EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mecanismul de informare reciprocă privind măsurile naționale în domeniul azilului și imigrației

Mecanismul de informare reciprocă privind măsurile naționale în domeniul azilului și imigrației

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2006/688/CE privind instituirea unui mecanism de informare reciprocă cu privire la măsurile țărilor UE în domeniul azilului și imigrației

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

Scopul acesteia este de a îmbunătăți schimbul de informații între țările UE cu privire la măsurile naționale de azil și imigrare.

Aceasta instituie o procedură formală de informare între țările UE și Comisia Europeană, în scopul îmbunătățirii coordonării politicilor în materie de imigrație și azil între țările UE.

ASPECTE-CHEIE

Partajarea și transmiterea informațiilor

Mecanismul de informare mutuală (MIM) permite schimbul de informații între Comisie și țările UE cu privire la legile naționale în domeniul azilului și imigrației.

Țările UE trebuie să transmită măsurile pe care intenționează să le ia sau le-au luat recent:

  • printr-o rețea bazată pe internet; și
  • utilizând formularul de raport anexat la decizie.

Aceste informații trebuie transmise cât mai curând posibil și cel mai târziu când acestea devin disponibile publicului.

Țările din UE sunt obligate să comunice Comisiei și celorlalte state membre doar măsurile care pot avea un impact semnificativ:

  • în alte țări ale UE;
  • la nivelul întregii UE.

Dezvoltarea și gestionarea rețelei

Comisia este responsabilă de dezvoltarea și gestionarea rețelei. La constituirea rețelei, scopul era pentru a utiliza platforma tehnică existentă a rețelei telematice transeuropene pentru schimbul de informații între autoritățile din țările UE (cunoscută sub numele de CIRCA). Rețeaua permite Comisiei și țărilor UE să solicite informații din partea uneia sau mai multor țări cu privire la măsurile comunicate.

Orice măsură națională specifică notificată în acest mod poate genera un schimb de opinii între experții din țările UE și Comisie.

Pe lângă aceste discuții tehnice, în fiecare an, Comisia trebuie să pregătească un raport care să rezume cele mai relevante informații transmise de către țările UE. Acest raport este prezentat Parlamentului European și Consiliului pentru a fi utilizat ca bază a discuțiilor ministeriale privind politicile naționale în materie de azil și imigrare.

Evaluare

În 2009, Comisia a publicat un raport de evaluare a funcționării MIM. Între aprilie 2007 și 30 septembrie 2009, numai 16 state membre UE au transmis informații prin intermediul MIM în ceea ce privesc doar 45 de măsuri. Nu s-au făcut comunicări cu privire la deciziile finale ale celor mai înalte instanțe sau tribunale.

Formatul în care au fost făcute comunicările a fost rareori omogen, formatul de raportare anexat deciziei nu a fost întotdeauna utilizat.

Uneori, au fost furnizate numai titlurile în limba engleză și textul în limba originală, ceea ce a dus la probleme de înțelegere. Au existat, de asemenea, diferențe în conținutul formularelor de raportare prezentate: unele au fost destul de cuprinzătoare, în timp ce altele au oferit doar o descriere sumară fără să indice natura măsurii.

Raportul a concluzionat că MIM nu și-a îndeplinit obiectivele, deoarece cantitatea de informații transmise a fost nominală. Cu toate acestea, deoarece a fost operațională doar pentru o perioadă scurtă, Comisia a considerat prematur să propună modificări ale deciziei.

Mecanismul de informare mutuală privind măsurile naționale în materie de azil și imigrație nu a fost activat nici de Comisie, nici de țările UE, nici măcar în ultimii 2 ani de aflux mare de imigranți în Europa, în 2015 și în 2016. În schimb, țările UE (președințiile Uniunii Europene) păreau că preferă să utilizeze mecanismul Uniunii Europene de informare privind criza pentru a face schimb de date despre fluxurile de migrație. Această solicitare de informații a fost apoi preluată treptat de către agențiile relevante ale Uniunii Europene, EASO și Frontex, care furnizează astăzi cea mai mare parte a datelor de migrare necesare fluxului de migrație din prezent. Informații suplimentare privind evoluțiile importante din domeniul migrației în țările UE sunt actualizate periodic prin buletinele de știri ale Rețelei europene în domeniul migrației, care sunt produse în mod regulat în fiecare trimestru.

Cu toate acestea, nu se poate exclude posibilitatea ca mecanismul MIM să se dovedească util în viitoarele schimburi de informații privind migrația dintre țările UE și Comisia Europeană și, prin urmare, existența sa este totuși justificabilă.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Se aplică de la 3 noiembrie 2006.

CONTEXT

Măsurile naționale în domeniul imigrației și azilului ar putea avea un impact asupra altor țări din UE. Aceasta se datorează:

  • lipsei controalelor de frontieră în spațiul Schengen;
  • relațiilor economice și sociale strânse dintre țările UE și
  • dezvoltării unor politici comune în domeniul vizelor, imigrației și azilului.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia 2006/688/CE a Consiliului din 5 octombrie 2006 privind instituirea unui mecanism de informare reciprocă cu privire la măsurile statelor membre în domeniul azilului și imigrației (JO L 283, 14.10.2006, pp. 40-43)

DOCUMENT CONEX

Raport al Comisiei în temeiul articolului 4 și al articolului 5 din Decizia Consiliului din 5 octombrie 2006 privind instituirea unui mecanism de informare reciprocă cu privire la măsurile statelor membre în domeniul azilului și imigrației [COM(2009) 687 final, 17.12.2009]

Data ultimei actualizări: 22.11.2018

Top