EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Un sistem de monitorizare pentru spațiul fără frontiere al UE

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Evaluarea și monitorizarea Schengen' for an updated information about the subject.

Un sistem de monitorizare pentru spațiul fără frontiere al UE

Acest act legislativ creează un cadru pentru un mecanism de monitorizare specific, conceput în vederea verificării aplicării așa-numitei legislații „Schengen” a Uniunii Europene. Obiectivul este de a asigura aplicarea concretă a unor standarde ridicate unitare de către țările Uniunii Europene (UE) care fac parte din spațiul Schengen - un spațiu care cuprinde 26 de țări -, dintre care 22 sunt țări ale UE, iar patru sunt țări din afara UE. În acest spațiu nu se aplică controale la frontierele interne.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 1053/2013 al Consiliului din 7 octombrie 2013 de instituire a unui mecanism de evaluare și monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen și de abrogare a Deciziei Comitetului executiv din 16 septembrie 1998 de instituire a Comitetului permanent pentru evaluarea și punerea în aplicare a Acordului Schengen

SINTEZĂ

Principalul obiectiv al mecanismului de evaluare și monitorizare este de a asigura un nivel ridicat de încredere reciprocă între țările care fac parte din „spațiul Schengen” în ceea ce privește capacitatea acestora de a pune în aplicare în mod adecvat normele relevante din toate domeniile legislației Schengen a UE (acquis-ul).

DOMENIUL DE APLICARE AL MECANISMULUI

Mecanismul de evaluare vizează toate aspectele legislației din acest domeniu. În ceea ce privește frontierele, obiectivul mecanismului este de a acoperi atât eficiența controalelor la frontierele externe, cât și absența controalelor la frontierele interne.

Țările UE și Comisia trebuie să își asume împreună responsabilitatea pentru punerea în aplicare a întregului mecanism, Comisia asigurând coordonarea globală.

INSPECȚII ANUNȚATE ȘI NEANUNȚATE

Pentru punerea în aplicare a mecanismului de evaluare se vor stabili un program multianual (pe cinci ani) și unul anual de inspecții sub coordonarea Comisiei. Aceste evaluări ar trebui efectuate periodic pe teritoriul tuturor statelor Schengen sub forma unor inspecții anunțate și neanunțate.

PLAN DE ACȚIUNE PRIVIND REMEDIEREA DEFICIENȚELOR

Este necesară efectuarea unor evaluări la fața locului de către experți cu pregătire specială numiți de țările UE, punctele de trecere a frontierei care urmează a fi evaluate fiind selectate într-o manieră neutră, pe baza unei analize a riscurilor realizate de agenția Frontex (cu privire la frontierele externe) și cu sprijinul Europol, al Eurojust și al altor organisme competente ale UE în domeniile acoperite de mandatele acestora.

Pe baza acestei analize și a constatărilor inspecției de la fața locului, experții întocmesc un raport sub coordonarea Comisiei. După aceea, țării UE inspectate i se pot adresa o serie de recomandări. În cazul în care se consideră că punerea în aplicare a legislației în țara respectivă prezintă lacune sau că acea țară își neglijează în mod grav obligațiile, țara în cauză trebuie să prezinte un plan de acțiune în care să abordeze aceste aspecte.

MONITORIZARE ȘI ACȚIUNI ULTERIOARE

O dată la șase luni trebuie prezentat Comisiei și celorlalte țări UE un raport privind punerea în aplicare a planului de acțiune respectiv, pentru a confirma faptul că țara UE monitorizată a luat măsurile necesare pentru remedierea punctelor slabe. Pot urma și alte rapoarte periodice pentru urmărirea punerii în aplicare a măsurilor. Dacă este necesar, Comisia poate efectua noi inspecții privind controalele.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 1053/2013

26.11.2013.

-

JO L 295, 6.11.2013, p. 27-37

ACTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 1051/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 562/2006 pentru instituirea de norme comune privind reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne în circumstanțe excepționale (JO L 295, 6.11.2013, p. 1-10).

Data ultimei actualizări: 06.10.2014

Top