Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31989L0108

    Alimentele congelate rapid

    Alimentele congelate rapid

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Directiva 89/108/CEE privind alimentele congelate rapid destinate consumului uman

    CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

    Directiva prevede norme valabile la nivelul UE care reglementează congelarea rapidă, ambalarea, etichetarea și inspecția alimentelor congelate rapid.

    ASPECTE-CHEIE

    Procesul de congelare

    • Alimentele congelate rapid sunt cele supuse procesului de „congelare rapidă”, care constă în parcurgerea cât mai rapidă a zonei termice de cristalizare maximă, urmată (după stabilizarea termică) de menținerea produsului la o temperatură mai mică sau egală cu – 18 °C.
    • Congelarea rapidă trebuie efectuată fără întârziere, cu ajutorul unui echipament tehnic corespunzător, pe materii prime de calitate bună, originală și comercială. Numai aerul, azotul și anhidrida carbonică ce întrunesc criterii de puritate specifice pot fi utilizate ca medii criogene (adică la temperaturi foarte scăzute). Comisia Europeană stabilește criteriile de puritate.
    • Abaterile de la temperatura de – 18 °C pentru alimentele congelate rapid sunt permise în timpul transportului, în timpul distribuției locale și în vitrinele de vânzare către consumatorul final. Aceste toleranțe nu trebuie să depășească 3 °C.

    Ambalarea produselor

    • Alimentele congelate rapid trebuie să fie ambalate în preambalaje care să le protejeze împotriva contaminărilor exterioare și a uscării.
    • Etichetarea alimentelor congelate rapid trebuie să conțină denumirea de vânzare, mențiunea „congelat rapid” și identificarea lotului. Celelalte informații obligatorii variază în funcție de consumatorul vizat de produsul respectiv.
      • Consumatori finali, restaurante, spitale, cantine: termenul de valabilitate minim, perioada în care produsul poate fi antrepozitat de către destinatar, temperatura de păstrare și echipamentul de păstrare necesar.
      • Alte categorii: cantitatea netă și identitatea fabricantului, a ambalatorului sau a vânzătorului.

    Controale oficiale

    Țările UE trebuie să se asigure că echipamentele utilizate pentru alimentele congelate rapid respectă cerințele directivei și trebuie să efectueze, prin sondaj, un control oficial al temperaturii produselor.

    Comisia este împuternicită să adopte norme detaliate privind eșantionarea și monitorizarea temperaturii în mijloacele de transport, de antrepozitare și de stocare.

    DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

    Se aplică de la 10 ianuarie 1989, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până la 10 iulie 1990 pentru comerțul cu produsele conforme cu această directivă. Țările UE au avut obligația de a interzice comerțul cu produse neconforme cu această directivă cel târziu de la 10 ianuarie 1991.

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Directiva 89/108/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la alimentele congelate rapid destinate consumului uman (JO L 40, 11.2.1989, pp. 34-37)

    Modificările și corecturile succesive aduse Directivei 89/108/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul (CE) nr. 37/2005 al Comisiei din 12 ianuarie 2005 privind controlul temperaturii din mijloacele de transport, din spațiile de antrepozitare și depozitare a alimentelor congelate rapid destinate consumului uman (JO L 10, 13.1.2005, pp. 18-19)

    Directiva 92/2/CEE a Comisiei din 13 ianuarie 1992 de stabilire a normelor de prelevare a eșantioanelor și a metodei de analiză comunitare utilizate la controlul temperaturilor alimentelor congelate rapid destinate consumului uman (JO L 34, 11.2.1992, pp. 30-33)

    Data ultimei actualizări: 28.08.2019

    Sus