EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0322

Cooperarea UE cu țările din Africa, Caraibe și Pacific: cel de-al 11-lea Fond european de dezvoltare

Cooperarea UE cu țările din Africa, Caraibe și Pacific: cel de-al 11-lea Fond european de dezvoltare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2015/322 privind punerea în aplicare a celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul asigură că Fondul European de Dezvoltare (FED) finanțează activitățile de cooperare în temeiul prevederilor din Acordul de la Cotonou*.
  • Obiectivul principal al activităților de cooperare ale Uniunii Europene (UE) îl constituie reducerea și, în cele din urmă, eradicarea sărăciei.
  • Cooperarea trebuie să contribuie, de asemenea, la următoarele:
    • încurajarea unei dezvoltării economice, sociale și de mediu durabile și favorabile incluziunii;
    • consolidarea și sprijinirea democrației, a statului de drept, a bunei guvernanțe, a drepturilor omului și a principiilor relevante din dreptul internațional;
    • punerea în aplicare a unei abordări bazate pe drepturi care să acopere toate drepturile omului.

ASPECTE-CHEIE

  • FED este finanțat prin contribuțiile directe din partea statelor membre ale UE, conform cotelor de contribuție specifice („chei”), și este acoperit prin propriile norme financiare. Fondul nu face parte din bugetul UE.
  • Resursele financiare totale ale celui de-al 11-lea FED se ridică la 30,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. (Trebuie remarcat faptul că, începând cu 2021, FED a fost integrat în bugetul UE).
  • Banca Europeană de Investiții va pune la dispoziție încă 2,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi din surse proprii.
  • În cadrul celui de al 11-lea FED, „cheile de contribuție” ale statelor membre au fost aliniate cu cheia utilizată pentru bugetul UE (pe baza venitului național brut pe cap de locuitor).
  • Cel de-al 11-lea FED a fost precedat de cel de-al 10-lea FED, care s-a derulat timp de șase ani, în perioada 2008-2013, cu un buget de 22,7 miliarde de euro. Acesta a reprezentat circa 30% din cheltuielile UE pentru ajutorul în domeniul cooperării pentru dezvoltare, restul provenind direct de la bugetul UE.
  • Comisia Europeană decide alocările financiare pentru fiecare țară și regiune din Africa, Caraibe și Pacific (ACP) pe baza criteriilor prevăzute în Acordul de la Cotonou. Țările ACP beneficiază de o cooperare specifică, adaptată, bazată pe:
    • necesitățile acestora;
    • capacitatea acestora de a genera și de a accesa resurse financiare, precum și capacitatea lor de absorbție;
    • angajamentele și performanța acestora; și
    • impactul potențial al asistenței acordate de UE.
  • Țările cu cea mai mare nevoie de asistență, în special țările cel mai puțin dezvoltate, țările cu venituri mici și țările aflate în situații de criză, post-criză, fragilitate și vulnerabilitate, au prioritate în procesul de alocare a resurselor.

Criza securității alimentare și șocul economic din țările din Africa, Caraibe și Pacific ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

  • Fondurile FED pot fi reutilizate după dezangajare, în urma unei decizii unanime a Consiliului (UE) 2022/1223. Acesta a fost cazul în cadrul celui de-al 11-lea FED pentru a finanța Facilitatea pentru pace în Africa și pentru a aborda criza securității alimentare și șocul economic din țările ACP ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Aceste fonduri vor sprijini țările ACP prin intermediul asistenței umanitare (150 de milioane de euro), a producției durabile și a rezilienței sistemelor alimentare (350 de milioane de euro) și a sprijinului macroeconomic (100 de milioane de euro).
  • Finanțarea face parte din răspunsul la nivel mondial al UE în materie de securitate alimentară pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare. Aceasta vine în completarea asistenței umanitare deja mobilizate la nivel mondial și a fondurilor din cadrul Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională - Europa în lume alocate pentru proiecte privind agricultura durabilă, alimentația de bază, apa și salubrizarea și protecția socială.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Acesta se aplică de la 6 martie 2015 și se va aplica până la data finală de aplicare a acordului intern privind cel de al 11-lea FED.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Acordul de la Cotonou. Un acord de parteneriat între membrii grupului de state ACP - cunoscut în prezent sub numele de Organizația Statelor din Africa, Caraibe și Pacific - și UE, semnat la 23 iunie 2000 la Cotonou, Benin, care oferă cadrul pentru relațiile UE cu 79 de țări ACP. Parteneriatul se bazează pe trei piloni complementari:
  • cooperarea pentru dezvoltare;
  • cooperarea economică și comercială; și
  • dimensiunea politică.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2015/322 al Consiliului din 2 martie 2015 privind punerea în aplicare a celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (JO L 58, 3.3.2015, pp. 1–16).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iunie 2021 de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – „Europa globală”, de modificare și abrogare a Deciziei nr. 466/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) 2017/1601 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului (JO L 209, 14.6.2021, pp. 1-78).

Corecțiile succesive aduse Regulamentului (UE) 2021/947 au fost integrate în textul de bază. Această versiune rectificată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) 2018/1877 al Consiliului din 26 noiembrie 2018 privind regulamentul financiar aplicabil celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare și de abrogare a Regulamentului (UE) 2015/323 (JO L 307, 3.12.2018, pp. 1-21).

Regulamentul (CE) nr. 617/2007 al Consiliului din 14 mai 2007 privind punerea în aplicare a celui de-al zecelea Fond European de Dezvoltare în cadrul Acordului de parteneriat ACP-CE (JO L 152, 13.6.2007, pp. 1–13).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 24.08.2022

Sus