Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sistemele de plăți de importanță sistemică (SIPS)

Sistemele de plăți de importanță sistemică (SIPS)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 795/2014 privind cerințele de monitorizare pentru sistemele de plăți de importanță sistemică (BCE/2014/28)

Decizia (UE) 2019/1349 privind procedura și condițiile de exercitare de către o autoritate competentă a anumitor competențe în legătură cu monitorizarea sistemelor de plăți de importanță sistemică (BCE/2019/25)

Decizia (UE) 2017/2098 privind aspecte procedurale referitoare la impunerea de măsuri corective pentru neconformitatea cu Regulamentul (UE) nr. 795/2014 (BCE/2017/33)

Decizia (UE) 2017/2097 privind metodologia de calculare a sancțiunilor pentru încălcarea cerințelor de monitorizare pentru sistemele de plăți de importanță sistemică (BCE/2017/35)

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT ȘI AL ACESTOR DECIZII?

  • Regulamentul (UE) nr. 795/2014 stabilește cerințele de monitorizare pentru sistemele de plăți de importanță sistemică (SIPS).
  • Decizia (UE) 2019/1349 stabilește procedura și condițiile de exercitare de către o autoritate competentă a anumitor competențe în legătură cu monitorizarea SIPS.
  • Decizia (UE) 2017/2098 stabilește procedura pentru impunerea de măsuri corective pentru neconformitatea cu Regulamentul (UE) nr. 795/2014.
  • Decizia (UE) 2017/2097 stabilește metodologia de calculare a sancțiunilor pentru încălcarea cerințelor de monitorizare pentru SIPS.

ASPECTE-CHEIE

În temeiul Regulamentului (UE) nr. 795/2014, Consiliul guvernatorilor al Băncii Centrale Europene (BCE) adoptă decizii motivate prin care identifică sistemele de plăți* care sunt SIPS. Procesul de identificare a unui sistem de plăți drept SIPS este stabilit clar. BCE realizează un exercițiu de revizuire și identificare anual, iar lista de SIPS este menținută pe site-ul web al BCE.

Un sistem de plăți este identificat drept SIPS dacă:

  • este eligibil să fie notificat ca un sistem în conformitate cu Directiva nr. 98/26/CE privind sistemele de plăți și de decontare a titlurilor de valoare (a se vedea sinteza);
  • îndeplinește anumite criterii cantitative pe durata unui an calendaristic.

Mai mult, în cazuri excepționale, Consiliul guvernatorilor BCE poate să identifice un SIPS pe baza unei hotărâri solide și motivate.

Operatorii SIPS* trebuie:

  • să asigure că cadrele legale în care operează asigură un grad ridicat de certitudine pentru activitățile acestora;
  • să aibă obiective documentate care acordă prioritate ridicată siguranței și eficienței sistemului acestora;
  • să aibă mecanisme de guvernanță documentate și eficiente;
  • să asigure roluri și responsabilități clar definite pentru consiliile lor de administrație sau de supraveghere – alcătuirea consiliilor și a conducerii acestora va asigura integritate și un mix adecvat de competențe tehnice, cunoștințe și experiență, atât în privința SIPS, cât și a pieței financiare în general.

Operatorii SIPS trebuie:

  • să stabilească și să mențină un cadru solid pentru a identifica, măsura, monitoriza și a gestiona în mod cuprinzător riscurile – inclusiv riscul de lichiditate sau riscul de credit și riscuri generale de întreprindere și operaționale – care ar putea apărea;
  • să accepte fonduri sau active cu riscuri scăzute de credit, lichiditate și piață drept colateral, care îndeplinesc anumite condiții;
  • să aplice norme și proceduri care:
    • să asigure că decontarea finală se efectuează fie în banii băncii centrale, fie în active cu un risc mic sau fără risc de credit și lichiditate, nu mai târziu de data scadenței;
    • să le permită să continue să își îndeplinească obligațiile dacă un participant nu își îndeplinește obligațiile;
    • să stabilească proceduri pentru a asigura decontarea banilor;
  • să stabilească proceduri pentru a asigura decontarea banilor;
  • să păstreze activele proprii și ale participanților la organisme supravegheate și reglementate (cunoscute sub denumirea de „custozi”) care sunt competente să protejeze pe deplin aceste active;
  • să stabilească propria strategie de investiții, garantată de debitori* cu solvabilitate ridicată;
  • să stabilească și să facă publice criterii nediscriminatorii de acces și participare la serviciile acestora, care sunt revizuite anual;
  • să dispună de un proces de identificare și îndeplinire a nevoilor piețelor deservite;
  • să adopte reguli și proceduri clare și cuprinzătoare, care sunt comunicate în întregime participanților.

În cazul în care un operator SIPS nu a respectat regulamentul, autoritatea competentă* poate impune măsuri corective și/sau BCE poate impune sancțiuni. Deciziile (UE) 2017/2098 și (UE) 2017/2097 asigură cadrul pentru acest lucru.

Potrivit Deciziei (UE) 2019/1349 a BCE, autoritățile competente pot:

  • să solicite operatorilor SIPS:
    • să furnizeze toate informațiile și documentele pentru a asigura respectarea regulamentului sau buna funcționare a sistemului de plăți;
    • să numească un expert independent care să investigheze sau să revizuiască funcționarea SIPS;
  • monitorizeze continuu și/sau ad-hoc pentru a asigura că operatorii SIPS respectă toate cerințele;
  • să coopereze cu alte autorități în scopul exercitării competențelor prevăzute în decizie.

În temeiul Deciziei (UE) 2017/2098, autoritatea competentă poate impune măsuri corective unui operator SIPS pentru nerespectarea Regulamentului (UE) nr. 795/2014. Decizia stabilește aspectele procedurale relevante pentru acest lucru. Nepunerea în aplicare a măsurilor corective de către un operator SIPS poate conduce la impunerea unei sancțiuni de către BCE.

Decizia (UE) 2017/2097 stabilește metodologia pe care trebuie să o urmeze BCE pentru a calcula valoarea sancțiunilor care se vor impune operatorului SIPS pentru încălcări ale Regulamentului (UE) 795/2014. Decizia stabilește valoarea de referință ca fiind 50 % din suma următoarelor valori:

  • 1 % din cifra de afaceri;
  • 0,0001 % din valoarea plăților procesate.

Decizia stabilește și limitele nivelului sancțiunilor și durata penalităților cu titlu cominatoriu care se vor impune.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL ȘI DECIZIILE?

  • Regulamentul (UE) nr. 795/2014 se aplică de la 12 august 2014.
  • Decizia (UE) 2019/1349 se aplică de la 5 septembrie 2019.
  • Deciziile (UE) 2017/2098 și (UE) 2017/2097 se aplică de la 6 decembrie 2017.

De atunci, acestea au fost modificate pentru a reflecta evoluțiile.

CONTEXT

  • Sistemele de plăți joacă un rol important în stabilitatea și eficiența sectorului financiar și a economiei din zona euro în ansamblu. În mare parte invizibile, acestea asigură fluxul sigur al plăților electronice de la plătitor la beneficiar și între instituțiile financiare.
  • Asigurarea bunei funcționări a sistemelor de plăți este una dintre sarcinile statutare ale Eurosistemului.
  • În conformitate cu principiile generale pentru infrastructurile pieței financiare, SIPS ar trebui să fie supuse unei monitorizări eficiente din cauza potențialului lor de a declanșa riscuri sistemice* dacă sunt insuficient protejate împotriva riscurilor la care sunt expuse. În plus, autoritățile competente necesită competențe și resurse suficiente pentru a-și îndeplini sarcinile respective, inclusiv competența de a lua măsuri corective.
  • BCE consideră un sistem de plăți ca fiind important din punct de vedere sistemic în cazul în care o perturbare în cadrul acestuia ar putea declanșa perturbări în rândul participanților sau în sistemul financiar mai larg. În plus față de câteva sisteme de plăți de importanță sistemică, în zona euro există 38 de sisteme de plăți de importanță nesistemică.
  • Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Sistem de plăți: un aranjament formal între 3 sau mai mulți participanți cu norme comune și acorduri standardizate pentru executarea ordinelor de transfer între participanți.
Operator SIPS: entitate juridică responsabilă de operarea unui SIPS.
Debitor: o persoană care datorează sau își asumă o obligație contractuală față de o altă persoană.
Autoritate competentă: Banca Centrală Europeană sau o bancă centrală națională din Eurosistem cu responsabilitatea principală de monitorizare.
Risc sistemic: riscul ca un participant sau operatorul SIPS care nu își îndeplinește obligațiile într-un SIPS să determine alți participanți și/sau operatorul SIPS să nu își poată îndeplini obligațiile când devin scadente, eventual cu efecte de propagare care ar amenința stabilitatea sau încrederea în sistemul financiar.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Regulamentul (UE) nr. 795/2014 al Băncii Centrale Europene din 3 iulie 2014 privind cerințele de monitorizare pentru sistemele de plăți de importanță sistemică (BCE/2014/28) (JO L 217, 23.7.2014, pp. 16-30)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 795/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia (UE) 2019/1349 a Băncii Centrale Europene din 26 iulie 2019 privind procedura și condițiile de exercitare de către o autoritate competentă a anumitor competențe în legătură cu monitorizarea sistemelor de plăți de importanță sistemică (BCE/2019/25) (JO L 214, 16.8.2019, pp. 16-24)

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia (UE) 2017/2098 a Băncii Centrale Europene din 3 noiembrie 2017 privind aspecte procedurale referitoare la impunerea de măsuri corective pentru neconformitatea cu Regulamentul (UE) nr. 795/2014 (BCE/2017/33) (JO L 299, 16.11.2017, pp. 34-37)

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia (UE) 2017/2097 a Băncii Centrale Europene din 3 noiembrie 2017 privind metodologia de calculare a sancțiunilor pentru încălcarea cerințelor de monitorizare pentru sistemele de plăți de importanță sistemică (BCE/2017/35) (JO L 299, 16.11.2017, pp. 31-33)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva nr. 98/26/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 1998 privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăți și de decontare a titlurilor de valoare (JO L 166, 11.6.1998, pp. 45-50)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 30.08.2021

Top