățămintele trase, precum și cu privire la programele existente care ar putea facilita punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU.

(7)

În raportul său, comitetul 1540 a recomandat ca activitățile de mobilizare regionale și subregionale să fie extinse și intensificate în vederea furnizării către state, în mod structurat, a orientărilor de punere în aplicare a obligațiilor în conformitate cu Rezoluția 1540 (2004) a CSONU, dat fiind că 62 de state trebuie să-și prezinte primul raport național, iar 55 de state, care au prezentat acest raport, trebuie să comunice informații suplimentare și precizări, solicitate de comitetul 1540.

(8)

De asemenea, raportul comitetului 1540 a dovedit că, în afară de statele care nu și-au prezentat raportul, 32 de state au cerut asistență pentru elaborarea raportului lor național privind punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU.

(9)

La 9 iunie 2004, Consiliul de Securitate a încredințat Departamentului pentru probleme de dezarmare al Organizației Națiunilor Unite (Secretariatul ONU) sarcina de a oferi sprijin funcțional și logistic comitetului 1540 și experților acestuia.

(10)

Acordul-cadru financiar și administrativ încheiat între Comunitatea Europeană și Organizația Națiunilor Unite stabilește un cadru care permite celor două părți să-și consolideze cooperarea, inclusiv parteneriatul în ceea ce privește programele. Acest acord-cadru trebuie pus în aplicare prin acordul privind contribuția specifică prevăzut de prezenta Acțiune comună.

(11)

Comisia este împuternicită să verifice dacă se pune corect în aplicare contribuția financiară a Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTA ACȚIUNE COMUNĂ:

Articolul 1

(1)   În conformitate cu Strategia Uniunii Europene împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, care stabilește ca obiectiv favorizarea rolului Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și dezvoltarea cunoștințelor specializate necesare pentru a face față provocării pe care o reprezintă proliferarea, Uniunea Europeană sprijină punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU.

(2)   Proiectele de sprijinire a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU, care corespund măsurilor prevăzute de Strategia UE, vizează:

creșterea sensibilizării la cerințele care decurg din Rezoluția 1540 (2004) a CSONU, precum și la importanța acestui instrument internațional în materie de neproliferare;

contribuția la consolidarea capacităților administrative naționale ale statelor terțe în trei regiuni (Asia-Pacific, Africa și America Latină-Caraibe) pentru elaborarea rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU.

O descriere amănunțită a proiectelor figurează în anexă.

Articolul 2

(1)   Președinția, asistată de secretarul general al Consiliului/înaltul reprezentant pentru PESC (SG/ÎR), își asumă responsabilitatea punerii în aplicare a prezentei acțiuni comune în deplină asociere cu Comisia.

(2)   Comisia verifică dacă aportul financiar menționat la articolul 3 este pus în aplicare corect.

(3)   Aplicarea tehnică a proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2) este încredințată Secretariatului Organizației Națiunilor Unite (Departamentul pentru probleme de dezarmare) [denumit în continuare „Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA)”]. În această calitate, acesta se achită de această misiune sub responsabilitatea președinției și sub controlul SG/ÎR. În acest scop, SG/ÎR încheie aranjamentele necesare cu Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA).

Articolul 3

(1)   Suma financiară de referință pentru executarea proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2) se ridică la 195 000 EUR.

(2)   Gestionarea cheltuielilor finanțate din bugetul general al Uniunii Europene, menționate la alineatul (1), se supune normelor și procedurilor Comunității, aplicabile în materie bugetară, sub rezerva faptului că nicio prefinanțare nu rămâne proprietatea Comunității.

(3)   În scopul execuției cheltuielilor menționate la alineatul (1), Comisia încheie cu Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA) un acord referitor la o contribuție specifică, în conformitate cu normele care reglementează organizația. Potrivit acestui acord, Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA) trebuie să se asigure că aportul Uniunii Europene are o transparență adaptată importanței sale.

Articolul 4

Președinția, asistată de SG/ÎR, raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei acțiuni comune, pe baza unor rapoarte întocmite periodic de Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA). Comisia este pe deplin asociată și furnizează informații privind aspectele financiare ale punerii în aplicare a proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2).

Articolul 5

Prezenta acțiune comună intră în vigoare la data adoptării.

Aceasta expiră la 12 iunie 2008.

Articolul 6

Prezenta acțiune comună se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Luxemburg, 12 iunie 2006.

Pentru Consiliu

Președintele

U. PLASSNIK


ANEXĂ

1.   Descriere

La 28 aprilie 2004, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate Rezoluția 1540, primul instrument internațional care vizează, în mod integral și global, armele de distrugere în masă, vectorii acestora și elementele conexe. Toate statele membre ale Uniunii Europene („UE”) au sprijinit puternic acest instrument de neproliferare. Rezoluția a creat un comitet al Consiliului de Securitate, care are obligația să-i raporteze cu privire la punerea în aplicare a rezoluției, pe baza unor rapoarte naționale. Rapoartele naționale trebuie să vizeze măsurile pe care statele le-au adoptat sau intenționează să le adopte pentru a pune în aplicare rezoluția.

UE a întreprins demersuri pe lângă statele terțe pentru a le încuraja să-și prezinte raportul național în conformitate cu Rezoluția 1540 (2004) a CSONU. Această rezoluție recunoaște că anumite state vor avea nevoie de asistență tehnică pentru a pune în aplicare dispozițiile sale. De aceea, o asistență tehnică și un schimb de experiență care decurge din elaborarea rapoartelor naționale și din adoptarea unor măsuri vizând punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU pot contribui direct la consolidarea respectării obligațiilor în materie de raport, prevăzute de această rezoluție, și la punerea sa efectivă în aplicare.

La 27 aprilie 2006, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate Rezoluția 1673 (2006) al CSONU potrivit căreia comitetul 1540 ar trebui să-și intensifice eforturile pentru a încuraja aplicarea integrală a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU, în special prin activități de mobilizare, asistență și cooperare. În raportul său din aprilie 2006, comitetul 1540 a concluzionat că, dat fiind că șaizeci și două de state care mai trebuie să-și prezinte primul lor raport național și cincizeci și cinci de state care au prezentat acest raport, dar care trebuie să comunice informații și precizări suplimentare, se situează în principal în trei zone geografice (Africa, Caraibe și Pacificul de Sud) și că lacunele constatate în rapoartele naționale reflectă anumite caracteristici regionale, activitățile de sprijinire a statelor pentru a se achita de obligațiile lor în ceea ce privește punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU ar trebui să vizeze în mod special regiunile și domeniile în care au fost identificate nevoi specifice.

2.   Descrierea proiectelor

Proiectele de sprijinire a punerii în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU au legătură cu trei aspecte ale punerii în aplicare: sporirea conștientizării cu privire la cerințele și obligațiile care decurg din rezoluție, contribuția la întărirea capacităților naționale în trei regiuni țintă (Africa, America Latină-Caraibe și Asia-Pacific) pentru elaborarea rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a rezoluției și împărtășirea experienței dobândite cu ocazia adoptării măsurilor naționale necesare pentru punerea în aplicare a rezoluției.

Proiectele ar trebui să țină seama de concluziile și recomandările raportului Comitetului Consiliului de Securitate, creat prin Rezoluția 1540 (2004) a CSONU, în special în ceea ce privește nevoile regionale și deficiențele legate de punerea în aplicare a rezoluției, precum și, dacă este cazul, de nevoia de asistență tehnică a anumitor state. Manifestarea oficială a interesului pe lângă comitetul Consiliului de Securitate pentru organizarea de activități de mobilizare în una din regiunile țintă este considerată a fi o condiție prealabilă a acordării ajutorului UE.

Proiect privind regiunea „Asia-Pacific”

Este vorba în principal de organizarea unei acțiuni de mobilizare, sub forma unui seminar care va viza sporirea conștientizării cu privire la obligațiile care decurg din Rezoluția 1540 (2004) a CSONU și contribuția la întărirea capacităților naționale de punere în aplicare a acestei rezoluții în statele țintă. Seminarul poate conduce la identificarea nevoilor de asistență în măsură să determine inițiative ulterioare ale UE în domeniul asistenței tehnice. În cadrul țărilor beneficiare, ar trebui vizați participanții situați la un nivel decizional înalt. Programul acțiunii de mobilizare ar trebui să reflecte particularitățile regionale în ceea ce privește punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU și ar trebui să fie conform cu obiectivele globale ale acțiunii comune.

China a indicat comitetului Consiliului de Securitate că este interesată să găzduiască, chiar în primul semestru din 2006, un seminar regional privind punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU, axat în special pe controlul exporturilor.

Proiect privind regiunea „Africa”

Este vorba în principal de organizarea unei acțiuni de mobilizare, sub forma unui seminar care va viza sporirea conștientizării cu privire la obligațiile care decurg din Rezoluția 1540 (2004) a CSONU și contribuția la întărirea capacităților naționale de punere în aplicare a acestei rezoluții în statele țintă. Seminarul poate conduce la identificarea nevoilor de asistență în măsură să determine inițiative ulterioare ale UE în domeniul asistenței tehnice. În cadrul țărilor beneficiare, ar trebui vizați participanții situați la un nivel decizional înalt. Programul acțiunii de mobilizare ar trebui să reflecte particularitățile regionale în ceea ce privește punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU și ar trebui să fie conform cu obiectivele globale ale acțiunii comune.

Ghana a răspuns pozitiv unei cereri adresate comitetul Consiliului de Securitate în vederea organizării unui seminar regional cu privire la punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU până la sfârșitul lui 2006.

Proiect privind regiunea „America Latină-Caraibe”

Este vorba în principal de organizarea unei acțiuni de mobilizare, sub forma unui seminar care va viza sporirea conștientizării cu privire la obligațiile care decurg din Rezoluția 1540 (2004) a CSONU și contribuția la întărirea capacităților naționale de punere în aplicare a acestei rezoluții în statele țintă. Seminarul poate conduce la identificarea nevoilor de asistență în măsură să determine inițiative ulterioare ale UE în domeniul asistenței tehnice. În cadrul țărilor beneficiare, ar trebui vizați participanții situați la un nivel decizional înalt. Programul acțiunii de mobilizare ar trebui să reflecte particularitățile regionale în ceea ce privește punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU și ar trebui să fie conform cu obiectivele globale ale acțiunii comune.

Peru a indicat că este dispus să organizeze, până la sfârșitul anului 2006, un seminar regional cu privire la punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU.

Rezultatele proiectelor:

sporirea conștientizării statelor și a regiunilor țintă cu privire la obligațiile care le revin în conformitate cu Rezoluția 1540 (2004) a CSONU și la posibilitățile de asistență tehnică;

contribuirea la consolidarea capacităților administrative naționale, în cadrul statelor și regiunilor țintă, pentru a raporta cu privire la punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU;

prezentarea de rapoarte privind stadiul avansării acțiunilor de deschidere (de exemplu, seminarii) și a unui document de evaluare privind nevoile de asistență tehnică.

3.   Durată

Durata totală a proiectului este estimată la 24 de luni.

4.   Beneficiari

Seminarul este destinat în principal statelor din trei regiuni țintă care nu și-au prezentat raportul național privind punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a CSONU. Statele care s-au achitat deja de această obligație pe care le-o impune rezoluția respectivă, dar care nu au furnizat informațiile suplimentare sau precizările solicitate de comitetului Consiliului de Securitate ar trebui, de asemenea, vizate.

Alegerea finală a beneficiarilor va reveni președinției, asistată de secretarul general/înaltul reprezentant, prin intermediul reprezentantului său personal în materie de neproliferare a armelor de distrugere în masă, la propunerea entității împuternicite cu punerea în aplicare în conformitate cu articolul 2 alineatul (3) din prezenta acțiune comună.

Donatorii în măsură să furnizeze o asistență tehnică la nivel regional și dincolo de acest nivel, precum și organizațiile internaționale, regionale și subregionale pertinente vor fi, de asemenea, invitate să participe.

5.   Entitatea împuternicită cu punerea în aplicare

Aplicarea tehnică a proiectelor va fi încredințată Secretariatului Organizației Națiunilor Unite [Departamentul pentru probleme de dezarmare („DDA”)], în cadrul coordonării politice asigurate de secretarul general/înaltul reprezentant, prin intermediul reprezentatului său personal în materie de neproliferare a armelor de distrugere în masă. Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA) va semna acorduri referitoare la sprijinul furnizat de țara gazdă cu statele care vor fi identificate ca țări gazdă. Fiecare țară gazdă va participa la punerea în aplicare a proiectului. Achizițiile de bunuri, de lucrări sau de servicii realizate de Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA) în țările gazdă, în contextul prezentei acțiuni comune, vor fi efectuate cu respectarea normelor și procedurilor Organizației Națiunilor Unite aplicabile în materie, care sunt precizate în acordul de contribuție încheiat de UE cu Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA).

6.   Estimarea contribuției financiare a UE

Proiectele sunt cofinanțate de UE și alți donatori. UE ar trebui să se concentreze pe cheltuielile care decurg din participarea statelor țintă la seminarii, cheltuielile legate de organizarea conferinței și de expertize. Cheltuielile angajate de organizațiile regionale și subregionale relevante pot fi, de asemenea, acoperite, cu condiția să fie direct legate de participarea la acțiunile menționate în cadrul proiectelor și organizării acestora. Secretariatul Organizației Națiunilor Unite (DDA) va trebui să asigure coordonarea globală a contribuțiilor aduse de alți donatori, care vor servi la finanțarea altor cheltuieli aferente proiectelor. Țara gazdă poate primi direct contribuția anumitor donatori la punerea în aplicare a proiectului. Contribuția financiară totală a UE la proiectele privind regiunile „Asia-Pacific”, „Africa” și „America Latină-Caraibe” este estimată la 195 000 EUR. Transferul unor fonduri de la un proiect la altul este permis în cazul în care acest lucru este justificat de necesități speciale în regiunile țintă.

De asemenea, este prevăzută o rezervă pentru situații neprevăzute de aproximativ 3 % din costurile eligibile (pentru o valoare totală de 3 395 EUR).

7.   Suma financiară de referință, destinată să acopere costul proiectelor

Costul total al proiectelor se ridică la 195 000 EUR.


Top