Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore

Siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2013/30/UE privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Aceasta le impune operatorilor de operațiuni petroliere și gaziere offshore din Uniunea Europeană (UE):
    • să ia toate măsurile necesare pentru a preveni accidentele majore;
    • să dispună de suficiente resurse fizice, umane și financiare pentru a limita consecințele producerii unor astfel de accidente.
  • Directiva se aplică tuturor instalațiilor existente și viitoare.
  • Aceasta contribuie la asigurarea protecției mediului marin, în special la atingerea sau menținerea unei stări ecologice bune, obiectiv prevăzut în directiva-cadru privind strategia pentru mediul marin – Directiva 2008/56/CE (a se vedea sinteza), care instituie un cadru de acțiune în domeniul politicii privind mediul marin.

ASPECTE-CHEIE

Autorizarea și reglementarea

  • Pentru a desfășura activități petroliere și gaziere offshore, operatorii trebuie să primească o autorizație din partea unei autorități independente. Pentru a preveni orice conflict de interese, statele membre ale UE trebuie să asigure o separare clară între reglementarea siguranței și a factorilor de mediu offshore și alte funcții legate de dezvoltarea economică, de acordarea de licențe și de gestionarea veniturilor.
  • Înainte de a începe orice activități, operatorul sau deținătorul unei instalații trebuie să prezinte autorității competente:
    • o copie a politicii generale de prevenire a accidentelor majore;
    • detalii privind sistemul de gestionare al siguranței și al mediului în vigoare în companie; și
    • un raport privind pericolele majore.

Planurile de intervenție de urgență

  • Operatorii trebuie, de asemenea, să întocmească planuri interne de intervenție de urgență pentru a interveni în cazul oricărui pericol major. Aceste planuri trebuie să includă o analiză a intervenției în cazul scurgerilor de petrol.
  • Autoritățile naționale trebuie să conceapă planuri de intervenție în caz de urgență referitoare la toate instalațiile și infrastructurile petroliere și gaziere offshore, inclusiv la zonele potențial afectate aflate sub jurisdicția lor.

Informarea publicului

  • Directiva prevede că nu poate începe forajul unei sonde de explorare înainte ca publicul să fi avut posibilitatea de a fi pe deplin informat și de a-și face cunoscute opiniile cu privire la efectele posibile ale eventualelor operațiuni offshore planificate.
  • Dat fiind posibilul impact transfrontalier al unui accident, autoritățile naționale trebuie să facă periodic schimb de cunoștințe, de informații și de experiență cu autoritățile omoloage din alte țări ale UE și să se consulte cu reprezentanții industriei, cu alte părți interesate și cu Comisia Europeană.

Rolul Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă

Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă, instituită prin Regulamentul (CE) nr. 1406/2002 (a se vedea sinteza) poate ajuta statele membre să își întocmească planurile de intervenție în caz de urgență și să detecteze și să monitorizeze scurgerile de petrol și de gaze.

Modificarea definiției daunelor aduse apelor

Directiva 2013/30/UE modifică definiția daunelor produse apelor formulată în Directiva 2004/35/CE privind răspunderea pentru mediul înconjurător (a se vedea sinteza), aliniind-o la definițiile din Directiva 2000/60/CE (directiva-cadru a UE privind apa – a se vedea sinteza) și din Directiva 2008/56/CE (a se vedea mai sus). În consecință, daunele aduse apelor sunt definite ca daune care afectează în mod semnificativ starea de mediu (ecologică, chimică sau cantitativă) a resurselor de apă și a resurselor de apă marină.

Regulamentul de modificare (UE) 2018/1999

Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice a înlocuit articolul 25 alineatul (1) din Directiva 2013/30/UE, impunându-le statelor membre să raporteze anual Comisiei cel puțin următoarele informații, ca parte a raportării anuale în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999:

  • numărul, vechimea și locația instalațiilor;
  • numărul și tipul de inspecții și investigații efectuate, precum și eventualele acțiuni de aplicare a legii sau condamnări;
  • date privind incidentele, cerute de sistemul comun de raportare;
  • orice modificări majore ale cadrului de reglementare offshore;
  • performanța operațiunilor petroliere și gaziere offshore în ceea ce privește prevenirea accidentelor majore și limitarea consecințelor accidentelor majore care se produc.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Statele membre au avut obligația de a transpune Directiva 2013/30/UE în legislația proprie până la 19 iulie 2015.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2013/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iunie 2013 privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore și de modificare a Directivei 2004/35/CE (JO L 178, 28.6.2013, pp. 66-106).

Modificările succesive aduse Directivei 2013/30/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2008/56/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 2008 de instituire a unui cadru de acțiune comunitară în domeniul politicii privind mediul marin (Directiva-cadru Strategia pentru mediul marin) (JO L 164, 25.6.2008, pp. 19-40).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2004/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului (JO L 143, 30.4.2004, pp. 56-75).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 1406/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 iunie 2002 de instituire a unei Agenții Europene pentru Siguranță Maritimă (JO L 208, 5.8.2002, pp. 1-9).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (JO L 327, 22.12.2000, pp. 1-73).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 17.12.2021

Top