Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Orientări privind calcularea amenzilor

Orientări privind calcularea amenzilor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Orientări privind calcularea amenzilor aplicate în temeiul Regulamentului nr. 1/2003

CARE ESTE ROLUL ACESTOR ORIENTĂRI?

  • Acestea stabilesc metodologia de utilizat de către Comisia Europeană la calcularea amenzilor aplicate întreprinderilor* care încalcă normele UE în materie de concurență ce interzic:
    • cartelurile* și alte practici comerciale restrictive [ex-articolul 81 din Tratatul de instituire a Comunității Europene (TCE), în prezent articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene – TFUE]; și
    • abuzurile de poziție dominantă (ex-articolul 82 TCE, în prezent articolul 102 din TFUE).

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (a se vedea sinteza), în temeiul articolului 103 din TFUE (ex-articolul 83), îi conferă Comisiei competența de a pune în aplicare normele în materie de concurență și de a impune amenzi întreprinderilor pentru încălcări. Orientările, care înlocuiesc orientările anterioare adoptate în 1998, impun amenzi mai severe firmelor care încalcă normele UE ce interzic cartelurile și alte practici comerciale restrictive.

Articolul 23 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 indică faptul că amenzile trebuie calculate luând în considerare atât gravitatea, cât și durata încălcării. Amenzile pot fi de până la 10 % din cifra de afaceri mondială din exercițiul financiar precedent a grupului de societăți din care face parte întreprinderea vinovată de încălcare.

Pentru a-și atinge obiectivele de a impune amenzi suficient de ridicate atât pentru a pedepsi firmele implicate, cât și pentru a descuraja alte firme de la practici care încalcă normele privind concurența, Comisia ia în considerare anumiți factori, precum:

  • valoarea vânzărilor de bunuri sau servicii care au legătură cu încălcarea;
  • durata încălcării – amenda trebuie să reflecte numărul de ani în cursul cărora firma a participat la încălcare, pentru a estima corect impactul acesteia asupra pieței;
  • gravitatea încălcării, în special făcând referire la tipul de încălcare și la natura comportamentului neconform, precum și la anumiți alți factori;
  • factori specifici anumitor întreprinderi care pot justifica creșterea sau reducerea unei amenzi.

Metodologia în două etape

Comisia:

  • 1.

    stabilește un cuantum de bază al amenzii pentru fiecare întreprindere sau asociație de întreprinderi; și

  • 2.

    poate ajusta acest cuantum de bază, prin mărire sau micșorare.

Cuantumul de bază al amenzii

  • Cuantumul de bază se calculează ca procentaj din valoarea vânzărilor care au legătură cu încălcarea, înmulțit cu numărul de ani în care a avut loc încălcarea.
  • Procentajul din valoarea vânzărilor se determină în funcție de gravitatea încălcării (natura acesteia, cota de piață cumulată a tuturor părților în cauză, sfera geografică etc.) și poate fi de până la 30 %. În cazul cartelurilor, care se numără printre restrângerile cele mai grave ale concurenței, procentajul de gravitate se va stabili în jumătatea superioară a intervalului (minimum 15 %).
  • La acest calcul inițial, Comisia poate adăuga o sumă suplimentară aplicată tuturor cazurilor de cartel și, la alegerea Comisiei, altor încălcări. Aceasta va fi cuprinsă între 15 și 25 % din valoarea vânzărilor anuale, indiferent de durata încălcării. Aceasta se numește „taxă de intrare” și este menită să descurajeze firmele de la angajarea în practici ilegale chiar și pentru o perioadă scurtă.

Ajustările cuantumului de bază al amenzii

  • Comisia poate ajusta cuantumul de bază în cazul anumitor întreprinderi: reducându-l, în cazul în care constată că există circumstanțe atenuante, sau mărindu-l, în cazul unor circumstanțe agravante.
  • Recidiviștii sunt amendați mai sever. Firmele care recidivează se pot confrunta cu o creștere de 100 % a amenzii pentru comiterea de încălcări în trecut.
  • Pentru a garanta faptul că amenzile au un caracter suficient de disuasiv, Comisia poate, de asemenea, să mărească o amendă aplicată unei întreprinderi care are o cifră de afaceri de grup deosebit de mare fără legătură cu valoarea vânzărilor afectate de încălcare.
  • Orientările privind calcularea amenzilor nu afectează aplicarea normelor de clemență ale UE, care pot reduce amenzile sau pot acorda imunitate la amenzi în cazul întreprinderilor care își declară participarea la un cartel și cooperează în cadrul investigației Comisiei.
  • Amenzile se pot reduce în continuare în conformitate cu politica Comisiei privind tranzacționarea cu cartelurile sau, în cazul altor încălcări decât cartelurile, pe baza cooperării eficace și a recunoașterii încălcării de către întreprindere (întreprinderi).
  • Amenda maximă pentru fiecare firmă este calculată la 10 % din cifra de afaceri totală a acesteia din exercițiul financiar precedent [Regulamentul (CE) nr. 1/2003].

DE CÂND SE APLICĂ ORIENTĂRILE?

Se aplică de la 1 septembrie 2006.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Întreprindere: se consideră întreprindere orice entitate angajată într-o activitate economică – o activitate constând în furnizarea de bunuri și servicii pe o anumită piață –, indiferent de statutul juridic al acesteia și de modul în care este finanțată.
Cartel: o înțelegere este un grup format din companii similare, independente, care se asociază pentru a fixa prețurile, pentru a limita producția sau pentru a împărți piețele sau clienții între ele.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Orientări privind calcularea amenzilor aplicate în temeiul articolului 23 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (JO C 210, 1.9.2006, pp. 2-5)

DOCUMENTE CONEXE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – articolul 101 (ex-articolul 81 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 88-89)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – articolul 102 (ex-articolul 82 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 89)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – Articolul 103 (ex-articolul 83 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 89-90)

Comunicarea Comisiei privind imunitatea la amenzi și reducerea cuantumului amenzilor în cauzele referitoare la înțelegeri (JO C 298, 8.12.2006, pp. 17-22)

Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat (JO L 1, 4.1.2003, pp. 1-25)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1/2003 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 29.05.2020

Top