Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Convenția internațională din 1982 privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere

Convenția internațională din 1982 privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CEE) nr. 1262/84 cu privire la încheierea Convenției internaționale privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere

Convenția internațională privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT ȘI AL ACESTEI CONVENȚII?

Regulamentul aprobă, în numele Comunității Economice Europene (acum UE), Convenția internațională privind armonizarea controalelor de frontieră a mărfurilor.

Convenția:

  • urmărește simplificarea procedurilor administrative și eliminarea barierelor tehnice transfrontaliere;
  • se aplică tuturor mărfurilor importate sau exportate sau în tranzit, atunci când sunt transportate pe una sau mai multe mări, frontiere aeriene sau interioare;
  • face parte din politica comercială externă, domeniu de competență exclusivă a UE.

ASPECTE-CHEIE

Părțile la convenție se angajează să eficientizeze procedurile administrative la frontiere și să reducă numărul și durata controalelor efectuate de autoritățile vamale. Acest angajament ar trebui să se reflecte în:

  • cooperarea și coordonarea între serviciile vamale și alte servicii de monitorizare a mărfurilor;
  • furnizarea de personal calificat cu echipamentul necesar la locul unde urmează să se desfășoare controlul; instrucțiuni oficiale pentru ofițeri pentru a acționa în conformitate cu acordurile internaționale;
  • cooperarea cu organismele internaționale competente, în vederea facilitării unor noi acorduri multilaterale sau bilaterale;
  • aranjamentele pentru controlul comun al mărfurilor și documentelor de către țările vecine care au o frontieră; programul de deschidere al posturilor de frontieră, categoriile de mărfuri, modurile de transport și procedurile de tranzit vamal internațional ar trebui să corespundă;
  • schimbul de informații necesare pentru ca aceste controale să fie eficiente;
  • documente aliniate la formularul-cadru al Organizației Națiunilor Unite.

Părțile la convenție sunt de acord că:

  • mărfurile aflate în tranzit vor primi un tratament simplu și rapid atunci când sunt transportate în condiții care să asigure o siguranță adecvată. Dacă există o amenințare la adresa siguranței publice*, cu toate acestea, ele pot efectua controale;
  • prin extinderea orelor și a competențelor posturilor vamale existente, acestea facilitează vămuirea mărfurilor care fac obiectul unui regim de tranzit vamal internațional.

Mărfurile sunt supuse controalelor vamale descrise în anexa 1. Aceste controale vizează asigurarea conformității cu legile și reglementările în vigoare la frontiere. Alte tipuri de controale pot fi efectuate, de asemenea, la puncte din interiorul țării.

Serviciile vamale sunt responsabile de organizarea cooperării și a coordonării cu alte servicii de control al mărfurilor pentru a accelera trecerea mărfurilor.

Informații privind aceste controale se găsesc în anexele enumerate mai jos:

  • inspecții medico-sanitare efectuate pentru protecția vieții și sănătății persoanelor (Anexa II);
  • inspecții veterinare aplicate animalelor sau produselor animaliere și condițiilor lor de transport (Anexa III);
  • inspecțiile fitosanitare menite să prevină răspândirea și introducerea peste frontierele naționale a dăunătorilor de plante și produse vegetale (Anexa IV);
  • controlul conformității bunurilor cu legile și reglementările naționale și internaționale (Anexa V);
  • controlul calității mărfurilor pentru a se asigura că acestea corespund definițiilor minime internaționale sau naționale privind calitatea (Anexa VI);
  • Regulamentul de procedură al Comitetului de administrație pentru Convenția de armonizare privind procedura de modificare a convenției (Anexa VII);
  • facilitarea procedurilor de trecere a frontierei pentru transportul rutier internațional, inclusiv prin acordarea de vize șoferilor profesioniști, accelerarea procedurilor de trecere a frontierei pentru mărfuri, în special pentru expedierile urgente, cum ar fi animalele vii și mărfurile perisabile și controlul tehnic al vehiculelor rutiere (introduse prin Decizia 2009/161/CE a Consiliului) (Anexa VIII).

Interdicțiile sau restricțiile privind importul, exportul sau tranzitul rămân aplicabile atunci când sunt impuse din motive de siguranță publică. Măsurile de urgență pot fi introduse, de asemenea, dacă este necesar.

Convenția nu exclude dreptul organizațiilor regionale de integrare economică (cum ar fi UE) de a-și aplica propria legislație la frontierele lor interne. Aceasta permite menținerea preferințelor și a facilităților financiare, cu condiția să nu reducă în niciun fel facilitățile care decurg din această convenție.

Litigiile dintre părți trebuie soluționate prin negociere sau prin recurs voluntar la arbitraj.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL ȘI CONVENTIA?

Regulamentul se aplică de la 1 iunie 1984. Convenția se aplică de la 12 septembrie 1987.

TERMENI-CHEIE

Siguranța publică: apărarea siguranței publice implică apărarea siguranței și securității publice, a moralității, a sănătății, a mediului, a patrimoniului cultural și a proprietății industriale, comerciale și intelectuale.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Regulamentul (CEE) nr. 1262/84 al Consiliului din 10 aprilie 1984 cu privire la încheierea Convenției internaționale privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere (JO L 126, 12.5.1984, pp. 1-2)

Convenția internațională privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere (JO L 126, 12.5.1984, pp. 3-19)

Amendament la Convenția internațională privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere (Convenția de armonizare), Geneva, 21 octombrie 1982 (JO L 317, 30.11.2011, pp. 13-15)

DOCUMENTE CONEXE

Decizia 2009/161/CE a Consiliului din 25 septembrie 2008 de aprobare în numele Comunității a anexei 8 la Convenția internațională privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere (JO L 55, 27.2.2009, pp. 21-39)

Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (JO L 165, 30.4.2004, pp. 1-141)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 882/2004 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 25.10.2018

Top