EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000R2020

Regulamentul (CE) nr. 2020/2000 al Comisiei din 25 septembrie 2000 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 207/93 privind stabilirea conținutului anexei VI la Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului și modificarea anexei VI, partea C, la Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 privind metoda de producție agricolă ecologică și indicarea acesteia pe produsele agricole și alimentare

JO L 241, 26.9.2000, p. 39–42 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2000/2020/oj

03/Volumul 34

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

245


32000R2020


L 241/39

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 2020/2000 AL COMISIEI

din 25 septembrie 2000

de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 207/93 privind stabilirea conținutului anexei VI la Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului și modificarea anexei VI, partea C, la Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 privind metoda de producție agricolă ecologică și indicarea acesteia pe produsele agricole și alimentare

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului din 24 iunie 1991 privind metoda de producție agricolă ecologică și indicarea acesteia pe produsele agricole și alimentare (1), modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 1437/2000 al Comisiei (2), în special articolul 5 alineatele (7) și (8) și articolul 13,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CEE) nr. 207/93 al Comisiei (3), modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 345/97 (4), a definit conținutul anexei VI la Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 și a stabilit normele de aplicare a dispozițiilor articolului 5 alineatul (4) din regulamentul menționat.

(2)

Normele de aplicare a regimului autorizațiilor provizorii ale statelor membre, în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) litera (b) și articolului 5 alineatul (5a) litera (b) din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91, stabilite de articolul 3 din Regulamentul (CEE) nr. 207/93, trebuie să fie reexaminate pentru a se ține seama de anumite dificultăți pe care le întâmpină în prezent statele membre.

(3)

S-a constatat că anumite produse din partea C a anexei VI pot fi furnizate în cantități suficiente de către Comunitate prin producția ecologică. În consecință, aceste produse trebuie să fie eliminate din partea C a anexei menționate.

(4)

Trebuie să se acorde un termen de grație pentru eliminarea anumitor produse tradiționale pentru a se epuiza stocurile existente și pentru ca industria să poată fi adaptată la noile cerințe.

(5)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul comitetului menționat în articolul 14 din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Articolul 3 din Regulamentul (CEE) nr. 207/93 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 3

(1)   Atât timp cât n-a fost inclus în partea C a anexei VI la Regulamentul (CEE) nr. 2092/91, orice ingredient de proveniență agricolă poate fi utilizat în conformitate cu derogarea prevăzută la articolul 5 alineatul (3) litera (b) și articolul 5 alineatul (5a) litera (b) din regulamentul menționat, respectându-se condițiile următoare:

(a)

operatorul a notificat autorității competente a statului membru toate probele necesare pentru a demonstra că ingredientul respectiv satisface condițiile enunțate în articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91;

(b)

autoritatea competentă a statului membru a autorizat provizoriu, în conformitate cu articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91, utilizarea ingredientului timp de maximum trei luni, după ce s-a verificat că operatorul a luat legătura cu ceilalți furnizori din Comunitate pentru a se asigura de indisponibilitatea ingredientelor la care se referă exigențele referitoare la calitate; fără a aduce atingere dispozițiilor alineatului (6), statul membru poate prelungi această autorizație, maximum de trei ori, de fiecare dată pentru o durată de șapte luni și

(c)

nu s-a luat nici o decizie, în conformitate cu dispozițiile alineatelor (4) și (6), prin care o autorizație acordată cu privire la ingredientul respectiv trebuie să fie retrasă.

(2)   Atunci când autorizația menționată în alineatul (1) a fost acordată, statul membru notifică imediat celorlalte state membre și Comisiei următoarele informații:

(a)

data autorizației și, în cazul unei autorizații prelungite, data primei autorizații;

(b)

numele, adresa, numărul de telefon și, dacă este cazul, faxul și adresa electronică a celui care deține autorizația, numele și adresa unde poate fi contactată autoritatea care a acordat autorizația;

(c)

numele și, dacă este cazul, descrierea detaliată și exigențele impuse de calitate ale ingredientului de proveniență agricolă respectiv;

(d)

tipul produselor pentru prepararea cărora este necesar ingredientul respectiv;

(e)

cantitățile cerute și justificarea acestor cantități;

(f)

motivele penuriei și durata presupusă a acesteia;

(g)

data la care statul membru a trimis notificarea sa celorlalte state membre și Comisiei.

Comisia și/sau statele membre pot face publice aceste informații.

(3)   Atunci când un stat membru demonstrează Comisiei și statului membru care a acordat autorizația că ingredientul este disponibil pe toată perioada penuriei, statul membru poate să retragă autorizația sau să-i reducă perioada de valabilitate și informează Comisia și celelalte state membre cu privire la măsurile pe care le-a luat sau le va lua, în termen de cincisprezece zile de la data la care a primit informațiile.

(4)   La cererea unui stat membru sau la inițiativa Comisiei, cazul este supus spre examinare Comitetului menționat în articolul 14 din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91. Se poate decide, în conformitate cu procedura definită la articolul 14, că autorizația va fi retrasă sau că durata sa va fi modificată sau, dacă este cazul, că ingredientul respectiv va fi inclus în partea C a anexei VI.

(5)   În cazul unei prelungiri ca cea prevăzută în alineatul (1) litera (b), se aplică procedurile stabilite la alineatele (2) și (3).

(6)   Când un stat membru dorește să procedeze în așa fel, încât un ingredient provenind din producția tradițională să poată fi utilizat și după a treia prelungire a autorizației menționate la alineatul (1) litera (b), statul membru notifică, odată cu a treia prelungire a unei autorizații acordate, o cerere de înscriere a ingredientului în partea C a anexei VI. Atât timp cât nici o decizie nu a intrat în vigoare, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 14, pentru înscrierea ingredientului în partea C a anexei VI sau pentru retragerea autorizației, statul membru poate continua să prelungească autorizația pentru perioade succesive de câte șapte luni, cu respectarea strictă a condițiilor enunțate în alineatele (1), (2) și (3).”

Articolul 2

Partea C a anexei VI la Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 se înlocuiește cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 3

Produsele vegetale următoare pot fi utilizate în aceleași condiții cu produsele incluse în partea C a anexei VI la Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 timp de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament:

 

acerola (Malpighia punicifolia); anacard (Anacardium occidentale); schinduf (Trigonella foenum-graecum); papaia (Carica papaya); coconar de pin (Pinus pinea); ardei de Jamaica (Pimenta dioica); cardamom [Fructus cardamomi (minoris) (malabariensis) Elettaria cardamomum]; scorțișoară (Cinnamomum zeylanicum); cuișoare (Syzygium aromaticum); ghimbir (Zingiber officinale); curry combinat cu: coriandru (Coriandrum sativum), muștar (Sinapis alba), mărar (Foeniculum vulgare), ghimbir (Zingiber officinale), precum și grăsimile și uleiurile, rafinate sau nerafinate, care nu sunt modificate chimic și care provin de la următoarele produse vegetale: palmier, rapiță, șofrănel, susan și soia.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 septembrie 2000.

Pentru Comisie

Franz FISCHLER

Membru al Comisiei


(1)  JO L 198, 22.7.1991, p. 1.

(2)  JO L 161, 1.7.2000, p. 62.

(3)  JO L 25, 2.2.1993, p. 5.

(4)  JO L 58, 27.2.1997, p. 38.


ANEXĂ

„PARTEA C.   INGREDIENTE DE PROVENIENȚĂ AGRICOLĂ CARE NU AU FOST OBȚINUTE CONFORM MODULUI DE PRODUCȚIE BIOLOGIC, MENȚIONATE ÎN ARTICOLUL 5 ALINEATUL (4) DIN REGULAMENTUL (CEE) NR. 2092/91

C.1.   Produse vegetale neprelucrate și produsele lor derivate obținute după procedeele menționate în definiția 2 litera (a), care figurează în introducerea la prezenta anexă:

C.1.1.

Fructe, nuci și semințe comestibile:

Ghindă

Quercus spp

Nucă de cola

Cola acuminata

Agrișe

Ribes uva-crispa

Fructele pasiunii

Passiflora edulis

Zmeură (uscată)

Rubus idaeus

Coacăze roșii (uscate)

Ribes rubrum

C.1.2.

Mirodenii și ierburi comestibile:

Nucșoară

Myristica fragrans , până la 31.12.2000

Piper (verde)

Piper nigrum, până la 30.4.2001

Piper de America

Schinus molle L.

Semințe de hrean

Armoracia rusticana

Galangal mic

Alpinia officinarum

Șofrănel autoînsămânțat

Carthamus tinctorius

Năsturel

Nasturium officinale

C.1.3.

Diverse:

Alge, inclusiv algele marine, a căror utilizare este autorizată în metodele tradiționale de elaborare a produselor alimentare

C.2.   Produse vegetale prelucrate după procedeele menționate în definiția 2 litera (b), care figurează în prezenta anexă:

C.2.1.

Grăsimi și uleiuri, rafinate sau nerafinate, care nu au fost modificate chimic, provenind din plante, altele decât cele de mai jos:

Arbore de cacao

Theobroma cacao

Cocotier

Cocos nucifera

Măslin

Olea europaea

Floarea-soarelui

Helianthus annuus

Palmier

Elaeis guineensis

Rapiță

Brassica napus, rapa

Șofrănel

Carthamus tinctorius

Susan

Sesamum indicum

Soia

Glycine max

C.2.2.

Zahăr, amidon și alte produse care provin din cerealele și tuberculii următori:

 

Zahăr din sfeclă, numai până la 1.4.2003

 

Fructoză

 

Foițe din pastă de orez

 

Foițe de azimă

 

Amidon de orez sau de porumb ceros, nemodificat chimic

C.2.3.

Diverse:

Coriandru afumat

Coriandrum sativum , numai până la 31.12.2000

Proteină din mazăre

Pisum spp.

Rom: obținut doar din suc de trestie de zahăr

Kirș preparat din fructe și arome stabilite la punctul A.2 din prezenta anexă

Amestecuri de produse vegetale a căror utilizare este autorizată în metodele tradiționale de elaborare a produselor alimentare, care conferă proprietăți colorante și aromatizante articolelor de cofetărie, numai pentru prepararea de «Gummi Bärchen» (gume acidulate) și numai până la 30.9.2000

Amestecuri din următoarele varietăți de piper: Piper nigrum, Schinus molle și Schinus terebinthifolium, numai până la 31.12.2000

C.3.   Produse animale:

 

Organisme acvatice, care nu provin din acvacultură, autorizate în metodele tradiționale de elaborare a produselor alimentare:

Zer praf

numai până la 31.8.2001

Gelatină

 

Miere

numai până la 28.2.2001

Lactoză

numai până la 31.8.2001

Lactoserum praf «herasuola»”

 


Top