Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Concurența în transportul feroviar, rutier și pe căi navigabile interioare

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Concurența în transportul feroviar, rutier și pe căi navigabile interioare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 169/2009 – reguli de concurență cu privire la transporturile feroviare, rutiere și pe căi navigabile interioare

Articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) – norme aplicabile societăților: prevenirea, limitarea sau denaturarea concurenței

Articolul 102 din TFUE – norme aplicabile societăților: abuzurile societăților aflate în poziție dominantă

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT ȘI AL ARTICOLELOR 101 ȘI 102 DIN TFUE?

Regulamentul stabilește normele de concurență ale UE în ceea ce privește transportul rutier, feroviar și pe căi navigabile interioare.

Articolele 101 și 102 din TFUE interzic acordurile anticoncurențiale și practicile concertate între întreprinderi, precum și abuzurile de poziție dominantă*.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul (CE) nr. 169/2009 se aplică acordurilor, deciziilor și practicilor concertate care au ca obiect sau ca ca efect:

  • să fixeze tarife și condiții de transport;
  • să limiteze sau să controleze prestarea serviciilor de transport;
  • să împartă piețele transporturilor;
  • să aplice îmbunătățiri tehnice sau cooperări tehnice;
  • • să finanțeze sau să achiziționeze în comun echipamente de transport sau materiale, atunci când astfel de activități
    • sunt direct legate de prestarea serviciilor de transport și
    • sunt necesare pentru prestarea în comun a serviciilor de către un grup de întreprinderi de transporturi rutiere și pe căile navigabile interioare.

Exceptarea acordurilor tehnice

Cu toate acestea, interdicția prevăzută la articolul 101 alineatul (1) din TFUE nu se aplică acordurilor, deciziilor sau practicilor concertate care au ca scop și efect aplicarea îmbunătățirilor tehnice sau a cooperării tehnice prin:

  • standardizarea echipamentelor, a materialelor, a vehiculelor sau a instalațiilor fixe;
  • schimbul sau punerea în comun a personalului, a echipamentelor, a vehiculelor sau a instalațiilor fixe în scopul exploatării serviciilor de transport;
  • organizarea și executarea de activități succesive, complementare, de substituție sau combinate, stabilirea și fixarea de tarife și condiții de transport pentru aceste activități, inclusiv tarife competitive speciale;
  • utilizarea celor mai logice rute din punct de vedere funcțional pentru rute cu un singur mijloc de transport;
  • coordonarea orarelor de transport pentru rutele de legătură;
  • gruparea trimiterilor izolate;
  • stabilirea de reguli uniforme în ceea ce privește structura tarifelor și termenii de aplicare a acestora, cu condiția ca aceste reguli să nu prevadă tarifele și condițiile de transport.

Exceptarea grupurilor de întreprinderi mici și mijlocii

De asemenea, regulamentul permite exceptarea grupurilor de întreprinderi mici și mijlocii în care:

  • capacitatea individuală a fiecărei întreprinderi aparținând unui grup nu poate depăși 1.000 de tone pentru transportul rutier sau 50.000 de tone pentru transportul pe căi navigabile interioare;
  • capacitatea totală de transport a oricărui grup nu trebuie să depășească 10.000 de tone pentru transportul rutier și 500.000 de tone pentru transportul pe căi navigabile interioare.

Cu toate acestea, în cazul în care punerea în aplicare a acordurilor, deciziilor sau practicilor concertate are efecte incompatibile cu articolul 101 alineatul (3) din TFUE, este posibil ca întreprinderile să fie obligate să înceteze aceste efecte.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 25 martie 2009.

Regulamentul (CE) nr. 169/2009 codifică și abrogă Regulamentul (CEE) nr. 1017/68, cu excepția articolului 13 alineatul (3) din regulamentul menționat, care continuă să se aplice deciziilor adoptate în temeiul articolului 5 din regulamentul menționat anterior datei de 1 mai 2004, până la data expirării acestor decizii.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMEN-CHEIE

Abuz de poziție dominantă: atunci când o afacere se află într-o poziție economică și exploatează această poziție în ceea ce privește concurenții și/sau consumatorii. Exemplele includ vânzarea la prețuri atât de scăzute încât concurenții mai mici nu le pot atinge.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Regulamentul (CE) nr. 169/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009 privind aplicarea regulilor de concurență transporturilor feroviare, rutiere și pe căile navigabile interioare (versiune codificată) (JO L 61, 5.3.2009, pp. 1-5)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – Articolul 101 (ex-articolul 81 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 88-89)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – Articolul 102 (ex-articolul 82 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, p. 89)

Data ultimei actualizări: 06.03.2018

Top