Tratatul pentru modificarea anumitor dispoziţii financiare
SINTEZĂ PRIVIND:
Tratatul pentru modificarea anumitor dispoziţii financiare
CARE ESTE ROLUL ACESTUI TRATAT?
Tratatul modifică anumite dispoziții financiare din tratatele de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, a Comunității Economice Europene, a Comunității Europene a Energiei Atomice, precum și a unui Consiliu unic și a unei Comisii unice a Comunităților Europene.
Modificările:
Aceste reforme au fost necesare ca urmare a punerii în aplicare a sistemului financiar de resurse proprii, care a stabilit autonomia financiară a Comunităților Europene.
ASPECTE-CHEIE
Tratatul introduce următoarele modificări ale procedurii bugetare.
Prima lectură
- Parlamentul European propune modificări la proiectul de buget întocmit de Consiliul Uniunii Europene pe baza proiectului preliminar de buget al Comisiei Europene.
- În cazul în care acestea nu măresc cheltuielile totale, Consiliul poate, cu majoritate calificată, să respingă modificările. În caz contrar, modificările propuse sunt acceptate și bugetul este adoptat.
- În cazul în care modificările propuse de Parlament măresc cheltuielile totale, Consiliul poate, cu majoritate calificată, să le accepte. În acest caz, bugetul este adoptat. În absența unei decizii, modificările propuse sunt respinse.
- Dacă, în oricare dintre scenariile de mai sus, Consiliul respinge modificările propuse de Parlament, acesta poate, cu majoritate calificată, să mențină suma inițială sau să stabilească o altă sumă.
A doua lectură
- În cazul în care Consiliul respinge sau modifică amendamentele Parlamentului, acesta trimite proiectul de buget înapoi la Parlament. Parlamentul poate să modifice sau să respingă modificările aduse de Consiliu și să adopte bugetul dacă majoritatea membrilor săi a votat în acest sens și dacă au fost exprimate trei cincimi din voturi. De asemenea, bugetul este adoptat dacă Parlamentul nu modifică cifrele Consiliului.
- Parlamentul poate, dacă există motive importante, să respingă întregul buget și să ceară un nou proiect, cu condiția ca majoritatea membrilor săi să se pronunțe în favoarea acestui lucru și să se fi exprimat două treimi din voturi.
Curtea de Conturi:
- examinează conturile tuturor veniturilor și cheltuielilor administrative ale UE, inclusiv finanțele organismelor pe care le înființează UE;
- evaluează dacă toate veniturile au fost încasate, dacă toate cheltuielile au fost efectuate în mod legal și regulat și dacă gestiunea financiară a fost corectă;
- își bazează auditul pe înregistrările și inspecțiile efectuate în instituțiile UE și în statele membre;
- întocmește și transmite instituțiilor UE un raport anual după fiecare exercițiu financiar (care include răspunsurile acestora la observațiile sale anterioare);
- prezintă observații cu privire la aspecte specifice și emite avize, la cererea oricărei instituții a UE.
Membrii Curții de Conturi:
- sunt numiți pentru 6 ani și sunt eligibili pentru un al doilea mandat;
- au experiență în domeniul auditului extern la nivel național sau sunt bine calificați pentru acest post;
- trebuie să fie complet independenți în exercitarea atribuțiilor lor;
- nu pot fi implicați în nicio activitate externă, remunerată sau neremunerată;
- pot fi destituiți sau își pot pierde drepturile de pensie dacă nu respectă termenii numirii lor.
INTRAREA ÎN VIGOARE
Tratatul a intrat în vigoare la 1 iunie 1977.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Tratatul de modificare a anumitor dispoziţii financiare (JO L 359, 31.12.1977, pp. 1-19)
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, pp. 1-222)
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Data ultimei actualizări: 06.02.2023