Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Operațiuni de finanțare prin instrumente financiare transparente

Operațiuni de finanțare prin instrumente financiare transparente

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2015/2365 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Acesta sporește transparența anumitor activități de pe piețele financiare, cum ar fi utilizarea operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare (SFT)* și a garanțiilor* posibil de a fi reutilizate*, astfel încât acestea să poată fi monitorizate și riscurile identificate.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul stabilește normele UE pentru raportarea detaliilor referitoare la SFT către registrele centrale de tranzacții, pentru informațiile privind SFT și instrumentele de tip total return swap* care trebuie să fie comunicate investitorilor în societăți de plasament colectiv, precum și pentru condițiile minime privind transparența pe care trebuie să le îndeplinească părțile implicate în reutilizarea garanțiilor.

Raportarea

  • Contrapărțile la SFT trebuie să transmită rapoarte cuprinzând informații referitoare la orice SFT pe care le-au încheiat, precum și la eventuala modificare sau sistare a acestora, către o bază de date centrală („registru central de tranzacții”) înregistrată la Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) sau recunoscută în conformitate cu prezentul regulament.
  • Aceste informații trebuie transmise cel târziu în ziua lucrătoare următoare încheierii, modificării sau sistării tranzacției.
  • Contrapărțile trebuie să păstreze evidența tuturor SFT pe care le-au încheiat, modificat sau sistat pentru o perioadă de cel puțin cinci ani de la sistarea tranzacției.

În această privință, ESMA trebuie să elaboreze:

  • proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru specificarea detaliilor în ceea ce privește rapoartele pentru diferitele tipuri de SFT;
  • proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare care să precizeze formatul și frecvența rapoartelor pentru diferitele tipuri de SFT.

Aceste standarde tehnice sunt ulterior examinate și adoptate de către Comisia Europeană ca reglementări delegate sau regulamente de aplicare.

Transparența față de investitori

  • Managerii societăților de plasament colectiv trebuie să includă în rapoartele regulate informații detaliate privind modul în care acestea utilizează SFT și instrumentele de tip total return swap astfel încât investitorii să devină conștienți de riscurile legate de utilizarea acestora.
  • Politica de investiții a unei societăți de plasament colectiv în ceea ce privește SFT și instrumentele de tip total return swap ar trebui să fie clar prezentată în documentele precontractuale.

Transparența reutilizării

  • Pentru a spori transparența cu privire la gradul de reutilizare a instrumentelor financiare furnizate ca garanție, în special în ceea ce privește riscurile și consecințele aferente, de exemplu în caz de faliment, regulamentul impune cerințe minime de informare.
  • Operațiunea de reutilizare ar trebui să aibă loc numai în următoarele condiții:
    • acordul prealabil al contrapartidei furnizoare pentru un acord de garanție sau acordul expres de a furniza garanții prin transfer de titlu; și
    • cu transferul garanțiilor din contul contrapărții care furnizează instrumentele financiare.

Cooperarea dintre autoritățile competente

  • Autoritățile naționale competente și ESMA trebuie să coopereze strâns și să facă schimb de informații în special pentru a identifica și a corecta încălcările prezentului regulament. Entitățile care au acces la datele înregistrate în registrele centrale de tranzacții (de exemplu, autoritățile de supraveghere) și membrii relevanți ai Sistemului European al Băncilor Centrale trebuie, de asemenea, să coopereze strâns în conformitate cu anumite condiții.
  • Autoritățile competente pot refuza să răspundă unei cereri de cooperare și de schimb de informații în circumstanțe excepționale.

Cooperarea dintre autoritățile competente

Orice informație confidențială primită, schimbată sau transmisă în conformitate cu prezentul regulament face obiectul condițiilor de respectare a secretului profesional.

Relațiile cu țările din afara UE

  • Regulamentul conferă Comisiei competența de a evalua normele din țările din afara UE în scopul recunoașterii registrelor centrale de tranzacții din țările din afara UE și în scopul de a evita eventuale suprapuneri sau intrări în conflict ale unor cerințe.
  • Un depozit comercial stabilit într-o țară din afara UE poate furniza servicii entităților din Uniune numai după recunoașterea de către ESMA. ESMA trebuie să publice pe site-ul său o listă a registrelor centrale de tranzacții recunoscute în conformitate cu prezentul regulament.

Sancțiuni

Țările UE trebuie să asigure că autoritățile competente au competențe pentru a aplica sancțiuni administrative și alte măsuri administrative eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

Anumite cerințe esențiale se aplică în legătură cu:

  • criteriile care trebuie avute în vedere la aplicarea sancțiunilor sau a măsurilor;
  • publicarea sancțiunilor sau a măsurilor;
  • natura și tipurile de sancțiuni și de măsuri;
  • nivelurile sancțiunilor monetare administrative.

Acte delegate

Comisia a adoptat o serie de acte delegate care completează sau modifică regulamentul. Aceste reglementări completează Regulamentul (UE) 2015/2365 în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare:

Alte reglementări delegate privesc:

Acte de punere în aplicare

De asemenea, Comisia a adoptat trei acte de punere în aplicare:

  • Regulamentul (UE) 2019/363 stabilește standardele tehnice pentru formatul și frecvența rapoartelor privind detaliile tranzacțiilor de finanțare a instrumentelor financiare către depozitele de tranzacții. De asemenea, modifică Regulamentul (UE) nr. 1247/2012 în ceea ce privește utilizarea codurilor de raportare în raportarea contractelor derivate;
  • Regulamentul (UE) 2019/364 stabilește standardele tehnice pentru formatul cererilor de înregistrare și extindere a înregistrării depozitelor comerciale;
  • Regulamentul (UE) 2019/365 stabilește standardele tehnice de punere în aplicare pentru procedurile și formularele de schimb de informații cu privire la sancțiuni, măsuri și investigații.

Progresele înregistrate

În termen de 36 de luni de la intrarea în vigoare a standardelor tehnice de reglementare pe care le adoptă, Comisia trebuie să transmită un raport Parlamentului European și Consiliului. Acest raport va include eficacitatea, eficiența și caracterul proporțional al obligațiilor stabilite în prezentul regulament și poate fi însoțit de propuneri adecvate.

De asemenea, Comisia a prezentat un raport cu privire la progresul înregistrat în eforturile internaționale de a atenua riscurile asociate SFT la 19 octombrie 2017.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică începând cu 12 ianuarie 2016, dar stabilește următorul proces de punere în aplicare treptată:

  • Raportarea către registrele centrale de tranzacții: în funcție de tipul entității (de exemplu, bancă, firmă de investiții, contraparte centrală), raportarea către registrele centrale de tranzacții va începe în etape diferite, la 12-21 de luni după intrarea în vigoare a standardelor tehnice de reglementare menționate mai sus.
  • Cerințele de prezentare a fondurilor în rapoartele periodice se aplică începând cu 13 ianuarie 2017. În ceea ce privește documentele precontractuale, fondurile de investiții constituite înainte de 12 ianuarie 2016 au trebuit să dezvăluie utilizarea SFT și a instrumentelor de tip total return swap de rentabilitate în documentele precontractuale începând cu 13 iulie 2017, în timp ce fondurile constituite mai recent trebuiau să facă acest lucru începând cu 12 ianuarie 2016.
  • Normele de transparență privind reutilizarea garanțiilor: regulile de reutilizare se aplică începând cu 13 iulie 2016.

Reglementările delegate și de punere în aplicare se aplică începând cu 11 aprilie 2019. Regulamentul delegat referitor la entitățile din Marea Britanie (1) se va aplica atunci când regulamentul principal va înceta să se aplice în Marea Britanie (1) după Brexit.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Operațiune de finanțare prin instrumente financiare (SFT): aceasta se poate referi la mai multe tranzacții, printre care:
  • o tranzacție de răscumpărare (când o parte vinde un titlu, adică un activ financiar precum o acțiune sau o obligațiune guvernamentală, și este de acord să o răscumpere în viitor rambursând suma de bani originală plus un beneficiu pentru utilizarea banilor respectivi);
  • un caz în care contrapartea împrumutătoare dă cu împrumut titluri contra unei taxe, în schimbul unei garanții sub formă de instrumente financiare sau de numerar acordate de către clienții sau contrapărțile acesteia;
  • o tranzacție de cumpărare-revânzare sau o tranzacție de vânzare-recumpărare; și
  • o tranzacție de creditare în marjă (de exemplu, când o contraparte acordă credit în legătură cu achiziționarea, vânzarea, deținerea sau tranzacționarea de titluri de valoare, dar fără ca tranzacțiile să includă alte împrumuturi care sunt acoperite cu garanții sub formă de titluri de valoare).
Garanție: furnizarea de active (de exemplu, titluri) de către un împrumutat unui creditor pentru a asigura executarea unei obligații prin:
  • transferul dreptului de proprietate integral de la un furnizor de garanții către un beneficiar de garanție (transfer de titlu); sau prin
  • transferul posesiei de la un furnizor de garanții către un beneficiar de garanție în cadrul unui drept de garanție în care proprietatea integrală a activelor rămâne în sarcina furnizorului de garanții (contract de garanție fără transfer de proprietate).
Reutilizare: utilizarea de către o contraparte beneficiară, în nume propriu și în cont propriu sau în contul unei alte contrapărți, a instrumentelor financiare primite în cadrul unui contract de garanție.
Instrument de tip total return swap: un contract financiar care transferă atât riscul de credit (de exemplu, capacitatea unui debitor de a rambursa un împrumut), cât și riscul de piață al unui activ suport (adică instrumentul financiar, precum o acțiune sau marfă, pe care se bazează prețul unui contract derivat).

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 337, 23.12.2015, pp. 1-34)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul delegat (UE) 2019/463 al Comisiei din 30 ianuarie 2019 de modificare a Regulamentului (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista entităților exceptate (JO L 80, 22.3.2019, pp. 16-17)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/363 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare în ceea ce privește formatul și frecvența rapoartelor privind detaliile tranzacțiilor de finanțare a valorilor mobiliare (SFT) către depozitele comerciale, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1247/2012 al Comisiei cu privire la utilizarea codurilor de raportare în raportarea contractelor derivate (JO L 81, 22.3.2019, pp. 85-124)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/364 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare referitoare la formatul cererilor de înregistrare și de extindere a înregistrării registrelor centrale de tranzacții în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 81, 22.3.2019, pp. 125-127)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/365 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare referitoare la procedurile și formularele pentru schimbul de informații privind sancțiunile, măsurile și anchetele în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 81, 22.3.2019, pp. 128-133)

Regulamentul delegat (UE) 2019/356 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de completare a Regulamentului (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru specificarea detaliilor privind operațiunile de finanțare prin instrumente financiare (SFT) care trebuie raportate către registrele centrale de tranzacții (JO L 81, 22.3.2019, pp. 1-21)

Regulamentul delegat (UE) 2019/357 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de completare a Regulamentului (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la accesul la informații detaliate privind operațiunile de finanțare prin instrumente financiare (securities financing transactions – SFT) stocate de registrele centrale de tranzacții (JO L 81, 22.3.2019, pp. 22-29)

Regulamentul delegat (UE) 2019/358 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de completare a Regulamentului (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind colectarea, verificarea, agregarea, compararea și publicarea datelor privind operațiunile de finanțare prin instrumente financiare (SFT) de către registrele centrale de tranzacții (JO L 81, 22.3.2019, pp. 30-44)

Regulamentul delegat (UE) 2019/359 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de completare a Regulamentului (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează detaliile cererii de înregistrare ca registru central de tranzacții și de extindere a acestei înregistrări (JO L 81, 22.3.2019, pp. 45-57)

Regulamentul delegat (UE) 2019/360 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de completare a Regulamentului (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la taxele aplicate registrelor centrale de tranzacții de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (JO L 81, 22.3.2019, pp. 58-68)

Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, pp. 1-59)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 648/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu în temeiul articolului 29 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365 din 25 noiembrie 2015 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 [COM(2017) 604 final, 19.10.2017]

Data ultimei actualizări: 05.06.2019



(1) Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).

Top