Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mediul aferent ghișeului unic european în domeniul maritim

Mediul aferent ghișeului unic european în domeniul maritim

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/1239 de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul introduce un mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim (EMSWe) cu interfețe de raportare armonizate*, pentru simplificarea obligațiilor de raportare* pentru navele care sosesc, staționează și pleacă din porturi ale Uniunii Europene (UE).
  • Obiectivul regulamentului este de a spori competitivitatea și eficiența sectorului de transport maritim prin reducerea sarcinilor administrative, introducând componente și servicii digitale pentru a armoniza sistemele naționale existente și a reduce nevoia de formalități birocratice.

ASPECTE-CHEIE

EMSWe este cadrul juridic și tehnic pentru transmiterea electronică a informațiilor legate de obligațiile de raportare ale navelor care fac escală în porturi ale UE. Sistemul este o rețea de ghișee unice naționale în domeniul maritim* cu interfețe de raportare armonizate și include schimburile de date prin intermediul SafeSeaNet și al altor sisteme, precum și servicii pentru:

  • gestionarea accesului și a registrului utilizatorilor;
  • serviciul comun de adresare;
  • baza de date a navelor din cadrul EMSWe;
  • baza de date comună pentru localizare;
  • baza de date comună a materialelor periculoase;
  • baza de date comună privind salubritatea navelor.

Crearea setului comun de date EMSWe

Regulamentul menține ghișeul unic național în domeniul maritim existent în fiecare stat membru al UE ca bază pentru un EMSWe interoperabil și neutru din punct de vedere tehnologic.

Comisia Europeană este împuternicită să adopte acte delegate pentru a stabili un nou set comun de date EMSWe, încorporând și adaptând cerințele cele mai relevante din legislația națională sau a UE existentă. Statele membre trebuie să notifice Comisiei orice obligații și cerințe de raportare care decurg din legislația națională și orice elemente de date care doresc să fie incluse în setul de date EMSWe.

Regulamentul delegat (UE) 2023/205 completează Regulamentul (UE) 2019/1239 prin crearea unei noi anexe I, care reunește toate informațiile pe care o navă trebuie să le furnizeze atunci când face escală într-un port. Acest lucru permite partajarea și reutilizarea mai eficientă a datelor, reduce sarcina administrativă pentru declaranți și îmbunătățește schimbul de date între autoritățile naționale. Regulamentul delegat stabilește, de asemenea, setul de date EMSWe prevăzut la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2019/1239 într-o nouă anexă II. Aceasta ia în considerare raportarea obligatorie existentă prevăzută în legislația UE, internațională și națională.

Interfețe de raportare armonizate

Comisia va adopta acte de punere în aplicare care stabilesc specificațiile tehnice și funcționale ale modulului de interfață de raportare armonizată pentru ghișeele unice naționale în domeniul maritim, urmărind interoperabilitatea acestora cu diferite tehnologii și sisteme de raportare ale utilizatorilor.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/204 stabilește specificațiile tehnice, standardele și procedurile pentru EMSWe.

Principiul raportării unice

Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional prevede că autoritățile publice trebuie, în toate cazurile, să solicite numai informații esențiale în cadrul raportării și să mențină numărul de elemente la minimum. În temeiul regulamentului, statele membre trebuie să se asigure că operatorilor navelor li se solicită să furnizeze orice informații necesare o singură dată pentru fiecare escală în port și că datele furnizate relevante sunt păstrate spre a fi reutilizate.

Servicii comune

Drept componente ale EMSWe, Comisia instituie:

  • un registru comun al utilizatorilor și un sistem comun de gestionare a accesului pentru declaranți și pentru furnizorii de servicii de date în cazurile în care este necesară autentificarea;
  • un serviciu comun de adresare suplimentar și facultativ, cu condiția ca modulul de interfață de raportare armonizată să fi fost pus în aplicare în totalitate;
  • o bază de date a navelor care conține o listă cu informațiile de identificare și caracteristicile specifice ale navelor, împreună cu evidențe privind scutirile de raportare aplicate navelor;
  • o bază de date comună pentru localizare care conține o listă cu codurile de localizare și codurile instalațiilor portuare înregistrate în baza de date a Sistemului global integrat de informații privind navele al Organizației Maritime Internaționale;
  • o bază de date comună privind materialele periculoase, care conține o listă a mărfurilor periculoase și poluante care trebuie să fie notificate;
  • o bază de date comună privind salubritatea navelor care poate primi și stoca datele referitoare la declarațiile maritime de sănătate;
  • un plan multianual de punere în aplicare, revizuit anual.

Comisia adoptă și revizuiește anual, în urma unor consultări adecvate cu experții statelor membre, un plan multianual de punere în aplicare.

Fiecare stat membru desemnează o autoritate națională competentă cu un mandat legal care să acționeze în calitate de coordonator național pentru EMSWe.

Regulamentul nu afectează schimbul de informații dintre autoritățile vamale sau dintre autoritățile vamale și operatorii economici care utilizează tehnicile de prelucrare electronică a datelor menționate în Regulamentul (UE) nr. 952/2013 privind Codul vamal al Uniunii (a se vedea sinteza).

Abrogare

Regulamentul (UE) 2019/1239 abrogă Directiva 2010/65/UE (a se vedea sinteza) de la 15 august 2025.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 15 august 2025.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Interfețe de raportare armonizate. O componentă de operare intermediară (software) din cadrul ghișeului unic național în domeniul maritim, prin intermediul căreia se poate face schimb de informații între sistemul de informații utilizat de declarant și acel ghișeu unic național în domeniul maritim care este relevant.
Obligație de raportare. Informațiile solicitate de legislația și cerințele UE, internaționale și naționale (la care se face referire în anexă) care trebuie furnizate în legătură cu o escală în port.
Ghișeu unic național în domeniul maritim. O platformă tehnică, instituită și exploatată la nivel național pentru primirea, schimbul și transmiterea pe cale electronică de informații în scopul îndeplinirii obligațiilor de raportare, care include gestionarea drepturilor de acces, un modul de interfață de raportare armonizată și o interfață grafică de utilizator, precum și legături cu sistemele și bazele de date ale autorităților relevante de la nivel național și de la nivelul UE.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2019/1239 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 de stabilire a unui mediu al interfeței maritime europene unice și de abrogare a Directivei 2010/65/UE (JO L 198, 25.7.2019, pp. 64-87).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul delegat (UE) 2023/205 al Comisiei din 7 noiembrie 2022 de completare a Regulamentului (UE) 2019/1239 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește stabilirea setului de date al mediului aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de modificare a anexei la regulament (JO L 33, 3.2.2023, pp. 24-230).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/204 al Comisiei din 28 octombrie 2022 de stabilire a specificațiilor tehnice, a standardelor și a procedurilor pentru mediul aferent ghișeului unic european în domeniul maritim în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1239 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 33, 3.2.2023, pp. 1-23).

Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, pp. 73-114).

Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) (JO L 269, 10.10.2013, pp. 1-101).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 952/2013 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 2010/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 octombrie 2010 privind formalitățile de raportare aplicabile navelor la sosirea în și/sau la plecarea din porturile statelor membre și de abrogare a Directivei 2002/6/CE (JO L 283, 29.10.2010, pp. 1-10).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 21.04.2023

Top