Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31976L0760

    Directiva Consiliului din 27 iulie 1976 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la dispozitivele de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate a autovehiculelor și a remorcilor acestora

    JO L 262, 27.9.1976, p. 85–95 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; abrogat prin 32009R0661

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1976/760/oj

    13/Volumul 03

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    18


    31976L0760


    L 262/85

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA CONSILIULUI

    din 27 iulie 1976

    privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la dispozitivele de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate a autovehiculelor și a remorcilor acestora

    (76/760/CEE)

    CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunități Economice Europene și, în special, articolul 100 al acestuia,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Adunării parlamentare (1),

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (2),

    întrucât specificațiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele în temeiul legislațiilor naționale se referă, inter alia, la dispozitivele de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate;

    întrucât aceste specificații diferă de la un stat membru la altul; întrucât de aici rezultă necesitatea ca aceleași specificații să fie adoptate de către toate statele membre, fie în completarea, fie în locul reglementărilor lor actuale, în special pentru a permite aplicarea, pentru fiecare tip de vehicul, a procedurii de omologare CEE de tip care face obiectul Directivei 70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la omologarea de tip a autovehiculelor și a remorcilor acestora (3);

    întrucât, prin Directiva 76/756/CEE (4), Consiliul adoptă specificațiile comune privind instalarea dispozitivelor de iluminare și de semnalizare luminoasă a autovehiculelor și a remorcilor acestora;

    întrucât, printr-o procedură de omologare armonizată referitoare la dispozitivele de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate, fiecare stat membru poate să constate respectarea specificațiilor comune de construcție și încercare și să informeze celelalte state membre despre constatarea efectuată prin trimiterea unei copii a certificatului de omologare stabilit pentru fiecare tip de dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate; întrucât aplicarea unei mărci de omologare CEE pe toate dispozitivele construite în conformitate cu tipul omologat face inutil un control tehnic al acestor dispozitive în celelalte state membre;

    întrucât este necesar să se țină cont de anumite specificații tehnice adoptate de către Comisia Economică a ONU pentru Europa în Regulamentul său nr. 4 [„Dispoziții uniforme referitoare la omologarea dispozitivelor de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate a autovehiculelor (cu excepția motocicletelor) și a remorcilor acestora” (5)], anexat la acordul din 20 martie 1958, privind adoptarea condițiilor uniforme de omologare și de recunoaștere reciprocă a omologării echipamentelor și pieselor autovehiculelor;

    întrucât apropierea legislațiilor naționale privind autovehiculele necesită o recunoaștere între statele membre a controalelor efectuate de către fiecare dintre ele pe baza unor specificații comune,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    (1)   Fiecare stat membru acordă omologarea CEE oricărui tip dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate, dacă acesta este conform specificațiilor de construcție și de încercare prevăzute în anexele 0, I, III și IV.

    (2)   Statul membru care a acordat omologarea CEE de tip ia măsurile necesare pentru a verifica, atât cât este necesar, conformitatea producției cu tipul omologat, după caz în colaborare cu autoritățile competente din celelalte state membre. Această supraveghere se limitează la verificări prin sondaj.

    Articolul 2

    Statele membre atribuie constructorului sau reprezentantului său autorizat o marcă de omologare CEE conformă modelelor prevăzute în anexa I, pentru fiecare tip de dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate pe care îl omologhează în temeiul articolului 1.

    Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a împiedica utilizarea mărcilor care pot genera confuzii între dispozitivele de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate al căror tip a fost omologat în temeiul articolului 1 și alte dispozitive.

    Articolul 3

    (1)   Statele membre nu pot interzice introducerea pe piață a dispozitivelor de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate din motive legate de construcția sau funcționarea lor, dacă acestea poartă marca de omologare CEE.

    (2)   Cu toate acestea, un stat membru poate interzice introducerea pe piață a dispozitivelor de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate purtând marca de omologare CEE dar care, în mod sistematic, nu sunt conforme cu tipul omologat.

    Acest stat informează de îndată celelalte state membre și Comisia în legătură cu măsurile luate, precizând motivele deciziei sale.

    Articolul 4

    Autoritățile competente ale fiecărui stat membru transmit, în termen de o lună, autorităților competente din celelalte state membre, copii ale certificatelor de omologare de tip, al căror model este prevăzut în anexa II, emise pentru fiecare tip de dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare omologat sau a cărui omologare a fost refuzată.

    Articolul 5

    (1)   Dacă statul membru care a acordat omologarea CEE de tip constată că mai multe dispozitive de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate purtând aceeași marcă de omologare nu sunt conforme cu tipul pe care l-a omologat, acesta adoptă măsurile necesare pentru a asigura conformitatea producției cu tipul omologat. Autoritățile competente ale acestui stat le informează pe cele din celelalte state despre măsurile luate, care pot merge, în cazul în care neconformitatea este sistematică, până la retragerea omologării CEE de tip. Autoritățile menționate adoptă aceleași măsuri în cazul în care sunt informate de autoritățile competente dintr-un alt stat membru cu privire la o asemenea lipsă de conformitate.

    (2)   Autoritățile competente ale statelor membre se informează reciproc, în termen de o lună, despre retragerea unei omologări CEE acordate, precum și despre motivele care justifică această măsură.

    Articolul 6

    Orice decizie luată în temeiul dispozițiilor adoptate pentru punerea în aplicare a prezentei directive, prin care se refuză sau se retrage omologarea de tip ori se interzice introducerea pe piață sau utilizarea, trebuie să precizeze motivele pe care se întemeiază. Orice decizie se notifică părții interesate, cu arătarea căilor de atac de care aceasta dispune în conformitate cu legislația în vigoare în statele membre, precum și a termenelor în care acestea pot fi exercitate.

    Articolul 7

    Statele membre nu pot refuza acordarea omologării CEE de tip sau a omologării naționale unui vehicul din motive legate de dispozitivele de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate, dacă acestea poartă marca de omologare CEE și sunt montate în conformitate cu specificațiile prevăzute de Directiva 76/756/CEE.

    Articolul 8

    Statele membre nu pot refuza sau interzice vânzarea, înmatricularea, introducerea în circulație sau utilizarea unui vehicul din motive legate de dispozitivele de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate, dacă acestea poartă marca de omologare CEE și sunt montate în conformitate cu specificațiile prevăzute de Directiva 76/756/CEE.

    Articolul 9

    În sensul prezentei directive, prin „vehicul” se înțelege orice autovehicul destinat circulației rutiere, cu sau fără caroserie, având cel puțin patru roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, precum și remorcile acestuia, cu excepția vehiculelor care se deplasează pe șine, a tractoarelor și mașinilor agricole și a mașinilor pentru lucrări publice.

    Articolul 10

    Modificările necesare pentru adaptarea specificațiilor din anexe la progresul tehnic se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 din Directiva 70/156/CEE.

    Articolul 11

    (1)   Statele membre adoptă și publică, până la 1 iulie 1977, dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive și informează de îndată Comisia despre aceasta. Ele aplică aceste dispoziții începând cel mai târziu cu 1 octombrie 1977.

    (2)   De asemenea, de la notificarea prezentei directive, statele membre asigură informarea Comisiei, în timp util pentru ca aceasta să își prezinte observațiile, cu privire la orice proiect de act cu putere de lege sau de act administrativ pe care intenționează să îl adopte în domeniul reglementat prin prezenta directivă.

    Articolul 12

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 27 iulie 1976.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    M. van der STOEL


    (1)  JO C 76, 7.4.1975, p. 37.

    (2)  JO C 248, 29.10.1975, p. 23.

    (3)  JO L 42, 23.2.1970, p. 1.

    (4)  JO L 262, 27.9.1976, p. 1.

    (5)  Documentul Comisiei Economice pentru Europa E/CEE/324, Addendum 3, Modificarea 1 din 29 octombrie 1975.


    Lista anexelor

    Anexa 0  (1)

    Definiție, specificații generale, culoarea luminii emise, unghiul de incidență al luminii emise, metoda de măsurare, caracteristici fotometrice, conformitatea producției

    Anexa I

    Cerințe de omologare CEE și de marcaj

    Apendice: exemplu de marcă de omologare CEE

    Anexa II

    Model de certificat de omologare CEE

    Anexa III  (1)

    Puncte de măsură pentru încercare

    Anexa IV  (1)

    Câmpul minim de vizibilitate al suprafeței ce urmează a fi iluminată


    (1)  Condițiile tehnice ale acestei anexe sunt asemănătoare celor din Regulamentul nr. 4 al Comisiei Economice pentru Europa a ONU; în special subpunctele sunt aceleași. De aceea, dacă un punct din Regulamentul nr. 4 nu are corespondent în prezenta directivă, numărul său este indicat cu titlu de referință între paranteze.

    ANEXA 0

    DEFINIȚIE, SPECIFICAȚII GENERALE, CULOAREA LUMINII EMISE, UNGHIUL DE INCIDENȚĂ AL LUMINII EMISE, METODA DE MĂSURARE, CARACTERISTICILE FOTOMETRICE, CONFORMITATEA PRODUCȚIEI

    1.   DEFINIȚIE

    1.1.   Dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate

    Prin „dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate” se înțelege dispozitivul folosit pentru iluminarea amplasamentului destinat plăcuței de înmatriculare spate; el poate fi compus din diferite elemente optice.

    5.   SPECIFICAȚII GENERALE

    Fiecare eșantion trebuie să îndeplinească specificațiile de iluminare indicate la punctul 9 (1).

    Construcția dispozitivului de iluminare trebuie să fie de așa natură încât suprafața ce urmează a fi iluminată să rămână vizibilă din spate pe toată suprafața sa în câmpul definit prin schema din anexa IV.

    Toate măsurătorile se efectuează reglând lampa sau lămpile dispozitivului de iluminare la fluxul luminos minim indicat pentru tensiunea de încercare prin norma prevăzută pentru lampa sau lămpile dispozitivului.

    6.   CULOAREA LUMINII EMISE

    Culoarea luminii emise de către lampa dispozitivului de iluminare trebuie să fie albă dar suficient de neutră pentru a nu modifica sensibil culoarea plăcuței de înmatriculare.

    7.   UNGHUL DE INCIDENȚĂ AL LUMINII EMISE

    Constructorul dispozitivului de iluminare fixează poziția de montare a acestui dispozitiv în raport cu amplasamentul destinat plăcuței de înmatriculare: acest dispozitiv trebuie să ocupe o poziție astfel încât în nici unul din punctele suprafeței de iluminat, unghiul de incidență al luminii pe suprafața plăcuței să nu fie mai mare de 82°, acest unghi fiind măsurat în raport cu extremitatea plajei de iluminare a dispozitivului cea mai îndepărtată de suprafața plăcuței. Atunci când un dispozitiv posedă mai multe lămpi, această cerință nu se aplică decât părții de plăcuță destinată să fie iluminată de către lampa corespunzătoare.

    Dispozitivul trebuie să fie conceput astfel încât nici o rază de lumină să nu fie îndreptată direct spre spate, cu excepția razelor de lumină roșie în cazul în care dispozitivul este combinat sau grupat cu o lampa spate.

    8.   METODĂ DE MĂSURĂ

    Luminanțele se măsoară pe o foaie de hârtie sugativă albă mată, având un factor minim de reflexie difuză de cel puțin 70 % și dimensiuni egale cu cele ale plăcuței de înmatriculare și care este plasată pe locul pe care îl va ocupa în mod normal placa la 2 mm în fața suportului său.

    Luminanțele se măsoară perpendicular pe suprafața hârtiei în punctele a căror poziție este indicată în anexa III, în funcție de destinația dispozitivului, fiecare punct reprezentând o zonă circulară de 25 mm diametru.

    9.   CARACTERISTICI FOTOMETRICE

    Luminanța B trebuie să fie cel puțin egală cu 2,5 cd/m2 în fiecare din punctele de măsură definite în anexa III.

    Gradientul de luminanță între valorile B1 și B2, măsurate în două puncte oarecare 1 și 2 alese dintre punctele menționate mai sus, nu poate depăși 2 × B0/cm, B0 fiind luminanța minimă măsurată în diferite puncte de măsură, adică:

    Formula

    10.   CONFORMITATEA PRODUCȚIEI

    Orice dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate care poartă o marcă de omologare CEE trebuie să fie conform tipului omologat.

    Pentru un dispozitiv oarecare extras din producția de serie, luminanța B nu poate fi mai mică de 2 cd/m2și în formula gradientului, factorul 2 poate fi înlocuit cu 3.


    (1)  Aceste specificații permit asigurarea unei bune vizibilități a numărului de înmatriculare atunci când, pe vehicul, înclinarea numărului nu depășește 30o de o parte și alta a verticalei.

    ANEXA I

    CONDIȚII DE OMOLOGARE CEE ȘI DE MARCAJ

    1.   CEREREA DE OMOLOGARE CEE

    1.1.   Cererea de omologare CEE se prezintă de către deținătorul mărcii de fabrică sau comerciale sau de reprezentantul său autorizat.

    Pentru fiecare tip de dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate cererea este însoțită:

    1.2.1.

    de indicația care precizează dacă dispozitivul de iluminare este prevăzut pentru un amplasament pe lungime (520 × 120 mm), un amplasament pe înălțime (340 × 240 mm) sau atât pentru un amplasament pe lungime, cât și un amplasament pe înălțime;

    1.2.2.

    de o descriere tehnică succintă care precizează mai ales tipul și puterea lămpii sau lămpilor cu incandescență prevăzute de către constructor;

    1.2.3.

    de desene, în trei exemplare, suficient de detaliate pentru a permite identificarea tipului și indicând poziția geometrică de montaj a dispozitivului de iluminare în raport cu suprafața pe care se va amplasa placa de înmatriculare, precum și contururile zonei care urmează a fi iluminată;

    1.2.4.

    de două eșantioane, dotate cu lampa sau lămpile prevăzute.

    2.   INSCRIPȚIONĂRI

    2.1.   Eșantioanele unui tip de dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate prezentate la omologarea CEE trebuie să poarte marca de fabricație sau de comerț a solicitantului care trebuie să fie net lizibilă și indelebilă.

    2.2.   Fiecare dispozitiv trebuie să prezinte, atât pe lentila, cât și pe corpul lămpii, un amplasament destul de mare pentru marca de omologare CEE; acest amplasament trebuie să fie indicat pe desenele menționate la punctul 1.2.3.

    3.   OMOLOGAREA CEE DE TIP

    3.1.   Atunci când toate eșantioanele prezentate conform punctului 1 îndeplinesc condițiile din anexa 0 punctele 5, 6, 7, 8 și 9, se acordă omologarea CEE de tip și se atribuie un număr de omologare.

    3.2.   Acest număr nu se mai atribuie nici unui alt tip de dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate.

    3.3.   Atunci când omologarea CEE de tip este cerută pentru un tip de dispozitiv de iluminare și de semnalizare luminoasă conținând un dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate și alte lămpi, se poate acorda o marcă de omologare CEE unică cu condiția ca dispozitivul de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate să corespundă specificațiilor prezentei directive și ca fiecare din celelalte lămpi care fac parte din tipul de dispozitiv de iluminare și de semnalizare luminoasă pentru care s-a cerut omologarea CEE de tip să corespundă directivei particulare care îi este aplicabilă.

    4.   MARCAJUL

    4.1.   Orice dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate conform unui tip omologat conform prezentei directive trebuie să poarte o marcă de omologare CEE.

    4.2.   Această marcă este compusă dintr-un dreptunghi în interiorul căruia este plasată litera „e” minusculă, urmată de numărul sau grupul de litere distinctive ale statului membru care a atribuit omologarea:

    1

    pentru Germania,

    2

    pentru Franța,

    3

    pentru Italia,

    4

    pentru Țările de Jos,

    6

    pentru Belgia,

    11

    pentru Regatul Unit,

    13

    pentru Luxemburg,

    DK

    pentru Danemarca,

    IRL

    pentru Irlanda

    și dintr-un număr de omologare CEE care corespunde numărului certificatului de omologare CEE stabilit pentru tipul respectiv de dispozitiv de iluminare.

    4.3.   Numărul de omologare CEE trebuie să fie plasat în apropierea dreptunghiului circumscris literei „e” într-o poziție oarecare față de acesta.

    4.4.   Marca de omologare CEE trebuie să fie aplicată pe geam sau pe unul din geamuri, în așa fel încât să fie lizibilă și indelebilă, chiar dacă dispozitivele de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate sunt montate pe vehicul.

    4.5.   În apendice se dă un exemplu de marcă de omologare CEE.

    4.6.   În cazul atribuirii unui număr de omologare CEE unic prevăzut la punctul 3.3 pentru un tip de dispozitiv de iluminare și de semnalizare luminoasă conținând un dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate precum și alte lămpi, poate fi aplicată o singură marcă de omologare CEE, conținând:

    un dreptunghi în interiorul căruia este plasată litera „e”, urmată de numărul sau de grupul de litere distinctive ale statului membru care a efectuat omologarea;

    un număr de omologare CEE;

    simbolurile adiționale prevăzute în diferitele directive conform cărora s-a făcut omologarea CEE.

    4.7.   Dimensiunile diferitelor elemente ale acestei mărci nu trebuie să fie inferioare celor mai mari dimensiuni minime recomandate pentru marcajele individuale prin directivele conform cărora s-a făcut omologarea CEE.

    ANEXA II

    MODEL DE CERTIFICAT DE OMOLOGARE CEE

    [Format maxim: A4 (210 × 297 mm)]

    Image

    ANEXA III

    PUNCTE DE MĂSURĂ PENTRU ÎNCERCĂRI

    (a)

    Dispozitive destinate iluminării unui amplasament pe înălțime (340 × 240 mm)

    Image

    (b)

    Dispozitive destinate iluminării unui amplasament pe lungime (520 × 120 mm)

    Image

    a = 25 mm

    b = 95 mm

    c = 100 mm

    d = 90 mm

    e = 70 mm

    Notă In cazul dispozitivelor destinate să ilumineze atât un amplasament pe înălțime, cât și un amplasament pe lungime, punctele de măsură sunt cele rezultând din combinarea celor două figuri de mai sus, în conformitate cu conturul indicat de către fabricant sau constructor. Totodată, în cazul în care două puncte de măsură sunt distanțate la mai puțin de 30 mm, se reține un singur punct.

    ANEXA IV

    CÂMPUL MINIM DE VIZIBILITATE AL SUPRAFEȚEI DESTINATE SĂ FIE ILUMINATĂ

    Image


    Top