Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001L0032

    Directiva 2001/32/CE a Comisiei din 8 mai 2001 de identificare a zonelor comunitare protejate, expuse la anumite riscuri fitosanitare, și de abrogare a Directivei 92/76/CEE

    JO L 127, 9.5.2001, p. 38–41 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/07/2008; abrogat prin 32008R0690

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2001/32/oj

    03/Volumul 37

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    108


    32001L0032


    L 127/38

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 2001/32/CE A COMISIEI

    din 8 mai 2001

    de identificare a zonelor comunitare protejate, expuse la anumite riscuri fitosanitare, și de abrogare a Directivei 92/76/CEE

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a organismelor dăunătoare pentru plante sau pentru produsele din plante și împotriva răspândirii lor pe teritoriul Comunității (1), în special articolul 2 alineatul (1) litera (h) primul paragraf,

    având în vedere solicitările Danemarcei, Greciei, Spaniei, Franței, Irlandei, Italiei, Austriei, Portugaliei, Finlandei, Suediei și Regatului Unit,

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu dispozițiile Directivei 2000/29/CE, se pot stabili „zonele protejate” expuse la anumite riscuri fitosanitare și, prin urmare, se poate acorda o protecție specială în condiții compatibile cu piața internă. Aceste zone au fost stabilite de Directiva 92/76/CEE a Comisiei din 6 octombrie 1992 de identificare a zonelor comunitare protejate, expuse la anumite riscuri fitosanitare (2), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2000/23/CE (3).

    (2)

    De atunci, s-au înregistrat îmbunătățiri importante în privința stării de sănătate a plantelor în unele din zonele respective identificate inițial ca zone protejate în ceea ce privește organismele dăunătoare respective.

    (3)

    Din informațiile furnizate de Danemarca, rezultă că nu mai este oportună menținerea zonei protejate identificate pentru Danemarca cu privire la Bemisia tabaci Genn. (populații europene) și la virusul petelor de bronz.

    (4)

    Anumite dispoziții privind măsurile de protecție din Portugalia împotriva Gonipterus scutellatus Gyll. și din Regatul Unit și Irlanda împotriva Pissodes spp. (european) ar trebui modificate pentru a se ține seama de distribuția actuală a acestor organisme în țările respective.

    (5)

    Din informațiile furnizate de Regatul Unit și Suedia rezultă că după reorganizarea guvernamentală locală ar trebui să se modifice delimitarea zonelor protejate respective în ceea ce privește Dendroctonus micans Kugelan și Leptinotarsa decemlineata Say.

    (6)

    În conformitate cu Directiva 92/76/CEE, Austria, Irlanda și regiunile Apulia, Emilia-Romagna, Lombardia și Veneto din Italia au fost identificate provizoriu ca zone protejate în ceea ce privește Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. și colab. pentru o perioadă care expiră la 31 martie 2001.

    (7)

    Din informațiile furnizate de Irlanda rezultă că identificarea provizorie a zonelor protejate pentru Irlanda cu privire la Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. și colab. ar trebui prelungită pentru o perioadă de timp limitată.

    (8)

    Din informațiile furnizate de Austria și Italia rezultă că anumite zone din Austria și Italia nu ar trebui să mai fie identificate ca zone protejate cu privire la Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. și colab., în timp ce alte zone ar trebui identificate ca zone protejate cu privire la Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. și colab. pentru o perioadă de timp limitată.

    (9)

    Din informațiile furnizate de Franța rezultă că anumite zone din Franța nu ar trebui să mai fie identificate ca zone protejate cu privire la Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. și colab.

    (10)

    Din informațiile furnizate de Regatul Unit rezultă că identificarea provizorie a zonei protejate pentru Regatul Unit cu privire la virusul rizomaniei ar trebui prelungită pentru o perioadă limitată de timp.

    (11)

    În consecință, este necesară modificarea listei existente a zonelor protejate. Pentru claritate, ar trebui să se adopte o listă nouă cu aceste zone. Prin urmare, Directiva 92/76/CEE ar trebui abrogată. Având în vedere continuitatea problemelor fitosanitare, prezenta directivă ar trebui să intre în vigoare și să fie adoptată cât se poate de repede.

    (12)

    Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent fitosanitar,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Zonele comunitare specificate în lista din anexă se identifică prin prezenta ca „zonele protejate” menționate la primul paragraf de la articolul 2 alineatul (1) litera (h) din Directiva 2000/29/CE, cu privire la organismul(ele) dăunător(oare) prezentate în lista din anexă în dreptul numelor acestora.

    În conformitate cu litera (b) punctul 2, pentru Irlanda, Italia (Emilia-Romagna: provinciile Forlí-Cesena, Parma, Piacenza și Rimini; Lombardia; Trentino-Alto Adige: provincia autonomă Bolzano; Veneto) și pentru Austria (Burgenland, Kärnten, Niederösterreich, Osttirol, Steiermark, Wien), zonele menționate se identifică până la 31 martie 2002.

    În conformitate cu litera (d) punctul 1, zona menționată din Regatul Unit se identifică până la 31 martie 2002.

    Articolul 2

    Prelungirea termenului de identificare peste datele specificate la articolul 1 și modificările listei cu zone protejate menționate las articolul 1 se fac în conformitate cu procedura stabilită la articolul 18 din Directiva 2000/29/CE, luându-se în considerare rezultatele examinărilor corespunzătoare realizate conform condițiilor comunitare, sub supravegherea experților Comisiei.

    Articolul 3

    (1)   Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare aducerii la îndeplinire a prezentei directive până la 21 mai 2001. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta. Statele membre aplică aceste dispoziții începând cu data de 22 mai 2001. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta. Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    (2)   Statele membre comunică de îndată Comisiei dispozițiile de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă. Comisia informează celelalte state membre cu privire la aceasta.

    Articolul 4

    Directiva 92/76/CEE se abrogă de la 22 mai 2001.

    Articolul 5

    Prezenta directivă intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Se aplică de la 22 mai 2001.

    Articolul 6

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 8 mai 2001.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

    (2)  JO L 305, 21.10.1992, p. 12.

    (3)  JO L 103, 28.4.2000, p. 72.


    ANEXĂ

    ZONELE COMUNITARE IDENTIFICATE CA „ZONE PROTEJATE” CU PRIVIRE LA ORGANISMUL(ELE) SPECIFICAT(E) ÎN LISTĂ ÎN DREPTUL DENUMIRII ACESTORA

    Organisme dăunătoare

    Zonele protejate de pe teritoriul țărilor

    (a)   

    Insecte, acarieni și nematode, în toate etapele de dezvoltare a acestora

    1. Anthonomus grandis (Boh.)

    Grecia, Spania (Andalusia, Catalonia, Extremadura, Murcia, Valencia)

    2.

    Bemisia tabaci Genn. (populații europene)

    Irlanda, Portugalia (Alentejo, Azores, Beira Interior, Beira Litoral, Entre Douro e Minho, Madeira, Ribatejo e Oeste și Trás-os-Montes), Finlanda, Suedia, Regatul Unit

    3. Cephalcia lariciphila (Klug.)

    Irlanda, Regatul Unit (Irlanda de Nord, Insula Man și Jersey)

    4. Dendroctonus micans Kugelan

    Grecia, Irlanda, Regatul Unit (Scoția, Irlanda de Nord, Jersey, Anglia: următoarele comitate, districte și autorități unitare: Barnsley, Bath și North East Somerset, Bedfordshire, Bournemouth, Bracknell Forest, Bradford, Bristol, Brighton și Hove, Buckinghamshire, Calderdale, Cambridgeshire, Cornwall, Cumbria, Darlington, Devon, Doncaster, Dorset, Durham, East Riding of Yorkshire, East Sussex, Essex, Gateshead, Greater London, Hampshire, Hartlepool, Hertfordshire, Kent, Kingston Upon Hull, Kirklees, Leeds, Leicester City, Lincolnshire, Luton, Medway Council, Middlesbrough, Milton Keynes, Newbury, Newcastle Upon Tyne, Norfolk, Northamptonshire, Northumberland, North Lincolnshire, North East Lincolnshire, North Tyneside, North West Somerset, Nottingham City, Nottinghamshire, Oxfordshire, Peterborough, Plymouth, Poole, Portsmouth, Reading, Redcar și Cleveland, Rochdale, Rotherham, Rutland, Sheffield, Slough, Somerset, Southend, Southampton, South Tyneside, Stockton-on-Tees, Suffolk, Sunderland, Surrey, Swindon, Thurrock, Torbay, Wakefield, West Sussex, Windsor și Maidenhead, Wokingham, York, Insula Man, Insula Wight, Insulele Scilly și următoare porțiuni din comitate, districte și autorități unitare: Derby City: partea din autoritatea unitară care se situează la nord de limita nordică a drumului A52(T) împreună cu partea din autoritatea unitară care se situează la nord de drumul A6(T); Derbyshire: partea comitatului care se situează la nord de limita nordică a drumului A52(T) și acea parte a comitatului care se situează la nord de limita nordică a drumului A6(T); Gloucestershire: partea comitatului care se situează la est de limita estică a drumului Fosse Way Roman; Leicestershire: partea din comitat care se situează la est de limita estică a drumului Fosse Way Roman, împreună cu partea din comitat care se situează la est de limita estică a drumului B4114 și partea din comitat care se situează la est de limita estică a autostrăzii M1; North Yorkshire: întregul comitat, cu excepția părții din comitat care cuprinde districtul Craven; South Gloucestershire: partea din autoritatea unitară care se situează la sud de limita sudică a autostrăzii M4; Warwickshire: partea din comitat care se situează la est de limita estică a drumului Fosse Way Roman; Wiltshire: partrea din comitat care se situează la sud de limita sudică a autostrăzii M4 și partea din comitat care se situează la est de limita estică a drumului Fosse Way Roman)

    5. Gilpinia hercyniae (Hartig)

    Grecia, Irlanda, Regatul Unit (Irlanda de Nord, Insula Man și Jersey)

    6. Globodera pallida (Stone) Behrens

    Finlanda

    7. Gonipterus scutellatus Gyll

    Grecia, Portugalia (Azore; districtul Beja: toate concelhos, districtul Lastelo Branco: concelhos de Lastelo Branco, Fundão și Penamacôr, Idanha-a-Nova; districtul Évora, cu excepția concelhos de Montemor-O-Novo, Mora și Vendas Novas; districtul Faro: toate concelhos; districtul Portalegre: concelhos de Arronches, Campo Maior, Elvas, Fronteira, Monforte și Sousel)

    8. Ips amitinus Eichhof

    Grecia, Franța (Corsica), Irlanda, Regatul Unit

    9. Ips cembrae Heer

    Grecia, Irlanda, Regatul Unit (Irlanda de Nord și Insula Man)

    10. Ips duplicatus Sahlberg

    Grecia, Irlanda, Regatul Unit

    11. Ips sexdentatus Boerner

    Irlanda, Regatul Unit (Irlanda de Nord și Insula Man)

    12. Ips typographus Heer

    Irlanda, Regatul Unit

    13. Leptinotarsa decemlineata Say

    Spania (Ibiza și Menorca), Irlanda, Portugalia (Azore și Madeira), Finlanda (districtele Åland, Håme, Kymi, Pirkanmaa, Satakunta, Turku, Uusimaa), Suedia (comitatele Blekroge, Gotlands, Halland, Kalmar și Skåne), Regatul Unit

    14. Matsuccocus feytaudi Duc.

    Franța (Corsica)

    15. Sternochetus mangiferae Fabricius

    Spania (Granada și Malaga), Portugalia (Alentejo, Algarve și Madeira)

    16.

    Thaumetopoea pityocampa (Den. și Schiff.)

    Spania (Ibiza)

    (b)   

    Bacterii

    1.

    Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens (Hedges) Col.

    Grecia, Spania, Portugalia

    2.

    Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. și colab.

    Spania, Franța (Corsica), Irlanda, Italia (Abruzzi; Basilicata; Campania; Emilia-Romagna: provinciile Forlí-Cesena, Parma, Piacenza și Rimini; Friuli-Venezia Giulia; Lazio; Liguria; Lombardia; Marche; Molise; Piedmont; Apulia; Sardinia; Sicilia; Toscana; Trentino-Alto Adige: provinciile autonome Bolzano și Trento; Umbria; Valle d'Aosta; Veneto), Austria (Burgenland, Carinthia, Austria Inferioară, Tirolul de Est, Styria, Viena), Portugalia, Finlanda, Regatul Unit (Irlanda de Nord, Insula Man și Insulele Channel)

    (c)   

    Ciuperci

    1. Glomerella gossypii Edgerton

    Grecia

    2. Gremmeniella abietina Morelet

    Irlanda, Regatul Unit (Irlanda de Nord)

    3.

    Hypoxylon mammatum (Wahl.) J Miller

    Irlanda, Regatul Unit (Irlanda de Nord)

    (d)   

    Virusuri și organisme asemănătoare virusurilor

    1. Virusul rizomaniei

    Danemarca, Franța (Bretania), Irlanda, Portugalia (Azore), Finlanda, Suedia, Regatul Unit

    2. Virusul petelor de bronz (TSWV)

    Finlanda, Suedia

    3.

    Virusul Citrus tristeza (specii europene) dăunător pentru fructele de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. și hibrizii acestora, cu frunze și pedunculi

    Grecia, Franța (Corsica), Italia, Portugalia


    Top