Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rolul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene – DG ECFIN

Rolul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene – DG ECFIN

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Articolul 121 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)

Articolul 126 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)

CARE ESTE ROLUL ARTICOLELOR 121 ȘI 126 DIN TRATATUL PRIVIND FUNCȚIONAREA UNIUNII EUROPENE?

Articolele 121 și 126 din TFUE prevăd supravegherea politicilor și performanțelor economice ale statelor membre ale Uniunii Europene (UE), implicând Comisia Europeană.http://eur-lex.europa.eu/summary/glossary/european_commission.html

  • Statele membre trebuie să furnizeze Comisiei informații cu privire la politicile lor economice.
  • În cazul în care politicile unei țări din UE riscă să pună în pericol uniunea economică și monetară, Comisia poate emite un avertisment și poate propune Consiliului recomandări (articolul 121).
  • Comisia trebuie să monitorizeze evoluția situației bugetare în țările UE, iar în cazul erorilor grave de politică poate propune Consiliului recomandări de deschidere a unei proceduri împotriva țării în cauză.

Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) este un departament al Comisiei care își propune să contribuie la creșterea bunăstării economice a cetățenilor din UE și din afara ei, prin promovarea dezvoltării unor economii competitive și bogate în oferte de muncă.

ASPECTE-CHEIE

Rolul

Departamentul contribuie la elaborarea politicilor orientate spre o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii, menținând în același timp stabilitatea macroeconomică și financiară. Printre altele, acesta:

  • pune în aplicare reforme structurale necesare;
  • urmărește să obțină și să mențină finanțe publice sănătoase și un mix de politici adecvat (găsirea combinației corecte de politici pentru a maximiza creșterea și ocuparea forței de muncă);
  • promovează investițiile în capitalul productiv (bunuri și infrastructură care contribuie la generarea creșterii) și în capitalul uman (formarea și educarea oamenilor).

Obiectivele cheie

Eforturile sale se concentrează pe realizarea a 2 dintre obiectivele generale ale Comisiei:

  • un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții;
  • o uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă.

Pentru a face acest lucru, acesta a stabilit o strategie care constă în urmărirea a 5 obiective specifice:

  • promovarea politicilor de creștere economică și de ocupare a forței de muncă în zona euro și în UE;
  • promovarea stabilității macroeconomice și fiscale în zona euro și în UE;
  • promovarea investițiilor în UE;
  • promovarea prosperității dincolo de UE;
  • îmbunătățirea funcționării eficiente a uniunii economice și monetare.

Semestrul european

Semestrul european a fost creat pentru a coordona politicile economice în întreaga UE pe tot parcursul anului și pentru a aborda provocările economice ale UE. ECFIN joacă un rol-cheie prin:

  • efectuarea unei analize detaliate a provocărilor bugetare și economice și a planurilor de politică ale fiecărei țări;
  • furnizarea de orientări politice adaptate fiecărei țări din UE, cu recomandări specifice fiecărei țări, care să fie puse în aplicare în următoarele 12-18 luni; și apoi
  • monitorizarea evoluțiilor economice și punerea în aplicare a reformelor.

Proceduri de lansare

ECFIN joacă un rol important în lansarea procedurilor împotriva țărilor UE în cadrul Pactului de stabilitate și creștere (PSC) și al procedurii de dezechilibru macroeconomic (PDM):

  • În situațiile în care deficitul bugetar sau datoria publică a unei țări din UE este considerat excesiv în raport cu anumite valori de referință stabilite, Comisia poate pregăti un raport pentru lansarea unei proceduri aplicabilă deficitelor excesive (EDP) și poate recomanda Consiliului să deschidă o EDP. De asemenea, Comisia poate adresa un avertisment țărilor care nu aderă la obiectivul lor bugetar pe termen mediu.
  • DG ECFIN este principalul furnizor al analizei din Raportul privind mecanismul de alertă (AMR) și pentru o mare parte din evaluările detaliate (IDR) și joacă un rol de coordonare în anumite aspecte ale supravegherii PDM. În cazul unor dezechilibre mai grave, Comisia poate propune lansarea unei proceduri de dezechilibru excesiv (EIP) ca parte a componentei corective a PDM. Ulterior, DG ECFIN monitorizează corectarea dezechilibrelor excesive.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VIII – Politica economică și monetară – Capitolul 1 – Politica economică – articolul 121 (ex-articolul 99 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 97-98)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VIII – Politica economică și monetară – Capitolul 1 – Politica economică – articolul 126 (ex-articolul 104 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 99-102)

Data ultimei actualizări: 03.09.2021

Top