Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R1700

Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 octombrie 2019 de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

PE/63/2019/REV/1

JO L 261I, 14.10.2019, p. 1–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/1700/oj

14.10.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

LI 261/1


REGULAMENTUL (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului

din 10 octombrie 2019

de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

Datele statistice și indicatorii reprezintă coloana vertebrală a unor politici responsabile bazate pe date concrete. În contextul Strategiei Europa 2020 și al consolidării guvernanței economice, indicatorii sociali joacă un rol esențial în ceea ce privește contribuția la prioritățile-cheie ale Uniunii și sprijinirea acestora. Prioritățile respective se referă în special la o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii și crearea de locuri de muncă; coeziunea socială; reducerea sărăciei, a inegalităților și a excluziunii sociale; includerea persoanelor cu dizabilități și egalitatea de tratament; precum și competențe, mobilitate și economia digitală. În special, indicatorii sociali sunt necesari pentru a asigura o bază statistică solidă pentru dezvoltarea și monitorizarea politicilor introduse de către Uniune și statele membre pentru a aborda prioritățile respective. Sunt necesare statistici sociale de înaltă calitate pentru îmbunătățirea rezilienței Uniunii și a obiectivelor sale de coeziune, precum și pentru menținerea nivelurilor sale de bunăstare. Datele solide sunt, de asemenea, extrem de importante ca parapet împotriva dezinformării.

(2)

Pentru a consolida obiectivele sociale în cadrul semestrului european, statisticile sociale au un rol primordial și este esențială îmbunătățirea disponibilității indicatorilor sociali pentru a se asigura faptul că acestea sunt furnizate în timp util pentru cadrele de politică relevante. Consolidarea dimensiunii sociale a semestrului european ar îmbunătăți reziliența Uniunii și a obiectivelor sale de coeziune și ar asigura faptul că nivelurile de bunăstare sunt menținute.

(3)

În concordanță cu inițiativa „Dincolo de PIB”, este important să se abordeze aspectele sociale ale progresului cu indicatori solizi care se axează pe situația cetățenilor, descriu distribuția condițiilor materiale de viață și a inegalităților și analizează mai bine dimensiunile multiple ale calității vieții.

(4)

Ar trebui furnizate statistici sociale europene pe baza egalității de tratament a tuturor tipurilor de utilizatori, cum ar fi factori de decizie, administrații publice, cercetători, sindicate, studenți, reprezentanți ai societății civile, inclusiv organizații non‐guvernamentale, și cetățeni, care ar trebui să poată avea acces liber și facil la statistici prin bazele de date ale Comisiei (Eurostat) de pe site-ul acesteia și publicațiile sale. În acest sens, actualitatea și ușurința în utilizare a site-ului Comisiei (Eurostat) ar trebui să fie îmbunătățite în continuare.

(5)

Este prin urmare extrem de important ca indicatorii sociali să răspundă necesității de a fi de înaltă calitate, în special în ceea ce privește acuratețea lor, actualitatea, gradul de utilizare și accesibilitatea, relevanța lor, adaptabilitatea lor la noile solicitări ale utilizatorilor, precum și comparabilitatea, coerența și eficiența lor. În special, este esențial să fie îmbunătățită actualitatea indicatorilor sociali, astfel încât să fie disponibili în timp util pentru cadrele de politică relevante, inclusiv pentru semestrul european. În plus, de indicatori mai preciși și în timp util ar putea beneficia în mod semnificativ monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

(6)

Pentru a evalua situația gospodăriilor și persoanelor, este important să se măsoare veniturile și să se estimeze nivelul minim de resurse necesare pentru a participa în mod adecvat în societate. Prin urmare, este esențial să se îmbunătățească colectarea datelor și metodologia indicatorilor standardizați pentru a furniza estimări ale bugetului de referință la nivel regional, precum și să se urmărească asigurarea unei mai bune acoperiri a populațiilor în cauză. Datele statistice ar trebui să furnizeze o bază solidă pentru crearea unor indicatori adaptați varietății de utilizatori potențiali.

(7)

Venitul este folosit pe scară largă atunci când se evaluează situația gospodăriilor. Totuși, este de asemenea important să fie măsurate și consumul, averea și datoriile, inclusiv eventualele datorii în valută, atât din punctul de vedere al gospodăriilor, cât și din perspectivă macroeconomică. În plus, sărăcia, în special sărăcia în rândul copiilor, este un fenomen cu fațete multiple, care implică nu numai condiții materiale de viață, precum nivelul venitului, consumul, averea și datoriile, ci și sănătatea, educația, accesul la servicii și utilizarea acestora. În plus, pentru a aborda în mod adecvat chestiunea șomajului, în special a șomajului în rândul tinerilor, și noile tendințe ale ocupării forței de muncă, mai ales în contextul economiei digitale, este important să existe date statistice ample, solide și comparabile.

(8)

Statisticile europene referitoare la persoane și gospodării sunt colectate în prezent pe baza unei serii de acte legislative care reglementează anchetele privind persoanele și gospodăriile, statisticile demografice, recensământul populației și al locuințelor și datele colectate în principal din surse administrative. Unele date sunt, de asemenea, culese din anchetele privind întreprinderile. În ciuda îmbunătățirilor semnificative din ultimii ani, există o nevoie de a continua integrarea și raționalizarea colectării de date pentru statistici într-o manieră mai holistică, pe baza unor anchete efectuate asupra persoanelor și gospodăriilor în întreaga Uniune. Pentru a obține date solide pentru cercetare și elaborarea de politici, este esențial să se investească mai mult în colectarea de date de înaltă calitate, mai exactă și mai holistică, întrucât fiabilitatea datelor reprezintă o condiție prealabilă pentru o elaborare responsabilă a politicilor.

(9)

Pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența datelor, utilizarea înregistrărilor administrative ar trebui să fie încurajată în măsura posibilului. Posibilitatea de a utiliza surse administrative în scopuri statistice s-a extins deja în mod semnificativ, ca urmare a progreselor tehnologice. Utilizarea surselor administrative ar trebui să fie promovată în continuare în mod activ în domeniul statisticilor sociale, asigurând în același timp calitatea, în special acuratețea, actualitatea și comparabilitatea statisticilor menționate. Alte surse de date adaptate persoanelor sau subiectelor relevante care nu pot fi accesate prin intermediul înregistrărilor administrative ar trebui, de asemenea, menținute, asigurând în același timp dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

(10)

Comunicarea Comisiei din 10 august 2009 privind metoda de producere a statisticilor UE: o viziune pentru decada următoare a subliniat creșterea utilizării surselor multiple de date și a metodelor inovatoare de colectare a datelor, precum și importanța tot mai mare a armonizării conceptelor și metodelor statistice între diferite domenii. Comunicarea a făcut apel la o nouă generație de drept statistic care să abordeze domenii mai largi.

(11)

În 2011, Comitetul Sistemului Statistic European (CSSE) instituit prin Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (2) a aprobat Memorandumul de la Wiesbaden privind o nouă proiectare conceptuală pentru statisticile gospodăriilor și statisticile sociale, potrivit căreia anchetele europene care furnizează date referitoare la persoane și gospodării ar trebui să fie raționalizate și ar trebui să fie utilizată în mod suplimentar colectarea de microdate mai puțin frecventă, pentru a completa aceste anchete sociale de bază. În plus, accesul la datele administrative ar trebui consolidat, iar reutilizarea surselor de date existente și accesul la noi surse de date ar trebui să fie elaborate la nivelul Uniunii și la nivel național.

(12)

Sistemul Statistic European (SSE) se angajează să implice toți utilizatorii în mod proactiv răspunzând cererilor acestora și să consolideze cooperarea dintre Comisie (Eurostat), institutele naționale de statistică (INS), băncile centrale naționale, Comitetul consultativ european pentru statistică și agențiile Uniunii. Prin urmare, este extrem de important ca, în procesul de adaptare și modernizare a anchetelor sociale, să se ia în considerare în mod corespunzător contribuțiile tuturor părților interesate, inclusiv ale factorilor decizionali, ale cercetătorilor și cadrelor universitare, ale producătorilor de date, ale societății civile și ale altor grupuri de interese.

(13)

Respectivele evoluții trebuie să fie raționalizate treptat, iar legislația statistică în domeniul statisticilor sociale trebuie să fie modernizată, pentru a se asigura producerea unor indicatori sociali de înaltă calitate într-un mod mai integrat, mai adaptabil, mai flexibil, mai eficient și mai rapid, pentru a ține pasul cu evoluția societății. În același timp, trebuie acordată o atenție adecvată în ceea ce privește nevoile utilizatorilor, sarcina impusă respondenților, capacitățile și resursele statelor membre, fiabilitatea și acuratețea metodelor utilizate, fezabilitatea tehnică de producere a statisticilor, termenul în care statisticile pot fi disponibile și fiabilitatea rezultatelor.

(14)

În special, niciuna dintre măsurile luate în scopul aplicării prezentului regulament nu ar trebui să impună costuri suplimentare semnificative care să conducă la o sarcină disproporționată sau nejustificată asupra respondenților și a statelor membre.

(15)

Regulamentul (CE) nr. 223/2009 prevede cadrul juridic general pentru statisticile europene, iar articolul 13 din acesta instituie programul statistic european. Prezentul regulament stabilește un cadru specific pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane. Regulamentul precizează datele și informațiile care trebuie să fie colectate de statele membre și transmise Comisiei (Eurostat) și cerințele de calitate fundamentale care trebuie îndeplinite. Regulamentul prevede specificații tehnice mai detaliate care urmează să fie prevăzute în actele delegate și de punere în aplicare. Regulamentul permite ca diferitele colectări de date să fie integrate între ele și cu utilizarea înregistrărilor administrative, asigurând în același timp consolidarea și simplificarea legislației existente, în conformitate cu programul statistic european.

(16)

Dreptul Uniunii privind statisticile sociale bazate pe date la nivel individual a fost adoptat pentru a răspunde anumitor nevoi de politică existente la momentul adoptării. Domeniul social este, totuși, caracterizat de realități noi, aflate în schimbare rapidă. Apar noi circumstanțe și fenomene sociale, care fac necesară actualizarea cadrului juridic existent la nivelul Uniunii. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să asigure o bază statistică bogată, care să acopere și să reflecte în mod adecvat nevoile actuale și să permită dezvoltarea și producția de date statistice care răspund nevoilor viitoare ale factorilor de decizie, ale utilizatorilor și ale publicului larg, luând în considerare comparabilitatea statistică la nivel internațional. Prezentul regulament ar trebui, în special, să asigure o flexibilitate ridicată pentru evoluțiile ulterioare în domeniul statisticilor privind persoanele și gospodăriile. De asemenea, este esențial ca colectarea de date să fie efectuată prin utilizarea ultimelor schimbări tehnologice.

(17)

Pentru a asigura o mai bună optimizare și raționalizare a cadrului de referință pentru statisticile sociale europene bazate pe date colectate din eșantioane, statisticile europene existente privind persoanele și gospodăriile, bazate pe date la nivel individual, ar trebui să fie incluse într-un singur cadru. Acest lucru ar garanta faptul că statisticile sociale europene bazate pe date colectate din eșantioane, inclusiv în domenii cum ar fi forța de muncă, venitul și condițiile de viață, sănătatea, educația și formarea, utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor, utilizarea timpului și consumul sunt produse într-un mod mai consecvent și coordonat.

(18)

În conformitate cu obiectivele prezentului regulament, Comisia ar trebui să instituie studii de fezabilitate și studii-pilot în scopul de a îmbunătăți calitatea seturilor de date și a indicatorilor sociali. Astfel de studii ar trebui să acopere comparabilitatea datelor, elaborarea de noi metodologii, modernizarea colectării de date și satisfacerea noilor cerințe ale utilizatorilor, în special abordarea populațiilor greu accesibile, datele cu privire la subpopulații specifice, în special acelea care sunt cel mai vulnerabile, punerea la dispoziție de statistici la nivelul teritorial NUTS 2 și producerea de date la nivel local detaliat într-un mod reactiv și eficient din punctul de vedere al costurilor. Statele membre ar trebui să coopereze în ceea ce privește respectivele studii de fezabilitate și studii-pilot, iar Comisia ar trebui să poată oferi sprijin financiar pentru punerea în aplicare a acestora.

(19)

În ceea ce privește domeniile forței de muncă, veniturilor și condițiilor de viață, pentru a se adapta la nevoile și noile așteptări ale utilizatorilor, ar trebui să fie posibil să se colecteze date privind subiecte ad-hoc la o anumită dată, pentru a permite ca variabilele colectate în mod regulat să fie completate cu variabile suplimentare, subliniind aspectele neexplorate ale forței de muncă și ale veniturilor și condițiilor de viață. În cazuri justificate, ar trebui să fie posibil ca datele respective să acopere, de asemenea, subiecte care nu sunt prevăzute în prezentul regulament.

(20)

Din fiecare domeniu ar trebui să se furnizeze un nucleu de variabile armonizate, cu scopul de a exploata și de a difuza mai bine datele disponibile Comisiei (Eurostat) și, în special, ca o condiție prealabilă pentru corespondența datelor și analizele transversale. Este probabil ca această practică să poată contribui la creșterea potențialului analitic al seturilor de date prin aplicarea tehnicilor de modelare, precum și la realizarea unor economii de scară.

(21)

Colectarea de date în domeniul utilizării timpului și al consumului la nivelul Uniunii furnizează date multifuncționale importante pentru politicile Uniunii care afectează viața cetățenilor. Datele privind utilizarea timpului și-au dovedit importanța deosebită în evaluarea, printre altele, a egalității de gen în partajarea responsabilităților profesionale și de îngrijire sau în măsurarea muncii neremunerate. Consumul este, de asemenea, un element important al condițiilor materiale de viață ale cetățenilor. Colectarea datelor care este efectuată voluntar în ambele domenii de numeroase state membre, pe baza unor acorduri și orientări generale, ar trebui dezvoltată și modernizată în continuare. Colectarea datelor ar trebui să fie obligatorie pentru domeniul consumului și opțională pentru domeniul utilizării timpului. Acolo unde se aplică, această colectare ar trebui, totuși, să fie efectuată în conformitate cu prezentul regulament, astfel încât să se asigure comparabilitatea. Pe termen lung, toate statele membre ar trebui să urmărească să participe la colectarea datelor pentru domeniul utilizării timpului. Atunci când este posibil, ar trebui să se prevadă un sprijin financiar din partea Uniunii pentru modernizarea și punerea în aplicare a colectării de date în domeniile utilizării timpului și consumului.

(22)

Datorită caracteristicilor lor, statisticile demografice în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3), recensământul populației și al locuințelor în înțelesul Regulamentului (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (4), anchetele privind întreprinderile și statisticile bazate în principal pe surse administrative nu sunt vizate de prezentul regulament și ar trebui reglementate separat de cadre specifice adaptate la caracteristicile acestora.

(23)

Statisticile nu mai sunt considerate ca fiind doar una dintre numeroasele surse de informații în scopul elaborării de politici, ci joacă un rol central în procesul de luare a deciziilor. Procesul decizional bazat pe elemente concrete necesită statistici care respectă criterii de înaltă calitate, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 223/2009, în conformitate cu scopurile pe care le deservesc.

(24)

Datele sociale de înaltă calitate sunt necesare nu doar în scopuri politice, ci și pentru cercetare și ca o componentă a unei infrastructuri informaționale solide. Cercetătorii care obțin accesul la microdate în scopuri științifice, acordat în temeiul Regulamentului (UE) nr. 557/2013 al Comisiei (5) în ceea ce privește accesul la date confidențiale fără elemente de identificare directă în scopuri științifice, ar profita în mare măsură de o mai bună interconectare a seturilor de date statistice.

(25)

Venitul, consumul și averea sunt trei dimensiuni care determină bunăstarea materială a gospodăriilor. Este important să se încerce, cu ajutorul surselor de date existente, să se descrie mai bine respectivele dimensiuni, distribuția fiecăreia dintre ele, precum și distribuția comună a acestora la nivelul gospodăriilor, ținând seama într-un mod mai precis de existența mai multor surse de date și vizând consolidarea utilizării lor în comun. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să includă și să consolideze domeniul consumului și legăturile dintre cele trei dimensiuni.

(26)

Regulamentul (CE) nr. 223/2009 impune statelor membre să respecte principiile statistice și criteriile de calitate specificate în regulamentul respectiv. Rapoartele de calitate sunt esențiale pentru evaluarea, îmbunătățirea și comunicarea cu privire la calitatea statisticilor europene. CSSE a aprobat un standard al SSE pentru structura rapoartelor de calitate, în conformitate cu articolul 12 din respectivul regulament. Codul de bune practici al statisticilor europene reprezintă piatra de temelie a cadrului de calitate comun al SSE, stabilind standarde pentru elaborarea, producerea și difuzarea de statistici europene. Acest lucru ar trebui să contribuie la armonizarea raportării privind calitatea în temeiul prezentului regulament.

(27)

Regulamentul (CE) nr. 223/2009 include norme privind transmiterea datelor de către statele membre Comisiei (Eurostat) și utilizarea acestora, inclusiv transmiterea și protecția datelor confidențiale. Măsurile luate în conformitate cu prezentul regulament ar trebui să asigure faptul că datele confidențiale sunt transmise și utilizate exclusiv în scopuri statistice, în conformitate cu articolele 21 și 22 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

(28)

Regulamentele (UE) 2016/679 (6) și (UE) 2018/1725 (7) ale Parlamentului European și ale Consiliului și Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului (8) se aplică datelor cu caracter personal reglementate de prezentul regulament. În special, datele statistice necesare pentru dezvoltarea și monitorizarea acțiunilor și a strategiilor Uniunii și a celor naționale în domeniul sănătății publice și al securității și sănătății în muncă ar trebui considerate drept date prelucrate din motive de interes public semnificativ.

(29)

De asemenea, statistici fiabile sunt necesare atât la nivel național cât și la nivel regional atunci când este necesară o mai bună comparabilitate. Este important ca date agregate să fie puse la dispoziția unor unități teritoriale comparabile, cum ar fi NUTS 2, ținând seama de costuri și furnizând statelor membre resursele financiare corespunzătoare. În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (9), toate statisticile statelor membre care sunt transmise Comisiei (Eurostat) și care urmează să fie defalcate pe unități teritoriale ar trebui să utilizeze clasificarea NUTS. Prin urmare, pentru a stabili statistici regionale comparabile, datele privind unitățile teritoriale ar trebui furnizate în conformitate cu clasificarea NUTS. Pe termen mai lung, ar trebui depuse eforturi pentru obținerea unor date locale mai detaliate, pe baza infrastructurii instituite prin Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului (10).

(30)

Pentru a ține seama de evoluțiile economice, sociale și tehnice, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) ar trebui delegată Comisiei pentru a modifica subiectele detaliate prevăzute în anexa I, pentru a institui sau a adapta programul continuu multianual de opt ani pentru colectarea datelor care fac obiectul prezentului regulament în conformitate cu periodicitatea precizată în anexa IV, precum și pentru a stabili numărul și titlul variabilelor. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (11). În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(31)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui atribuite competențe de executare Comisiei în ceea ce privește descrierea variabilelor, specificațiile tehnice ale seturilor de date specifice, aspectele tehnice atunci când acestea sunt comune mai multor seturi de date, formatele tehnice necesare pentru a facilita transmiterea informațiilor de către statele membre Comisiei (Eurostat), bazele de eșantionare, în special pentru stabilirea cerințelor minime ale bazelor de eșantionare, modalitățile și conținutul rapoartelor de calitate, precum și eventuale derogări. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (12).

(32)

Dacă punerea în aplicare a prezentului regulament ar necesita adaptări majore ale sistemului statistic național al unui stat membru, Comisia ar trebui să fie în măsură, în cazuri justificate corespunzător și pentru o perioadă limitată de timp, să acorde derogări statelor membre în cauză. Astfel de adaptări majore pot rezulta în special din necesitatea de a îmbunătăți actualitatea, de a adapta modelul colectărilor de date, inclusiv accesul la surse administrative sau de a dezvolta noi instrumente inovatoare în vederea producerii de date. După caz, o contribuție financiară a Uniunii ar trebui, de asemenea, furnizată statelor membre sub formă de granturi, în special pentru consolidarea capacităților în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (13).

(33)

Ar trebui consolidate colaborarea și coordonarea dintre autorități în cadrul SSE pentru a asigura coerența și comparabilitatea statisticilor sociale europene produse în conformitate cu principiile prevăzute la articolul 338 alineatul (2) din TFUE. Există, de asemenea, colectarea de date de către alte organe ale Uniunii, în special agenții ale Uniunii, precum și comunitatea academică, pe lângă cele menționate în prezentul regulament. Cooperarea dintre acești actori și cei implicați în SSE ar trebui, prin urmare, să fie consolidată în vederea valorificării sinergiilor.

(34)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume stabilirea unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere motive legate de armonizare, calitatea datelor și comparabilitate, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii și deoarece statisticile de înaltă calitate care sunt colectate într-un mod armonizat oferă o valoare adăugată importantă în elaborarea politicilor la nivelul Uniunii și la nivelul statelor membre, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul menționat, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea respectivului obiectiv.

(35)

Statisticile sociale europene bazate pe date colectate din eșantioane, precum și procesul de colectare a datelor ar trebui să devină mai eficiente și mai relevante. Statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, sunt în prezent reglementate de o serie de acte legislative separate care ar trebui înlocuite cu prezentul regulament. Prin urmare, este necesar să se abroge Regulamentul (CE) nr. 577/98 al Consiliului (14) și Regulamentul (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (15) și să se modifice părțile relevante din Regulamentele (CE) nr. 808/2004 (16), (CE) nr. 452/2008 (17) și (CE) nr. 1338/2008 (18) ale Parlamentului European și ale Consiliului.

(36)

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 28 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (19) și a emis un aviz la 1 martie 2017 (20).

(37)

CSSE a fost consultat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește un cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane ale persoanelor și gospodăriilor respective.

(2)   Prezentul regulament nu se aplică recensământului populației și al locuințelor astfel cum este prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 763/2008.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„microdate” înseamnă observații neagregate sau măsurători ale caracteristicilor unităților individuale, fără elemente de identificare directă;

2.

„date agregate verificate în prealabil” sau „microdate verificate în prealabil” înseamnă date sau microdate fără elemente de identificare directă verificate de statele membre pe baza unor norme de validare comune, atunci când acestea sunt disponibile;

3.

„domeniu” înseamnă unul sau mai multe seturi de date care includ subiecte specifice;

4.

„unitate de observare” înseamnă o entitate identificabilă cu privire la care pot fi obținute date;

5.

„subiect” înseamnă conținutul informațiilor care trebuie colectate cu privire la unitățile de observare, iar fiecare subiect include mai multe subiecte detaliate;

6.

„subiect detaliat” înseamnă conținutul detaliat al informațiilor care trebuie colectate cu privire la unitățile de observare referitoare la un subiect, iar fiecare subiect detaliat include mai multe variabile;

7.

„variabilă” înseamnă o caracteristică a unei unități de observare care poate lua mai mult de o valoare dintr-o serie de valori;

8.

„înregistrări administrative” înseamnă datele generate de o sursă din afara sistemului statistic, de obicei un organism public, al cărui scop principal nu este furnizarea de statistici;

9.

„subiecte ad-hoc” înseamnă teme care prezintă un interes deosebit pentru utilizatori într-un anumit moment în timp, dar care nu sunt incluse în seturile de date regulate;

10.

„indicator principal” înseamnă informații utilizate pe scară largă care servesc la monitorizarea unui obiectiv central al politicii Uniunii;

11.

„reședință obișnuită” înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Se consideră că își au reședința obișnuită într-o zonă geografică specifică doar persoanele:

(a)

care au locuit la locul lor de reședință obișnuită o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de momentul de referință; sau

(b)

care au sosit la locul lor de reședință obișnuită în cursul celor 12 luni precedente momentului de referință, cu intenția de a rămâne pentru cel puțin un an.

În cazul în care nu se pot determina circumstanțele descrise la litera (a) sau (b), „reședință obișnuită” înseamnă locul domiciliului legal sau înregistrat;

12.

„metadate” înseamnă informații necesare pentru a utiliza și interpreta statisticile și care descriu datele într-un mod structurat;

13.

„raport de calitate” înseamnă un raport care transmite informații cu privire la calitatea unui produs sau proces statistic;

14.

„baze de eșantionare” înseamnă o listă, hartă sau alte specificații ale unităților care determină o populație ce urmează să fie complet enumerată sau inclusă în eșantion;

15.

„gospodărie privată” înseamnă o persoană care trăiește singură sau un grup de persoane care trăiesc împreună și care își asigură produsele de primă necesitate.

Articolul 3

Domenii și seturi de date

(1)   Colectarea datelor astfel cum se menționează la articolul 1, efectuată de către statele membre, este organizată în următoarele domenii:

(a)

forța de muncă;

(b)

venit și condiții de viață;

(c)

sănătate;

(d)

educație și formare;

(e)

utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor;

(f)

utilizarea timpului;

(g)

consum.

(2)   În ceea ce privește domeniul utilizării timpului, colectarea datelor astfel cum se menționează la articolul 1, efectuată de către statele membre, este opțională. Atunci când un stat membru colectează date pentru domeniul utilizării timpului, statul membru efectuează acest lucru în conformitate cu prezentul regulament, pentru a asigura comparabilitatea. Pe termen lung, toate statele membre urmăresc să desfășoare activități de colectare a datelor pentru domeniul utilizării timpului.

(3)   Pentru toate domeniile menționate la alineatul (1), seturile de date includ următoarele subiecte comune, pentru care sunt prevăzute detalii suplimentare în anexa I:

(a)

aspecte tehnice;

(b)

caracteristicile persoanelor și gospodăriilor;

(c)

starea de sănătate și dizabilitatea, accesul la asistență medicală, disponibilitatea și utilizarea asistenței medicale și factorii determinanți ai sănătății;

(d)

participarea pe piața muncii;

(e)

nivelul de instruire și experiența profesională.

Pentru unele domenii, seturile de date prezintă în detaliu respectivele subiecte comune, astfel cum se prevede în anexa I.

(4)   În plus față de subiectele comune tuturor domeniilor menționate la alineatul (3), seturile de date includ următoarele subiecte, pentru care sunt prevăzute detalii suplimentare în anexa I:

(a)

durata ocupării locului de muncă, biografia profesională și experiența profesională anterioară;

(b)

condițiile de muncă, inclusiv timpul de muncă și organizarea timpului de lucru;

(c)

participarea la educație și formare profesională;

(d)

venit, consum și elemente de avere, inclusiv datorii;

(e)

condiții de viață, inclusiv deprivare materială, locuință, mediul de viață și accesul la servicii;

(f)

calitatea vieții, inclusiv participarea socială, civilă, economică și culturală, incluziunea și bunăstarea;

(g)

participarea la societatea informațională; și

(h)

alocarea timpului (opțional).

(5)   Cerințele privind precizia și caracteristicile eșantioanelor utilizate pentru diferite domenii sunt cele specificate în anexa II și, respectiv, anexa III.

(6)   Colectarea datelor efectuată în temeiul prezentului articol include informații care să permită defalcări pentru a descrie subpopulațiile de interes și, atunci când este relevant, indică inegalitățile.

Cu excepția cazurilor justificate corespunzător de motive de calitate, statele membre și Comisia (Eurostat) produc, de asemenea, informații care permit extragerea de informații valide la nivelul teritorial NUTS 2, pentru a permite o mai bună comparabilitate a datelor între statele membre, ținând seama de costuri.

(7)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 17 pe baza unui studiu de fezabilitate pentru a modifica subiectele detaliate enumerate în anexa I în scopul reflectării evoluțiilor legislative, tehnice, sociale, de politică și economice relevante și pentru a răspunde noilor nevoi ale utilizatorilor. În exercitarea respectivelor competențe, Comisia se asigură că:

(a)

aceste acte delegate nu impun o sarcină suplimentară semnificativă sau un cost suplimentar semnificativ asupra statelor membre sau a respondenților;

(b)

cu excepția cazurilor justificate de circumstanțe excepționale, pentru domeniile forței de muncă și al venitului și condițiilor de viață nu se modifică mai mult de 5 % din subiectele detaliate enumerate în anexa I pentru fiecare domeniu în orice interval de patru ani;

(c)

pentru domeniile menționate la alineatul (1), cu excepția celor menționate la litera (b) de la prezentul paragraf, maximum 10 % din subiectele detaliate enumerate în anexa I se modifică pentru fiecare domeniu în perioada dintre două colectări de date consecutive;

(d)

orice subiecte detaliate care nu sunt enumerate în anexa I sunt evaluate în mod corespunzător în ceea ce privește fezabilitatea acestora prin intermediul unor studii-pilot efectuate de către statele membre în conformitate cu articolul 14;

(e)

numărul total de variabile care trebuie furnizate nu depășește specificațiile menționate la articolul 6 alineatele (2) și (3).

Pentru primul paragraf literele (b) și (c), numărul de subiecte detaliate care pot fi modificate se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg.

Articolul 4

Programul continuu multianual

(1)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 17 pentru a completa prezentul regulament prin stabilirea sau adaptarea unui program continuu multianual.

(2)   Programul continuu multianual:

(a)

se adoptă pentru o perioadă de opt ani;

(b)

se aplică pentru colectarea datelor care face obiectul prezentului regulament;

(c)

respectă periodicitatea prevăzută în anexa IV;

(d)

precizează perioada în care sunt colectate date pentru:

(i)

subiectele detaliate atașate domeniilor enumerate în anexa I;

(ii)

subiectele ad-hoc solicitate de utilizatori, pentru domeniile forței de muncă, venitului și condițiilor de viață, astfel cum este prevăzut în anexa IV.

În ceea ce privește primul paragraf litera (d) punctul (ii), respectivele subiecte ad hoc pot, în cazuri justificate, include alte subiecte detaliate decât cele enumerate în anexa I.

(3)   Adaptările programului continuu multianual menționat la alineatul (1) intră în vigoare cel târziu cu 24 de luni înainte de începutul fiecărei perioade de colectare a datelor astfel cum se prevede în programul de colectare de date anuale sau infra-anuale, și cel târziu cu 36 de luni înainte de începutul unei astfel de perioade de colectare a datelor, în ceea ce privește alte colectări de date. Respectivele adaptări au ca scop garantarea eficienței și coerenței programului cu nevoile utilizatorilor.

(4)   Comisia se asigură că actele delegate adoptate în temeiul prezentului articol respectă principiul proporționalității și nu impun o sarcină sau costuri suplimentare semnificative asupra statelor membre sau a respondenților.

Articolul 5

Populațiile statistice și unitățile de observare

(1)   Populația statistică este alcătuită din toate persoanele care își au reședința obișnuită în gospodăriile private, în fiecare stat membru.

(2)   Colectarea datelor se efectuează în fiecare stat membru pe un eșantion de unități de observare constituite din gospodăriile private sau persoanele care aparțin gospodăriilor private și care își au reședința obișnuită în statul membru respectiv.

(3)   Fiecare stat membru urmărește să extindă, în cadrul domeniului de aplicare al prezentului regulament, gradul de acoperire al colectărilor de date la unitățile de observare care nu aparțin gospodăriilor private, cu condiția ca datele transmise să permită identificarea acestor unități de observare, precum și a persoanelor în cauză care își au reședința obișnuită în statul membru respectiv.

Articolul 6

Specificații ale seturilor de date

(1)   Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 17 pentru a completa prezentul regulament prin precizarea următoarelor elemente din diferitele seturi de date, inclusiv atunci când acestea sunt comune mai multor seturi de date, pentru satisfacerea nevoilor identificate în subiectele detaliate relevante:

(a)

numărul variabilelor; și

(b)

titlul variabilelor.

(2)   În ceea ce privește actele delegate adoptate în temeiul alineatului (1) litera (a), numărul variabilelor nu depășește cu mai mult de 5 % numărul variabilelor pentru fiecare domeniu din cele deja impuse, în mod obligatoriu, de către Comisie (Eurostat) la 3 noiembrie 2019.

(3)   Pentru domeniul consumului, numărul variabilelor nu depășește cu mai mult de 5 % numărul variabilelor prevăzut în primul act delegat adoptat pentru respectivul domeniu în temeiul alineatului (1).

(4)   Pentru a satisface nevoile utilizatorilor și a prevedea un anumit grad de flexibilitate, Comisia poate, atunci când sunt necesare noi date, să modifice maximum 10 % din variabilele necesare în conformitate cu actele delegate menționate la alineatul (1) din prezentul articol, pentru fiecare domeniu menționat la articolul 3 alineatul (1).

Prin derogare de la primul paragraf de la prezentul alineat, Comisia poate, pentru domeniul utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor, să modifice mai mult de 10 % din variabilele necesare în conformitate cu actele delegate menționate la alineatul (1) din prezentul articol, cu condiția ca o astfel de modificare să fie în concordanță cu măsurile de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 8 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 808/2004 înainte de 1 ianuarie 2021.

Rata procentuală maximă la care se face referire în primul paragraf de la prezentul alineat se aplică în orice interval de patru ani domeniilor forței de muncă și al venitului și condițiilor de viață și în cursul perioadei dintre două colectări de date consecutive celorlalte domenii. În toate cazurile, numărul variabilelor nu depășește pragurile menționate la alineatele (2) și (3).

Articolul 7

Specificații tehnice ale seturilor de date

(1)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare care specifică următoarele aspecte tehnice ale seturilor de date individuale:

(a)

descrierea variabilelor;

(b)

clasificările statistice;

(c)

caracteristicile exacte ale populațiilor statistice, unitățile de observare și normele pentru respondenți;

(d)

perioadele de referință și datele de referință;

(e)

cerințele referitoare la acoperirea geografică, caracteristicile detaliate ale eșantionului, inclusiv subeșantioane, în conformitate cu anexa III, perioadele de culegere comune a datelor, standarde comune pentru editare și imputare, ponderare, estimare și estimarea varianței;

(f)

metodologia care prevede comparabilitatea datelor colectate, care poate include, în cazuri justificate corespunzător, diagrame privind ordinea întrebărilor pentru a realiza, atunci când este necesar, obiectivul comun al unui nivel înalt de comparabilitate a datelor privind ocuparea forței de muncă și șomajul în domeniul forței de muncă.

(2)   Dacă există aspecte comune pentru mai multe seturi de date, Comisia adoptă acte de punere în aplicare care specifică următoarele caracteristici tehnice ale seturilor de date:

(a)

descrierea variabilelor;

(b)

clasificările statistice;

(c)

caracteristicile exacte ale populațiilor statistice și ale unităților de observare.

(3)   Pentru seturile de date lunare privind șomajul din domeniul forței de muncă, Comisia adoptă acte de punere în aplicare cu scopul de a descrie variabilele și lungimea, cerințele în materie de calitate și nivelul de detaliu în ceea ce privește seriile de timp care urmează a fi transmise.

(4)   Actele de punere în aplicare menționate în prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2).

Acestea se adoptă cu cel puțin 12 luni înainte de începutul perioadei de colectare a datelor, cu excepția domeniului utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor, pentru care actele de punere în aplicare se adoptă cu cel puțin șase luni înainte de începutul perioadei de colectare a datelor.

Articolul 8

Surse de date și metode

(1)   Se instituie formate tehnice pentru a facilita transmiterea informațiilor de către statele membre Comisiei (Eurostat), în special cu scopul de a susține gestionarea calității și documentarea procesului cu privire la statisticile care fac obiectul prezentului regulament.

(2)   Formatele tehnice vizează conceptele, procesele și produsele statistice, inclusiv datele și metadatele.

(3)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare prin care se stabilesc formatele tehnice menționate la alineatul (1). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2).

Actele de punere în aplicare se adoptă cu cel puțin 12 luni înainte de începutul perioadei de colectarea a datelor, cu excepția domeniului utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor, pentru care actele de punere în aplicare se adoptă cu cel puțin șase luni înainte de începutul perioadei de colectare a datelor.

Articolul 9

Surse de date și metode

(1)   Statele membre colectează datele menționate la articolul 1 ce urmează să fie furnizate Comisiei (Eurostat) utilizând una dintre următoarele surse sau o combinație a acestora, cu condiția ca acestea să îndeplinească cerințele de calitate prevăzute la articolul 13:

(a)

informațiile furnizate direct de către respondenți;

(b)

înregistrările administrative și alte surse, metode sau abordări inovatoare în măsura în care acestea permit producerea unor date comparabile și conforme cu cerințele specifice aplicabile prevăzute în prezentul regulament.

Metodele menționate la primul paragraf litera (b) de la prezentul alineat pot include estimări pentru zone de mică întindere, menite să acopere diversitatea teritorială, cu condiția ca acestea să îndeplinească cerințele de precizie prevăzute în anexa II.

(2)   Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) informații detaliate privind sursele și metodele utilizate în conformitate cu articolul 13 alineatul (5).

Articolul 10

Periodicitatea

Statele membre colectează datele menționate la articolul 1 în conformitate cu periodicitatea specificată în anexa IV.

Articolul 11

Transmiterea datelor și termenele de transmitere

(1)   Statele membre transmit datele menționate la articolul 1 Comisiei (Eurostat) în conformitate cu anexa V.

(2)   Pentru fiecare set de date, statele membre transmit Comisiei (Eurostat), prin canale sigure de transmisie, microdate verificate în prealabil fără identificare directă.

(3)   Datele agregate verificate în prealabil se transmit pentru elaborarea statisticilor lunare privind șomajul.

(4)   Statele membre colectează și transmit datele în conformitate cu prezentul regulament începând cu anul 2021.

(5)   În cooperare cu statele membre, Comisia (Eurostat) publică datele agregate pe site-ul Comisiei (Eurostat), într-un mod ușor de utilizat, cât mai curând posibil și în termen de șase luni de la termenul de transmitere pentru colectarea datelor anuale și infra-anuale și în termen de 12 luni de la termenul de transmitere pentru alte colectări de date, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător.

Articolul 12

Bazele de eșantionare

(1)   Datele colectate în temeiul prezentului regulament se bazează pe eșantioane reprezentative extrase din baze de eșantionare stabilite la nivel național care permit selecționarea aleatorie a persoanelor sau a gospodăriilor, cu o probabilitate de selecție cunoscută. Bazele de eșantionare urmăresc să identifice și să includă în mod exhaustiv populația țintă, cu eroarea de acoperire permisă în mod normal, și se actualizează periodic. Bazele de eșantionare conțin toate informațiile necesare pentru planul de eșantionare, cum ar fi informațiile necesare pentru stratificare și pentru a contacta persoanele sau gospodăriile. De asemenea, bazele de eșantionare includ informațiile necesare pentru a corela persoanele cu alte înregistrări administrative, în măsura în care corelarea cu astfel de înregistrări este necesară și proporțională și permisă în mod specific în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern care se aplică operatorului definit de Regulamentul (UE) 2016/679 și care prevede, de asemenea, măsuri corespunzătoare pentru a proteja drepturile și libertățile persoanelor vizate, precum și interesul legitim al acestora.

(2)   Atunci când o astfel de bază de eșantionare nu este disponibilă în statul membru, se utilizează alte baze de eșantionare care îndeplinesc următoarele criterii. Astfel de baze de eșantionare trebuie:

(a)

să identifice unitățile de eșantionare, care pot fi persoane, gospodării, locuințe sau adrese;

(b)

să fie în măsură să furnizeze probabilitatea de selecție;

(c)

să fie actualizate periodic.

În cazuri excepționale și justificate corespunzător, din motive de calitate, pentru domeniile utilizării timpului și consumului pot fi utilizate alte scheme de eșantionare, precum eșantionarea pe cote.

(3)   Comisia poate să adopte acte de punere în aplicare care stabilesc condiții uniforme pentru bazele de eșantionare, în special stabilirea unor cerințe minime, inclusiv eroarea de acoperire permisă în mod normal. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2).

Articolul 13

Calitate

(1)   Statele membre iau măsurile necesare pentru a asigura calitatea datelor și metadatelor transmise.

(2)   În sensul prezentului regulament, se aplică criteriile de calitate definite la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

(3)   Comisia (Eurostat) evaluează calitatea metadatelor pe baza specificațiilor datelor transmise și a bazelor de eșantionare, în vederea, printre altele, a publicării acestora într-un mod ușor de utilizat pe site-ul Comisiei (Eurostat).

(4)   În scopul alineatului (3) de la prezentul articol, statele membre transmit Comisiei (Eurostat), în ceea ce privește datele și microdatele menționate la articolul 11:

(a)

metadatele care descriu metodologia utilizată, inclusiv sursele de date și metodele menționate la articolul 9, și modul în care specificațiile tehnice au fost îndeplinite în raport cu cele stabilite de prezentul regulament;

(b)

informații privind respectarea cerințelor minime privind bazele de eșantionare utilizate, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea și actualizarea acestora, astfel cum sunt prevăzute în prezentul regulament;

(c)

informații despre subpopulațiile care nu au fost incluse în colectarea datelor.

(5)   Statele membre transmit metadatele și informațiile prevăzute la alineatul (4) în termen de trei luni de la termenul de transmitere a datelor și microdatelor. Respectivele informații suplimentare se furnizează sub formă de rapoarte de calitate care demonstrează, în special, modul în care datele și microdatele transmise, precum și metadatele și informațiile, respectă cerințele de calitate. Comisia (Eurostat) face publice aceste informații, în conformitate cu dreptul Uniunii și dreptul intern privind protecția datelor cu caracter personal.

(6)   Comisia poate să adopte acte de punere în aplicare care precizează modalitățile și conținutul rapoartelor de calitate, inclusiv indicații privind metoda de evaluare a conformității cu cerințele de precizie. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2). Acestea nu impun o sarcină sau costuri suplimentare semnificative asupra statelor membre.

(7)   Statele membre informează Comisia (Eurostat), cât mai curând posibil, cu privire la orice informații relevante sau modificări în ceea ce privește punerea în aplicare a prezentului regulament care ar influența calitatea datelor transmise.

(8)   În cazul unei solicitări justificate în mod corespunzător din partea Comisiei (Eurostat), statele membre furnizează clarificări suplimentare necesare pentru evaluarea calității informațiilor statistice.

Articolul 14

Studii de fezabilitate și studii-pilot

(1)   Respectând obiectivele prezentului regulament și pentru a îmbunătăți seturile de date și indicatorii sociali, Comisia (Eurostat) lansează, în cazul în care este necesar, studii de fezabilitate și studii-pilot, la care pot participa statele membre.

Statele membre, împreună cu Comisia (Eurostat), asigură reprezentativitatea respectivelor studii la nivelul Uniunii. Studiile urmăresc să evalueze și să dezvolte metodologii alternative, luând în considerare evoluțiile tehnologice, în special pentru:

(a)

a îmbunătăți calitatea și comparabilitatea seturilor de date;

(b)

a extinde aria de acoperire a colectării de date la persoanele care nu locuiesc în gospodării private sau la subpopulațiile greu accesibile;

(c)

a dezvolta, evalua și pune în aplicare tehnici care permit o mai bună acoperire a diversității teritoriale la nivel NUTS 2 și la nivel local;

(d)

a monitoriza acoperirea statistică a cetățenilor care migrează prin schimbarea țării de reședință;

(e)

a dezvolta și testa noi subiecte detaliate pentru colectarea datelor;

(f)

a contribui la modernizarea domeniilor privind utilizarea timpului și consumul, inclusiv la datele privind volumul de consum;

(g)

a explora și a pune în aplicare noi modalități de îmbunătățire a capacității de a răspunde nevoilor utilizatorilor;

(h)

a integra mai bine colectarea de date și utilizarea altor surse de date; și

(i)

a face mai eficientă colectarea datelor în statele membre și a îmbunătăți instrumentele de colectare a datelor, în scopul de a permite participarea deplină a persoanelor cu dizabilități.

Comisia (Eurostat) furnizează statelor membre care efectuează studii de fezabilitate sau studii-pilot finanțarea corespunzătoare în conformitate cu articolul 16.

(2)   Comisia (Eurostat) invită, după caz, agenții ale Uniunii care desfășoară anchete sociale europene non-SSE să contribuie cu expertiza lor la elaborarea de noi indicatori și la colectarea de date-pilot privind subiecte ad-hoc, astfel cum se menționează în anexa IV, sau subiecte de interes viitor pentru SSE.

(3)   Rezultatele studiilor de fezabilitate și studiilor pilot menționate la alineatul (1) sunt evaluate de Comisie (Eurostat) în cooperare cu statele membre și principalii utilizatori ai seturilor de date.

Articolul 15

Accesul în scopuri științifice la date confidențiale

Comisia (Eurostat) poate acorda accesul în incintele sale la date confidențiale și poate publica seturi de microdate anonimizate din seturile de date pentru domeniile menționate la articolul 3, în scopuri științifice și în condițiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 557/2013.

Articolul 16

Finanțare

(1)   Pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, Uniunea acordă granturi institutelor naționale de statistică și altor autorități naționale astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009, pentru:

(a)

dezvoltarea și/sau punerea în aplicare a colectării de date, precum și îmbunătățirea actualității acesteia, a metodelor de colectare a datelor, a bazelor de eșantionare și prelucrarea datelor în scopuri statistice în temeiul prezentului regulament, pentru primii patru ani de colectare a datelor pentru fiecare domeniu reglementat de prezentul regulament;

(b)

elaborarea de metodologii în scopuri statistice în temeiul prezentului regulament, inclusiv participarea statelor membre la studiile de fezabilitate și studiile-pilot reprezentative menționate la articolul 14;

(c)

colectarea și producerea de statistici cu privire la subiecte ad hoc solicitate de utilizatori, astfel cum se prevede în anexa IV, seturi de variabile și caracteristici noi sau revizuite puse în aplicare pentru prima dată.

În cazul în care prezentul regulament conferă institutelor naționale de statistică și altor autorități naționale sarcini pe care nu le-au efectuat anterior, acestora li se acordă suficiente resurse financiare din partea Uniunii în scopul îndeplinirii sarcinilor respective. Resursele financiare se reevaluează din perspectiva evoluțiilor în ceea ce privește punerea în aplicare a prezentului regulament.

(2)   Contribuția financiară a Uniunii menționată la alineatul (1) de la prezentul articol în temeiul cadrului financiar multianual 2014‐2020 este furnizată în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (21), articolul 16 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1296/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (22), articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (23), articolul 58 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (24), articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 282/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (25) sau articolul 6 din Regulamentul (UE) 2017/825 al Parlamentului European și al Consiliului (26).

(3)   Această contribuție financiară a Uniunii nu depășește 90 % din costurile eligibile.

Articolul 17

Exercitarea delegării de competențe

(1)   Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 3 alineatul (7), la articolul 4 alineatul (1) și la articolul 6 alineatul (1) se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la 3 noiembrie 2019. Comisia elaborează un raport privind delegarea de competențe cu cel puțin nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cu cel puțin trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 3 alineatul (7), la articolul 4 alineatul (1) și la articolul 6 alineatul (1) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

(5)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(6)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 3 alineatul (7), al articolului 4 alineatul (1) și al articolului 6 alineatul (1) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea actului respectiv către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 18

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de CSSE. Respectivul comitet reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 19

Derogări și autorizații

(1)   În cazul în care sistemul statistic național al unui stat membru ar necesita adaptări majore în scopul aplicării prezentului regulament sau a actelor delegate sau de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia, Comisia poate acorda, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o derogare pentru o perioadă de până la trei ani. Se asigură comparabilitatea datelor statelor membre și calculul actual al agregatelor europene reprezentative și fiabile necesare, inclusiv indicatorii principali. Astfel de derogări nu se acordă din aceleași motive ca autorizațiile menționate la alineatele (3) și (4).

(2)   În cazul în care o derogare astfel cum se menționează la alineatul (1) se justifică în continuare prin elemente de probă suficiente la sfârșitul perioadei pentru care a fost acordată, Comisia poate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să acorde încă o derogare pentru o perioadă maximă de doi ani.

(3)   Atunci când singurul mijloc prin care un stat membru poate pune la dispoziție seturile de date necesare este prin recurgerea la alte mijloace decât cele prevăzute în prezentul regulament sau în actele delegate sau de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia, Comisia poate, în mod excepțional, să autorizeze, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, utilizarea unor astfel de metode pentru o perioadă maximă de cinci ani. Astfel de autorizații nu se întemeiază pe aceleași motive ca derogările menționate la alineatele (1) și (2).

(4)   În cazul în care o autorizație astfel cum se menționează la alineatul (3) se justifică în continuare prin elemente de probă suficiente la sfârșitul perioadei pentru care a fost acordată, Comisia poate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să acorde încă o autorizație pentru o perioadă maximă de trei ani.

(5)   În scopul unei derogări sau a unei autorizații astfel cum se menționează la alineatele (1)‐(4), un stat membru prezintă Comisiei o cerere motivată corespunzător până la 4 februarie 2020, în termen de trei luni de la intrării în vigoare a actului delegat sau de punere în aplicare în cauză, sau cu șase luni înainte de sfârșitul perioadei pentru care a fost acordată o derogare sau o autorizație curentă. Atunci când solicită o autorizație menționată la alineatele (3) și (4), statul membru în cauză descrie în detaliu metodele utilizate și demonstrează că acestea conduc la rezultate comparabile.

(6)   Comisia adoptă actele de punere în aplicare menționate la prezentul articol în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2).

Articolul 20

Modificarea Regulamentului (CE) nr. 808/2004

Regulamentul (CE) nr. 808/2004 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 3, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Statisticile sunt grupate în conformitate cu anexa.”

2.

Articolul 4 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 4

Domeniu

Prezentul regulament reglementează domeniul întreprinderilor și al societății informaționale, astfel cum se definește în anexă.”

3.

La articolul 8, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Măsurile de punere în aplicare a domeniului definit în anexă privesc următoarele elemente: selectarea și specificarea, adaptarea, precum și modificarea subiectelor și a caracteristicilor lor, acoperirea, perioadele de referință și defalcarea caracteristicilor, periodicitatea și calendarul furnizării de date, precum și termenele de transmitere a rezultatelor.”

4.

Anexa I se modifică după cum urmează:

(a)

rubrica „anexa I” se înlocuiește cu „anexă” și titlul „Modulul 1: întreprinderile și societatea informațională” se înlocuiește cu „Domeniul: întreprinderile și societatea informațională”;

(b)

punctele 1 și 2 se înlocuiesc cu următorul text:

„1.

Obiectiv

Obiectivul colectării de date în cadrul acestui domeniu este acela de a furniza în timp util statistici referitoare la întreprinderi și societatea informațională. Această colectare de date oferă un cadru pentru cerințele în materie de acoperire, durată și periodicitate, subiecte acoperite, defalcarea furnizării de date, tipul furnizării de date și orice studii-pilot sau de fezabilitate necesare.

2.

Acoperire

Acest domeniu acoperă activitățile întreprinderilor din secțiunile C-N și R și diviziunea 95 ale clasificării statistice a activităților economice în Comunitatea Europeană (NACE REV. 2).”

5.

Anexa II se elimină.

Articolul 21

Modificarea Regulamentului (CE) nr. 452/2008

Regulamentul (CE) nr. 452/2008 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 3

Domenii

Prezentul regulament se aplică producerii de statistici în două domenii:

(a)

domeniul 1 cuprinde statisticile în materie de sisteme de educație și formare;

(b)

domeniul 2 cuprinde alte statistici în materie de educație și învățare pe tot parcursul vieții, precum statisticile referitoare la capitalul uman și la beneficiile sociale și economice ale educației, care nu sunt incluse în domeniul 1 sau în Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului (*1).

Producerea de statistici în aceste domenii se realizează în conformitate cu anexa.

(*1)  Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 octombrie 2019 de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului (JO L 261 I, 14.10.2019, p. 1).”"

2.

La articolul 4 alineatul (1), literele (a) și (b) se înlocuiesc cu următorul text:

„(a)

comunicarea periodică de către statele membre a unor statistici în materie de educație și învățare pe tot parcursul vieții, în termenele specificate pentru domeniul 1;

(b)

utilizarea altor anchete și sisteme de informare statistică, pentru a obține variabile și indicatori statistici suplimentari referitori la educație și la învățarea pe tot parcursul vieții, corespunzători domeniului 2;”.

3.

La articolul 6, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Măsurile menționate la alineatul (1) țin seama de următoarele elemente:

(a)

pentru ambele domenii, sarcina potențială impusă instituțiilor educaționale și persoanelor fizice;

(b)

pentru ambele domenii, rezultatele studiilor-pilot menționate la articolul 4 alineatul (3);

(c)

pentru domeniul 1, ultimele acorduri încheiate între UIS, OCDE și Comisie (Eurostat) privind conceptele, definițiile, formatul de colectare a datelor, prelucrarea datelor, periodicitatea și termenele pentru transmiterea rezultatelor;

(d)

pentru domeniul 2, disponibilitatea, pertinența și contextul juridic al surselor de date comunitare existente după o analiză exhaustivă a tuturor surselor de date existente.”

4.

Anexa se modifică după cum urmează:

(a)

secțiunea intitulată: „Domeniul 2: Participarea adulților la învățarea continuă” se elimină;

(b)

secțiunea intitulată: „Domeniul 3: Alte statistici privind educația și învățarea continuă” se modifică după cum urmează:

(i)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Domeniul 2: Alte statistici privind educația și învățarea pe tot parcursul vieții”;

(ii)

punctul 1 se înlocuiește cu următorul text:

„1.

Scop

Această colectare de date se face în scopul obținerii unor date comparabile suplimentare privind educația și învățarea pe tot parcursul vieții, care să sprijine politici comunitare specifice, neincluse în domeniul 1.”

Articolul 22

Modificarea Regulamentului (CE) nr. 1338/2008

În Regulamentul (CE) nr. 1338/2008, anexa I se modifică după cum urmează:

1.

Litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

Domeniu de aplicare

Acest domeniu vizează statisticile privind starea de sănătate și factorii determinanți ai sănătății care se bazează pe autoevaluare și care sunt întocmite pe baza anchetelor adresate populației, altele decât cele întocmite pe baza colectărilor de date privind gospodăriile și persoanele fizice menționate în Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului (*2), precum și alte statistici întocmite pe baza surselor administrative, cum ar fi cele privind morbiditatea sau accidentele și vătămările. Se includ persoanele instituționalizate, precum și copii cu vârsta de până la 14 ani, dacă este cazul și la intervale ad-hoc relevante, sub rezerva efectuării prealabile de studii-pilot satisfăcătoare.

(*2)  Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 octombrie 2019 de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului (JO L 261 I, 14.10.2019, p. 1).”"

2.

Litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

Perioade de referință, intervale și termene pentru furnizarea datelor

Măsurile referitoare la primul an de referință, intervalul și termenul pentru furnizarea datelor se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 10 alineatul (2).”

3.

La litera (d), al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Desfășurarea anchetelor privind sănătatea este opțională în cadrul prezentului regulament. Durata medie a unei anchete pentru fiecare gospodărie nu depășește 20 de minute pentru modulele de anchete.”

Articolul 23

Dispoziții tranzitorii pentru măsurile de punere în aplicare

Măsurile de punere în aplicare adoptate înainte de 1 ianuarie 2021 în temeiul Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 se aplică în continuare până când expiră sau sunt înlocuite sau abrogate.

Obligațiile stabilite în regulamentele menționate privind transmiterea datelor și a metadatelor, inclusiv rapoartele de calitate, în ceea ce privește perioadele de referință care se încadrează, integral sau parțial, înainte de 1 ianuarie 2021 continuă să se aplice.

Articolul 24

Abrogare

(1)   Regulamentele (CE) nr. 577/98 și (CE) nr. 1177/2003 se abrogă de la 31 decembrie 2020, fără a aduce atingere obligațiilor stabilite în regulamentele menționate privind transmiterea datelor și a metadatelor, inclusiv rapoartele de calitate, în ceea ce privește perioadele de referință care se încadrează, integral sau parțial, înainte de data respectivă.

(2)   Trimiterile la regulamentele abrogate se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

Articolul 25

Intrarea în vigoare și data aplicării

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acesta se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, în ceea ce privește domeniile prevăzute la articolul 3 alineatul (1) literele (f) și (g), acesta se aplică de la 1 ianuarie 2025.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 octombrie 2019.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

T. TUPPURAINEN


(1)  Poziția Parlamentului European din 16 aprilie 2019 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 7 octombrie 2019.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind statisticile demografice europene (JO L 330, 10.12.2013, p. 39).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populației și al locuințelor (JO L 218, 13.8.2008, p. 14).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 557/2013 al Comisiei din 17 iunie 2013 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene în ceea ce privește accesul la date confidențiale în scopuri științifice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 831/2002 al Comisiei (JO L 164, 18.6.2013, p. 16).

(6)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

(7)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

(8)  Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iulie 2002 privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice (Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice) (JO L 201, 31.7.2002, p. 37).

(9)  Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).

(10)  Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2007 de instituire a unei infrastructuri pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (Inspire) (JO L 108, 25.4.2007, p. 1).

(11)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.

(12)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(13)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(14)  Regulamentul (CE) nr. 577/98 al Consiliului din 9 martie 1998 privind organizarea unei anchete prin sondaj asupra forței de muncă din Comunitate (JO L 77, 14.3.1998, p. 3).

(15)  Regulamentul (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 iunie 2003 privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU‐SILC) (JO L 165, 3.7.2003, p. 1).

(16)  Regulamentul (CE) nr. 808/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 aprilie 2004 privind statisticile comunitare referitoare la societatea informațională (JO L 143, 30.4.2004, p. 49).

(17)  Regulamentul (CE) nr. 452/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2008 privind producerea și dezvoltarea de statistici în materie de educație și învățare continuă (JO L 145, 4.6.2008, p. 227).

(18)  Regulamentul (CE) nr. 1338/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind statisticile comunitare referitoare la sănătatea publică, precum și la sănătatea și siguranța la locul de muncă (JO L 354, 31.12.2008, p. 70).

(19)  Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).

(20)  JO C 87, 21.3.2017, p. 1.

(21)  Regulamentul (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017 (JO L 39, 9.2.2013, p. 12).

(22)  Regulamentul (UE) nr. 1296/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind Programul Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) și de modificare a Deciziei nr. 283/2010/UE de instituire a unui instrument european de microfinanțare Progress pentru ocuparea forței de muncă și incluziune socială (JO L 347, 20.12.2013, p. 238).

(23)  Regulamentul (UE) nr 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014‐2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).

(24)  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).

(25)  Regulamentul (UE) nr. 282/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind instituirea celui de al treilea program de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății (2014-2020) și de abrogare a Deciziei nr. 1350/2007/CE (JO L 86, 21.3.2014, p. 1).

(26)  Regulamentul (UE) 2017/825 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 de instituire a Programului de sprijin pentru reforme structurale pentru perioada 2017-2020 și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1303/2013 și (UE) nr. 1305/2013 (JO L 129, 19.5.2017, p. 1).


ANEXA I

Subiecte care trebuie acoperite

Domeniu

Subiect

Subiecte detaliate

Pentru toate domeniile

Aspecte tehnice

Informații privind colectarea de date

Identificare

Pondere

Caracteristicile interviului

Localizare

Caracteristicile persoanelor și gospodăriilor

Demografie

Cetățenie și proveniența din familii de migranți

Componența gospodăriei

Starea de sănătate și dizabilitatea, accesul la asistență medicală și disponibilitatea și utilizarea asistenței medicale și factorii determinanți ai sănătății

Dizabilitate și alte elemente ale Modulului minim european privind sănătatea

Participarea pe piața muncii

Statutul activității principale (autodefinit)

Caracteristicile elementare ale locului de muncă

Nivelul de instruire și studiile urmate

Nivel de instruire

Forța de muncă

Caracteristicile persoanelor și gospodăriilor

Componența gospodăriei – detalii specifice suplimentare

Șederea în țară

Motivul migrării

Participarea pe piața muncii

Statut profesional

Durata contractului

Detalii ale contractului

Angajat cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă – motiv

Activități independente, dependente din punct de vedere economic

Responsabilități de supraveghere

Dimensiunea întreprinderii

Locul de muncă

Muncă la domiciliu

Căutarea unui loc de muncă

Dorința de a munci

Disponibilitate

Activitate secundară sau activități multiple

Căutarea unui alt loc de muncă

Subocupare

Concilierea vieții profesionale cu cea familială

Tineri pe piața muncii

Situația migranților și a descendenților direcți ai acestora pe piața muncii

Pensie și participarea pe piața muncii

Nevoi în materie de îngrijire

Durata ocupării locului de muncă, biografia profesională și experiența profesională anterioară

Începutul activității la locul de muncă

Modul în care a fost găsit locul de muncă

Continuitatea carierei și întreruperi

Caracteristici elementare ale ultimului loc de muncă

Condițiile de muncă, inclusiv timpul de muncă și organizarea timpului de lucru

Timpul de muncă

Organizarea timpului de lucru

Organizarea activității și organizarea timpului de lucru

Nivelul de instruire și studiile urmate

Nivel de instruire – detalii, inclusiv educație întreruptă sau abandonată

Participarea la educație și formare

Participarea la educație și formare, formală și non-formală (4 săptămâni)

Participarea la educație și formare, formală și non-formală (12 săptămâni)

Starea de sănătate și dizabilitatea, accesul la asistență medicală și disponibilitatea și utilizarea asistenței medicale și factorii determinanți ai sănătății

Accidente la locul de muncă și alte probleme de sănătate legate de locul de muncă

Elemente ale Modulului minim european privind sănătatea

Venit, consum și elemente de avere, inclusiv datorii

Venituri salariale

Venituri din prestații de șomaj

Venituri și condiții de viață

Caracteristicile persoanelor și gospodăriilor

Componența gospodăriei - detalii specifice suplimentare

Durata șederii în țară

Participarea la educație și formare

Participarea la activități de educație formală (în prezent)

Nivelul de instruire și studiile urmate

Nivel de instruire – detalii, inclusiv educație întreruptă sau abandonată

Participarea pe piața muncii

Caracteristicile locului de muncă

Durata contractului

Statut profesional

Situația detaliată a pieței muncii

Responsabilități de supraveghere

Durata ocupării locului de muncă, biografia profesională și experiența profesională anterioară

Experiența profesională anterioară

Condițiile de muncă, inclusiv timpul de muncă și organizarea timpului de lucru

Calendarul activităților

Timpul de muncă

Starea de sănătate și dizabilitatea, accesul la asistență medicală și disponibilitatea și utilizarea asistenței medicale și factorii determinanți ai sănătății

Modulul minim european privind sănătatea

Detalii cu privire la starea de sănătate și dizabilitate

Sănătatea copiilor

Accesul la asistență medicală

Asistență medicală

Accesul la asistență medicală (copii)

Factorii determinanți ai sănătății

Calitatea vieții, inclusiv participarea socială, civilă, economică și culturală, incluziunea și bunăstarea

Calitatea vieții

Participarea socială și culturală

Bunăstarea

Condiții de viață, inclusiv deprivare materială, locuință, mediul de viață și accesul la servicii

Deprivare materială

Deprivare specifică copiilor

Principalele caracteristici ale locuinței

Detalii privind condițiile de locuit, inclusiv condiții precare de locuit și chiria imputată

Costuri legate de locuință, inclusiv costuri reduse aferente utilităților

Mediul de viață

Dificultăți legate de locuință (inclusiv dificultăți legate de închiriere) și motive

Utilizarea serviciilor, inclusiv servicii de îngrijire și servicii pentru o viață independentă

Accesibilitatea serviciilor

Nevoi nesatisfăcute și motive

Îngrijirea copiilor

Venit, consum și elemente de avere, inclusiv datorii

Venituri salariale

Venituri din transferuri sociale

Venituri din pensii

Alte venituri, inclusiv venituri din proprietate și capital și transferuri între gospodării

Impozite și contribuții plătite efectiv după reduceri

Venitul anual total la nivelul persoanelor și al gospodăriilor

Îndatorare excesivă, inclusiv motive

Arierate

Elemente de avere, inclusiv dreptul de proprietate asupra locuinței

Elemente de consum

Transmiterea între generații a avantajelor și a dezavantajelor

Evaluarea nevoilor proprii

Sănătate

Starea de sănătate și dizabilitatea, accesul la asistență medicală și disponibilitatea și utilizarea asistenței medicale și factorii determinanți ai sănătății

Modulul minim european privind sănătatea

Boli și afecțiuni cronice

Accidente și răniri

Durere

Sănătate mintală, inclusiv dependențe

Limitări funcționale

Dificultăți în activități de îngrijire personală

Dificultăți în activități casnice

Limitarea temporară a activității (din cauza unor probleme de sănătate)

Obstacole în calea participării în domenii specifice ale vieții

Utilizarea asistenței medicale și a îngrijirii pe termen lung

Utilizarea medicamentelor

Asistență medicală preventivă

Accesul la asistență medicală

Înălțime și greutate

Activitate fizică

Obiceiuri alimentare

Fumat

Consumul de alcool

Factori sociali și de mediu

Venit, consum și elemente de avere, inclusiv datorii

Venitul lunar total al gospodăriilor

Educație și formare

Caracteristicile persoanelor și gospodăriilor

Durata șederii în țară

Durata ocupării locului de muncă, biografia profesională și experiența profesională anterioară

Începutul activității la locul de muncă

Participarea pe piața muncii

Dimensiunea întreprinderii

Nivelul de instruire și studiile urmate

Nivel de instruire – detalii, inclusiv educație întreruptă sau abandonată

Studiile urmate

Aptitudini autodeclarate

Participarea la educație și formare

Accesul la informații privind posibilitățile de învățare și la orientare (12 luni)

Participarea la activități de educație formală (12 luni)

Cea mai recentă activitate de educație formală – detalii (12 luni)

Utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în cea mai recentă educație formală (12 luni)

Motivele participării la cea mai recentă educație formală (12 luni)

Costul și numărul de ore al celei mai recente educații formale (12 luni)

Rezultatele și utilizarea competențelor celei mai recente educații formale (12 luni)

Participarea la activități de educație non-formală (12 luni)

Activități de educație non-formală – detalii (12 luni)

Utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în activități de educație non-formală (12 luni)

Motive pentru participarea la activități de educație non-formală (12 luni)

Costul și numărul de ore al activităților de educație non-formală (12 luni)

Rezultatele și utilizarea competențelor activităților de educație non-formală (12 luni)

Obstacole în calea participării la educație și formare (12 luni)

Învățare informală

Venit, consum și elemente de avere, inclusiv datorii

Venitul lunar total al gospodăriilor

Utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor

Participarea la societatea informațională

Accesul la tehnologiilor informației și comunicațiilor

Utilizarea și frecvența de utilizare a tehnologiilor informației și comunicațiilor

Obstacole și probleme privind utilizarea

Efectele utilizării

Securitate, confidențialitate, încredere

Conexiune la internet de oriunde

Competențe digitale

Activități pe internet

Comerț electronic

Interacțiunea cu autorități publice

Venit, consum și elemente de avere, inclusiv datorii

Venitul lunar total al gospodăriilor

Utilizarea timpului

Caracteristicile persoanelor și gospodăriilor

Componența gospodăriei – detalii

Participarea la educație și formare

Participarea la activități de educație formală (în prezent)

Starea de sănătate și dizabilitatea, accesul la asistență medicală și disponibilitatea și utilizarea asistenței medicale și factorii determinanți ai sănătății

Modulul minim european privind sănătatea

Condiții de viață, inclusiv deprivare materială, locuință, mediul de viață și accesul la servicii

Deținerea bunurilor de folosință îndelungată

Îngrijirea copiilor

Îngrijirea bolnavilor și a persoanelor în vârstă

Condițiile de muncă, inclusiv timpul de muncă și organizarea timpului de lucru

Timpul de muncă

Organizarea timpului de lucru

Venit, consum și elemente de avere, inclusiv datorii

Producția pentru consum propriu și vânzare, reparații

Venituri din muncă

Venitul lunar total al gospodăriilor

Alocarea timpului

Utilizarea timpului, tipuri de activități

Activități paralele

Locul de desfășurare a activității

Prezența altor persoane în timpul desfășurării activității

Evaluarea activității

Consum

Caracteristicile persoanelor și gospodăriilor

Componența gospodăriei – detalii specifice suplimentare

Condiții de viață, inclusiv deprivare materială, locuință, mediul de viață și accesul la servicii

Principalele caracteristici ale locuinței

Participarea la educație și formare

Participarea la activități de educație formală (în prezent)

Participarea pe piața muncii

Durata contractului

Venit, consum și elemente de avere, inclusiv datorii

Venitul anual total la nivelul persoanelor și al gospodăriilor

Principalele componente ale venitului

Impozite și contribuții

Venituri în natură din activități nesalariale

Chirie imputată

Principala sursă de venit

Elemente de avere, inclusiv dreptul de proprietate asupra locuinței

Datorii

Arierate

Consumul după clasificarea consumului individual pe destinații (COICOP)

Cheltuielile de consum transfrontaliere după clasificarea COICOP

Consum propriu


ANEXA II

Cerințe privind precizia

1.

Cerințele privind precizia pentru toate seturile de date sunt exprimate în erori standard și sunt definite ca funcții continue ale estimărilor actuale și ale dimensiunii populației statistice într-o țară sau într-o regiune NUTS 2.

2.

Eroarea standard estimată a unui anumit estimat Image 1 nu trebuie să depășească următoarea valoare:

Image 2

3.

Funcția f(N) trebuie să aibă următoarea formă f(N)=a√N+b

4.

Se utilizează următoarele valori pentru parametrii N, a și b:

Image 3

N

a

b

Domeniului forței de muncă: cerințe privind precizia

Raportul trimestrial (național) al numărului de șomeri la populație (grupa de vârstă 15-74 de ani)

Populația țării cu vârsta între 15 și 74 de ani care locuiește în gospodării private, în milioane de persoane și rotunjită la 3 zecimale

7 800

-4 500

Raportul trimestrial (național) al numărului de persoane ocupate la populație (grupa de vârstă 15-74 de ani)

Populația țării cu vârsta între 15 și 74 de ani care locuiește în gospodării private, în milioane de persoane și rotunjită la 3 zecimale

7 800

-4 500

Raportul trimestrial al numărului de șomeri la populație (grupa de vârstă 15-74 de ani) în fiecare regiune NUTS 2

Populația cu vârsta între 15 și 74 de ani din regiunile NUTS 2 care locuiește în gospodării private, în milioane de persoane și rotunjită la 3 zecimale

A se vedea punctul 6

Domeniul venit și condiții de viață

Rata riscului de sărăcie sau excluziune socială

Numărul gospodăriilor private din țară în milioane și rotunjit la 3 zecimale

900

2 600

Rata riscului de sărăcie persistentă pe o perioadă de patru ani

Numărul gospodăriilor private din țară în milioane și rotunjit la 3 zecimale

350

1 000

Rata riscului de sărăcie sau excluziune socială pe regiune NUTS 2 (a se vedea punctul 7)

Numărul gospodăriilor private din regiunea NUTS 2 în milioane și rotunjit la 3 zecimale

600

0

Domeniul sănătății

Procentajul populației cu limitări severe ale activităților obișnuite din cauza unor probleme de sănătate (cu vârsta de 15 ani sau peste)

Populația țării cu vârsta de 15 ani sau peste care locuiește în gospodării private, în milioane de persoane și rotunjită la 3 zecimale

1 200

2 800

Domeniul educație și formare

Rata participării la educație și formare formală (grupa de vârstă 18‐24 de ani)

Populația țării cu vârsta între 18 și 24 de ani care locuiește în gospodării private, în milioane de persoane și rotunjită la 3 zecimale

200

1 500

Rata participării la educație și formare non-formală (grupa de vârstă 25‐69 de ani)

Populația țării cu vârsta între 25 și 69 de ani care locuiește în gospodării private, în milioane de persoane și rotunjită la 3 zecimale

400

2 000

Domeniul utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor

Procentajul persoanelor care au comandat bunuri sau servicii pe internet în scopuri personale în ultimul an

Populația țării cu vârsta între 16 și 74 de ani care locuiește în gospodării private, în milioane de persoane și rotunjită la 3 zecimale

400

1 300

Domeniul utilizarea timpului

Procentajul populației în vârstă de 15 ani și peste care alocă în medie pe zi mai mult de 10 % din timp pentru a lucra într-o activitate remunerată

Populația țării cu vârsta de 15 ani sau peste care locuiește în gospodării private, în milioane de persoane și rotunjită la 3 zecimale

900

3 500

Domeniul consum

Procentajul gospodăriilor ale căror cheltuieli de întreținere cu locuința, inclusiv apă, electricitate, gaze și alți combustibili, reprezintă mai mult de 50 % din totalul cheltuielilor (a se vedea punctul 8)

Numărul gospodăriilor private din țară în milioane și rotunjit la 3 zecimale

600

1 600

5.

Dacă o țară obține valori f(N) negative cu parametrii exprimați mai sus, țara în cauză este exceptată de la cerința corespunzătoare.

6.

În cazul raportului estimat al șomerilor la populație pentru grupul de vârstă 15‐74 de ani din fiecare regiune NUTS 2, funcția f(N) se definește după cum urmează:

Image 4

7.

În cazul raportului estimat al persoanelor supuse riscului de sărăcie sau excluziunii sociale la populație din fiecare regiune NUTS 2, respectivele cerințe nu sunt obligatorii pentru regiunile NUTS 2 cu mai puțin de 0,500 milioane de locuitori, cu condiția ca regiunea NUTS 1 corespunzătoare să respecte această cerință. Regiunile NUTS 1 cu mai puțin de 100 000 de locuitori sunt exceptate de la această cerință.

8.

Pentru domeniile utilizării timpului și consumului, cerințele privind precizia pot fi respectate prin combinarea microdatelor referitoare la o perioadă de cel mult trei ani de observații consecutivi. Pentru respectivele domenii, precizia poate fi estimată și evaluată utilizând metode alternative relevante.

ANEXA III

Caracteristicile eșantionului

1.

Caracteristicile eșantionului din domeniul forței de muncă includ:

(a)

eșantionul național pentru trimestrul de referință (agregarea săptămânilor de referință consecutive) se distribuie uniform în toate săptămânile trimestrului. Eșantionul pentru trimestrul de referință (pentru fiecare regiune NUTS 2) trebuie să fie distribuit în cele 3 luni proporțional cu numărul de săptămâni din fiecare lună;

(b)

eșantionul trebuie să aibă o schemă de rotație infra-anuală. Trebuie să existe o suprapunere a eșantioanelor de minimum 20 % între aceleași trimestre din ani consecutivi și de 50 % între trimestre consecutive fără a ține seama de rata de diminuare a eșantionului.

Fără a aduce atingere articolului 7 alineatul (1) litera (e), datele se furnizează pentru întregul eșantion.

2.

Caracteristicile eșantionului din domeniul venit și condiții de viață includ:

(a)

eșantionul trebuie să aibă o schemă de rotație de minimum patru ani. Dacă statul membru consideră că este posibil, eșantionul trebuie să aibă o schemă de rotație de minimum șase ani;

(b)

fără a ține seama de rata de diminuare a eșantionului, eșantionul trebuie să fie distribuit în mod egal pe parcursul anilor din schema de rotație, cu excepția perioadei în care survin modificări ale dimensiunii eșantionului.

3.

Caracteristicile eșantionului din domeniul utilizării timpului includ: perioadele de raportare alocate unităților de eșantionare care trebuie:

(a)

să fie distribuite pe o perioadă de douăsprezece luni consecutive;

(b)

să includă zilele nelucrătoare;

(c)

să se bazeze pe un eșantion aleatoriu.

4.

Caracteristicile eșantionului din domeniul consumului includ: perioadele de raportare alocate unităților de eșantionare care trebuie să fie distribuite pe o perioadă de douăsprezece luni consecutive.

ANEXA IV

Periodicitate

1.

Pentru domeniul forței de muncă, datele trebuie colectate trimestrial, anual, o dată la doi ani și o dată la opt ani. Datele privind variabilele referitoare la subiectele ad-hoc se colectează o dată la patru ani.

2.

Pentru domeniul venitului și condițiilor de viață, datele trebuie colectate anual, o dată la trei ani și o dată la șase ani. Datele privind variabilele referitoare la subiectele ad-hoc se colectează o dată la doi ani.

3.

Pentru domeniul sănătății, datele se colectează o dată la șase ani.

4.

Pentru domeniul educației și formării, datele se colectează o dată la șase ani.

5.

Pentru domeniul utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor, datele se colectează anual.

6.

Pentru domeniul utilizării timpului, datele se colectează o dată la 10 ani.

7.

Pentru domeniul consumului, datele se colectează o dată la cinci ani.

8.

Pentru a evita supraîncărcarea anumitor perioade de colectare a datelor, programul continuu multianual prevăzut la articolul 4 nu mai impune, atunci când este relevant, pentru cel mult un an perioadele de colectare a datelor pentru domeniile menționate la punctele 3, 4, 6 și 7 din prezenta anexă.

ANEXA V

Termenele de transmitere a datelor

Statele membre transmit datele necesare Comisiei (Eurostat) cu respectarea termenelor stabilite în prezenta anexă.

1.

Pentru domeniul forței de muncă:

1.

statele membre transmit microdatele verificate în prealabil fără elemente de identificare directă, în conformitate cu următoarea procedură în două etape:

(a)

în primii trei ani de punere în aplicare a prezentului regulament, astfel cum se prevede la articolul 11 alineatul (4):

pentru datele trimestriale: transmiterea se efectuează în termen de zece săptămâni de la sfârșitul perioadei de referință;

pentru alte date: transmiterea se efectuează până la 31 martie a anului următor;

(b)

începând cu al patrulea an de punere în aplicare după cum urmează:

pentru datele trimestriale: în termen de opt săptămâni de la sfârșitul perioadei de referință,

pentru alte date transmise în mod regulat: până la 15 martie a anului următor,

pentru alte date privind subiecte ad-hoc: până la 31 martie a anului următor.

În cazul în care aceste termene cad într-o zi de sâmbătă sau de duminică, termenul va fi în lunea următoare.

Subiectul detaliat al veniturilor din muncă poate fi transmis Comisiei (Eurostat) în termen de cincisprezece luni de la sfârșitul perioadei de referință.

2.

statele membre transmit rezultatele agregate pentru compilarea statisticilor lunare referitoare la șomaj în termen de 25 de zile de la luna de referință sau luna calendaristică, după caz. Dacă datele sunt transmise în conformitate cu definiția OIM, acest termen poate fi prelungit la 27 de zile.

2.

Pentru domeniul venitului și condițiilor de viață, statele membre transmit microdatele verificate în prealabil fără elemente de identificare directă, în conformitate cu următoarele termene:

(a)

în ceea ce privește variabilele pentru colectarea de date din anul N, până la sfârșitul anului N, dar, în cazuri excepționale, microdatele provizorii privind venitul pot fi transmise până la sfârșitul anului N, iar datele revizuite până la 28 februarie a anului N+1;

(b)

în ceea ce privește variabilele referitoare la observația care cuprinde anii schemei de rotație care se încheie în anul N, până la 31 octombrie a anului N+1.

3.

Pentru domeniul sănătății, statele membre transmit microdatele verificate în prealabil fără elemente de identificare directă în termen de nouă luni de la încheierea perioadei naționale de colectare a datelor.

4.

Pentru domeniul educației și formării, statele membre transmit microdatele verificate în prealabil fără elemente de identificare directă în termen de șase luni de la încheierea perioadei naționale de colectare a datelor.

5.

Pentru domeniul utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor, statele membre transmit microdatele verificate în prealabil fără elemente de identificare directă până la 5 octombrie a anului de anchetă N.

6.

Pentru domeniul utilizării timpului, statele membre transmit microdatele verificate în prealabil fără elemente de identificare directă în termen de cincisprezece luni de la încheierea activităților în teren.

7.

Pentru domeniul consumului, statele membre transmit microdatele verificate în prealabil fără elemente de identificare directă în termen de cincisprezece luni de la încheierea anului de referință.

Top