Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R0947

    Aeronave fără pilot la bord – norme și proceduri de operare

    Aeronave fără pilot la bord – norme și proceduri de operare

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/947 privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

    Acesta vizează să asigure că traficul tot mai mare de drone pe teritoriul Uniunii Europene (UE) este sigur și securizat pentru persoanele de la sol și din aer.

    ASPECTE-CHEIE

    Regulamentul de punere în aplicare stabilește norme pentru operarea dronelor (referindu-se la o aeronavă fără pilot la bord și la echipamentul de control al acesteia) și pentru personalul, inclusiv piloții la distanță și organizațiile implicate în astfel de operațiuni.

    Autorizație de operare

    Regulamentul definește trei categorii de operațiuni cu drone.

    • Operațiuni „deschise”. Acestea nu necesită nicio autorizație sau declarație din partea operatorului înainte de zbor.
    • Operațiuni „specifice”. Acestea necesită o autorizație de operare emisă de autoritatea națională competentă, cu anumite excepții.
    • Operațiuni certificate. Acestea impun ca drona să fie certificată în conformitate cu un act delegat adoptat de Comisia Europeană, Regulamentul delegat (UE) 2019/945 (a se vedea sinteza). Acestea necesită, de asemenea, certificarea operatorului și, dacă este cazul, autorizarea pilotului la distanță.

    Regulamentul stabilește cerințele pentru operațiunile din fiecare categorie; normele și procedurile pentru categoriile de operațiuni deschise și specifice sunt prevăzute în anexa A.

    Piloții la distanță

    • Normele de competență pentru piloții la distanță din categoriile deschise și specifice sunt stabilite în anexa A.
    • Este necesară o vârstă minimă de 16 ani pentru operațiunile din categoriile deschise și specifice, însă există anumite excepții.
    • Statele membre ale UE pot reduce vârsta minimă cu până la patru ani în categoria deschise și cu doi ani în categoria specifice.

    Norme și proceduri operaționale

    Regulamentul cuprinde norme și proceduri referitoare la o serie de aspecte, printre care:

    • navigabilitatea dronelor;
    • evaluări ale riscurilor operaționale;
    • autorizarea operațiunilor din categoria „specifice”;
    • operațiuni din categoria „specifice” care traversează frontierele UE sau care au loc parțial sau în întregime într-un alt stat membru decât cel de înregistrare;
    • înregistrarea operatorilor și certificarea dronelor;
    • definirea zonelor geografice*;
    • norme pentru cluburile și asociațiile de aeromodelism.

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    CONTEXT

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    TERMENI-CHEIE

    Zonă geografică. O porțiune de spațiu aerian stabilită de autoritatea competentă care facilitează, restricționează sau exclude operațiunile cu sisteme de aeronave fără pilot la bord pentru a combate riscurile legate de siguranță, viața privată, protecția datelor cu caracter personal, securitate sau mediu asociate operațiunilor cu sisteme de aeronave fără pilot la bord.

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/947 al Comisiei din 24 mai 2019 privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord (JO L 152, 11.6.2019, pp. 45-71).

    Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2019/947 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul delegat (UE) 2019/945 al Comisiei din 12 martie 2019 privind sistemele de aeronave fără pilot la bord și operatorii de sisteme de aeronave fără pilot la bord din țări terțe (JO L 152, 11.6.2019, pp. 1-40).

    A se vedea versiunea consolidată.

    Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (JO L 212, 22.8.2018, pp. 1-122).

    A se vedea versiunea consolidată.

    Data ultimei actualizări: 02.12.2021

    Sus