Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000D0098

    Decizia Consiliului din 24 ianuarie 2000 de constituire a Comitetului pentru ocuparea forței de muncă

    JO L 29, 4.2.2000, p. 21–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2000/98(1)/oj

    05/Volumul 05

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    181


    32000D0098


    L 029/21

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA CONSILIULUI

    din 24 ianuarie 2000

    de constituire a Comitetului pentru ocuparea forței de muncă

    (2000/98/CE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 130 al acestuia,

    având în vedere avizul Parlamentului European (1),

    întrucât:

    (1)

    Articolul 3 din tratat enunță faptul că acțiunea Comunității presupune promovarea unei coordonări între politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre cu scopul de a mări eficacitatea lor prin elaborarea unei strategii coordonate pentru ocuparea forței de muncă.

    (2)

    Titlul VIII partea III din tratat stabilește procedurile conform cărora statele membre și Comunitatea își propun să elaboreze o strategie coordonată pentru ocuparea forței de muncă, în special să promoveze mână de lucru calificată, formată și capabilă de a se adapta, precum și piețe ale muncii pregătite pentru a reacționa rapid la evoluția economiei; titlul amintit prevede constituirea unui Comitet pentru ocuparea forței de muncă cu caracter consultativ (denumit în continuare „comitet”).

    (3)

    În realizarea misiunii sale, care constă, printre altele, în a formula avize și a contribui la pregătirea lucrărilor Consiliului și Comisiei, comitetul trebuie să facă în așa fel încât strategia europeană pentru ocuparea forței de muncă, coordonarea politicilor macroeconomice și procesul de reformă economică să fie formulate și puse în aplicare în mod coerent și să se completeze reciproc.

    (4)

    Este de preferat ca comitetul și organele comunitare interesate de coordonarea politicilor economice, mai ales comitetul economic și financiar și comitetul de politică economică, să lucreze în strânsă legătură.

    (5)

    Comitetul trebuie să colaboreze îndeaproape cu partenerii sociali, mai ales cu cei care sunt reprezentanți în cadrul Comitetului permanent pentru ocuparea forței de muncă, prevăzut de Decizia 1999/207/CE a Consiliului din 9 martie 1999 privind reforma Comitetului permanent pentru ocuparea forței de muncă și de abrogare a Deciziei 70/532/CE (2).

    (6)

    Comitetul pentru ocuparea forței de muncă trebuie să înlocuiască Comitetul pentru ocuparea forței de muncă și piața muncii, constituit în temeiul Deciziei 97/16/CE a Consiliului (3); este așadar necesară abrogarea Deciziei 97/16/CE,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Instituții și funcții

    (1)   Prin prezenta decizie, Consiliul instituie un Comitet pentru ocuparea forței de muncă (denumit în continuare „comitet”) cu caracter consultativ, cu scopul de a promova coordonarea între statele membre a politicilor în materie de ocupare și de piață a muncii, în conformitate cu dispozițiile tratatului și ținând seama de competența instituțiilor și organismelor Comunității.

    (2)   Comitetul are ca sarcină:

    să urmărească evoluția situației ocupării forței de muncă și a politicilor de ocupare a forței de muncă în statele membre și în cadrul Comunității;

    să formuleze avize, fără a aduce atingere articolului 207 din tratat, fie la cererea Consiliului sau a Comisiei, fie din proprie inițiativă, și să contribuie la pregătirea deliberărilor Consiliului menționate la articolul 128 din tratat.

    În acest scop, comitetul trebuie, de asemenea, să fie abilitat, în special, pentru:

    a promova luarea în considerare, drept obiectiv, a unui nivel ridicat de ocupare a forței de muncă pentru elaborarea și punerea în aplicare a politicilor și acțiunilor comunitare;

    a contribui la procedura de adoptare a marilor orientări ale politicilor economice cu scopul de a supraveghea compatibilitatea lor cu liniile directoare pentru ocuparea forței de muncă și pentru a contribui la realizarea sinergiei între strategia europeană pentru ocuparea forței de muncă, coordonarea politicilor macroeconomice și procesul de reformă economică, sprijinindu-se reciproc;

    a participa la dialogul macroeconomic la nivelul Comunității;

    a promova schimburile de informații și experiență între statele membre și între acestea și Comisie.

    Articolul 2

    Componența

    (1)   Fiecare stat membru împreună cu Comisia desemnează doi membri ai comitetului. Pot fi, de asemenea, numiți doi membri supleanți.

    (2)   Membrii comitetului și membrii supleanți sunt aleși dintre înalții funcționari sau experți cu mare competență în domeniul politicii ocupării forței de muncă și a pieței muncii în statele membre.

    (3)   Comitetul poate face apel la experți din exterior, în funcție de ordinea sa de zi.

    Articolul 3

    Funcționarea

    (1)   Comitetul își alege președintele dintre membrii desemnați de statele membre pentru un mandat de doi ani, care nu poate fi reînnoit.

    (2)   Președintele este asistat de patru vicepreședinți, dintre care doi sunt aleși de comitet dintre membrii săi pentru un mandat de doi ani. Al treilea este un reprezentant al statului membru care exercită președinția Consiliului, iar al patrulea este un reprezentant al statului membru care o va exercita în următorii doi ani.

    (3)   Comisia furnizează comitetului mijloacele necesare în materie de analiză și de organizare. Ea desemnează un membru al personalului său în calitate de secretar care acționează în funcție de instrucțiunile comitetului atunci când îl asistă în realizarea însărcinărilor sale. Comisia se pune de acord cu Secretariatul General al Consiliului în ceea ce privește desfășurarea reuniunilor.

    (4)   Comitetul își stabilește regulamentul de procedură.

    (5)   Reuniunile comitetului sunt convocate de președinte din proprie inițiativă sau la cererea majorității membrilor comitetului.

    Articolul 4

    Grupuri de lucru

    Comitetul poate încredința studierea problemelor specifice membrilor săi supleanți sau poate crea în acest scop grupuri de lucru. În acest caz, președinția este asigurată fie de către un membru sau un membru supleant al comitetului, fie de către un funcționar al Comisiei numit de comitet. Grupurile de lucru pot face apel la experți pentru a le asista.

    Articolul 5

    Relații cu alte organisme

    (1)   În îndeplinirea mandatului său, comitetul consultă partenerii sociali. În acest context, stabilește contacte cu partenerii sociali reprezentați în cadrul Comitetului permanent pentru ocuparea forței de muncă.

    (2)   Dacă este cazul, comitetul lucrează în cooperare cu alte organisme și comitete competente care se ocupă de probleme de politică economică.

    Articolul 6

    Abrogarea

    Comitetul pentru ocuparea forței de muncă și piața muncii, constituit în temeiul Deciziei 97/16/CE, își încetează existența la data primei reuniuni a comitetului constituit prin prezenta decizie. Prima reuniune a comitetului are loc după cel târziu patru luni de la adoptarea prezentei decizii.

    Decizia 97/16/CE se abrogă la data la care Comitetul pentru ocuparea forței de muncă și piața muncii încetează să mai existe.

    Articolul 7

    Publicarea

    Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 24 ianuarie 2000.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    L. CAPOULAS SANTOS


    (1)  Aviz emis la 4 noiembrie 1999 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  JO L 72, 18.3.1999, p. 33.

    (3)  JO L 6, 10.1.1997, p. 32.


    Top