EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0393

Decizia Comisiei din 23 mai 2005 privind zonele de protecție și de supraveghere pentru febra catarală ovină și condițiile aplicabile circulației din sau prin aceste zone [notificată cu numărul C(2005) 1478]Text cu relevanță pentru SEE.

JO L 130, 24.5.2005, p. 22–28 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 349M, 12.12.2006, p. 33–39 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2007; abrogat prin 32007R1266

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/393/oj

03/Volumul 63

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

247


32005D0393


L 130/22

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 23 mai 2005

privind zonele de protecție și de supraveghere pentru febra catarală ovină și condițiile aplicabile circulației din sau prin aceste zone

[notificată cu numărul C(2005) 1478]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2005/393/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2000/75/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2000 de stabilire a dispozițiilor specifice privind măsurile de combatere și de eradicare a febrei catarale ovine (1), în special articolul 8 alineatul (2) litera (d), articolul 8 alineatul (3), articolul 9 alineatul (1) litera (c) și articolul 19 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Decizia 2003/828/CE a Comisiei (2) prevede delimitarea zonelor geografice globale în care statele membre trebuie să instituie zone de protecție și de supraveghere („zone cu acces reglementat”) cu privire la febra catarală ovină. Decizia stabilește, de asemenea, condițiile de derogare de la interdicția de ieșire prevăzută de Directiva 2000/75/CE („interdicția de ieșire”) aplicabile circulației animalelor, materialului seminal, ovulelor și embrionilor acestora.

(2)

Ținând seama de evoluția focarului sau de noile invazii ale febrei catarale ovine în Comunitate din țări terțe, Decizia 2003/828/CE a fost modificată în mai multe rânduri pentru a adapta delimitarea acestor zone la noile condiții de sănătate animală.

(3)

Din motive de claritate a legislației comunitare, ar trebui abrogată Decizia 2003/828/CE și înlocuită cu prezenta decizie.

(4)

În conformitate cu Directiva 2000/75/CE, în delimitarea zonelor de protecție și de supraveghere trebuie să se țină seama de factori geografici, administrativi, ecologici și epidemiologici legați de febra catarală ovină și de dispozițiile privind controlul. Ținând seama de acești factori și aceste dispoziții, precum și de informațiile comunicate de statele membre, ar trebui menținute zonele stabilite de Decizia 2003/828/CE, cu excepția Greciei și a Portugaliei.

(5)

În conformitate cu informațiile științifice cele mai recente, circulația animalelor vaccinate poate fi considerată sigură, independent de circulația virusului la locul de origine sau de activitatea vectorilor la locul de destinație. În consecință, ar trebui modificate derogările de la interdicția de ieșire pentru circulația internă, astfel cum sunt definite de Decizia 2003/828/CE, pentru a ține seama de aceste informații științifice.

(6)

Decizia 2003/828/CE include Grecia în zonele geografice globale în care trebuie să se instituie zone cu acces reglementat. Grecia a prezentat Comisiei o cerere motivată corespunzător, în conformitate cu Directiva 2000/75/CE, pentru ca Grecia să fie scoasă de pe lista zonelor geografice globale stabilite de Decizia 2003/828/CE. În consecință, Grecia să ar trebui scoasă de pe această listă.

(7)

Portugalia a prezentat o cerere motivată corespunzător de schimbare a delimitării zonelor cu acces reglementat, stabilite de Decizia 2003/828/CE, în ceea ce privește acest stat membru. Ținând seama de factorii geografici, administrativi, ecologici și epidemiologici legați de febră catarală ovină în regiunile în cauză din Portugalia, ar trebui modificată delimitarea acestor zone.

(8)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect

Obiectul prezentei decizii este delimitarea zonelor geografice globale în care zone de protecție și de supraveghere („zone cu acces reglementat”) trebuie instituite de statele membre, în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Directiva 2000/75/CE.

Obiectul prezentei decizii este, de asemenea, de a stabili condițiile de derogare de la interdicția de ieșire prevăzută la articolul 9 alineatul (1) litera (c) și la articolul 10 alineatul (1) din Directiva 2000/75/CE („interdicția de ieșire”) aplicabilă circulației animalelor, materialului seminal, ovulelor și embrionilor acestora, din aceste zone cu acces reglementat și prin aceste zone („tranzit”).

Prezenta decizie nu se aplică circulației în interiorul zonelor reglementate menționate la articolul 2, cu excepția condițiilor prevăzute de alte articole.

Articolul 2

Delimitarea zonelor cu acces reglementat

Zonele cu acces reglementat sunt delimitate în zonele geografice globale enumerate pentru zonele A, B, C, D și E în anexa I.

Derogările de la interdicția de ieșire pentru aceste zone cu acces reglementat nu sunt acordate decât în conformitate cu articolele 3, 4, 5 și 6.

În cazul zonei cu acces reglementat E, circulația animalelor vii din speciile de rumegătoare între Spania și Portugalia se supune autorizării de către autoritățile competente în cauză, în temeiul unui acord bilateral.

Articolul 3

Derogarea de la interdicția de ieșire pentru circulația internă

(1)   Derogările de la interdicția de ieșire pentru circulația internă a animalelor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor acestora, dintr-o zonă de cu acces reglementat, sunt autorizate cu condiția ca animalele, materialul seminal, ovulele și embrionii acestora să fie conforme cu condițiile menționate în anexa II sau cu dispozițiile de la alineatul (2) sau (3) din prezentul articol.

(2)   Derogările de la interdicția de ieșire pentru circulația internă, menționată la alineatul (1), sunt autorizate de autoritatea competentă în cazul în care:

(a)

animalele provin dintr-un efectiv de animale vaccinate în conformitate cu un program de vaccinare adoptat de autoritatea competentă;

(b)

animalele au fost vaccinate cu mai mult de 30 de zile și cu mai puțin de 12 luni înainte de data circulației împotriva serotipului sau serotipurilor prezent(e) sau care ar putea fi prezent(e) într-o zonă de origine semnificativă din punct de vedere epidemiologic.

(3)   În cazul în care, într-o zonă importantă din punct de vedere epidemiologic din zonele cu acces reglementat, au trecut mai mult de 40 de zile de la data la care vectorul a încetat să fie activ, autoritatea competentă poate acorda derogări de la interdicția de ieșire pentru circulația internă:

(a)

de animale destinate unor ferme înregistrate în acest scop de autoritatea competentă a fermei de destinație și care nu pot fi expediate din aceste ferme decât direct pentru sacrificare;

(b)

de animale serologic (ELISA sau AGID*) negative sau serologic pozitive, dar virologic (PCR*) negative sau

(c)

de animale născute după data la care vectorul a încetat să fie activ.

Autoritatea competentă nu acordă derogările prevăzute la prezentul alineat decât în perioada în care vectorul nu este activ.

În cazul în care, pe baza programului de supraveghere epidemiologică prevăzut la articolul 9 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2000/75/CE, se constată o reluare a activității vectorului în zona cu acces reglementat în cauză, autoritatea competentă se asigură că aceste derogări nu se mai aplică.

(4)   Se stabilește o procedură de direcționare, sub controlul autorității competente, cu scopul de a preveni orice circulație ulterioară spre un alt stat membru a animalelor transportate în condițiile definite la prezentul articol.

Articolul 4

Derogarea de la interdicția de ieșire pentru circulația internă în vederea sacrificării

Autoritatea competentă poate acorda derogări de la interdicția de ieșire pentru circulația animalelor dintr-o zonă cu acces reglementat în vederea sacrificării imediate, în interiorul aceluiași stat membru, în cazul în care:

(a)

se procedează la o evaluare a riscurilor, caz după caz, cu privire la un posibil contact între animale și vectori în timpul transportului către abator, ținând seama de:

(i)

datele disponibile privind activitatea vectorului, furnizate de programul de supraveghere, în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2000/75/CE;

(ii)

distanța dintre punctul de intrare în zona nerestricționată și abator;

(iii)

datele entomologice pe distanța menționată la punctul (ii);

(iv)

momentul zilei în care are loc transportul în raport cu orele de activitate ale vectorilor;

(v)

posibila folosire a insecticidelor în conformitate cu Directiva 96/23/CE a Consiliului (3);

(b)

animalele care trebuie transportate nu au prezentat nici un semn de febră catarală ovină la data transportului;

(c)

animalele sunt transportate în vehicule sigilate de autoritatea competentă și expediate direct la abator sub control oficial;

(d)

autoritatea competentă responsabilă de abator este informată cu privire la intenția de a se trimite animale la abator anterior transportului și notifică sosirea acestora autorității competente de expediere.

Articolul 5

Derogare de la interdicția de ieșire pentru animalele care părăsesc zonele cu acces reglementat în cadrul schimburilor intracomunitare

(1)   Autoritatea competentă poate acorda derogări de la interdicția de ieșire pentru circulația animalelor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor acestora din zonele cu acces reglementat, în cadrul schimburilor intracomunitare, în cazul în care:

(a)

animalele, precum și materialul seminal, ovulele și embrionii acestora îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 3 și în cazul în care

(b)

statul membru de destinație își dă în prealabil acordul cu privire la expediere.

(2)   Statul membru de origine a animalelor la care se referă derogarea menționată la alineatul (1) se asigură că certificatele de sănătate corespunzătoare, prevăzute de Directivele 64/432/CEE (4), 88/407/CEE (5), 89/556/CEE (6), 91/68/CEE (7) și 92/65/CEE (8) ale Consiliului, conțin următoarea mențiune suplimentară:

„animale/material seminal/ovule/embrioni (9) conforme cu Decizia 2005/393/CE.

Articolul 6

Tranzitul de animale printr-o zonă cu acces reglementat

(1)   Tranzitul de animale expediate dintr-o regiune a Comunității, situate în afara zonelor cu acces reglementat, printr-o zonă cu acces reglementat, este autorizat în cazul în care animalele și mijloacele de transport sunt supuse unui tratament cu insecticid la locul de încărcare sau, în orice caz, anterior intrării în zona cu acces reglementat.

În cazul în care se prevede o perioadă de odihnă la un punct de oprire în timpul tranzitului printr-o zonă cu acces reglementat, animalele sunt supuse unui tratament cu insecticid pentru a fi protejate de atacurile vectorilor.

(2)   În cazul schimburilor intracomunitare, tranzitul face obiectul autorizării de către autoritățile competente din statul membru de tranzit și din statul membru de destinație, iar certificatele de sănătate corespunzătoare, prevăzute de Directivele 64/432/CEE, 91/68/CEE și 92/65/CEE, conțin următoarea mențiune suplimentară:

„Tratament cu insecticid cu (numele produsului), aplicat la (data) la (ora), în conformitate cu Decizia 2005/393/CE.”

Articolul 7

Măsuri de punere în aplicare

Statele membre modifică măsurile pe care le aplică schimburilor pentru a le face conforme cu prezenta decizie. Statele membre asigură de îndată publicarea și difuzarea corespunzătoare a măsurilor adoptate. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Articolul 8

Abrogare

Decizia 2003/828/CE se abrogă.

Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie.

Articolul 9

Aplicabilitate

Prezenta decizie se aplică de la 13 iunie 2005.

Articolul 10

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 23 mai 2005.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 327, 22.12.2000, p. 74.

(2)  JO L 311, 27.11.2003, p. 41. Decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2005/216/CE (JO L 69, 16.3.2005, p. 39).

(3)  JO L 125, 23.5.1996, p. 10.

(4)  JO L 121, 29.7.1964, p. 1977/64.

(5)  JO L 194, 22.7.1988, p. 10.

(6)  JO L 302, 19.10.1989, p. 1.

(7)  JO L 46, 19.2.1991, p. 19.

(8)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54.

(9)  a se tăia mențiunea necorespunzătoare.”


ANEXA I

Zone cu acces reglementat: zone geografice în care statele membre instituie zone de protecție și de supraveghere

Zona A

(serotipurile 2 și 9, precum și, într-o mai mică măsură, 4 și 16)

Italia

Abruzzo

:

Chieti, toate municipalitățile care fac parte din unitatea sanitară locală Avezzano-Sulmona

Basilicata

:

Matera și Potenza

Calabria

:

Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio Calabria, Vibo Valentia

Campania

:

Caserta, Benevento, Avellino, Napoli, Salerno

Lazio

:

Frosinone, Latina

Molise

:

Isernia, Campobasso

Puglia

:

Foggia, Bari, Lecce, Taranto, Brindisi

Sicilia

:

Agrigento, Catania, Caltanissetta, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa și Trapani

Malta

Zona B

(serotipul 2)

Italia

Abruzzo

:

L′Aquila, cu excepția tuturor municipalităților care aparțin de unitatea sanitară locală Avezzano Sulmona

Lazio

:

Viterbo, Roma, Rieti

Marche

:

Ascoli Piceno, Macerata

Toscana

:

Massa Carrara, Pisa, Grosseto, Livorno

Umbria

:

Terni și Perugia

Zona C

(serotipurile 2 și 4, precum și, înntr-o mai mică măsură, 16)

Franța

Corse du Sud, Haute Corse

Spania

Insulele Baleare (unde serotipul 16 nu este prezent)

Italia

Sardinia: Cagliari, Nuoro, Sassari, Oristano

Zona D

Cipru

Zona E

(serotipul 4)

Spania

Provincia Cádiz, Málaga, Sevilla, Huelva, Córdoba, Cáceres, Badajoz

Provincia Jaen (comarcas din Jaen și Andujar)

Provincia Toledo (comarcas din Oropesa, Talavera de la Reina, Belvis de Jara și Los Navalmorales)

Provincia de Ciudad Real (comarcas din Horcajo de los Montes, Piedrabuena, Almadén și Almodóvar del Campo)

Portugalia

Direcția regională de agricultură din Algarve: toți concelhos

Direcția regională de agricultură din Alentejo: toți concelhos

Direcția regională de agricultură din Ribatejo e Oeste: concelhos din Montijo (freguesias de Canha, S. Isidoro de Pegões și Pegões), Coruche, Setúbal, Palmela, Alcochete, Benavente, Salvaterra de Magos, Almeirim, Alpiarça, Chamusca, Constância, Abrantes și Sardoal

Direcția regională de agricultură din Beira Interior: conchelos din Penamacor, Fundăo, Oleiros, Sertã, Vila de Rei, Idanha a Nova, Castelo Branco, Proença-a-Nova, Vila Velha de Rodao și Mação.


ANEXA II

[menționată la articolul 3 alineatul (1)]

A.   Animalele vii trebuie să fi fost:

1.

protejate de atacurile insectelor culicoidae cel puțin în cele 100 de zile anterioare expedierii sau

2.

protejate de atacurile insectelor culicoidae cel puțin în cele 28 de zile anterioare expedierii și să fi fost supuse în această perioadă, cu un rezultat negativ, la două teste serologice de detectare a anticorpilor specifici la grupa virusului febrei catarale ovine, cum ar fi testul de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (testul ELISA competitiv) sau testul de imunodifuzie în gel de agar-agar (testul AGID), efectuate la un interval de cel puțin șapte zile, primul test fiind efectuat la cel puțin 21 de zile de la introducerea lor în unitatea de carantină sau

3.

protejate de atacurile insectelor culicoidae cel puțin în cele 14 zile anterioare expedierii și să fi fost supuse în această perioadă, cu un rezultat negativ, la două teste de izolare a virusului sau de reacție în lanț a polimerazei, efectuate pe probe de sânge prelevate la un interval de cel puțin șapte zile, primul test fiind efectuat la cel puțin șapte zile de la data introducerii lor în unitatea de carantină și

4.

protejate de atacurile insectelor culicoidae în timpul transportului până la locul de încărcare.

B.   Materialul seminal trebuie să provină de la donatori care au fost:

1.

protejați de atacurile insectelor culicoidae cel puțin în cele 100 de zile anterioare datei începerii operațiunilor de colectare a materialului seminal, precum și în timpul efectuării acestora sau

2.

supuși, cu un rezultat negativ, unor teste serologice de detectare a anticorpilor specifici la grupa virusului febrei catarale ovine, cum ar fi testul de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (testul ELISA competitiv) sau testul de imunodifuzie în gel de agar-agar (testul AGID), cel puțin o dată la 60 de zile, în perioada de recoltare a materialului seminal și între 28 și 60 de zile de la ultima recoltare de material seminal pentru transportul respectiv sau

3.

supuse, cu un rezultat negativ, unor teste de izolare a virusului sau de reacție în lanț a polimerazei (PCR), efectuate pe probe de sânge prelevate la începutul și sfârșitul perioadei de recoltare a materialului seminal și cel puțin o dată la șapte zile (test de izolare a virusului) sau cel puțin o dată la 28 de zile în perioada de recoltare a materialului seminal pentru transportul respectiv.

C.   Ovulele și embrionii trebuie să provină de la donatoare care au fost:

1.

protejate de atacurile insectelor culicoidae cel puțin în cele 100 de zile anterioare datei începerii operațiunilor de recoltare a ovulelor și/sau embrionilor, precum și în timpul efectuării acestora sau

2.

supuse, cu un rezultat negativ, unor teste serologice de detectare a anticorpilor specifici grupei virusului febrei catarale ovine, cum ar fi testul de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (testul ELISA competitiv) sau testul de imunodifuzie în gel de agar-agar (testul AGID), între 28 și 60 de zile de la data recoltării ovulelor și/sau embrionilor sau

3.

supuse, cu un rezultat negativ, unor teste de izolare a virusului sau de reacție în lanț a polimerazei (PCR), efectuate pe o probă de sânge prelevată în ziua recoltării ovulelor și/sau embrionilor.


Top