Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Registrul Uniunii al certificatelor sistemului de comercializare a certificatelor de emisii

Registrul Uniunii al certificatelor sistemului de comercializare a certificatelor de emisii

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul delegat (UE) 2019/1122 privind funcționarea registrului Uniunii

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Aceasta vizează să garanteze o contabilizare exactă a tuturor cotelor emise în cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al Uniunii Europene (UE).

ASPECTE-CHEIE

Registrul UE

  • Registrul UE este o bază de date online unică și centralizată, gestionată de Comisia Europeană, care conține conturile operatorilor, cum ar fi centralele electrice și operatorii aerieni.
  • Acesta acoperă toate statele membre ale UE care participă la sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS), instituit prin Directiva 2003/87/CE, care are ca scop reducerea emisiilor într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor, ca parte a politicii UE de combatere a schimbărilor climatice.
  • Registrele înregistrează:
    • entitățile care intră sub incidența directivei în fiecare stat membru și toate cotele gratuite alocate acestor instalații;
    • conturile societăților sau ale persoanelor fizice care dețin astfel de cote;
    • transferurile de cote efectuate de titularii de conturi;
    • emisiile anuale verificate de CO2 ale instalațiilor și ale operatorilor de transport aerian;
    • reconcilierea anuală a cotelor și a emisiilor verificate.

Faza IV

  • Acest regulament stabilește cerințele generale, operaționale și de întreținere ale registrului UE pentru faza a IV-a a EU ETS din 2021 până în 2030.
  • Acesta înlocuiește Regulamentul (UE) nr. 389/2013 (a se vedea sinteza), care acoperea faza III (2013-2020) a EU ETS.

Elemente principale

Regulamentul acoperă o serie de aspecte, inclusiv următoarele.

  • Sistemul de registre este operat și întreținut de un administrator central și de administratori naționali.
  • Un registru de tranzacții al UE, care verifică, înregistrează și autorizează în mod automat toate tranzacțiile între conturile din registru, a înlocuit registrul comunitar independent de tranzacții din faza a II-a și face acum parte integrantă din registrul UE.
  • Regulamentul simplifică normele de gestionare a conturilor în vederea reducerii sarcinii administratorilor naționali.
  • Norme specifice pentru registrul EU ETS care se referă la aspecte precum:
    • emisiile verificate și conformitatea;
    • tranzacțiile, inclusiv normele privind executarea transferurilor și crearea, alocarea și transferul cotelor;
    • liste de conturi de încredere pentru tranzacțiile care depășesc un anumit prag (valoare), care urmează să fie stabilit de administratorul central, pentru a asigura securitatea tranzacțiilor de mare valoare;
    • îmbunătățirea legăturilor dintre EU ETS și alte sisteme ETS în cazul în care a fost încheiat un acord de corelare (de exemplu, Swiss ETS – a se vedea sinteza).
  • În cazul în care sunt detectate discrepanțe, administratorul central trebuie să se asigure că registrul sistează procesele relevante și trebuie să informeze titularii de conturi sau de certificate în cauză că procesul a fost sistat.
  • Norme și cerințe tehnice pentru registru, inclusiv servicii naționale de helpdesk pentru titularii de cont și reprezentanți.

Abrogare

Acesta abrogă și înlocuiește Regulamentul (UE) nr. 389/2013. Acesta din urmă continuă să se aplice până la 31 decembrie 2025 tuturor operațiunilor legate de perioada de comercializare 2013-2020 și conturilor de la Kyoto până la verificarea (perioada suplimentară pentru finalizarea angajamentelor) a celei de-a doua perioade de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto, în 2023.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul delegat (UE) 2019/1122 al Comisiei din 12 martie 2019 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește funcționarea registrului Uniunii (JO L 177, 2.7.2019, pp. 3-62).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2019/1122 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 389/2013 al Comisiei din 2 mai 2013 de creare a registrului Uniunii în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului și cu Deciziile nr. 280/2004/CE și nr. 406/2009/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 920/2010 și nr. 1193/2011 ale Comisiei (JO L 122, 3.5.2013, pp. 1-59).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, pp. 32-46).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 21.11.2023

Top