Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003L0069

Directiva 2003/69/CE a Comisiei din 11 iulie 2003 de modificare a anexei la Directiva 90/642/CEE a Consiliului în ceea ce privește stabilirea conținuturilor maxime de reziduuri de clormequat, lambda-cihalotrin, kresoxim-metil, azoxistribin și anumiți ditiocarbamațiText cu relevanță pentru SEE.

JO L 175, 15.7.2003, p. 37–44 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/08/2008; abrogare implicită prin 32005R0396

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2003/69/oj

03/Volumul 48

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

81


32003L0069


L 175/37

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DIRECTIVA 2003/69/CE A COMISIEI

din 11 iulie 2003

de modificare a anexei la Directiva 90/642/CEE a Consiliului în ceea ce privește stabilirea conținuturilor maxime de reziduuri de clormequat, lambda-cihalotrin, kresoxim-metil, azoxistribin și anumiți ditiocarbamați

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 90/642/CEE a Consiliului din 27 noiembrie 1990 de stabilire a conținuturilor maxime de reziduuri de pesticide din și de pe anumite produse de origine vegetală, inclusiv fructe și legume (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003 (2), în special articolul 7,

întrucât:

(1)

În ceea ce privește produsele de origine vegetală, inclusiv fructele și legumele, conținuturile de reziduuri reflectă utilizarea unor cantități minime de pesticide necesare asigurării unei protecții eficiente a plantelor, aplicate astfel încât cantitatea de reziduuri să fie cât mai redusă posibil și acceptabilă din punct de vedere toxicologic, în special ținând seama de protecția mediului și de protecția consumatorilor din punctul de vedere al estimării unei doze zilnice admise (DZA). Conținuturile maxime de reziduuri (CMR) comunitare reprezintă limita superioară a cantităților de reziduuri care se pot găsi în produse dacă producătorii au respectat bunele practici agricole.

(2)

CMR de pesticide sunt revizuite în mod constant și sunt modificate pentru a se ține seama de noile informații și date. CMR se stabilesc la limita de detectare dacă din utilizările autorizate de produse fitosanitare nu rezultă conținuturi de reziduuri de pesticide detectabile în sau pe produsele alimentare, dacă nu există o utilizare autorizată, dacă utilizările autorizate de statele membre nu au fost susținute de datele necesare sau dacă, în țările terțe, utilizările care conduc la prezența unor reziduuri în și pe produsele alimentare ce pot fi introduse pe piața comunitară nu au fost susținute de datele necesare.

(3)

În ceea ce privește substanța clormequat, statele membre și părțile interesate au notificat Comisiei că este în continuare semnificativă contaminarea perelor provocată de nivelurile de fond ale clormequatului persistente în mediu ca urmare a utilizărilor anterioare. Datele de monitorizare arată că degradarea reziduurilor este atât de lentă încât este necesară menținerea pe o perioadă de încă trei ani a CMR stabilit în Directiva 90/642/CEE.

(4)

În ceea ce privește substanțele lambda-cihalotrin, kresoxim-metil, azoxistrobin și mancozeb, statele membre raportoare au primit cereri de noi utilizări sau de schimbare a utilizărilor. Evaluarea respectivelor utilizări a dus la concluzia că acestea nu ar conduce la o expunere inacceptabilă a consumatorilor.

(5)

În ceea ce privește mancozebul, prin metodele actuale de analiză de rutină nu este posibilă diferențierea sa de alți ditiocarbamați [maneb, mancozeb, metiram, propineb și zineb (sumă exprimată în CS2)], astfel încât definiția reziduurilor acoperă toată grupa de ditiocarbamați.

(6)

Comisia a concluzionat că ar trebui modificate anumite CMR ca urmare a riscurilor pe care aceste substanțe le prezintă pentru consumatori. Este esențial ca statele membre să ia măsuri suplimentare de gestionare a riscurilor pentru a proteja în mod eficient consumatorii.

(7)

Expunerea consumatorilor pe întreaga durată a vieții sau pe o perioadă scurtă la fiecare dintre pesticidele menționate de prezenta directivă prin intermediul produselor alimentare a fost revizuită și evaluată în conformitate cu procedurile și practicile comunitare în vigoare, ținându-se seama de liniile directoare publicate de Organizația Mondială a Sănătății (3). S-a calculat că CMR stabilite de prezenta directivă nu conduc la o expunere inacceptabilă a consumatorilor.

(8)

În cazurile justificate, expunerea acută a consumatorilor la pesticidele în cauză prin intermediul fiecăruia dintre produsele alimentare care pot conține reziduuri din aceste pesticide a fost măsurată și evaluată în conformitate cu procedurile și practicile în vigoare în Uniunea Europeană, ținându-se seama de orientările publicate de Organizația Mondială a Sănătății. S-a concluzionat că prezența reziduurilor de pesticide la nivelul sau sub nivelul CMR propuse de prezenta directivă nu ar avea efecte toxice acute.

(9)

Partenerii comerciali ai Comunității au fost consultați în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește CMR propuse de prezenta directivă, ținându-se seama de observațiile lor în acest sens.

(10)

S-a ținut seama de avizul Comitetului științific pentru plante, în special de orientările și recomandările privind metodologia care trebuie urmată în vederea protecției consumatorilor de produse agricole tratate cu pesticide.

(11)

Prin urmare, anexa la Directiva 90/642/CEE trebuie modificată în consecință.

(12)

Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexa II la Directiva 90/642/CEE se modifică după cum urmează:

1.

la rubrica privind substanțele kresoxim-metil pentru căpșuni, indicația „0,2 (p) mg/kg” se înlocuiește cu indicația „1 (p) mg/kg”;

2.

la rubrica privind ditiocarbamații: maneb, mancozeb, metiram, propineb și zineb (sumă exprimată în CS2) pentru ridichi, indicația „0,2 mg/kg” se înlocuiește cu indicația „2 mg/kg, pentru ceapa verde, indicația” 0,05* mg/kg „se înlocuiește cu indicația” 1 mg/kg;

3.

la rubrica privind clormequatul, pentru pere, nota de subsol (t) se înlocuiește cu următorul text:

„(t)

se aplică un CMR provizoriu de 0,3 mg/kg până la 31 iulie 2006.”;

4.

rubricile privind substanțele azoxistrobin și lambda-cihalotrin se înlocuiesc cu rubricile prevăzute de anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

Statele membre adoptă și publică dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 iulie 2003. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Statele membre aplică aceste dispoziții începând cu 1 august 2003.

Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 11 iulie 2003.

Pentru Comisie

David BYRNE

Membru al Comisiei


(1)  JO L 350, 14.12.1990, p. 71.

(2)  JO L 122, 16.5.2003, p. 1.

(3)  Ghid de estimare a cantităților de reziduuri de pesticide în produse alimentare (revizuit), pregătit de Sistemul mondial de supraveghere continuă a mediului/program alimentar (GEMS/Food Programme) în colaborare cu Comitetul codex pentru reziduuri de pesticide, publicat de Organizația Mondială a Sănătății, 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).


ANEXĂ

„Grupe și exemple de produse cărora li se aplică CMR

Reziduuri de pesticide și conținuturi maxime de reziduuri (mg/kg)

Azoxistrobin

Lambda-cihalotrin

1.   

Fructe, proaspete, deshidratate sau neprelucrate, conservate prin refrigerare, fără adaos de zahăr; nuci

(i)

CITRICE

1

 

Grepfrut

 

0,1

Lămâi

 

0,2

Lămâi verzi (lime)

 

0,2

Mandarine (inclusiv clementine și hibrizi similari)

 

0,2

Portocale

 

0,1

Pomelo

 

0,1

Altele

 

0,02 (1)

(ii)

NUCI (cu coajă sau fără)

0,1 (1)

0,05 (1)

Migdale

 

 

Nuci de Brazilia

 

 

Anacard (nuci caju)

 

 

Castane

 

 

Nuci de cocos

 

 

Alune

 

 

Macadamia (nuci de Queensland)

 

 

Nuci Pecan

 

 

Semințe de pin

 

 

Fistic

 

 

Nuci comune

 

 

Altele

 

 

(iii)

FRUCTE SEMINȚOASE

0,05 (1)

0,1

Mere

 

 

Pere

 

 

Gutui

 

 

Altele

 

 

(iv)

FRUCTE SÂMBUROASE

0,05 (1)

 

Caise

 

0,2

Cireșe

 

 

Piersici (inclusiv nectarine și hibrizi similari)

 

0,2

Prune

 

 

Altele

 

0,1

(v)   

BACE ȘI FRUCTE MICI

(a)

Struguri de masă și struguri de vin

2

0,2

Struguri de masă

 

 

Struguri de vin

 

 

(b)

Căpșune (altele decât sălbatice)

2

0,5

(c)

Fructe de pădure (altele decât sălbatice)

 

0,02 (1)

Mure

3

 

Mure de miriște

 

 

Loganberry (hibrid între zmeură și mure)

 

 

Zmeură

3

 

Altele

0,05 (1)

 

(d)

Alte fructe mici și bace (altele decât cele sălbatice)

0,05 (1)

 

Afine

 

 

Răchițele

 

 

Coacăze (roșii, negre sau albe)

 

0,1

Agrișe

 

0,1

Altele

 

0,02 (1)

(e)

Bace și fructe sălbatice

0,05 (1)

0,2

(vi)

FRUCTE DIVERSE

 

0,02 (1)

Avocado

 

 

Banane

2

 

Curmale

 

 

Smochine

 

 

Kiwi

 

 

Kumquat

 

 

Litchi

 

 

Mango

 

 

Măsline

 

 

Pasiflora

 

 

Ananas

 

 

Rodii

 

 

Altele

0,05 (1)

 

2.   

Legume, proaspete sau neprelucrate, în stare congelată sau uscate

(i)   

LEGUME RĂDĂCINOASE ȘI CU TUBERCULI

Sfeclă

 

 

Morcovi

0,2

 

Țelină

0,3

0,1

Hrean

0,2

 

Nap porcesc

 

 

Păstârnac

0,2

 

Pătrunjel rădăcină

0,2

 

Ridichi

 

0,1

Barba-caprei (salsify)

0,2

 

Cartofi duci (batate)

 

 

Rutabaga

 

 

Napi

 

 

Igname

 

 

Altele

0,05 (1)

0,02 (1)

(ii)   

LEGUME BULBOASE

Usturoi

 

 

Ceapă

 

 

Hașmă

 

 

Ceapă verde

2

0,05

Altele

0,05 (1)

0,02 (1)

(iii)   

LEGUME FRUCTOASE

(a)   

Solanacee

Tomate

2

0,1

Ardei gras

2

0,1

Vinete

2

0,5

Altele

0,05 (1)

0,02 (1)

(b)

Cucurbitacee cu coajă comestibilă

1

0,1

Castraveți

 

 

Cornișoni

 

 

Dovlecei

 

 

Altele

 

 

(c)

Cucurbitacee cu coajă necomestibilă

0,5

0,05*

Pepene galben

 

 

Dovleac

 

 

Pepene verde

 

 

Altele

 

 

(d)

Porumb dulce

0,05 (1)

0,05

(iv)   

BRASICACEE

(a)

Brasicacee fructoase (cu inflorescențe)

 

0,1

Broccoli

 

 

Conopidă

0,5

 

Altele

0,05 (1)

 

(b)   

Brasicacee cu căpățână

Varză de Bruxelles

 

0,05

Varză albă cu căpățână

0,3

0,2

Altele

0,05 (1)

0,02 (1)

(c)

Brasicacee cu frunze

0,05 (1)

1

Varză chinezească

 

 

Varză fără căpățână

 

 

Altele

 

 

(d)

Gulii

0,2

0,02 (1)

(v)   

LEGUME CU FRUNZE ȘI VERDEȚURI PROASPETE

(a)

Salată verde și similare

3

1

Creson

 

 

Fetică

 

 

Salată

 

 

Scarolă

 

 

Altele

 

 

(b)

Spanac și similare

0,05 (1)

 

Spanac

 

0,5

Frunze de sfeclă

 

 

Altele

 

0,02 (1)

(c)

Năsturel

0,05 (1)

0,02 (1)

(d)

Cicoare

0,2

0,02 (1)

(e)

Verdețuri

3

1

Hasmațuchi

 

 

Arpagic

 

 

Pătrunjel frunze

 

 

Țelină frunze

 

 

Altele

 

 

(vi)   

PĂSTĂIOASE (proaspete)

Fasole (păstăi)

1

0,2

Fasole (boabe)

0,2

0,02 (1)

Mazăre (păstăi)

0,5

0,2

Mazăre (boabe)

0,2

0,2

Altele

0,05 (1)

0,02 (1)

(vii)   

LEGUME CU TULPINĂ (proaspete)

Sparanghel

 

 

Cardon

 

 

Țelină

5

0,3

Fenicul

 

 

Anghinare

1

 

Praz

0,1

0,3

Revent

 

 

Altele

0,05 (1)

0,02 (1)

(viii)

CIUPERCI

0,05 (1)

 

(a)

Ciuperci de cultură

 

0,02 (1)

(b)

Ciuperci sălbatice

 

0,5

3.

Legume uscate

0,1

0,02 (1)

Fasole

 

 

Linte

 

 

Mazăre

 

 

Altele

 

 

4.

Semințe oleaginoase

 

0,02 (1)

Semințe de in

 

 

Arahide

 

 

Semințe de mac

 

 

Semințe de susan

 

 

Semințe de floarea-soarelui

 

 

Semințe de rapiță

0,5

 

Boabe de soia

0,5

 

Semințe de muștar

 

 

Semințe de bumbac

 

 

Altele

0,05 (1)

 

5.

Cartofi

0,05 (1)

0,02 (1)

Cartofi de primăvară

 

 

Cartofi de toamnă

 

 

6.

Ceai (frunze și tulpini uscate, fermentate sau nu, de Camelia sinensis)

0,1

1

7.

Hamei (uscat), inclusiv granule de hamei și praf neconcentrat de hamei

20

10


(1)  Indică limita de detectare.”


Top