Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Instrumentul european pentru pace – sprijin pentru forțele armate ucrainene

Instrumentul european pentru pace – sprijin pentru forțele armate ucrainene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia (PESC) 2022/338 privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în vederea furnizării de echipamente militare și de platforme concepute pentru a aplica o forță letală către forțele armate ucrainene

Decizia (PESC) 2022/339 a Consiliului privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în sprijinul forțelor armate ucrainene

Decizia (PESC) 2023/927 a Consiliului privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace prin furnizarea de muniții în sprijinul forțelor armate ucrainene

CARE ESTE ROLUL ACESTOR DECIZII?

Deciziile instituie măsuri de asistență, finanțate prin Instrumentul european pentru pace (IEP), pentru consolidarea capabilităților și a rezilienței forțelor armate ucrainene pentru:

  • a apăra integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei;
  • a proteja populația civilă ucraineană împotriva agresiunii militare ruse în curs.

ASPECTE-CHEIE

Context

Forțele armate ucrainene sunt implicate într-un conflict care durează de mai mult de șapte ani, pe parcursul cărora s-au înregistrat în continuu victime în rândul civililor. Conflictul a escaladat în mod dramatic în februarie 2022 din cauza unei invazii neprovocate a Ucrainei de către forțele armate ruse.

La 25 februarie 2022, Guvernul Ucrainei a solicitat Uniunii Europene (UE) de urgență ajutor sub formă de furnizare de echipamente militare.

Având în vedere faptul că situația s-a deteriorat de la începutul anului 2022, statele membre UE au furnizat deja asistență.

Asistență UE

UE va furniza echipamente și platforme militare, concepute pentru a aplica o forță letală, precum și întreținerea, repararea și reabilitarea echipamentelor militare finanțate prin IEP și a platformelor concepute pentru a aplica o forță letală și a echipamentelor identice de către personalul militar în locații militare sau în forme mixte de cooperare civilă-militară sau în fabrici [în temeiul Deciziei (PESC) 2022/338, astfel cum a fost modificată prin Decizia (PESC) 2023/810], astfel cum a fost solicitat de Ucraina, în următoarele condiții.

  • Cheltuieli cu o valoare de referință de 4,120 miliarde EUR. Cheltuielile legate de punerea în aplicare a măsurii de asistență sunt eligibile de la 1 ianuarie 2022 până la o dată care urmează să fie stabilită de Consiliul Uniunii Europene.
  • Cheltuielile eligibile maxime suportate înainte de 11 martie 2022 au fost de 450 de milioane EUR. Suma de 1,390 de miliarde EUR a fost eligibilă în perioada 11 martie – 21 iulie 2022. Suma de 677,4 milioane EUR a fost eligibilă în perioada 21 iulie – 30 noiembrie 2022.
    • O sumă de 1,6 miliarde EUR este eligibilă începând cu 1 decembrie 2022, din care 1 miliard EUR este eligibilă în perioada 9 februarie 2023 – 31 mai 2023 pentru finanțarea rambursării materialelor donate din stocurile existente sau din reprioritizarea comenzilor existente, livrate în această perioadă, în ceea ce privește muniția sol-sol și de artilerie și, dacă se solicită, rachetele. Orice fonduri neutilizate din această ultimă sumă trebuie să fie utilizate pentru a rambursa toate echipamentele letale eligibile în cadrul măsurii de asistență începând cu 1 decembrie 2022, în conformitate cu prioritățile stabilite în lista de cerințe a Ucrainei.
  • Cheltuielile legate de întreținere și reparații sunt eligibile începând cu 17 octombrie 2022.
  • Cheltuielile legate de reabilitare sunt eligibile începând cu 2 februarie 2023.
  • Asistența va fi finanțată în cadrul IEP.
  • Aceasta va avea o durată de 70 de luni.

UE va furniza, de asemenea, o sumă de referință suplimentară de până la 380 de milioane EUR [în temeiul Deciziei (PESC) 2022/339, astfel cum a fost modificată de mai multe ori] pentru echipamente și bunuri care nu sunt concepute pentru utilizarea forței letale, cum ar fi echipamente de protecție personală, truse de prim ajutor și combustibil, precum și pentru întreținerea, repararea și reabilitarea echipamentelor și bunurilor finanțate de IEP care nu sunt concepute pentru utilizarea forței letale și a echipamentelor identice, astfel cum a solicitat Ucraina, în următoarele condiții.

  • Toate cheltuielile trebuie să fie gestionate în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de punere în aplicare a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.
  • Măsurile pot fi puse în aplicare de ministerele apărării ale statelor membre respective.
  • Durata acestor măsuri de asistență este stabilită, de asemenea, la 70 de luni (modificată de la 24, 36 și ulterior 60 de luni).
  • Cheltuielile legate de punerea în aplicare a măsurii de asistență sunt eligibile de la 1 ianuarie 2022 până la o dată care urmează să fie stabilită de Consiliul Uniunii Europene.
  • Cheltuielile eligibile maxime suportate înainte de 11 martie 2022 au fost de 50 de milioane EUR.
  • Suma de 220 milioane EUR este eligibilă de la 21 iulie 2022.
  • Cheltuielile legate de întreținere și reparații sunt eligibile începând cu 17 octombrie 2022.
  • Cheltuielile legate de reabilitare sunt eligibile începând cu 2 februarie 2023.

În februarie 2023, a fost adoptată Decizia (PESC) 2023/231 pentru a sprijini forțele armate ucrainene instruite de Misiunea de asistență militară a Uniunii Europene (EUMAM) în sprijinul Ucrainei. Aceasta a fost modificată prin Decizia (PESC) 2023/2677, majorând suma de referință financiară pentru măsură de la 45 milioane EUR la 55 milioane EUR și prelungind durata Deciziei (PESC) 2023/231 la 60 de luni.

Decizia (PESC) 2023/927 se referă la o măsură de asistență pentru finanțarea furnizării către forțele armate ucrainene de proiectile de artilerie de calibru 155 mm și, la cerere, de rachete care vor fi achiziționate în comun de către statele membre din industria europeană de apărare (în UE sau în Norvegia). Decizia se referă, de asemenea, la livrările de muniții și rachete care au trecut printr-o etapă importantă a fabricării lor în UE sau în Norvegia, care constă în asamblarea finală.

Pentru a fi eligibile pentru rambursare din partea IEP, contractele de achiziție sau comenzile de achiziție trebuie să fie încheiate înainte de 30 septembrie 2023 în contextul unui proiect existent al Agenției Europene de Apărare sau prin intermediul unor proiecte de achiziții comune complementare conduse de un stat membru.

Comitetul IEP va defini în mod mai detaliat tipul și volumul sprijinului care urmează să fie finanțat, luând în considerare recomandările Statului-Major al Uniunii Europene pentru a răspunde nevoilor forțelor armate ucrainene.

Sprijin din partea statelor membre

Statele membre vor:

  • lua în considerare furnizarea de sprijin financiar și logistic pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de echipamente de protecție;
  • permite tranzitul echipamentelor militare, inclusiv al personalului însoțitor, pe teritoriul lor, inclusiv prin spațiul lor aerian.

Monitorizare și rapoarte

Ca o condiție a sprijinului, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate se va asigura că Ucraina își îndeplinește obligațiile de a respecta dreptul internațional, în special cu dreptul internațional al drepturilor omului și cu dreptul internațional umanitar, și următoarele norme IEP:

  • activele vor fi folosite în mod adecvat și eficient în scopurile pentru care au fost furnizate;
  • activele vor fi întreținute pentru a se asigura faptul că pot fi utilizate și sunt disponibile în scop operațional pe tot parcursul ciclului lor de viață;
  • activele nu vor fi abandonate sau transferate fără acordul UE în favoarea oricăror persoane altele decât cele identificate în acorduri, la sfârșitul ciclului lor de viață sau la încetarea măsurii de asistență;
  • sunt respectate orice alte cerințe stabilite de Consiliu.

Monitorizarea controlului după expediere respectă cadrul metodologic integrat al IEP pentru evaluarea și identificarea măsurilor de asistență.

Înaltul Reprezentant prezintă Comitetului politic și de securitate rapoarte semestriale privind punerea în aplicare.

Comitetul politic și de securitate poate decide să suspende integral sau parțial măsurile de asistență sau poate recomanda încetarea punerii în aplicare de către Consiliu.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIILE?

Deciziile se aplică de la 1 ianuarie 2022. Sumele de referință revizuite au fost introduse la 21 iulie 2022.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia (PESC) 2022/338 a Consiliului din 28 februarie 2022 privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în vederea furnizării de echipamente militare și de platforme concepute pentru a aplica o forță letală către forțele armate ucrainene (JO L 60, 28.2.2022, pp. 1-4).

Modificările succesive aduse Deciziei (PESC) 2022/338 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia (PESC) 2022/339 a Consiliului din 28 februarie 2022 privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în sprijinul forțelor armate ucrainene (JO L 61, 28.2.2022, pp. 1-4).

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia (PESC) 2023/927 a Consiliului din 5 mai 2023 privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în vederea sprijinirii forțelor armate ucrainene prin furnizarea de muniție (JO L 123, 8.5.2023, pp. 27-31).

DOCUMENTE CONEXE

Decizia (PESC) 2023/231 a Consiliului din 2 februarie 2023 privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în vederea sprijinirii forțelor armate ucrainene instruite în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (JO L 32, 3.2.2023, pp. 64-67).

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului din 22 martie 2021 de instituire a Instrumentului european pentru pace și de abrogare a Deciziei (PESC) 2015/528 (JO L 102, 24.3.2021, pp. 14-62).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 15.06.2024

Top