Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008L0122

    Protecția consumatorilor în ceea ce privește contractele privind dreptul de folosință a bunurilor pe durată limitată și contractele privind produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung

    Protecția consumatorilor în ceea ce privește contractele privind dreptul de folosință a bunurilor pe durată limitată și contractele privind produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Directiva 2008/122/CE privind protecția consumatorilor în ceea ce privește anumite aspecte referitoare la contractele privind dreptul de folosință a bunurilor pe durată limitată, la contractele privind produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung, precum și la contractele de revânzare și de schimb

    CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

    • Directiva întărește protecția consumatorilor în cazul contractelor de vânzare, revânzare* și schimb* de produse cu drept de folosință pe durată limitată* și produse de vacanță cu drept de folosință pe termen lung*. Sectorul a evoluat într-adevăr și pe piață au apărut noi produse de vacanță nereglementate de legislația anterioară. Această directivă actualizează și clarifică normele pentru protejarea consumatorului și contribuie la funcționarea corespunzătoare a pieței interne.
    • Acesta stabilește norme privind publicitatea, informațiile precontractuale și contractuale, dreptul de retragere și interzicerea plăților în avans în perioada de retragere.

    ASPECTE-CHEIE

    Informații clare

    În timp util, înainte ca consumatorul să aibă obligații prin orice contract, comerciantul trebuie să furnizeze informații clare, exacte și suficiente, gratuit, folosind un formular de informații standard, într-o limbă oficială a statului membru al Uniunii Europene (UE) al consumatorului.

    Formularul de informații (așa cum este prevăzut în șabloanele anexate la directivă) trebuie să includă în special informații despre produs (în cazul unui contract privind dreptul de folosință a bunurilor pe durată limitată, al unui contract privind produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung sau al unui contract de schimb) sau despre serviciu (în cazul unui contract de revânzare), drepturile consumatorului și toate costurile de suportat. Formularul trebuie să precizeze existența unui drept de denunțare unilaterală a contractului și condițiile în care acesta poate fi exercitat. Aceste informaţii fac parte integrantă a contractului.

    Orice publicitate trebuie să precizeze locul de unde pot fi obținute informațiile de mai sus. În plus, un bun cu drept de folosință pe durată limitată sau un produs de vacanță cu drept de folosință pe termen lung nu poate fi comercializat drept o investiție.

    În plus, în cazul unei promoții de vânzări sau al unui eveniment de vânzări:

    • invitația trebuie să precizeze clar scopul comercial al evenimentului;
    • pachetul de informații trebuie să fie pus la dispoziția consumatorului în orice moment în timpul evenimentului;

    Dreptul de retragere

    Înainte de semnarea contractului, comerciantul trebuie să atragă în mod explicit atenția consumatorului cu privire la dreptul de denunțare unilaterală a contractului, la termenul de denunțare și la interzicerea plăților în avans în perioada respectivă. Aceste clauze fac obiectul unor semnături separate. Contractul include un formular standard separat de denunțare unilaterală care are drept scop facilitarea denunțării unilaterale a contractului.

    Consumatorul are dreptul de a denunța unilateral contractul, fără să ofere o justificare, în termen de 14 zile de la semnarea sau de la primirea contractului. Termenul de reflecție se extinde cu trei luni în cazul în care pachetul de informații nu a fost oferit consumatorului și cu un an dacă formularul de denunțare unilaterală nu este furnizat.

    Dacă un consumator denunță unilateral contractul, orice alt contract legat de contractul principal se reziliază în mod automat fără costuri suplimentare.

    Plăți

    Se interzice orice plată în avans, garanție sau recunoaștere a datoriilor către comerciant sau către un terț înainte de sfârșitul termenului de denunțare unilaterală a contractului. În ceea ce privește contractele de revânzare, nu se plătește nicio taxă unui comerciant înainte de efectuarea efectivă a vânzării.

    Plățile din cadrul contractelor privind produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung se efectuează în rate anuale egale. Începând de la plata celei de-a doua rate, consumatorul poate rezilia contractul fără vreo sancțiune, prin acordarea unui preaviz în termen de 14 zile de la primirea solicitării de plată.

    Măsuri reparatorii

    Statele membre îi informează pe consumatori despre metodele de soluționare a litigiilor (compensație) în temeiul legislației naționale și încurajează soluționările extrajudiciare.

    DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

    Se aplică de la 23 februarie 2009, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 23 februarie 2011.

    CONTEXT

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    TERMENI-CHEIE

    Contract de revânzare. Un contract în temeiul căruia un comerciant este plătit pentru a asista un consumator să vândă sau să cumpere un bun cu drept de folosință pe durată limitată sau un produs de vacanță cu drept de folosință pe termen lung.
    Contract de schimb. Un contract în temeiul căruia un consumator participă la un sistem de schimb care îi permite să schimbe temporar cu alt consumator avantajele care decurg dintr-un contract privind dreptul de folosință a bunurilor pe durată limitată.
    Contract privind dreptul de folosință a bunurilor pe durată limitată. Un contract cu durata mai mare de un an, prin care consumatorul dobândește dreptul de a utiliza unități de cazare cu mai multe ocazii, în general una sau două săptămâni pe an.
    Contract privind produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung. Un contract cu durata mai mare de un an care îi oferă consumatorului dreptul la reduceri privind cazarea sau la avantaje aferente, uneori în combinație cu transport sau alte servicii.

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Directiva 2008/122/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 ianuarie 2009 privind protecția consumatorilor în ceea ce privește anumite aspecte referitoare la contractele privind dreptul de folosință a bunurilor pe durată limitată, la contractele privind produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung, precum și la contractele de revânzare și de schimb (JO L 33, 3.2.2009, pp. 10–30)

    Data ultimei actualizări: 03.02.2022

    Sus