EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014TN0694

Cauza T-694/14: Acțiune introdusă la 22 septembrie 2014 – EREF/Comisia

JO C 409, 17.11.2014, p. 56–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.11.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 409/56


Acțiune introdusă la 22 septembrie 2014 – EREF/Comisia

(Cauza T-694/14)

2014/C 409/77

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: European Renewable Energies Federation (EREF) (Bruxelles, Belgia) (reprezentant: U. Prall, avocat)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea dispozițiilor din Comunicarea Comisiei – Orientări privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020 din 28 iunie 2014 (JO C 200/1) referitoare la evaluarea compatibilității potrivit articolului 107 alineatul (3) din tratat, efectuată în capitolul 3.3.2 (intitulat „Ajutoare de exploatare acordate pentru producția de energie din surse regenerabile”), a structurii schemelor de sprijin pentru energiile regenerabile;

obligarea Comisiei Europene la plata cheltuielilor de judecată, inclusiv a celor efectuate de reclamant.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă patru motive.

1.

Primul motiv întemeiat pe lipsa de competență.

Comisia nu avea competența de a adopta orientările menționate, deoarece legiuitorul european dispune o competență limitată în domeniul energiei. Potrivit articolului 194 TFUE, nu pot fi impuse statelor membre scheme de sprijin neutre din punct de vedere tehnologic pentru energiile regenerabile, deoarece acestea aduc atingere drepturilor suverane în materie de energie. Comisia Europeană nu este legiuitorul Uniunii Europene și nu poate folosi orientări pentru a adopta dispoziții „cvasi-normative” care încalcă prevederile dreptului derivat al Uniunii, și anume Directiva 2009/28/CE privind energia din surse regenerabile.

2.

Al doilea motiv întemeiat pe încălcarea obligației de motivare

Prin adoptarea orientărilor, Comisia a încălcat obligația de motivare și, astfel, o normă fundamentală de procedură. Nici în cuprinsul orientărilor, nici în analiza de impact nu se poate găsi o justificare suficientă pentru opțiunea politică de a impune, în principiu, tuturor statelor membre să adopte un sistem de ofertare concurențială, neutru din punct de vedere tehnologic, pentru a sprijini energiile regenerabile.

3.

Al treilea motiv întemeiat pe încălcarea principiului proporționalității

Totodată, Comisia a încălcat prin aceste orientări principiul proporționalității, deoarece orientările propun instrumente care nu sunt adecvate pentru îndeplinirea scopurilor declarate de a promova obiectivele Uniunii Europene în materia energiei regenerabile prin reducerea efectelor de denaturare. În plus, aceste instrumente nu sunt proporționale, deoarece creează sarcini excesive atât pentru statele membre care vor trebui, aproape toate, să își reformeze schemele de sprijin pentru energiile regenerabile, cât și pentru persoanele individuale, care vor trebui să suporte sarcini administrative suplimentare cauzate de participarea la procedurile de ofertare concurențială.

4.

Al patrulea motiv întemeiat pe un abuz de putere

Orientările constituie un abuz de putere din partea Comisiei. Prin intermediul orientărilor, Comisia pare să încerce să legifereze în domenii în care legiuitorul Uniunii Europene nu este competent, și susțin că măsurile care urmăresc în mod direct armonizarea sprijinului pentru energiile regenerabile în Uniunii Europeană ar avea ca obiectiv să asigure compatibilitatea anumitor ajutoare de stat cu piața internă.


Top