Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0854

    Decizia nr. 854/2005/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2005 de instituire a unui program comunitar multianual de promovare a utilizării, în condiții de mai mare siguranță, a Internetului și a noilor tehnologii on-lineText cu relevanță pentru SEE.

    JO L 149, 11.6.2005, p. 1–13 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/854(1)/oj

    13/Volumul 49

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    53


    32005D0854


    L 149/1

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA NR. 854/2005/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    din 11 mai 2005

    de instituire a unui program comunitar multianual de promovare a utilizării, în condiții de mai mare siguranță, a Internetului și a noilor tehnologii on-line

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 153 alineatul (2),

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

    după consultarea Comitetului Regiunilor,

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

    întrucât:

    (1)

    Pătrunderea Internetului și utilizarea noilor tehnologii precum telefonia mobilă crește în mod considerabil în Comunitate. În paralel continuă să existe pericole, în special pentru copii, cât și abuzuri ale acestor tehnologii și apar pericole și abuzuri noi. Pentru a încuraja exploatarea oportunităților pe care le oferă Internetul și noile tehnologii on-line, sunt de asemenea necesare măsuri de promovare a utilizării lor în condiții de mai mare siguranță și de protejare a utilizatorului final împotriva conținuturilor nesolicitate.

    (2)

    Planul de acțiune eEuropa 2005, care dezvoltă strategia de la Lisabona, își propune să stimuleze serviciile, aplicațiile și conținuturile securizate, pe baza unei infrastructuri de bandă largă foarte disponibile. Printre obiectivele sale se numără realizarea unei infrastructuri de informații securizate, dezvoltarea, analiza și difuzarea celor mai bune practici, stabilirea unor niveluri de referință și un mecanism de coordonare al politicilor de protecție a întreprinderilor împotriva abuzurilor legate de domeniul informaticii (e-politici).

    (3)

    Cadrul legislativ care este în curs de instituire la nivel comunitar pentru a răspunde provocărilor conținutului digital în societatea informațională include în prezent norme referitoare la serviciile on-line, în special la poșta electronică comercială nesolicitată în directiva privind viața privată și comunicațiile electronice (3) și la aspecte importante ale răspunderii furnizorilor intermediari de servicii în directiva privind comerțul electronic (4) și recomandări adresate statelor membre, industriei și părților implicate, cât și Comisiei, împreună cu orientări informative privind protecția minorilor, în Recomandarea 98/560/CE (5).

    (4)

    Va fi nevoie de acțiune continuă atât în privința conținutului potențial dăunător copiilor sau nesolicitat de utilizatorul final, cât și a conținutului ilegal, în special a pornografiei infantile și a materialelor rasiste.

    (5)

    Este de dorit să se ajungă la încheierea unui acord internațional privind unele norme de bază cu caracter obligatoriu, dar acest lucru nu este ușor de realizat. Chiar în cazul în care se încheie un astfel de acord, el nu este suficient în sine pentru a asigura punerea în aplicare a normelor sau protecția persoanelor în situație de risc.

    (6)

    Planul de acțiune (1999–2004) privind promovarea utilizării în condiții de mai mare siguranță a Internetului, adoptat prin Decizia nr. 276/1999/CE (6), a asigurat finanțarea comunitară, ceea ce a încurajat o gamă largă și variată de inițiative și a creat valoare europeană adăugată. Finanțarea în continuare va permite noilor inițiative să se dezvolte pe baza realizărilor existente.

    (7)

    Este, în continuare, nevoie de măsuri practice de încurajare a raportării conținuturilor ilegale către cei abilitați să se ocupe de acest aspect, de încurajare a evaluării rezultatelor tehnologiilor de filtrare și de stabilire a nivelurilor de referință pentru tehnologiile respective, de răspândire a celor mai bune practici privind codurile deontologice care traduc normele de comportament general acceptate, cât și de informare și educare a părinților și copiilor asupra celei mai bune metode de a beneficia de avantajele pe care le oferă potențialul noilor tehnologii on-line în condiții de siguranță.

    (8)

    Este esențială o acțiune la nivelul statelor membre care să implice o gamă largă de actori din partea autorităților naționale, regionale și locale, operatori de rețea, părinți, profesori și administratori ai școlilor. Comunitatea poate stimula aplicarea celor mai bune practici în statele membre prin îndeplinirea unui rol de orientare atât în cadrul Uniunii Europene cât și pe plan internațional și prin sprijinirea stabilirii nivelurilor de referință europene, a creării de rețele și a cercetării aplicate.

    (9)

    Colaborarea internațională este de asemenea esențială și poate fi stimulată, coordonată, transmisă și aplicată prin acțiunea structurilor comunitare responsabile pentru crearea de rețele.

    (10)

    Măsurile pe care Comisia este autorizată să le adopte conform competențelor sale de punere în aplicare, care îi sunt conferite de prezenta decizie, sunt în esență măsuri de gestionare privind punerea în aplicare a unui program cu consecințe bugetare substanțiale în sensul articolului 2 litera (a) din Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a modalităților de exercitare a competențelor de punere în aplicare conferite Comisiei (7). Aceste măsuri trebuie, prin urmare, să fie adoptate în conformitate cu procedura de gestionare prevăzută la articolul 4 din decizia respectivă.

    (11)

    Comisia trebuie să asigure complementaritatea și sinergia cu inițiativele și programele comunitare conexe inclusiv, inter alia, prin luarea în considerare a activităților întreprinse de alte organisme.

    (12)

    Prezenta decizie stabilește, pentru întreaga durată a programului, un cadru financiar care constituie referința de bază, în sensul punctului 33 din Acordul interinstituțional din 6 mai 1999 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară și ameliorarea procedurii bugetare (8), pentru autoritatea bugetară în cadrul procedurii bugetare anuale.

    (13)

    Având în vedere că obiectivele prezentei decizii, și anume promovarea utilizării în condiții de mai mare siguranță a Internetului și a noilor tehnologii on-line și combaterea conținuturilor ilegale și a celor nesolicitate de utilizatorul final, nu pot fi atinse de statele membre într-o măsură suficientă din cauza caracterului transnațional al aspectelor vizate și pot fi, prin urmare, atinse mai bine la nivel comunitar, datorită dimensiunii și efectelor europene ale acțiunilor, Comunitatea poate să adopte măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, prevăzut la articolul menționat anterior, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor respective.

    (14)

    Prezenta decizie respectă drepturile fundamentale și principiile reflectate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în special articolele 7 și 8,

    DECID:

    Articolul 1

    Obiectivul programului

    (1)   Prezenta decizie instituie un program comunitar pentru perioada 2005-2008 de promovare a utilizării în condiții de mai mare siguranță a Internetului și a noilor tehnologii on-line, în special pentru copii și de combatere a conținuturilor ilegale și a conținuturilor nesolicitate de utilizatorul final.

    Programul este cunoscut sub numele de „Safer Internet plus” (denumit în continuare „programul”).

    (2)

    (a)

    combaterea conținuturilor ilegale;

    (b)

    abordarea conținuturilor nesolicitate și dăunătoare;

    (c)

    promovarea unui mediu mai sigur;

    (d)

    creșterea gradului de conștientizare.

    Activitățile care urmează să fie întreprinse în cadrul acestor acțiuni sunt stabilite în anexa I.

    Programul este pus în aplicare în conformitate cu anexa III.

    Articolul 2

    Participare

    (1)   Programul este deschis participării persoanelor juridice stabilite în statele membre.

    Programul este de asemenea deschis participării persoanelor juridice stabilite în țările candidate în conformitate cu acordurile bilaterale existente sau care urmează să fie încheiate cu țările respective.

    (2)   Programul poate fi deschis participării persoanelor juridice stabilite în statele AELS care sunt părți contractante la Acordul SEE, în conformitate cu dispozițiile Protocolului 31 la respectivul acord.

    (3)   Programul poate fi deschis, fără sprijin financiar comunitar în cadrul programului, participării persoanelor juridice stabilite în țări terțe și organizațiilor internaționale, în cazurile în care această participare contribuie efectiv la punerea în aplicare a programului. Decizia de a permite această participare este adoptată în conformitate cu procedura menționată la articolul 4 alineatul (2).

    Articolul 3

    Competențele Comisiei

    (1)   Comisia răspunde de punerea în aplicare a programului.

    (2)   Comisia întocmește un program de lucru pe baza prezentei decizii.

    (3)   La aplicarea programului, Comisia se asigură, în strânsă colaborare cu statele membre, că acest program este, în general, compatibil sau complementar cu alte politici, programe și acțiuni comunitare, în special cu programele de cercetare și dezvoltare tehnologică ale Comunității și cu programele Daphne II (9), Modinis  (10) și eContentplus  (11).

    (4)   Comisia hotărăște, în conformitate cu procedura menționată la articolul 4 alineatul (2), în vederea:

    (a)

    adoptării și modificării programului de lucru;

    (b)

    defalcării cheltuielilor bugetare;

    (c)

    stabilirii criteriilor și conținutului cererilor de propuneri, în conformitate cu obiectivele prevăzute la articolul 1;

    (d)

    evaluării proiectelor propuse în urma cererilor de propuneri pentru finanțare comunitară în cazul în care contribuția comunitară estimată este mai mare sau egală cu 500 000 EUR;

    (e)

    oricărei abateri de la normele menționate în anexa III;

    (f)

    punerii în aplicare a măsurilor de evaluare a programului.

    (5)   Comisia informează comitetul menționat la articolul 4 cu privire la progresele înregistrate în aplicarea programului.

    Articolul 4

    Comitet

    (1)   Comisia este sprijinită de un comitet.

    (2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 4 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8.

    Perioada prevăzută la articolul 4 alineatul (3) din Decizia 1999/468/CE este de trei luni.

    (3)   Comitetul își adoptă regulamentul de procedură.

    Articolul 5

    Monitorizare și evaluare

    (1)   Pentru a asigura utilizarea eficientă a ajutorului comunitar, Comisia se asigură că acțiunile întreprinse în temeiul prezentei decizii fac obiectul unei evaluări prealabile, unei monitorizări și unei evaluări ulterioare.

    (2)   Comisia monitorizează punerea în aplicare a proiectelor în cadrul programului. Comisia evaluează modul de realizare a proiectelor și impactul aplicării lor pentru a vedea dacă obiectivele inițiale au fost atinse.

    (3)   Până la mijlocul anului 2006, Comisia raportează Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor punerea în aplicare a acțiunilor menționate la articolul 1 alineatul (2). În acest context, Comisia raportează corespondența sumelor pentru anii 2007-2008 cu perspectiva financiară. După caz, Comisia ia, în cadrul procedurilor bugetare pentru 2007-2008, măsurile necesare pentru a asigura corespondența alocărilor anuale cu perspectiva financiară.

    Comisia înaintează raportul final de evaluare la sfârșitul programului.

    (4)   Comisia transmite Parlamentului European și Consiliului rezultatele evaluărilor sale cantitative și calitative împreună cu toate propunerile corespunzătoare de modificare a prezentei decizii. Rezultatele sunt transmise înainte de prezentarea proiectului de buget general al Uniunii Europene pentru anii 2007 și, respectiv, 2009.

    Articolul 6

    Dispoziții financiare

    (1)   Cadrul financiar privind aplicarea acțiunilor comunitare în cadrul prezentei decizii pentru perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2008 se stabilește la 45 milioane EUR, din care 20 050 000 EUR revin perioadei de până la 31 decembrie 2006.

    Pentru perioada ulterioară datei de 31 decembrie 2006, se consideră că suma este confirmată în cazul în care ea corespunde pentru această perioadă cu perspectiva financiară în vigoare pentru perioada care începe în 2007.

    Alocările anuale pentru perioada 2005-2008 sunt autorizate de autoritatea bugetară în limitele perspectivei financiare.

    (2)   O defalcare orientativă a cheltuielilor figurează în anexa II.

    Articolul 7

    Intrare în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Strasbourg, 11 mai 2005.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    J. P. BORRELL FONTELLES

    Pentru Consiliu

    Președintele

    N. SCHMIT


    (1)  Avizul din 16 decembrie 2004 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  Avizul Parlamentului European din 2 decembrie 2004 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 12 aprilie 2005.

    (3)  Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iulie 2002 privind prelucrarea datelor personale și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice (JO L 201, 31.7.2002, p. 37).

    (4)  Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societății informaționale, în special ale comerțului electronic, pe piața internă (JO L 178, 17.7.2000, p. 1).

    (5)  Recomandarea 98/560/CE a Consiliului din 24 septembrie 1998 privind dezvoltarea caracterului competitiv al industriei europene de servicii audiovizuale și informatice prin promovarea unor cadre naționale menite să atingă un nivel de protecție comparabil și eficient al minorilor și demnității umane (JO L 270, 7.10.1998, p. 48).

    (6)  Decizia nr. 276/1999/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 ianuarie 1999 de adoptare a unui plan de acțiune multianual al Comunității privind promovarea utilizării mai sigure a Internetului și a noilor tehnologii on-line prin combaterea conținutului ilegal și dăunător în domeniul protecției copiilor și minorilor (JO L 33, 6.2.1999, p. 1), decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia nr. 787/2004/CE (JO L 138, 30.4.2004, p. 12).

    (7)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

    (8)  JO C 172, 18.6.1999, p. 1. Acord, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Decizia 2003/429/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 147, 14.6.2003, p. 25).

    (9)  Decizia nr. 803/2004/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 de adoptare a unui program de acțiune comunitară (2004-2008) pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva copiilor, tinerilor și femeilor și pentru protejarea victimelor și a grupurilor de risc (programul Daphne II) (JO L 143, 30.4.2004, p. 1).

    (10)  Decizia nr. 2256/2003/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 noiembrie 2003 de adoptare a unui program multianual (2003-2005) pentru monitorizarea planului de acțiune eEuropa 2005, răspândirea bunelor practici și ameliorarea securității informatice și a rețelelor (Modinis) (JO L 336, 23.12.2003, p. 1), decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia nr. 787/2004/CE.

    (11)  Decizia nr. 456/2005/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2005 de instituire a unui program comunitar multianual pentru a face conținutul digital european mai accesibil, mai ușor de utilizat și exploatat (JO L 79, 24.3.2005, p. 1).


    ANEXA I

    ACȚIUNI

    1.   ACȚIUNEA 1: combaterea conținuturilor ilegale

    Liniile de asistență telefonică permit publicului să raporteze conținuturi ilegale. Aceste linii telefonice transmit rapoartele organismului corespunzător [un furnizor de servicii Internet [ISP], poliția sau o linie telefonică corespunzătoare] în vederea luării de măsuri. Liniile de asistență telefonică civile completează liniile de asistență telefonică ale poliției, în cazul în care acestea există. Rolul lor este diferit de cel al autorităților însărcinate cu aplicarea legii, deoarece ele nu investighează infracțiuni, nu îi arestează și nu îi urmăresc în instanță pe contravenienți. Ele pot să constituie centre de competență care oferă furnizorilor de servicii Internet îndrumare cu privire la conținuturile care pot fi ilegale.

    Rețeaua existentă a liniilor de asistență telefonică este o structură unică care nu ar fi fost creată în absența finanțării comunitare. După cum s-a subliniat în raportul de evaluare din anul 2002 pentru planul de acțiune Safer Internet, rețeaua a avut foarte mare succes în ceea ce privește creșterea numărului de membri și are amploare internațională. Pentru ca aceste linii de asistență telefonică să-și dezvolte întregul potențial, este necesar să existe acoperire și colaborare la nivelul Europei, iar eficacitatea să crească prin schimburi de informații, de bune practici și de experiență. Fondurile comunitare trebuie de asemenea să fie utilizate pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la aceste linii de asistență telefonică, făcându-le astfel mai eficiente.

    Se asigură fonduri pentru liniile de asistență telefonică, care sunt selectate în urma unei cereri de propuneri, pentru ca acestea să devină noduri de rețea și să colaboreze cu alte noduri în cadrul rețelei europene de linii de asistență telefonică.

    După caz, pot fi susținute linii de asistență telefonică unde copiii își pot exprima preocupările cu privire la conținuturile ilegale și dăunătoare de pe Internet.

    Pentru a evalua eficiența liniilor de asistență telefonică, trebuie să se țină seama de mai mulți indicatori. Trebuie culese date calitative și cantitative privind stabilirea și funcționarea liniilor de asistență telefonică, numărul de noduri naționale, acoperirea geografică în statele membre, numărul de rapoarte primite, numărul și experiența personalului care deservește aceste linii, rapoartele transmise autorităților și furnizorilor de servicii Internet în vederea adoptării de măsuri, cât și, pe cât este posibil, măsurile luate, în special numărul și tipul de pagini web retrase de furnizorii de servicii Internet ca urmare a informațiilor primite cu ajutorul liniilor de asistență telefonică. În cazul în care este posibil, aceste date trebuie publicate și transmise autorităților competente.

    Pentru a asigura eficiența programului, sunt necesare linii de asistență telefonică în toate statele membre și țările candidate în care nu există nici una în prezent. Aceste linii de asistență telefonică noi trebuie să fie incorporate rapid și eficient în rețeaua europeană existentă a liniilor de asistență telefonică. Trebuie acordate stimulente pentru a accelera procesul de creare a liniilor de asistență telefonică. Trebuie promovate legăturile dintre această rețea și liniile de asistență telefonică din țările terțe (în special în alte țări europene în care sunt produse și găzduite conținuturi ilegale) pentru a permite punerea la punct a unei abordări comune și transferul de bune practici și cunoștințe de specialitate. În conformitate cu dreptul intern și în măsura în care este necesar și potrivit, trebuie îmbunătățite în continuare mecanismele de colaborare dintre liniile de asistență telefonică civile și autoritățile de aplicare a legii, inclusiv, de exemplu, prin elaborarea de coduri deontologice pentru aceste linii de asistență telefonică. După caz, poate fi nevoie ca personalul care deservește aceste linii să beneficieze de formare profesională juridică și tehnică. Participarea activă a liniilor de asistență telefonică la crearea de rețele și activități transfrontaliere este obligatorie.

    Liniile de asistență telefonică trebuie să fie legate de inițiativele statelor membre, sprijinite la nivel național și viabile din punct de vedere financiar pentru a asigura funcționarea continuă după expirarea acestui program. Co-finanțarea este preconizată pentru liniile de asistență telefonică civile, dar nu și pentru cele operate de poliție. Liniile de asistență telefonică vor explica în mod clar utilizatorilor diferența dintre activitățile lor și cele ale autorităților publice și îi informează cu privire la existența mijloacelor alternative de raportare a conținuturilor ilegale.

    Pentru a obține impactul și eficacitatea maxime cu finanțarea disponibilă, rețeaua de linii de asistență telefonică trebuie să funcționeze cât mai eficient posibil. Acest lucru se poate obține cel mai bine alocând rețelei un nod coordonator care va ușura obținerea unui acord între liniile de asistență telefonică, în vederea elaborării, la nivel european, a unor orientări, metode și practici de lucru care să respecte legislația internă aplicabilă liniilor de asistență telefonică individuale.

    Nodul coordonator:

    promovează rețeaua în ansamblul său pentru a crea vizibilitate la nivel european și a spori gradul de conștientizare publică în întreaga Europă, oferind de exemplu o singură identitate și un singur punct de intrare care asigură acces direct la punctul de contact național corespunzător;

    contactează organismele adecvate pentru a completa acoperirea rețelei în statele membre și țările candidate;

    îmbunătățește eficiența funcțională a rețelei;

    elaborează orientări privind cele mai bune practici pentru liniile de asistență telefonică și le adaptează la noua tehnologie;

    organizează schimburi regulate de informații și experiență între liniile de asistență telefonică;

    oferă o sursă de competențe pentru consiliere și pregătire pentru noile linii de asistență telefonică, în special în țările candidate;

    asigură legătura cu liniile de asistență telefonică din țările terțe;

    are o relație de colaborare strânsă cu nodul coordonator responsabil de creșterea gradului de conștientizare (a se vedea punctul 4 de mai jos) pentru a asigura coerența și eficacitatea activităților de ansamblu ale programului și a spori gradul de conștientizare publică cu privire la liniile de asistență telefonică;

    participă la forumul Safer Internet și la alte evenimente relevante, coordonând contribuțiile/răspunsurile din partea liniilor de asistență telefonică.

    Nodul coordonator monitorizează eficiența liniilor de asistență telefonică și culege date statistice exacte și pertinente privind funcționarea acestora (numărul și tipul de rapoarte primite, măsurile luate și rezultatele obținute etc.). Aceste date statistice trebuie să fie comparabile între statele membre.

    Rețeaua de linii de asistență telefonică trebuie să asigure acoperirea și schimbul de rapoarte privind tipurile majore de conținuturi ilegale îngrijorătoare care depășesc domeniul pornografiei infantile. Pot fi necesare mecanisme și competențe diferite pentru a aborda și alte domenii, precum conținuturile rasiste care pot implica alte tipuri de nod care să se ocupe de diversele aspecte. Dat fiind faptul că resursele financiare și administrative ale programului sunt limitate, nu este obligatoriu ca toate aceste noduri să beneficieze de finanțare care s-ar putea să fie nevoie să se concentreze asupra întăririi rolului nodului coordonator în aceste domenii.

    2.   ACȚIUNEA 2: abordarea conținuturilor nesolicitate și dăunătoare

    Pe lângă măsurile luate pentru combaterea conținuturilor ilegale la sursă, este posibil ca utilizatorii, adulții răspunzători în cazul în care utilizatorii sunt minori, să aibă nevoie de instrumente tehnice. Poate fi promovată accesibilitatea la aceste instrumente pentru a permite utilizatorilor să hotărască singuri asupra modului de abordare a conținuturilor nesolicitate și dăunătoare (abilitarea utilizatorului).

    Trebuie să fie furnizată finanțare suplimentară pentru a spori informațiile disponibile privind rezultatele și eficiența software-urilor și serviciilor de filtrare, pentru a permite utilizatorilor să aleagă în cunoștință de cauză. Organizațiile utilizatorilor și institutele de cercetare științifică pot deveni parteneri valoroși în acest domeniu.

    Sistemele de evaluare și etichetele de calitate, împreună cu tehnologiile de filtrare, pot ajuta utilizatorii să selecteze conținuturile pe care doresc să le primească și pot oferi părinților și educatorilor europeni informațiile necesare pentru ca ei să decidă în conformitate cu valorile culturale și lingvistice proprii. Având în vedere rezultatele proiectelor anterioare, finanțarea se poate îndrepta spre proiectele care vizează adaptarea sistemelor de evaluare și a etichetelor de calitate pentru ca acestea să țină seama de convergența telecomunicațiilor, a mijloacelor audio-vizuale de comunicare în masă și a tehnologiei informației, cât și spre inițiativele de autoreglementare pentru a susține fiabilitatea auto-etichetării și a serviciilor în sensul evaluării corectitudinii etichetelor de evaluare proprie. Pot fi necesare eforturi suplimentare pentru a încuraja adoptarea sistemelor de evaluare și a etichetelor de calitate de către furnizorii de conținut.

    Este de dorit ca la elaborarea noilor tehnologii să se aibă în vedere utilizarea lor de către copii în condiții de siguranță, chiar în momentul creării acestor tehnologii, în loc să se încerce combaterea consecințelor după ce tehnologiile respective au fost create. Siguranța utilizatorului final este un criteriu care trebuie luat în considerare împreună cu considerentele de ordin tehnic și comercial. O metodă în acest sens poate fi încurajarea schimbului de opinii între specialiștii în domeniul protecției copilului și experți tehnici. Cu toate acestea, trebuie să se țină seama de faptul că nu toate produsele create pentru a fi folosite on-line sunt destinate copiilor.

    Programul finanțează, așadar, măsurile tehnologice care răspund nevoilor utilizatorilor și le permit să limiteze volumul conținuturilor nesolicitate și dăunătoare și să controleze mesajele nesolicitate pe care le primesc, inclusiv:

    să evalueze eficiența tehnologiei de filtrare disponibile și să ofere publicului aceste informații într-o formă simplă și clară care ușurează comparația;

    să ușureze și să coordoneze schimburile de informații și bune practici cu privire la metodele eficiente de abordare a conținuturilor nesolicitate și dăunătoare;

    să sporească gradul de adoptare a evaluării conținuturilor și a etichetelor de calitate pentru site-uri de către furnizorii de conținut și să adapteze evaluarea conținuturilor și etichetele luând în considerare posibilitatea de a avea acces la același conținut folosind mecanisme de livrare diferite (convergență);

    să contribuie, după caz, la creșterea accesibilității tehnologiei de filtrare în special în limbile care nu există încă pe această piață. După caz, tehnologiile utilizate trebuie să protejeze dreptul la viața privată în conformitate cu Directivele 95/46/CE (1) și 2002/58/CE.

    Va fi încurajată utilizarea măsurilor tehnologice care sporesc respectarea vieții private. Activitățile întreprinse în cadrul acestei măsuri țin pe deplin seama de dispozițiile Deciziei cadru 2005/222/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind atacurile împotriva sistemelor informatice (2).

    Punerea în aplicare a acestei acțiuni este strâns coordonată cu măsurile de promovare a unui mediu mai sigur (măsuri de autoreglementare) și de creștere a gradului de conștientizare (informarea publicului cu privire la modalitatea de abordare a conținuturilor nesolicitate și dăunătoare).

    3.   ACȚIUNEA 3: promovarea unui mediu mai sigur

    Un sistem de autoreglementare pe deplin funcțional este un element esențial în ceea ce privește limitarea fluxului de conținuturi nesolicitate, dăunătoare și ilegale. Autoreglementarea implică o serie de componente: consultarea și reprezentarea corespunzătoare a părților implicate; coduri deontologice; organisme naționale care să ușureze colaborarea la nivel comunitar; și evaluarea națională a cadrelor de autoreglementare (3). Există o nevoie permanentă de activități comunitare în acest domeniu pentru a încuraja Internetul european și industria noilor tehnologii on-line să aplice coduri deontologice.

    Forumul Safer Internet creat în 2004 în cadrul planului de acțiune Safer Internet urmează să devină un forum de discuție care cuprinde reprezentanți ai industriei, autorități de aplicare a legii, factori de decizie și organizații ale utilizatorilor (de exemplu organizații ale părinților și profesorilor, grupuri de protecție a copiilor, organisme de protecție a consumatorilor și organizații pentru promovarea drepturilor civile și informatice). El oferă o platformă de schimb de experiență între organismele de co-reglementare sau de autoreglementare cât și o ocazie de a discuta modurile în care industria poate să contribuie la combaterea conținuturilor ilegale.

    Forumul Safer Internet este un punct focal de discuție la nivelul experților și o platformă de încurajare a consensului, de transmitere a concluziilor, recomandărilor, orientărilor etc. către canalele naționale și europene relevante.

    Forumul Safer Internet cuprinde toate măsurile, facilitând discuțiile și stimulând acțiunile relevante pentru combaterea conținuturilor ilegale, nesolicitate și dăunătoare. El constă din sesiuni plenare și, în cazul unor aspecte specifice, din grupuri de lucru cu obiective și termene clare și este un loc de întâlnire pentru actorii din toate domeniile, inclusiv agenții și programe guvernamentale, organisme de standardizare, industrie, servicii ale Comisiei și organizații ale utilizatorilor (de exemplu organizații ale părinților și profesorilor, grupuri de protecție a copiilor, organisme de protecție a consumatorilor și organizații pentru promovarea drepturilor civile și informatice). Forumul oferă celor care acționează la nivel național și european, în special celor care sunt implicați în programe și inițiative ale statelor membre, ocazia de a face schimb de opinii, de informații și de experiență. După caz, forumul Safer Internet trebuie să facă schimb de informații și să colaboreze cu organizații relevante care acționează în domenii conexe, precum siguranța rețelelor și a informației.

    Obiectivele specifice ale forumului Safer Internet sunt:

    1.

    stimularea creării de rețele între structurile corespunzătoare ale statelor membre și crearea legăturilor cu organismele de autoreglementare din afara Europei;

    2.

    stimularea consensului și a autoreglementării privind aspecte precum evaluarea calității site-urilor, evaluarea conținuturilor în mai multe mijloace de comunicare în masă, tehnicile de evaluare și de filtrare și extinderea acestora la noi forme de conținut precum jocurile on-line și la noi forme de acces precum telefonul mobil;

    3.

    încurajarea furnizorilor de servicii să întocmească coduri deontologice privind aspecte precum gestionarea procedurilor de notificare și notare în mod transparent și conștiincios și informarea utilizatorilor cu privire la utilizarea Internetului în condiții de mai mare siguranță și la existența liniilor de asistență telefonică pentru raportarea conținuturilor ilegale;

    4.

    promovarea cercetării cu privire la eficiența proiectelor de evaluare și a tehnologiilor de filtrare. Organizațiile utilizatorilor și institutele de cercetare științifică se pot dovedi parteneri valoroși în acest sens.

    Rezultatele și constatările proiectelor finalizate și ale celor în curs de desfășurare co-finanțate de program sunt integrate în proces. Oferind o platformă deschisă, forumul contribuie la creșterea gradului de conștientizare și atrage țările candidate și alte țări terțe, creând o scenă internațională de abordare a unei probleme globale. El asigură, prin urmare, că asociațiile cheie, precum organizațiile utilizatorilor (de exemplu organizații ale părinților și profesorilor, grupuri de protecție a copiilor, organisme de protecție a consumatorilor și organizații pentru promovarea drepturilor civile și informatice), industria și organismele publice sunt conștiente și consultate cu privire la inițiativele de utilizare în condiții de mai mare siguranță în cadrul Comunității și pe plan internațional și că își aduc contribuția la aceste inițiative.

    Participarea la forumul Safer Internet este deschisă părților interesate din afara Comunității și țărilor candidate. Colaborarea internațională se consolidează prin intermediul unei mese rotunde aflate în legătură cu forumul pentru a asigura un dialog regulat cu privire la cele mai bune practici, coduri deontologice, auto-reglementare și evaluări ale calității. Comisia se asigură de deplina exploatare a sinergiilor cu forumuri înrudite și a inițiativelor similare.

    Se poate organiza o cerere de ofertă pentru înființarea unui secretariat care să sprijine forumul Safer Internet, format din experți în domeniu care să propună teme de studiu, să pregătească documentele de lucru, să modereze discuțiile și să înregistreze concluziile.

    Un alt tip de activitate care poate beneficia de sprijin financiar comunitar ar putea să includă, de exemplu, proiectele de autoreglementare menite să elaboreze coduri deontologice transfrontaliere. Poate fi furnizată asistență și consiliere care să asigure colaborarea la nivel comunitar prin crearea de rețele între organismele corespunzătoare din statele membre și țările candidate și printr-o analiză și raportare sistematică a aspectelor juridice și de reglementare relevante, pentru a contribui la elaborarea unor metode de evaluare și certificare a autoreglementării, pentru a oferi asistență țărilor care doresc să înființeze organisme de autoreglementare și pentru a extinde legăturile cu organismele de autoreglementare din afara Europei.

    4.   ACȚIUNEA 4: creșterea gradului de conștientizare

    Acțiunile de creștere a gradului de conștientizare trebuie să cuprindă o gamă largă de categorii de conținuturi ilegale, nesolicitate și dăunătoare (inclusiv, de exemplu, conținuturile considerate nepotrivite pentru copii și conținuturile rasiste și xenofobe) și, după caz, să țină seama de aspecte conexe ale protecției consumatorului, protecției datelor și securității informațiilor și a rețelelor (viruși/mesaje nesolicitate). Acestea trebuie să se ocupe de conținuturi distribuite pe World Wide Web, cât și de noi forme de informare și comunicare interactivă create de răspândirea rapidă a Internetului și a telefoniei mobile [de exemplu servicii între unități similare (peer to peer), video de bandă largă, transmiterea instantanee de mesaje, spațiu de discuții (chatroom) etc.].

    Comisia va continua să ia măsuri de încurajare a mijloacelor rentabile de distribuire a informațiilor către un număr mare de utilizatori, în special prin folosirea organizațiilor „multiplicatoare” și a canalelor de difuzare electronică, pentru a ajunge la grupurile țintă vizate. Comisia ar putea analiza în special utilizarea mijloacelor de comunicare în masă și distribuirea materialelor informative în școli și cafenele Internet.

    Programul oferă sprijin organismelor adecvate care sunt selectate pe baza unei cereri de propuneri pentru a avea rolul de noduri de conștientizare în fiecare stat membru și țară candidată și care desfășoară acțiuni și programe de conștientizare în strânsă colaborare cu toți actorii relevanți la nivel național, regional și local. Valoarea europeană adăugată este asigurată de un nod coordonator care se află în strânsă legătură cu alte noduri pentru a asigura schimbul de bune practici.

    Organismele care doresc să joace rolul de noduri de conștientizare trebuie să demonstreze că se bucură de un sprijin puternic din partea autorităților naționale. Ele trebuie să aibă un mandat clar pentru educarea publicului cu privire la utilizarea în condiții de mai mare siguranță a Internetului și a noilor tehnologii on-line sau la utilizarea mijloacelor de informare în masă și a tehnologiei informației și trebuie să dispună de resursele financiare necesare pentru a-și exercita acest mandat.

    Nodurile de conștientizare trebuie:

    să conceapă o campanie de conștientizare coerentă, agresivă și precis orientată folosind mijloacele de informare în masă cele mai potrivite, ținând seama de cele mai bune practici și de experiența altor țări;

    să stabilească și să mențină un parteneriat (oficial sau neoficial) cu actorii cheie (agenții guvernamentale, grupuri de presă și mass-media, asociații ale furnizorilor de servicii Internet, organizații ale utilizatorilor, părți interesate din domeniul educației) și să întreprindă acțiuni în țara lor legate de utilizarea în condiții de mai mare siguranță a Internetului și a noilor tehnologii on-line;

    să promoveze dialogul și schimbul de informații în special între părțile interesate din domeniul educației și al tehnologiei;

    după caz, să colaboreze cu activități în domenii conexe acestui program, precum domeniul mai larg al utilizării informațiilor și al mijloacelor de informare în masă sau al protecției consumatorilor;

    să informeze utilizatorii cu privire la software-ul și serviciile de filtrare europene, liniile de asistență telefonică și sistemele de autoreglementare;

    să colaboreze activ cu alte noduri naționale din rețeaua europeană prin schimbul de informații despre cele mai bune practici, prin participarea la întâlniri și conceperea și aplicarea unei abordări europene, adaptată după caz la preferințele lingvistice și culturale naționale;

    să ofere o bază de competențe și asistență tehnică noilor noduri de conștientizare (nodurile noi ar putea fi „adoptate” de un nod experimentat).

    În vederea asigurării unei colaborări și eficiențe maxime, este finanțat nodul coordonator pentru a oferi sprijin logistic și de infrastructură nodurilor din fiecare stat membru, asigurând vizibilitate la nivel european, o bună comunicare și schimb de experiență astfel încât cele învățate să poată fi aplicate în mod continuu (de exemplu prin adaptarea materialelor folosite pentru creșterea gradului de conștientizare publică).

    Nodul coordonator trebuie:

    să asigure o comunicare eficientă și schimbul de informații și de bune practici în cadrul rețelei;

    să ofere personalului nodurilor de conștientizare instruire privind utilizarea în condiții de mai mare siguranță a Internetului și a noilor tehnologii on-line (formare de formatori);

    să ofere asistență tehnică țărilor candidate care doresc să stabilească măsuri de conștientizare;

    să coordoneze furnizarea, de către nodurile de conștientizare, a competențelor și asistenței tehnice către noile noduri de conștientizare;

    să propună indicatori și să gestioneze culegerea, analiza și schimbul de date statistice cu privire la activitățile de conștientizare în vederea evaluării impactului acestora;

    să ofere infrastructura pentru o bancă transnațională completă și unică (portal web) de informații relevante și resurse de cercetare și de conștientizare cu conținut localizat (sau subsite-uri locale, după caz), care poate să includă extrase de presă, articole și buletine informative lunare în mai multe limbi și să ofere vizibilitate activităților forumului Safer Internet;

    să extindă legăturile cu activitățile de conștientizare din afara Europei;

    să participe la forumul Safer Internet și la alte evenimente relevante, coordonând contribuțiile și răspunsurile din partea rețelei de conștientizare.

    Se vor face cercetări comparate asupra modului în care oamenii, în special copiii, utilizează noile tehnologii on-line. Alte măsuri la nivel comunitar pot să includă, de exemplu, sprijinirea unor servicii Internet specifice și ușor de utilizat pentru copii sau acordarea unui premiu pentru cea mai bună activitate de conștientizare a anului.


    (1)  Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (JO L 281, 23.11.1995, p. 31), directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

    (2)  JO L 69, 16.3.2005, p. 67.

    (3)  A se vedea orientările cu titlu informativ privind punerea în aplicare, la nivel național, a cadrului de autoreglementare privind protecția minorilor și a demnității umane în serviciile audiovizuale și informatice on-line în Recomandarea 98/560/CE.


    ANEXA II

    DEFALCARE ORIENTATIVĂ A CHELTUIELILOR

    1.

    Combaterea conținuturilor ilegale

    25-30 %

    2.

    Abordarea conținuturilor nesolicitate și dăunătoare

    10-17 %

    3.

    Promovarea unui mediu mai sigur

    8-12 %

    4.

    Creșterea gradului de conștientizare

    47-51 %


    ANEXA III

    MIJLOACE DE PUNERE ÎN APLICARE A PROGRAMULUI

    1.

    Comisia pune în aplicare programul în conformitate cu specificațiile tehnice din anexa I.

    2.

    Programul este executat prin acțiuni indirecte care cuprind:

    (a)

    Acțiuni cu costuri împărțite

    (i)

    Proiecte pilot și acțiuni privind cele mai bune practici. Proiecte ad-hoc în domenii relevante pentru program, inclusiv proiecte care demonstrează cele mai bune practici sau care implică utilizarea novatoare a tehnologiei existente.

    (ii)

    Rețele: rețele care aduc laolaltă diverse părți implicate pentru a asigura luarea de acțiune în întreaga Uniune Europeană și a ușura activitățile de coordonare și transferul de cunoștințe. Ele pot fi legate de acțiuni privind cele mai bune practici.

    (iii)

    Cercetare aplicată de nivel european, pe o bază comparabilă, cu privire la modul în care oamenii, în special copiii, utilizează noile tehnologii on-line.

    Finanțarea comunitară nu depășește, în mod normal, 50 % din costul proiectului. Organismele din sectorul public pot beneficia de rambursare 100 % a cheltuielilor suplimentare.

    (b)

    Acțiuni de însoțire

    Următoarele acțiuni de însoțire contribuie la punerea în aplicare a programului sau la pregătirea activităților viitoare.

    (i)

    Stabilirea nivelurilor de referință și sondaje de opinie pentru a obține date fiabile cu privire la utilizarea în condiții de mai mare siguranță a Internetului și a noilor tehnologii on-line pentru toate statele membre, culese pe baza unei metodologii comparabile.

    (ii)

    Evaluarea tehnică a tehnologiilor precum filtrarea, menite să promoveze utilizarea în condiții de mai mare siguranță a Internetului și a noilor tehnologii on-line. De asemenea, evaluarea stabilește în cazul în care aceste tehnologii sporesc sau nu respectul față de viața privată.

    (iii)

    Studii de sprijinire a programului și acțiunilor sale, inclusiv autoreglementarea și activitatea forumului Safer Internet sau pregătirea activităților viitoare.

    (iv)

    Concursuri cu premii pentru cele mai bune practici.

    (v)

    Schimbul de informații, conferințe, seminarii, ateliere sau alte reuniuni și gestionarea activităților grupate.

    (vi)

    Activități de difuzare, informare și comunicare.

    Sunt excluse măsurile care vizează comercializarea produselor, proceselor sau serviciilor, activitățile de comercializare și promovarea vânzărilor.

    3.

    Selecția acțiunilor cu costuri împărțite se bazează pe cereri de propuneri publicate pe site-ul Internet al Comisiei în conformitate cu dispozițiile financiare în vigoare.

    4.

    Acțiunile de însoțire sunt puse în aplicare pe baza cererilor de ofertă în conformitate cu dispozițiile financiare în vigoare.

    5.

    Cererile de sprijin comunitar trebuie să includă, după caz, un plan financiar care să detalieze toate componentele finanțării proiectelor, inclusiv sprijinul financiar solicitat Comunității și orice alte cereri de sprijin sau orice sprijin provenind din alte surse.


    Top