This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32002R0006
Desen sau model industrial comunitar
Desen sau model industrial comunitar
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (CE) nr. 6/2002 privind desenele sau modelele industriale comunitare
SINTEZĂ
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
Regulamentul stabilește un sistem la nivelul întregii UE pentru obținerea unui desen sau model industrial comunitar care să beneficieze de o protecție uniformă. Acesta stabilește procedura pentru înregistrarea desenelor sau modelelor industriale la Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI).
Sistemul UE coexistă cu sistemele naționale de protecție. Orice aspecte care nu intră în domeniul de aplicare al regulamentului sunt acoperite de legislațiile naționale ale țărilor UE.
ASPECTE-CHEIE
Domeniul de aplicare
Drepturile asupra unui desen sau model industrial comunitar
Dreptul asupra unui desen sau model industrial comunitar este acordat autorului sau succesorului acestuia în drepturi. Regulamentul permite două tipuri de protecție a desenelor sau modelelor industriale, ambele aplicându-se direct în toate țările UE.
Desen sau model industrial neînregistrat:
Desen sau model industrial comunitar înregistrat:
Desenele sau modelele industriale înregistrate beneficiază de protecție împotriva copierii și a dezvoltării independente de desene sau modele industriale similare, în timp ce desenele sau modelele industriale neînregistrate sunt protejate doar împotriva copierii.
Limitarea drepturilor conferite
Drepturile exclud un număr de acte, inclusiv:
Regulamentul nu se aplică echipamentelor de la bordul navelor și aeronavelor înmatriculate într-o țară din afara UE și care pătrund temporar pe teritoriul UE.
Înregistrarea unui desen sau model industrial comunitar
Licențe
Desenul sau modelul industrial comunitar poate face obiectul unor licențe valabile pe o parte din sau pe întreg teritoriul UE. Licențele pot fi exclusive sau neexclusive. Consimţământul titularului este esențial.
Nulitatea
Un desen sau model industrial comunitar poate fi declarat nul dacă:
Sancțiuni
Măsurile care pot fi luate în cazul unui act de contrafacere sunt stabilite în regulament. Acestea includ interzicerea producției și punerea sub sechestru a produselor contrafăcute. Instanța dintr-o țară a UE poate să impună și alte sancțiuni.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
Regulamentul se aplică începând cu 6 martie 2002.
CONTEXT
ACT
Regulamentul (CE) nr. 6/2002 al Comisiei din 12 decembrie 2001 privind desenele sau modelele industriale comunitare (JO L 3, 5.1.2002, pp. 1-24)
Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 6/2002 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Data ultimei actualizări: 29.02.2016