This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32023R0915
Nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare
Acesta prevede nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare pentru a proteja starea de sănătate a cetățenilor Uniunii Europene (UE), inclusiv a grupurilor de populație cele mai expuse la risc, cum ar fi copiii și femeile însărcinate.
Domeniul de aplicare
Regulamentul vizează:
Nivelurile maxime
Produsele alimentare cu niveluri de contaminanți mai ridicate față de cele specificate în Anexa I la prezentul regulament nu pot fi vândute. Aceste niveluri maxime acoperă partea comestibilă a produselor alimentare și se aplică și produselor alimentare compuse, procesate, uscate sau diluate, luând în considerare factorii de prelucrare corespunzători.
Regulamentul prevede și cele mai scăzute niveluri maxime pentru contaminanți care se pot atinge în mod rezonabil cu ajutorul bunelor practici de producție sau a bunelor practici agricole (mai precis, „nivelul cel mai scăzut ce poate fi atins în mod rezonabil”).
Interdicția privind amestecul
Produsele alimentare care respectă limitele maxime nu pot fi amestecate cu alte produse alimentare care depășesc aceste limite.
Produsele alimentare care trebuie sortate sau supuse altor tratamente pentru reducerea nivelului de contaminare nu pot fi amestecate cu alimente destinate consumului uman direct sau utilizării ca ingredient în alimente.
Etichetare
Etichetarea pe fiecare ambalaj individual și în documentul original de însoțire a alunelor de pământ, a altor semințe oleaginoase și a produselor derivate din acestea, precum și a cerealelor, trebuie să indice în mod clar destinația acestora. Codul de identificare a transportului/lotului trebuie să fie marcat în mod indelebil pe fiecare ambalaj individual al transportului și în documentul original de însoțire. Activitatea comercială a destinatarului transportului menționată în documentul de însoțire trebuie să fie compatibilă cu utilizarea prevăzută.
În cazul în care nu există informații clare conform cărora utilizarea lor preconizată nu este aceea de a fi introduse pe piață ca alimente, nivelurile maxime stabilite în Anexa I se aplică tuturor alunelor de pământ (arahide), altor semințe oleaginoase și produselor derivate din acestea, precum și cerealelor introduse pe piață.
Exceptarea alunelor de pământ (arahide) și a altor semințe oleaginoase destinate zdrobirii de la aplicarea nivelurilor maxime stabilite în Anexa I se aplică numai transporturilor care:
Excepții
În anumite circumstanțe, anumite state membre ale UE pot depăși nivelurile de dioxine și/sau DL-PCB (PCB de tipul dioxinei) și/sau NDL-PCB (PCB care nu sunt de tipul dioxinei) stabilite în Anexa I pentru anumiți pești și produse din pește originare din zona baltică și destinate consumului pe teritoriul lor. Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la riscurile potențiale pentru sănătatea consumatorului.
Alte excepții au fost acordate anumitor state membre în ceea ce privește nivelurile maxime de HAP în carnea afumată în mod tradițional și în produsele din carne afumată, precum și în peștele afumat în mod tradițional și în produsele pescărești afumate.
Monitorizare și rapoarte
Statele membre și părțile interesate trebuie:
Statele membre trebuie să comunice Comisiei, la cerere, investigațiile întreprinse și sursele relevante identificate, în conformitate cu recomandările Comisiei privind monitorizarea prezenței contaminanților în produsele alimentare, precum și progresele înregistrate de acestea în ceea ce privește aplicarea măsurilor de prevenire pentru a evita contaminarea.
Statele membre trebuie să raporteze către EFSA datele privind incidența pe care le-au colectat cu privire la toți ceilalți contaminanți, alții decât scleroții ergotului și alcaloizii ergotului (a se vedea mai sus). Operatorii din sectorul alimentar și alte părți interesate pot transmite aceste date de prezență către EFSA. Toate datele privind incidența trebuie să fie furnizate în conformitate cu cerințele de raportare ale EFSA.
Abrogare
Regulamentul abrogă Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 de la 24 mai 2023.
Se aplică de la 25 mai 2023.
Pentru informații suplimentare, consultați:
Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 (JO L 119, 5.5.2023, pp. 103-157).
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2023/915 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, pp. 1-24).
A se vedea versiunea consolidată.
Data ultimei actualizări: 01.12.2023