EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0177

Regulamentul (UE) 2021/177 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 februarie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 în ceea ce privește introducerea unor măsuri specifice pentru soluționarea crizei asociate epidemiei de COVID-19

JO L 53, 16.2.2021, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/177/oj

16.2.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 53/1


REGULAMENTUL (UE) 2021/177 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 10 februarie 2021

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 în ceea ce privește introducerea unor măsuri specifice pentru soluționarea crizei asociate epidemiei de COVID-19

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 175 paragraful al treilea,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (3) stabilește normele aplicabile Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (denumit în continuare „fondul”).

(2)

La 17 noiembrie 2017, Pilonul european al drepturilor sociale (denumit în continuare „Pilonul”) a fost proclamat în comun de Parlamentul European, de Consiliu și de Comisie, ca răspuns la provocările sociale din Uniune. Pilonul stabilește 20 de principii, împărțite în trei categorii: egalitate de șanse și de acces pe piața muncii; condiții de lucru echitabile; și protecție și incluziune socială. Cele 20 principii ar trebui să ghideze acțiunile întreprinse ca răspuns la criza asociată epidemiei de COVID-19, pentru a asigura o redresare echitabilă din punct de vedere social și rezilientă.

(3)

Statele membre au fost afectate de criza asociată epidemiei de COVID-19 într-un mod fără precedent. Criza a generat consecințe economice și sociale grave și a exacerbat situația a peste 20 % din populația Uniunii care este expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, a adâncit decalajele sociale și a amplificat pierderile de locuri de muncă, ratele șomajului și inegalitățile. Acest lucru a creat o situație excepțională ce trebuie abordată de urgență, prin măsuri specifice în conformitate cu Pilonul. Criza a avut de asemenea un impact socioeconomic disproporționat asupra femeilor și fetelor și conduce la feminizarea crescută a sărăciei. Comisia și statele membre ar trebui să continue să asigure egalitatea între bărbați și femei și integrarea atât a principiului nediscriminării cât și a perspectivei de gen în diferitele etape și în toate activitățile fondului, în conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

(4)

Criza provocată de COVID-19 are un impact deosebit de negativ asupra fondului și asupra capacității organizațiilor partenere de a oferi sprijin persoanelor celor mai afectate de criză. De la înființarea sa în 2014, 13 milioane de persoane pe an au putut beneficia de pe urma fondului, inclusiv aproximativ patru milioane de copii. Din păcate, numărul persoanelor care suferă de privațiuni alimentare și materiale a crescut din cauza crizei, iar cele mai defavorizate persoane se confruntă cu riscuri specifice și dificultăți suplimentare. În plus, criza prezintă un risc mai ridicat pentru incluziunea socială a celor mai defavorizate persoane. Prin urmare, statele membre se confruntă cu creșterea solicitărilor de sprijin din fond.

(5)

Pentru a redresa situația economică și societatea în urma șocurilor puternice suferite, care au declanșat solicitări suplimentare asupra sistemelor de protecție socială ale statelor membre și au afectat în mod grav funcționarea pieței interne datorate restricțiilor excepționale care au fost instituite de statele membre în vederea limitării epidemiei de COVID-19, Consiliul European a salutat, la 23 aprilie 2020, „Foaia de parcurs pentru redresare”, cuprinzând o componentă investițională puternică, a solicitat instituirea unui Instrument de redresare al Uniunii Europene și a însărcinat Comisia să analizeze necesitățile, astfel încât resursele să poată fi orientate către sectoarele și zonele geografice cele mai afectate din Uniune, clarificând totodată legătura cu Cadrul financiar multianual pentru 2021-2027.

(6)

Regulamentul (UE) 2020/2221 al Parlamentului European și al Consiliului (4) deblochează resurse suplimentare pentru a sprijini statele membre în acțiunile lor de ameliorare a efectelor provocate de criză în contextul epidemiei de COVID-19 și în pregătirea redresării cu caracter social, rezilient și durabil a economiei și a societății. Pentru a se asigura un răspuns eficace la impactul social al epidemiei de COVID-19 asupra celor mai defavorizate persoane, regulamentul menționat alocă resurse suplimentare fondului dacă un stat membru decide astfel și în conformitate cu nevoile sale. În acest sens, statele membre ar trebui să acorde atenția cuvenită creșterii numărului celor mai defavorizate persoane de la declanșarea epidemiei de COVID-19, să țină seama de rolul vital al Fondului social european (FSE) în eradicarea sărăciei și în combaterea excluziunii sociale și să mențină capacitatea operațională a FSE. În plus, este necesar să se stabilească plafoane pentru alocarea resurselor suplimentare către asistența tehnică a statului membru. Ținând seama de cheltuirea rapidă preconizată a resurselor suplimentare, angajamentele legate de resursele suplimentare respective ar trebui, de asemenea, să fie dezangajate la încheierea programelor.

(7)

Prezentului regulament i se aplică normele financiare orizontale adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în temeiul articolului 322 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Normele respective sunt prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (5) și instituie în special procedura de stabilire și de executare a bugetului prin intermediul subvențiilor, al achizițiilor, al premiilor și al executării indirecte și prevăd verificări privind responsabilitatea actorilor financiari. Normele adoptate în temeiul articolului 322 din TFUE includ de asemenea un regim general al condiționalității pentru protecția bugetului Uniunii.

(8)

Atunci când sunt adoptate măsuri pentru protecția bugetului Uniunii, este esențial ca interesele legitime ale beneficiarilor finali să fie salvgardate în mod corespunzător.

(9)

Pentru a se asigura faptul că statele membre dispun de mijloace financiare suficiente pentru implementarea rapidă a măsurilor de ameliorare a efectelor provocate de criză în contextul impactului crizei provocate de COVID-19 asupra sărăciei și excluziunii sociale și pentru a pregăti o redresare cu caracter social, rezilient și durabil a economiei și a societății, este necesar să se prevadă un nivel mai ridicat al plăților de prefinanțare pentru implementarea rapidă a măsurilor sprijinite de resursele suplimentare. Amploarea prefinanțării ar trebui să asigure faptul că statele membre dispun de mijloacele necesare pentru a asigura efectuarea de plăți în avans către beneficiari cât mai devreme posibil pentru a le oferi un ajutor imediat și pentru a rambursa rapid beneficiarii după depunerea cererilor de plată.

(10)

În vederea reducerii sarcinii asupra bugetelor publice în ceea ce privește acțiunile de ameliorare a efectelor provocate de criză în contextul epidemiei de COVID-19 și pregătirea unei redresări cu caracter social, rezilient și sustenabil a economiei și a societății, este oportun ca statelor membre să li acorde posibilitatea excepțională de a solicita aplicarea unei rate de cofinanțare de până la 100 % la sprijinul din resursele suplimentare.

(11)

Pentru a se asigura faptul că statele membre pot ajusta rapid măsurile din cadrul fondului ca răspuns la epidemia de COVID-19, este necesar să se stabilească dispoziții specifice care să clarifice domeniul de aplicare al asistenței tehnice.

(12)

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/2094 al Consiliului (6) și în limitele resurselor alocate prin intermediul acestuia, ar trebui întreprinse măsuri în cadrul acestui fond pentru a aborda impactul fără precedent al crizei provocate de COVID-19. Resursele suplimentare ar trebui să fie utilizate cu respectarea termenelor prevăzute în regulamentul menționat și cu respectarea condițiilor relevante stabilite în acesta și în Regulamentul (UE) 2020/2221.

(13)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume de a răspunde impactului epidemiei de COVID-19 și consecințelor sale socioeconomice asupra celor mai defavorizate persoane, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre dar, având în vedere amploarea și efectele sale, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

(14)

Dat fiind caracterul urgent al situației legate de epidemia de COVID-19, este oportun ca prezentul regulament să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(15)

Articolul 135 alineatul (2) din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (7) prevede că modificările aduse Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului (8) sau Deciziei 2014/335/UE, Euratom a Consiliului (9) care sunt adoptate la data intrării în vigoare a acordului menționat sau ulterior, nu se aplică Regatului Unit în măsura în care modificările în cauză au un impact asupra obligațiilor financiare ale Regatului Unit. Sprijinul prevăzut la articolul 6a din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 este finanțat, pentru anii 2021 și 2022, dintr-o majorare a plafonului resurselor proprii ale Uniunii, ceea ce ar urma să aibă un impact asupra obligațiilor financiare ale Regatului Unit. Prin urmare, sprijinul respectiv ar trebui să nu se aplice Regatului Unit sau pe teritoriul acestuia.

(16)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 223/2014 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 6 alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Cu excepția resurselor suplimentare alocate ca răspuns la epidemia de COVID-19, astfel cum sunt menționate la articolul 6a, alocarea fondului pentru perioada 2014-2020 pentru fiecare stat membru este stabilită în anexa III. Cuantumul minim pentru fiecare stat membru este de 3 500 000 EUR pentru întreaga perioadă.”

2.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 6a

Resurse suplimentare ca răspuns la criza asociată epidemiei de COVID-19

(1)   În cazul în care statul membru consideră că este oportun, resursele menționate la articolul 6 alineatul (1) din prezentul regulament se majorează ca răspuns la criza asociată epidemiei de COVID-19, în conformitate cu articolul 92b alineatul (5) al șaptelea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (*1) și în condițiile relevante prevăzute în respectivul alineat. Resursele suplimentare constituie venituri alocate externe, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/2094 al Consiliului (*2) și fac obiectul articolului 3 alineatele (3), (4), (7) și (9) din regulamentul menționat. Resursele suplimentare pot afecta angajamentele bugetare pentru 2021 și 2022.

(2)   Prin derogare de la articolul 7 alineatul (1), perioada pentru programele operaționale care beneficiază de resurse suplimentare în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol se întinde până la 31 decembrie 2022.

(3)   Prin derogare de la articolul 38 primul paragraf din prezentul regulament, angajamentele bugetare pentru resursele suplimentare aferente fiecărui program se execută în anii 2021 și 2022.

Prin derogare de la articolul 59 alineatul (1) din prezentul regulament, angajamentele bugetare pentru resursele suplimentare se dezangajează în conformitate cu regulile care trebuie respectate pentru încheierea programelor.

(4)   În plus față de prefinanțarea menționată la articolul 44 alineatul (1), Comisia plătește un cuantum de prefinanțare de 11 % din resursele suplimentare alocate pentru anul 2021 în urma deciziei Comisiei de aprobare a modificării unui program de alocare a resurselor suplimentare.

Cuantumul plătit ca prefinanțare inițială menționat la primul paragraf este lichidat integral din conturile Comisiei până cel târziu la data la care se încheie programul.

(5)   Prin derogare de la articolul 20, o rată de cofinanțare de până la 100 % poate fi aplicată resurselor suplimentare în temeiul alineatului (1) din prezentul articol.

(*1)  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320)."

(*2)  Regulamentul (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui Instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19 (JO L 433I, 22.12.2020, p. 23).”"

3.

La articolul 27, alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   La inițiativa statelor membre și în limita unui plafon de 5 % din alocarea fondului la momentul adoptării programului operațional și de 5 % din resursele suplimentare menționate la articolul 6a alineatul (1), programul operațional poate finanța măsurile de pregătire, de gestionare, de monitorizare, de asistență administrativă și tehnică, de audit, de informare, de control și de evaluare necesare pentru implementarea fondului, inclusiv costurile de pregătire și de funcționare ale sistemelor de bonuri atunci când costurile respective sunt suportate de autoritatea de management sau de un alt organism public care nu este o organizație parteneră. De asemenea, programul operațional poate finanța asistența tehnică și consolidarea capacităților organizațiilor partenere și ale oricăror alți actori implicați în implementarea fondului, inclusiv pentru sprijinirea capacității de ameliorare a efectelor provocate de criză pentru a aborda epidemia de COVID-19. Măsurile menționate la prezentul alineat pot viza perioada de programare ulterioară, inclusiv pentru a se asigura continuarea sprijinului acordat de fond prin alte fonduri ale Uniunii.”

4.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 63a

Aplicabilitate

Articolul 6a nu se aplică Regatului Unit sau pe teritoriul acestuia. Mențiunile referitoare la statele membre din articolul menționat se interpretează ca neincluzând Regatul Unit.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 februarie 2021.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

A. P. ZACARIAS


(1)  JO C 311, 18.9.2020, p. 82.

(2)  Poziția Parlamentului European din 21 ianuarie 2021 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 2 februarie 2021.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (JO L 72, 12.3.2014, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) 2020/2221 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 în ceea ce privește resursele suplimentare și măsurile de implementare cu scopul de a oferi asistență pentru sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și pentru pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei (REACT-EU) (JO L 437, 28.12.2020, p. 30).

(5)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(6)  Regulamentul (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui Instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19 (JO L 433I, 22.12.2020, p. 23).

(7)  Acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (JO L 29, 31.1.2020, p. 7).

(8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului din 2 decembrie 2013 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 (JO L 347, 20.12.2013, p. 884).

(9)  Decizia 2014/335/UE, Euratom a Consiliului din 26 mai 2014 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L 168, 7.6.2014, p. 105).


Top