This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 12016E294
Votul cu majoritate calificată și procedura legislativă ordinară
Noi domenii de politică supuse votului prin majoritate calificată
Votul cu majoritate calificată este în prezent cea mai frecventă formă de vot în cadrul Consiliului și este utilizată pentru majoritatea deciziilor sale. Odată cu Tratatul de la Lisabona, majoritatea calificată înlocuiește unanimitatea în mai multe domenii noi:
Unanimitatea rămâne însă norma generală în domenii sensibile precum:
În plus, aderarea unor noi țări la UE și revizuirile tratatelor trebuie să fie aprobate de toate statele membre.
Utilizarea într-o mai mare măsură a procedurii legislative ordinare
Tratatul de la Lisabona adaugă încă 40 de temeiuri juridice (domenii de politică care au la bază articole din tratat) – în special în domeniul justiției, al libertății și securității și al agriculturii – la domeniul de aplicare al procedurii legislative ordinare, cunoscute anterior sub denumirea de procedură de codecizie. Această procedură se aplică în prezent la majoritatea subiectelor pentru care Consiliul decide cu majoritate calificată.
Modificări
Domeniul de aplicare a votului cu majoritate calificată a suferit unele modificări, în special în domeniul cooperării judiciare în materie penală (articolele 82 și 83 din TFUE) și în ceea ce privește protecția socială a lucrătorilor migranți (articolul 48 din TFUE).
În aceste domenii, Tratatul de la Lisabona a introdus clauze de frânare pentru a se abate de la procedura legislativă ordinară, în cazul în care un stat membru consideră că principiile fundamentale ale sistemului său de securitate socială sau ale sistemului său de justiție penală sunt amenințate de o legislație care este în curs de adoptare.
De asemenea, tratatul a introdus clauze pasarelă pentru „trecerea” de la un vot în unanimitate la un vot cu majoritate calificată pentru adoptarea unui act într-un anumit domeniu.
Pentru informații suplimentare, consultați:
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a șasea – Dispoziții instituționale și financiare – Titlul I – Dispoziții instituționale – Capitolul 2 – Actele juridice ale Uniunii, procedurile de adoptare și alte dispoziții – Secțiunea 2 – Proceduri de adoptare a actelor și alte dispoziții – Articolul 294 (ex-articolul 251 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, p. 173-175).
Versiunea consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia: Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul IV: Libera circulație a persoanelor, a serviciilor și a capitalurilor – Capitolul 1: Lucrătorii – Articolul 48 (ex-articolul 42 din TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 67).
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul V – Spațiul de libertate, securitate și justiție – Capitolul 4 – Cooperarea judiciară în materie penală – Articolul 82 (ex-articolul 31 TUE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 79-80).
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul V – Spațiul de libertate, securitate și justiție – Capitolul 4 – Cooperarea judiciară în materie penală – Articolul 83 (ex-articolul 31 TUE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 80-81).
Data ultimei actualizări: 20.03.2024