Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0402

    Decizia Comisiei din 23 mai 2005 privind măsurile de urgență pentru ardeiul iute, produsele pe bază de ardei iute, curcuma și uleiul de palmier [notificată cu numărul C(2005) 1454]Text cu relevanță pentru SEE.

    JO L 135, 28.5.2005, p. 34–36 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 349M, 12.12.2006, p. 40–42 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/01/2010; abrogat prin 32009R0669

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/402/oj

    15/Volumul 14

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    251


    32005D0402


    L 135/34

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 23 mai 2005

    privind măsurile de urgență pentru ardeiul iute, produsele pe bază de ardei iute, curcuma și uleiul de palmier

    [notificată cu numărul C(2005) 1454]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2005/402/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației în domeniul alimentelor, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței alimentelor (1), în special articolul 53 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    În temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002, Comisia trebuie să suspende introducerea pe piață sau utilizarea produselor alimentare sau a furajelor care pot constitui un risc grav pentru sănătatea umană sau să ia orice altă măsură provizorie corespunzătoare, în cazul în care acest risc nu poate fi controlat în mod satisfăcător prin intermediul măsurilor luate de statele membre în cauză.

    (2)

    În temeiul Deciziei 2004/92/CE a Comisiei din 21 ianuarie 2004 privind măsurile de urgență pentru ardeiul iute și produsele pe bază de ardei iute (2), statele membre au efectuat controale pentru a verifica prezența substanțelor chimice Sudan I, Sudan II, Sudan III și Scarlet Red (Sudan IV). Aceste substanțe au fost detectate în ardeiul iute și în produsele pe bază de ardei iute, precum și în curcuma și în uleiul de palmier. Toate aceste constatări au fost notificate prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje, în conformitate cu articolul 50 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002.

    (3)

    Centrul internațional de cercetări asupra cancerului (CICC) a încadrat substanțele Sudan I, Sudan II, Sudan III și Scarlet Red (Sudan IV) în grupa 3 de agenți cancerigeni.

    (4)

    Amploarea constatărilor indică o contaminare care constituie un risc grav pentru sănătate.

    (5)

    Având în vedere gravitatea riscului pentru sănătate, este necesar să se mențină măsurile prevăzute de Decizia 2004/92/CE și să se extindă la curcuma și la uleiul de palmier. De asemenea, trebuie să se țină seama de posibilitatea comerțului triunghiular, în special pentru produsele alimentare care nu posedă un certificat de origine oficial. În sensul protecției sănătății publice, este necesar să se impună ca loturile de ardei iute, de produse pe bază de ardei iute, de curcuma și de ulei de palmier importate în Comunitate sub orice formă, destinate consumului uman, să fie însoțite de un raport de analiză, furnizat de importatorul sau de operatorul din sectorul alimentar în cauză, care să ateste că loturile nu conțin Sudan I, Sudan II, Sudan III sau Scarlet Red (Sudan IV).

    (6)

    Raportul de analiză care însoțește loturile de ardei iute, de produse pe bază de ardei iute, de curcuma și de ulei de palmier trebuie să fie un document original aprobat de autoritățile competente din țara emitentă a documentului. Aceste măsuri au ca scop îmbunătățirea garanțiilor oferite de document.

    (7)

    Statele membre au, de asemenea, obligația de a efectua prelevarea de probe aleatorie și analiza ardeiului iute, a produselor pe bază de ardei iute, a curcumei și a uleiului de palmier prezentate la import sau care se găsesc deja pe piață.

    (8)

    Este necesar să se dispună distrugerea ardeiului iute, a produselor pe bază de ardei iute, a curcumei și a uleiului de palmier falsificate pentru a evita introducerea lor în lanțul alimentar.

    (9)

    Având în vedere că măsurile prevăzute de prezenta decizie au un impact puternic asupra mijloacelor de control din statele membre, rezultatele măsurilor respective trebuie să fie revizuite în termen de douăsprezece luni pentru a evalua dacă aceste măsuri sunt în continuare necesare pentru protecția sănătății publice.

    (10)

    Această revizuire trebuie să țină seama de rezultatele tuturor analizelor efectuate de autoritățile competente.

    (11)

    Sunt necesare măsuri tranzitorii pentru loturile de ardei iute, de produse pe bază de ardei iute, de curcuma și de ulei de palmier importate înainte de data publicării prezentei decizii.

    (12)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Definiții

    În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „ardei iute”: fructe din genul Capsicum uscate și pisate sau măcinate, care intră sub incidența codului NC 0904 20 90, sub orice formă, destinate consumului uman;

    (b)

    „produse pe bază de ardei iute”: pudra de curry, care intră sub incidența codului NC 0910 50, sub orice formă, destinată consumului uman;

    (c)

    „curcuma”: curcuma uscată și pisată sau măcinată, care intră sub incidența codului NC 0910 30, sub orice formă, destinată consumului uman;

    (d)

    „ulei de palmier”: uleiul de palmier, care intră sub incidența codului NC 1511 10 90, destinat consumului uman direct.

    Articolul 2

    Condiții de import

    (1)   Statele membre interzic importul de ardei iute, de produse pe bază de ardei iute, de curcuma și de ulei de palmier, cu excepția cazului în care lotul este însoțit de un raport de analiză, în original, care atestă că produsul nu conține nici una dintre următoarele substanțe chimice:

    (a)

    Sudan I (nr. CAS 842-07-9);

    (b)

    Sudan II (nr. CAS 3118-97-6);

    (c)

    Sudan III (nr. CAS 85-86-9);

    (d)

    Scarlet Red sau Sudan IV (nr. CAS 85-83-6).

    (2)   Raportul de analiză trebuie aprobat de un reprezentant al autorității competente în cauză.

    (3)   Autoritățile competente ale statelor membre se asigură că fiecare lot de ardei iute, de produse pe bază de ardei iute, de curcuma și de ulei de palmier prezentat la import este însoțit de un raport de analiză, astfel cum este prevăzut la alineatul (1).

    (4)   În lipsa unui raport de analiză, astfel cum este prevăzut la alineatul (1), importatorul stabilit în Comunitate trebuie să supună produsul unei analize pentru a demonstra că acesta nu conține una sau mai multe dintre substanțele chimice menționate la alineatul (1). Produsul este reținut sub supraveghere oficială până la eliberarea raportului de analiză.

    Articolul 3

    Prelevare de probe și analiză

    (1)   Statele membre iau măsurile corespunzătoare, inclusiv prelevarea de probe aleatorie și analiza ardeiului iute, a produselor pe bază de ardei iute, a curcumei și a uleiului de palmier prezentate la import sau care se găsesc deja pe piață, pentru a verifica absența substanțelor chimice menționate la articolul 2 alineatul (1).

    Comisiei îi sunt notificate de către statele membre, prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje, toate loturile în care se constată prezența substanțelor în cauză.

    Statele membre prezintă Comisiei trimestrial rapoarte care indică loturile în care s-a constatat absența substanțelor în cauză. Aceste rapoarte sunt prezentate până la sfârșitul lunii următoare trimestrului pentru care se face raportarea.

    (2)   Orice lot care face obiectul prelevării de probe și analizei oficiale poate fi reținut pe o perioadă de cel mult cincisprezece zile lucrătoare înainte de a fi introdus pe piață.

    Articolul 4

    Divizarea unui lot

    În cazul divizării unui lot, o copie certificată conformă a raportului de analiză prevăzut la articolul 2 alineatul (1) însoțește fiecare parte a lotului divizat.

    Articolul 5

    Loturi falsificate

    Ardeiul iute, produsele pe bază de ardei iute, curcuma și uleiul de palmier la care se constată prezența uneia sau mai multora dintre substanțele chimice menționate la articolul 2 alineatul (1) se distrug.

    Articolul 6

    Recuperarea costurilor

    Toate costurile pentru analize, depozitare sau distrugere în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) sau (4) și cu articolul 5 sunt suportate de importatorii sau operatorii din sectorul alimentar în cauză.

    Articolul 7

    Măsuri tranzitorii

    (1)   Prin derogare de la articolul 2 alineatul (2), în cazul loturilor care au părăsit țara de origine înainte de data publicării prezentei decizii, statele membre acceptă raportul de analiză pentru produsele menționate la articolul 1 literele (a) și (b), fără aprobarea oficială prevăzută de dispoziția respectivă.

    (2)   Prin derogare de la articolul 2 alineatul (1), în cazul loturilor care au părăsit țara de origine înainte de data publicării prezentei decizii, statele membre acceptă importul produselor menționate la articolul 1 literele (c) și (d), fără raportul de analiză prevăzut de dispoziția respectivă.

    Articolul 8

    Revizuirea măsurilor

    Prezenta decizie se revizuiește până la 22 mai 2006.

    Articolul 9

    Abrogarea

    Decizia 2004/92/CE se abrogă.

    Articolul 10

    Destinatari

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 23 mai 2005.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1, regulament astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1642/2003 (JO L 245, 29.9.2004, p. 4).

    (2)  JO L 27, 30.1.2004, p. 52.


    Top