Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1881

    Nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare

    Statutul juridic al documentului Acest rezumat a fost arhivat și nu va fi actualizat. Pentru informații actualizate, accesați 'Nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare'

    Nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

    Acesta prevede limitele maxime pentru anumiți contaminanți în produsele alimentare pentru a proteja starea de sănătate a cetățenilor Uniunii Europene (UE), inclusiv a celor mai sensibile grupuri de populație, cum ar fi copiii, vârstnicii și femeile însărcinate.

    ASPECTE-CHEIE

    Domeniul de aplicare

    Regulamentul vizează:

    • micotoxine (aflatoxine, ocratoxină A, toxine Fusarium, patulină și citrinină, alcaloizi de ergot);
    • metale (plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic și arsenic);
    • monocloropropan-1,2-diol (3-MCPD) și esterii săi de acizi grași și esteri glicidilici de acizi grași;
    • dioxine și bifenili policlorurați (PCB);
    • hidrocarburi policiclice aromate (PAH);
    • melamină;
    • acid erucic, acid cianhidric, alcaloizi tropanici, alcaloizi pirrolizidinici;
    • nitrați;
    • perclorat.

    Limitări

    Produsele alimentare cu niveluri de contaminanți mai ridicate față de cele specificate în Anexa la prezentul regulament nu pot fi vândute. Aceste limite acoperă partea comestibilă a produselor alimentare și se aplică și produselor alimentare compuse, procesate, uscate sau diluate.

    Regulamentul prevede și cele mai scăzute niveluri maxime pentru contaminanți care se pot atinge în mod rezonabil cu ajutorul bunelor practici de producție sau a bunelor practici agricole, și anume „nivelul cel mai scăzut ce poate fi atins în mod rezonabil”.

    Interdicția privind amestecul

    • Produsele alimentare care respectă limitele maxime nu pot fi amestecate cu alte produse alimentare care depășesc aceste limite.
    • Produsele alimentare care trebuie sortate sau supuse altor tratamente pentru reducerea nivelului de contaminare nu pot fi amestecate cu alimente destinate consumului uman direct sau utilizării ca ingredient în alimente.

    Etichetare

    • Etichetarea arahidelor, a altor oleaginoase, a nucilor a fructelor uscate, a orezului și a porumbului vândute drept produse alimentare care trebuie să facă obiectul sortării sau altui tratament fizic înainte de consumul uman, trebuie să poarte inscripția „produsul trebuie supus sortării sau altor tratament fizice în scopul reducerii contaminării cu aflatoxine înainte de consumul uman sau de utilizarea ca ingredient în produse alimentare”.
    • Etichetarea arahidelor preambalate, a altor semințe oleaginoase, a produselor derivate din oleaginoase și cereale trebuie să indice utilizarea și codul de identificare al lotului în conformitate cu Directiva 2011/91/UE privind trasabilitatea produselor alimentare preambalate (a se vedea sinteza).

    Excepții

    • Anumite state membre ale UE pot depăși nivelurile de dioxine și PCB pentru anumite specii de pește și produse piscicole de origine din zona baltică și destinate consumului pe teritoriul acestora. Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la riscurile potențiale pentru sănătatea consumatorului.
    • Alte excepții au fost acordate anumitor state membre în ceea ce privește nivelurile maxime de HAP în carnea afumată în mod tradițional și în produsele din carne afumată, precum și în peștele afumat în mod tradițional și în produsele pescărești afumate.

    Testarea

    Statele membre trebuie să testeze nivelurile de contaminanți din alimente. Rezultatele acestora trebuie trimise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, instituită în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 (a se vedea sinteza).

    Modificări ale Regulamentului (CE) nr. 1881/2006

    Regulamentul a fost modificat de mai bine de 30 de ori. Multe dintre aceste modificări privesc anexa la regulament, care enumeră nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare.

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    Se aplică de la 1 martie 2007.

    CONTEXT

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (JO L 364, 20.12.2006, pp. 5-24).

    Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, pp. 1-24).

    A se vedea versiunea consolidată.

    Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare privind contaminanții din alimente (JO L 37, 13.2.1993, pp. 1-3).

    A se vedea versiunea consolidată.

    Data ultimei actualizări: 26.03.2023

    Sus