EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Curtea de Conturi Europeană (CCE)

Curtea de Conturi Europeană (CCE)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Articolul 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)

Regulamentul de procedură al Curții de Conturi a Uniunii Europene

CARE ESTE ROLUL ARTICOLULUI 287 DIN TFUE ȘI AL REGULAMENTULUI?

Curtea de Conturi Europeană (CCE) este auditorul extern al UE. Ca atare, CCE avertizează în privința riscurilor, oferă asigurări, indică neajunsurile și bunele practici și le oferă factorilor politici și organelor legislative orientări privind îmbunătățirea gestionării politicilor și a programelor UE. CCE acționează ca gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor UE.

Articolul 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene stabilește rolul Curții.

CCE își elaborează propriul regulament de procedură, care trebuie să fie aprobat ulterior de către Consiliu. Regulamentul reglementează funcționarea internă a CCE. Acesta acoperă aspecte precum:

  • organizarea Curții (numirile, mandatele, atribuțiile Curții, alegerea președintelui);
  • modul de funcționare (ședințele Curții și ale camerelor; adoptarea deciziilor Curții, ale camerelor și ale comitetelor; auditurile și elaborarea rapoartelor, a avizelor, a observațiilor și a declarațiilor de asigurare).

ASPECTE-CHEIE

Componența și structura

  • Curtea este un organ colegial, adică membrii săi au o responsabilitate comună pentru deciziile și măsurile luate. Curtea este compusă din 27 de membri – câte unul din fiecare țară a UE. Membrii sunt numiți pentru o perioadă de șase ani (cu posibilitatea reînnoirii mandatului). Pentru a fi numiți, membrii trebuie să aparțină sau să fi aparținut unui organism de control financiar extern din propriul stat membru sau să dețină o calificare specifică pentru această funcție. Membrii CCE sunt supuși unui cod de conduită care le reglementează independența, imparțialitatea, integritatea, angajamentul, colegialitatea, confidențialitatea, responsabilitatea și obligațiile după încetarea mandatului.
  • Membrii aleg pe unul dintre ei drept președinte pentru trei ani (cu posibilitatea reînnoirii mandatului). Atribuțiile acestuia cuprind:
    • convocarea și prezidarea ședințelor Curții;
    • asigurarea aplicării deciziilor Curții;
    • asigurarea bunei funcționări a serviciilor Curții, precum și buna gestionare a diferitelor activități ale acesteia, inclusiv protocoale și vizite, comunicare, chestiuni juridice și audit intern;
    • desemnarea unui agent care să reprezinte Curtea în procedurile contencioase;
    • reprezentarea Curții în relațiile sale externe și în relațiile cu celelalte instituții ale UE.
  • Curtea are un secretar general, care este responsabil de gestionarea zilnică de a secretariatului Curții și de administrare, finanțe și sprijin, resurse umane, tehnologia informației și traduceri.
  • Curtea cuprinde, de asemenea, camere și comitete:
    • camerele adoptă avize, rapoarte speciale și rapoarte anuale specifice. De asemenea, acestea pregătesc rapoarte anuale privind bugetul UE, pe care Curtea le adoptă ulterior;
    • comitetele (de exemplu, Comitetul administrativ și Comitetul de audit) se ocupă de chestiunile administrative și de deciziile privind aspectele legate de comunicare și strategie.

Atribuțiile Curții

  • CCE este auditorul extern independent al Uniunii Europene. Rapoartele și avizele sale reprezintă un element esențial al lanțului răspunderii în UE. Acestea se folosesc atât pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili cu punerea în aplicare a politicilor și programelor UE: Comisia, alte instituții și organisme ale UE, precum și administrațiile din statele membre.
  • CCE avertizează în privința riscurilor, oferă asigurări, indică neajunsurile și bunele practici și le oferă factorilor politici și organelor legislative orientări privind îmbunătățirea gestionării politicilor și a programelor UE, pentru ca acestea să fie rentabile.

Auditurile

Acestea sunt:

  • bazate pe documente justificative și, dacă este cazul, efectuate la fața locului în celelalte instituții ale UE;
  • la sediile oricărei organizații care administrează venituri sau cheltuieli în numele UE;
  • în statele membre și în alte țări din lume, inclusiv la sediul oricărei persoane fizice sau juridice care beneficiază de fonduri provenite din bugetul UE.

În misiunea sa de auditor extern al UE, Curtea cooperează cu autoritățile naționale și cu instituțiile UE. De asemenea, aceasta poate solicita instituțiilor și organelor UE, organizațiilor beneficiare ale fondurilor provenite din bugetul european sau instituțiilor naționale de audit orice informație necesară pentru îndeplinirea atribuției sale.

Strategia și programele de lucru

  • Pentru a rămâne în prima linie a evoluțiilor din auditul sectorului public, CCE își planifică în avans dezvoltarea strategică și prioritățile de audit. Obiectivele sale fundamentale sunt stabilite în strategii multianuale.
  • În fiecare an, Curtea adoptă un program de activitate în care sunt enumerate prioritățile sale în ceea ce privește atribuțiile de audit. Programul este publicat și prezentat Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European de către președintele Curții.

Procedura anuală de descărcare

  • Curtea de Conturi nu are nicio competență judiciară și, prin urmare, nicio competență de a impune sancțiuni. La încheierea fiecărui exercițiu financiar, Curtea de Conturi întocmește un raport anual care este publicat în Jurnalul Oficial. Acest raport se referă la modul în care au fost gestionate bugetul UE și fondurile europene de dezvoltare de către instituțiile competente. Raportul reprezintă un element fundamental în decizia Parlamentului European de a acorda Comisiei descărcarea de gestiune pentru execuția bugetară.
  • De asemenea, Curtea de Conturi furnizează Consiliului și Parlamentului o declarație de asigurare privind fiabilitatea conturilor și atestarea bunei gestiuni a bugetului, în conformitate cu normele și reglementările. În plus, Curtea își poate prezenta în orice moment observațiile, îndeosebi sub forma unor rapoarte speciale cu privire la chestiuni specifice, poate evalua rapoarte și poate emite avize în cazurile în care Curtea are obligația juridică de a face acest lucru, la cererea uneia dintre celelalte instituții ale UE sau din proprie inițiativă.
  • Curtea decide, reunită în ședință și cu majoritatea membrilor care o compun, cu privire la adoptarea raportului anual. Ședințele nu sunt publice, cu excepția cazului în care Curtea decide altfel. De asemenea, Curtea poate stabili, de la caz la caz, să adopte decizii prin procedură scrisă.
  • CCE raportează orice nereguli privind utilizarea fondurilor UE și sesizează Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) sau Parchetul European (EPPO) în legătură cu orice cazuri de suspiciune de fraudă detectate în cursul auditurilor sale.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ?

Se aplică de la 1 iunie 2010.

CONTEXT

Curtea de Conturi, cu sediul la Luxemburg, a fost înființată în 1977 și este o instituție de sine stătătoare a UE din 1992.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a șasea – Dispoziții instituționale și financiare – Titlul I – Dispoziții instituționale – Capitolul 1 – Instituțiile – Secțiunea 7 – Curtea de Conturi – Articolul 287 (ex-articolul 248 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 170-171)

Regulamentul de procedură al Curții de Conturi a Uniunii Europene (JO L 103, 23.4.2010, pp. 1-6)

A se vedea versiunea consolidată.

DOCUMENT CONEX

Codul de conduită aplicabil membrilor și foștilor membri ai Curții (JO L 128, 2.5.2022, pp. 102–113)

Data ultimei actualizări: 02.05.2022

Top