Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1166

    Regulamentul (CE) nr. 1166/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind anchetele structurale în agricultură și ancheta privind metodele de producție agricolă și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 571/88 al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 321, 1.12.2008, p. 14–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2018; abrogat prin 32018R1091

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1166/oj

    1.12.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 321/14


    REGULAMENTUL (CE) NR. 1166/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    din 19 noiembrie 2008

    privind anchetele structurale în agricultură și ancheta privind metodele de producție agricolă și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 571/88 al Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei,

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CEE) nr. 571/88 al Consiliului din 29 februarie 1988 privind organizarea de anchete comunitare asupra structurii exploatațiilor agricole (2) prevede un program de anchete comunitare pentru a furniza statistici referitoare la structura exploatațiilor agricole până în 2007.

    (2)

    Programul de anchete asupra structurii exploatațiilor agricole, realizat la nivel comunitar din 1966/1967, trebuie continuat pentru a analiza tendințele la nivel comunitar. Din motive de claritate, Regulamentul (CEE) nr. 571/88 ar trebui să fie înlocuit prin prezentul regulament.

    (3)

    În scopul actualizării registrelor de bază ale exploatațiilor agricole și a celorlalte informații cerute pentru stratificarea anchetelor prin sondaj, este necesar un recensământ al exploatațiilor agricole cel puțin o dată la zece ani. Ultimul recensământ, anterior adoptării prezentului regulament, a avut loc în 1999/2000.

    (4)

    Este necesar să fie colectate date referitoare la punerea în aplicare a măsurilor legate de dezvoltarea rurală, definite în Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordată de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) (3).

    (5)

    În concluziile sale din 19 decembrie 2006 privind indicatorii de agromediu, Consiliul a recunoscut nevoia de date comparabile privind activitățile agricole, la nivelul geografic corespunzător, și care să acopere întreaga Comunitate. Consiliul a solicitat Comisiei să întreprindă măsurile prevăzute în Comunicarea Comisiei din 15 septembrie 2006 (4), inclusiv să producă date statistice, în special în ceea ce privește practicile de gestionare a exploatațiilor agricole și folosirea mijloacelor agricole.

    (6)

    Există o lipsă de informații statistice privind diferitele metode de producție agricolă la nivelul exploatațiilor agricole individuale. Prin urmare, sunt necesare îmbunătățiri în ceea ce privește culegerea de informații privind metodele de producție agricolă, legate de informațiile structurale referitoare la exploatațiile agricole, în vederea obținerii de statistici suplimentare pentru dezvoltarea politicii de agromediu și pentru a îmbunătăți calitatea indicatorilor de agromediu.

    (7)

    Este important să existe statistici comparabile din partea tuturor statelor membre privind structura exploatațiilor agricole pentru orientarea politicii agricole în Comunitate. Prin urmare, trebuie folosite, în măsura posibilului, clasificări standard și definiții comune pentru caracteristicile anchetei.

    (8)

    Realizarea anchetei privind structura exploatațiilor agricole în 2010 și a recensământului decenal al populației în 2011 ar reprezenta o sarcină grea pentru resursele statistice ale statelor membre, în cazul în care perioadele alocate lucrului pe teren în cadrul acestor două anchete majore s-ar suprapune. Prin urmare, ar trebui prevăzută o derogare care să permită statelor membre să realizeze ancheta structurală în agricultură în 2009.

    (9)

    Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare (5) constituie cadrul de referință pentru dispozițiile prezentului regulament în special în ceea ce privește conformitatea cu standardele de imparțialitate, fiabilitate, relevanță, rentabilitate, confidențialitate statistică și transparență. Regulamentul (Euratom, CEE) nr. 1588/90 al Consiliului din 11 iunie 1990 privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene (6) constituie cadrul de referință pentru transmiterea și protejarea datelor statistice cu caracter confidențial furnizate în temeiul prezentului regulament, pentru a garanta că, în momentul producerii și difuzării statisticilor comunitare, datele respective nu sunt divulgate în mod ilegal și nu sunt utilizate în alte scopuri decât cele statistice.

    (10)

    Folosirea amplasării exploatației agricole de către Comisie ar trebui să se limiteze la analizele statistice și să excludă extragerea de eșantioane și efectuarea de anchete. Ar trebui asigurată protecția necesară a confidențialității datelor, printre altele, prin limitarea preciziei parametrilor de localizare și printr-o agregare corespunzătoare în momentul publicării statisticilor.

    (11)

    Regulamentul (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului (7) a stabilit clasificarea statistică a activităților economice în Comunitate.

    (12)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind elaborarea unei clasificări comune a unităților teritoriale de statistică (NUTS) (8), unitățile teritoriale ar trebui să fie definite în conformitate cu clasificarea NUTS.

    (13)

    Pentru a reduce pe cât posibil sarcina pe care o prezintă culegerea datelor pentru respondenți și statele membre, trebuie prevăzută posibilitatea efectuării de anchete prin sondaj și utilizarea de surse administrative.

    (14)

    Pentru efectuarea anchetelor va fi nevoie de mijloace de finanțare considerabile atât din partea statelor membre, cât și din partea Comisiei, pe parcursul unui anumit număr de ani, din care o mare parte va fi folosită pentru a îndeplini cerințele Comunității.

    (15)

    Este recunoscut faptul că cerințele pentru recunoașterea și identificarea prin satelit a exploatațiilor agricole prezintă importante dificultăți metodologice și tehnice în numeroase state membre.

    (16)

    Prin urmare, ar trebui prevăzută o subvenție comunitară pentru susținerea prezentului program de anchete prin Fondul European de Garantare Agricolă, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 al Consiliului din 21 iunie 2005 privind finanțarea politicii agricole comune (9).

    (17)

    Prezentul regulament stabilește un pachet financiar pentru toată durata programului, care constituie referința primară pentru autoritatea bugetară în timpul procedurii bugetare anuale, în sensul punctului 37 din Acordul interinstituțional din 17 mai 2006 dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina financiară și buna gestiune financiară (10).

    (18)

    Deoarece obiectivul prezentului regulament, respectiv producerea sistematică de statistici comunitare privind structura exploatațiilor agricole și metodele de producție agricolă, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și, prin urmare, având în vedere amploarea și efectele prezentului regulament, poate fi realizat mai bine la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolului 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, prevăzut la respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea respectivului obiectiv.

    (19)

    Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (11).

    (20)

    În special, Comisia ar trebui împuternicită să definească coeficienții pentru unitățile vită mare, să definească caracteristicile și să adapteze anexele la prezentul regulament. Întrucât măsurile respective au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elementele neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia cu noi elemente neesențiale, acestea trebuie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

    (21)

    A fost consultat Comitetul permanent pentru statistică agricolă instituit prin Decizia 72/279/CEE a Consiliului (12),

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    DISPOZIȚII GENERALE

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește un cadru pentru producerea de statistici comunitare comparabile privind structura exploatațiilor agricole și pentru o anchetă privind metodele de producție agricolă.

    Articolul 2

    Definiții

    În înțelesul prezentului regulament:

    (a)

    „exploatație agricolă” sau „exploatație” înseamnă o singură unitate, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic, cu o gestiune unică și care desfășoară pe teritoriul economic al Uniunii Europene, activitățile agricole menționate în anexa I, fie ca activități primare, fie ca activități secundare;

    (b)

    „unitate vită mare” înseamnă o unitate de măsură standard care permite reunirea diferitelor categorii de animale pentru a permite compararea acestora. Unitățile vită mare sunt definite pe baza necesităților de hrană ale diferitelor categorii de animale, pentru care coeficienții se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 15 alineatul (2);

    (c)

    „anchete prin sondaj” înseamnă anchete statistice bazate pe o eșantionare randomizată stratificată care sunt destinate să pună la dispoziție statistici reprezentative privind exploatațiile agricole la nivel național și regional. Stratificarea include dimensiunea și tipul exploatației agricole pentru a asigura faptul că exploatațiile agricole de diferite dimensiuni și tipuri sunt reprezentate în mod adecvat;

    (d)

    „regiune” înseamnă unitatea teritorială NUTS 2 definită în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003;

    (e)

    „amplasarea exploatației” înseamnă coordonatele de latitudine și longitudine într-un arc de 5 minute, pentru a se evita identificarea directă a unei exploatații individuale. În cazul în care coordonatele de latitudine și longitudine includ o singură exploatație agricolă, această exploatație se atribuie unei amplasări învecinate care conține cel puțin o altă exploatație agricolă.

    Articolul 3

    Sfera de cuprindere

    (1)   Anchetele menționate în prezentul regulament acoperă:

    (a)

    exploatațiile agricole în care suprafața agricolă utilizată este de cel puțin un hectar;

    (b)

    exploatațiile agricole în care suprafața agricolă utilizată este mai mică de un hectar, în cazul în care respectivele exploatații agricole produc un anumit procentaj pentru vânzare sau în cazul în care unitatea lor de producție depășește anumite praguri fizice.

    (2)   Cu toate acestea, statele membre care folosesc un prag de anchetare de peste un hectar stabilesc acest prag la un nivel care să excludă doar cele mai mici exploatații agricole, care contribuie împreună cu cel mult 2 % la suprafața agricolă utilizată totală, în afară de terenul comun, și cu cel mult 2 % la numărul total de unități vită mare ale exploatației agricole.

    (3)   În orice caz, toate exploatațiile agricole care ating unul din pragurile fizice menționate în anexa II sunt acoperite.

    Articolul 4

    Surse de informații

    (1)   Statele membre folosesc informații furnizate de Sistemul Integrat de Administrare și Control prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului (13), de Sistemul de identificare și înregistrare a bovinelor prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 1760/200 (14) și de registrele de agricultură ecologică instituite în temeiul Regulamentului (CE) nr. 834/2007 (15), cu condiția ca aceste informații să aibă cel puțin calitatea informațiilor obținute în urma sondajelor statistice. Statele membre pot folosi, de asemenea, surse administrative legate de culturile modificate genetic și măsurile specifice de dezvoltare rurală prevăzute în anexa III.

    (2)   În cazul în care un stat membru decide să utilizeze alte surse administrative decât cele menționate la alineatul (1), statul membru informează Comisia în prealabil și furnizează detalii cu privire la metoda care urmează a fi folosită și la calitatea datelor provenite din această sursă administrativă.

    Articolul 5

    Cerințele de precizie

    (1)   Statele membre care realizează anchete prin sondaj se asigură că rezultatele ponderate ale anchetelor sunt reprezentative din punct de vedere statistic pentru exploatațiile agricole din cadrul fiecărei regiuni și sunt destinate să îndeplinească cerințele de precizie prevăzute în anexa IV.

    (2)   În cazuri justificate în mod corespunzător, Comisia permite statelor membre să facă excepție de la cerințele de precizie menționate la alineatul (1) în cazul anumitor regiuni.

    CAPITOLUL II

    STATISTICI PRIVIND STRUCTURA EXPLOATAȚIILOR AGRICOLE

    Articolul 6

    Anchete privind structura exploatațiilor agricole

    (1)   Statele membre vor realiza în 2010, 2013 și 2016 anchete asupra structurii exploatațiilor agricole, denumite în continuare „anchete structurale în agricultură”.

    (2)   Ancheta structurală în agricultură în 2010 va fi realizată sub formă de recensământ. Cu toate acestea, anchetele prin sondaj pot fi folosite pentru caracteristicile privind alte activități aducătoare de venituri desfășurate de forța de muncă, menționate în anexa III secțiunea V punctul (ii).

    (3)   Anchetele structurale în agricultură în 2013 și 2016 se pot realiza sub formă de anchete prin sondaj.

    Articolul 7

    Caracteristici ale anchetelor

    (1)   Statele membre furnizează informații referitoare la caracteristicile menționate în anexa III.

    (2)   Comisia poate modifica lista caracteristicilor prevăzute în anexa III pentru anchetele structurale în agricultură pentru 2013 și 2016, în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 15 alineatul (2).

    (3)   În cazul în care un stat membru consideră că o caracteristică are o prevalență scăzută sau egală cu zero, caracteristica respectivă poate fi exclusă din culegerea de date. Pe parcursul anului calendaristic imediat precedent anului anchetei, statul membru în cauză informează Comisia în legătură cu orice caracteristică exclusă din culegerea de date.

    (4)   Definițiile caracteristicilor se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 15 alineatul (2).

    Articolul 8

    Perioade de referință

    Perioadele de referință pentru anchetele structurale în agricultură în anii 2010, 2013 și 2016 sunt definite după cum urmează:

    (a)

    pentru caracteristicile referitoare la terenuri menționate în anexa III: o perioadă de 12 luni, care să se termine într-o zi de referință între 1 martie și 31 octombrie a anului anchetei;

    (b)

    pentru caracteristicile referitoare la efectivele de animale menționate în anexa III, o zi de referință între 1 martie și 31 decembrie a anului anchetei;

    (c)

    pentru caracteristicile referitoare la forța de muncă menționate în anexa III, o perioadă de 12 luni, care să se termine într-o zi de referință între 1 martie și 31 octombrie a anului anchetei;

    (d)

    pentru măsurile de dezvoltare rurală menționate în anexa III, o perioadă de trei ani care să se termine în ziua de 31 decembrie a anului anchetei.

    Articolul 9

    Transmitere

    (1)   Statele membre transmit Comisiei datele validate ale anchetei structurale în agricultură pentru 2010, până la 31 martie 2012.

    (2)   Pentru anchetele structurale în agricultură efectuate în anii 2013 și 2016, statele membre transmit Comisiei datele validate ale anchetei, în termen de 12 luni de la sfârșitul anului anchetei.

    (3)   Datele referitoare la măsurile de dezvoltare rurală prevăzute în anexa III și bazate pe registrele administrative pot fi transmise Comisiei separat în termen de 18 luni de la sfârșitul anului anchetei.

    (4)   Datele anchetei structurale în agricultură sunt transmise Comisiei în format electronic și la nivel de exploatații agricole individuale.

    (5)   Comisia stabilește formatul pentru transmiterea datelor anchetei.

    (6)   Comisia nu utilizează datele anchetei structurale în agricultură în scopul extragerii de eșantioane sau al efectuării de anchete.

    Articolul 10

    Bază de sondaj

    În scopul actualizării bazei de sondaj pentru anchetele structurale în agricultură în 2013 și 2016, statele membre acordă autorităților naționale responsabile cu anchetele structurale în agricultură acces la informațiile privind exploatațiile agricole, conținute în dosarele administrative întocmite pe teritoriul lor național.

    CAPITOLUL III

    STATISTICI PRIVIND METODELE DE PRODUCȚIE AGRICOLĂ

    Articolul 11

    Anchetă privind metodele de producție agricolă

    (1)   Statele membre efectuează o anchetă privind metodele de producție agricolă folosite de exploatațiile agricole. Această anchetă poate fi realizată sub forma unei anchete prin sondaj.

    (2)   În cazuri justificate în mod corespunzător, Comisia poate permite statelor membre să realizeze ancheta prin sondaj folosind sub-eșantioane separate.

    (3)   Statele membre furnizează informații privind caracteristicile metodelor de producție agricolă menționate în anexa V.

    (4)   Pentru fiecare exploatație anchetată, statele membre furnizează, de asemenea, o estimare a volumului de apă folosită pentru irigațiile din exploatație (în metri cubi). Estimarea poate fi realizată cu ajutorul unui model.

    (5)   Comisia acordă statelor membre sprijin metodologic sau alt tip de sprijin în vederea realizării modelului menționat la alineatul (4). În plus, Comisia încurajează cooperarea și schimburile de experiență între statele membre, necesare pentru a se obține rezultate comparabile.

    (6)   În cazul în care un stat membru stabilește că o caracteristică are o prevalență scăzută sau egală cu zero, caracteristica respectivă poate fi exclusă din culegerea de date. Pe parcursul anului calendaristic imediat precedent anului anchetei, statul membru în cauză informează Comisia în legătură cu orice caracteristică exclusă din culegerea de date.

    (7)   Definițiile caracteristicilor se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 15 alineatul (2).

    (8)   Perioada de referință coincide cu perioadele de referință folosite pentru caracteristicile anchetei structurale în agricultură în 2010.

    (9)   Rezultatele acestei anchete sunt legate de datele obținute din ancheta structurală în agricultură în 2010 la nivel de exploatații agricole individuale. Setul de date validate combinate se transmite Comisiei în format electronic până la 31 decembrie 2012.

    (10)   Comisia stabilește formatul pentru transmiterea datelor anchetei.

    (11)   Comisia nu utilizează datele anchetei privind metodele de producție agricolă în scopul extragerii de eșantioane sau al realizării de anchete.

    CAPITOLUL IV

    RAPOARTE, FINANȚARE ȘI MĂSURI DE APLICARE

    Articolul 12

    Rapoarte

    (1)   Statele membre prezintă rapoarte metodologice naționale pentru anchetele reglementate de prezentul regulament, în care precizează:

    (a)

    organizarea și metodologia aplicată;

    (b)

    nivelurile de precizie atinse pentru anchetele prin sondaj prevăzute în prezentul regulament;

    (c)

    informații privind calitatea oricăror surse administrative de informații folosite; și

    (d)

    criteriile de includere și excludere aplicate pentru a îndeplini cerințele de acoperire menționate la articolul 3.

    (2)   Rapoartele metodologice naționale sunt prezentate Comisiei însoțite de rezultatele validate ale anchetei, în conformitate cu termenele stabilite la articolul 9 alineatele (1) și (2).

    (3)   În plus față de rapoartele metodologice naționale solicitate la sfârșitul fiecărei anchete, statele membre furnizează Comisiei orice alte informații suplimentare care pot fi solicitate în legătură cu organizarea și metodologia anchetei.

    Articolul 13

    Contribuția comunitară

    (1)   Statele membre primesc o contribuție financiară maximă din partea Comunității în valoare de 75 % din costul realizării anchetelor definite în prezentul regulament, în limita sumelor maxime prevăzute la alineatele (3) și (4).

    (2)   După intrarea în vigoare a prezentului regulament, Comisia acordă asistența tehnică și consultanța necesară pentru recunoașterea prin satelit a exploatațiilor agricole statelor membre care prezintă cereri în acest sens.

    (3)   Pentru costurile agregate ale anchetei structurale în agricultură 2010 și ale anchetei privind metodele de producție agricolă, contribuția comunitară se limitează la sumele maxime prevăzute după cum urmează:

    câte 50 000 EUR pentru Luxemburg și Malta;

    câte 1 000 000 EUR pentru Austria, Irlanda și Lituania;

    câte 2 000 000 EUR pentru Bulgaria, Germania, Ungaria, Portugalia și Regatul Unit;

    câte 3 000 000 EUR pentru Grecia, Spania și Franța;

    câte 4 000 000 EUR pentru Italia, Polonia și România; și

    câte 300 000 EUR pentru toate celelalte state membre.

    (4)   Pentru anchetele structurale în agricultură în 2013 și 2016, sumele maxime menționate la alineatul (3) se reduc cu 50 %.

    (5)   Contribuția financiară a Comunității este finanțată din Fondul European de Garantare Agricolă, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005.

    Articolul 14

    Cadrul financiar

    (1)   Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a prezentului program de anchete, inclusiv creditele necesare pentru gestionarea, întreținerea și dezvoltarea sistemelor de bază de date utilizate în cadrul Comisiei pentru prelucrarea datelor furnizate de statele membre în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament, se ridică la 58 850 000 EUR pentru perioada 2008-2013.

    (2)   Suma aferentă perioadei 2014-2018 este stabilită de autoritatea bugetară și legislativă la propunerea Comisiei, pe baza noului cadru financiar pentru perioada care începe în 2014.

    (3)   Creditele anuale sunt autorizate de autoritatea bugetară în limitele cadrului financiar.

    Articolul 15

    Comitetul

    (1)   Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru statistică agricolă instituit prin Decizia 72/279/CEE.

    (2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

    Articolul 16

    Derogări

    (1)   Prin derogare de la articolul 6 alineatele (1) și (2), articolul 8, articolul 9 alineatul (1), articolul 11 alineatele (8) și (9), articolul 13 alineatul (3), precum și de la anexa III și anexa IV, trimiterile la anul 2010 se înlocuiesc cu trimiteri la anul 2009 pentru Grecia, Spania și Portugalia.

    (2)   Prin derogare de la articolul 9 alineatul (1), trimiterea la 31 martie 2012 se înlocuiește cu o trimitere la:

    (a)

    31 martie 2011 pentru Grecia și Portugalia;

    (b)

    30 iunie 2011 pentru Spania;

    (c)

    30 iunie 2012 pentru Italia și România.

    (3)   Prin derogare de la articolul 11 alineatul (9), trimiterea la 31 decembrie 2012 se înlocuiește cu o trimitere la 31 decembrie 2011 pentru Grecia, Spania și Portugalia.

    Articolul 17

    Abrogare

    (1)   Regulamentul (CEE) nr. 571/88 se abrogă.

    (2)   Trimiterile la regulamentul abrogat se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

    Articolul 18

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2009.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Strasbourg, 19 noiembrie 2008.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    H.-G PÖTTERING

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J.-P JOUYET


    (1)  Avizul Parlamentului European din 21 mai 2008 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 20 octombrie 2008.

    (2)  JO L 56, 2.3.1988, p. 1.

    (3)  JO L 277, 21.10.2005, p. 1.

    (4)  Intitulată „Dezvoltarea indicatorilor agro-ecologici pentru monitorizarea integrării preocupărilor de mediu în politica agricolă comună”.

    (5)  JO L 52, 22.2.1997, p. 1.

    (6)  JO L 151, 15.6.1990, p. 1.

    (7)  JO L 293, 24.10.1990, p. 1.

    (8)  JO L 154, 21.6.2003, p. 1.

    (9)  JO L 209, 11.8.2005, p. 1.

    (10)  JO C 139, 14.6.2006, p. 1.

    (11)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

    (12)  JO L 179, 7.8.1972, p. 1.

    (13)  Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului din 29 septembrie 2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct în cadrul politicii agricole comune și de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori (JO L 270, 21.10.2003, p. 1).

    (14)  Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Consiliului și al Parlamentului European din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor și privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat (JO L 204, 11.8.2000, p. 1).

    (15)  Regulamentul (CE) nr. 843/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (JO L 189, 20.7.2007, p. 1).


    ANEXA I

    Lista activităților agricole prevăzute în definiția unei exploatații agricole

    Următoarele activități (care pot fi atât activități primare cât și activități secundare) se bazează pe Clasificarea statistică a activităților economice în Comunitatea Europeană (NACE Rev. 2) pentru producție vegetală și animală, vânătoare și activități privind servicii conexe și sunt folosite pentru a defini o exploatație agricolă:

    Descrierea activității

    Codul NACE Rev. 2

    Note suplimentare privind activitățile incluse sau excluse în momentul definirii activităților agricole

    Creșterea culturilor nepermanente

    01.1

     

    Creșterea culturilor permanente

    01.2

    Exploatațiile agricole care produc vin sau ulei de măsline din struguri sau din măsline cultivate în aceleași exploatații sunt incluse în domeniul de aplicare a prezentului regulament.

    Înmulțirea plantelor

    01.3

     

    Producția animală

    01.4

    Toate activitățile care intră sub incidența codului 01.49 al NACE Rev. 2 (Creșterea altor animale) sunt excluse din domeniul de aplicare a prezentului regulament, cu excepția:

    (i)

    creșterea și reproducerea struților africani, a emu și a iepurilor;

    (ii)

    apicultura și producerea de miere și de ceară de albine.

    Cultivarea plantelor combinată cu creșterea animalelor

    01.5

     

    Activități de sprijin pentru agricultură și activități de pregătire a produsului recoltei

    01.6

    În general, toate exploatațiile care desfășoară activități care intră sub incidența codului 01.6 din NACE Rev. 2 sunt excluse din domeniul de aplicare a prezentului regulament, în cazul în care sunt efectuate în mod exclusiv.

    Cu toate acestea, exploatațiile care mențin exclusiv teren agricol în condiții agricole și ecologice bune (cod 01.61 din NACE Rev. 2) sunt incluse în domeniul de aplicare a prezentului regulament.


    ANEXA II

    Praguri pentru anchetele structurale în agricultură și ancheta privind metodele de producție agricolă

    Caracteristici

    Prag

    Suprafață agricolă utilizată

    Teren arabil, grădini familiale, pajiști permanente, culturi permanente

    5 ha

    Culturi permanente în aer liber

    Fructe, bace, plantații de citrice și de măslini, plantații viticole și pepiniere

    1 ha

    Alte producții intensive

    Legume proaspete, pepeni și căpșuni în aer liber sau sub acoperiș protector jos (inaccesibil)

    0,5 ha

    Tutun

    0,5 ha

    Hamei

    0,5 ha

    Bumbac

    0,5 ha

    Culturi în seră sau alt acoperiș protector (accesibil)

    Legume proaspete, pepeni și căpșuni

    0,1 ha

    Flori și plante ornamentale (exclusiv pepinierele)

    0,1 ha

    Bovine

    Toate

    10 capete

    Porcine

    Toate

    50 capete

    Scroafe de reproducție

    10 capete

    Ovine

    Toate

    20 capete

    Caprine

    Toate

    20 capete

    Păsări de curte

    Toate

    1 000 capete


    ANEXA III

    Lista caracteristicilor anchetei structurale în agricultură

    CARACTERISTICI

    UNITĂȚI/CATEGORII

    I.   

    Caracteristici generale

    Amplasarea exploatației

     

    – –

    Latitudine (într-un arc de 5 minute sau mai puțin)

    Grade: Minute

    – –

    Longitudine (într-un arc de 5 minute sau mai puțin)

    Grade: Minute

    Statutul juridic al exploatației

     

    – –

    Responsabilitatea juridică și economică a exploatației este asumată de:

     

    – – –

    o persoană fizică care este capul exploatației agricole individuale, în cazul în care exploatația este independentă?

    Da/Nu

    – – – –

    În cazul în care răspunsul la întrebarea anterioară este „da”, persoana (capului exploatației) este, de asemenea, și șeful exploatației?

    Da/Nu

    – – – – –

    În cazul în care persoana respectivă nu este șeful exploatației, șeful exploatației este un membru al familiei capului exploatației?

    Da/Nu

    – – – – –

    În cazul în care șeful exploatației este un membru al familiei capului exploatației, șeful exploatației este soțul/soția capului exploatației? (1)

    Da/Nu

    – – –

    una sau mai multe persoane fizice care este/sunt partener(i), în cazul în care exploatația este un grup de exploatații?

    Da/Nu

    – – –

    o persoană juridică?

    Da/Nu

    Modul de deținere (raportat la capul exploatației) și împărțirea exploatației

     

    – –

    Suprafața agricolă utilizată:

     

    – – –

    În proprietate

    ha

    – – –

    În arendă

    ha

    – – –

    În parte sau alte moduri

    ha

    – –

    Agricultură ecologică

     

    – – –

    Suprafața agricolă utilizată totală a exploatației pe care sunt aplicate metode de producție ale agriculturii ecologice certificate în conformitate cu normele naționale sau comunitare

    ha

    – – –

    Suprafața agricolă utilizată totală a exploatației aflate în curs de transformare pentru a respecta metodele de producție ale agriculturii ecologice care urmează a fi certificate în conformitate cu normele naționale sau comunitare

    ha

    – – –

    Suprafața exploatației pe care metodele de producție ale agriculturii ecologice în conformitate cu normele naționale sau comunitare sunt fie aplicate și certificate, fie în curs de transformare pentru a fi certificate:

     

    – – – –

    Cereale pentru producția de boabe (inclusiv semințe)

    ha

    – – – –

    Legume uscate și proteaginoase pentru producția de boabe (inclusiv semințe și amestecuri de cereale și legume uscate)

    ha

    – – – –

    Cartofi (inclusiv cartofi timpurii și pentru sămânță)

    ha

    – – – –

    Sfeclă de zahăr (fără semințe)

    ha

    – – – –

    Plante oleaginoase

    ha

    – – – –

    Legume proaspete, pepeni și căpșuni

    ha

    – – – –

    Pășuni și fânețe, exclusiv cele de pe terenuri accidentate

    ha

    – – – –

    Plantații de pomi și arbuști fructiferi

    ha

    – – – –

    Plantații de citrice

    ha

    – – – –

    Plantații de măslini

    ha

    – – – –

    Plantații viticole

    ha

    – – – –

    Alte culturi (plante pentru fibre etc.)

    ha

    – – –

    Metodele de producție ale agriculturii ecologice aplicate producției animale și certificate în conformitate cu normele naționale sau comunitare:

     

    – – – –

    Bovine

    Capete

    – – – –

    Porcine

    Capete

    – – – –

    Ovine și caprine

    Capete

    – – – –

    Păsări de curte

    Capete

    – – – –

    Alte animale

    Da/Nu

    – –

    Destinația producției exploatației:

     

    – – –

    Gospodăria consumă mai mult de 50 % din valoarea producției finale a exploatației

    Da/Nu

    – – –

    Vânzarea directă către consumatorii finali reprezintă mai mult de 50 % din vânzările totale ale exploatației (1)

    Da/Nu

    II.   

    Teren

    Teren arabil

     

    – –

    Cereale pentru producția de boabe (inclusiv semințe):

     

    – – –

    Grâu comun și grâu spelt

    ha

    – – –

    Grâu dur

    ha

    – – –

    Secară

    ha

    – – –

    Orz

    ha

    – – –

    Ovăz

    ha

    – – –

    Porumb boabe

    ha

    – – –

    Orez

    ha

    – – –

    Alte cereale pentru producția de boabe

    ha

    – –

    Legume uscate și proteaginoase pentru producția de boabe (inclusiv semințe și amestecuri de cereale și legume uscate)

    ha

    – – –

    Dintre care mazăre, fasole boabe și lupin dulce

    ha

    – –

    Cartofi (inclusiv cartofi timpurii și pentru sămânță)

    ha

    – –

    Sfecla de zahăr (fără semințe)

    ha

    – –

    Rădăcinoase furajere și brasicaceae (fără semințe)

    ha

    – –

    Culturi industriale:

     

    – – –

    Tutun

    ha

    – – –

    Hamei

    ha

    – – –

    Bumbac

    ha

    – – –

    Rapiță și rapiță navetă

    ha

    – – –

    Floarea-soarelui

    ha

    – – –

    Soia

    ha

    – – –

    Semințe de in

    ha

    – – –

    Alte plante oleaginoase

    ha

    – – –

    In

    ha

    – – –

    Cânepă

    ha

    – – –

    Alte plante pentru fibre

    ha

    – – –

    Plante aromatice, medicinale și culinare

    ha

    – – –

    Alte culturi industriale care nu sunt menționate în altă parte

    ha

    – –

    Legume proaspete, pepeni și căpșuni, din care:

     

    – – –

    În aer liber sau sub acoperiș protector jos (inaccesibil)

    ha

    – – – –

    În câmp deschis

    ha

    – – – –

    În grădini

    ha

    – – –

    În seră sau sub alt acoperiș protector (accesibil)

    ha

    – –

    Flori și plante ornamentale (exclusiv pepinierele):

     

    – – –

    În aer liber sau sub acoperiș protector jos (inaccesibil)

    ha

    – – –

    În seră sau sub alt acoperiș protector (accesibil)

    ha

    – –

    Plante recoltate verzi:

     

    – – –

    Pășuni temporare

    ha

    – – –

    Alte plante recoltate verzi:

     

    – – – –

    Porumb verde

    ha

    – – – –

    Plante leguminoase

    ha

    – – – –

    Alte plante recoltate verzi care nu sunt menționate în altă parte

    ha

    – –

    Semințe și răsaduri în teren arabil

    ha

    – –

    Alte culturi în teren arabil

    ha

    – –

    Teren scos temporar din circuitul agricol fără subvenție

    ha

    – –

    Teren scos temporar din circuitul agricol, aflat în regim de ajutor fără exploatație economică

    ha

    Grădini familiale

    ha

    Pajiști permanente

    ha

    – –

    Pășuni și fânețe, exclusiv cele de pe terenuri accidentate

    ha

    – –

    Pășuni și fânețe pe terenuri accidentate

    ha

    – –

    Pajiști permanente care nu mai sunt folosite pentru producție și care pot beneficia de subvenții

    ha

    Culturi permanente

     

    – –

    Plantații de pomi și arbuști fructiferi

    ha

    – – –

    Specii de fructe, dintre care:

    ha

    – – – –

    Fructe din zone cu climat temperat

    ha

    – – – –

    Fructe din zone cu climat subtropical

    ha

    – – –

    Specii de bace

    ha

    – – –

    Fructe cu coajă lemnoasă

    ha

    – –

    Plantații de citrice

    ha

    – –

    Plantații de măslini

    ha

    – – –

    Care produc în mod curent măsline de masă

    ha

    – – –

    Care produc în mod curent măsline pentru producția de ulei de măsline

    ha

    – –

    Plantații viticole, care produc în mod curent:

    ha

    – – –

    Vin de calitate

    ha

    – – –

    Alte vinuri

    ha

    – – –

    Struguri de masă

    ha

    – – –

    Stafide

    ha

    – –

    Pepiniere

    ha

    – –

    Alte culturi permanente

    ha

    – – –

    Din care pomi de Crăciun (1)

    ha

    – –

    Culturi permanente în seră

    ha

    Alte terenuri

     

    – –

    Suprafață agricolă neutilizată

    ha

    – –

    Suprafețe împădurite

    ha

    – – –

    Din care crânguri cu rotație rapidă

    ha

    – –

    Alte terenuri (terenuri ocupate de clădiri, ogrăzi, drumuri, iazuri, cariere, teren nefertil, teren pietros etc.)

    ha

    Ciuperci, suprafețe irigate, culturi energetice și culturi modificate genetic

     

    – –

    Ciuperci

    ha

    – –

    Suprafața irigată

     

    – – –

    Suprafața irigabilă totală

    ha

    – – –

    Suprafața totală cultivată irigată cel puțin o dată pe parcursul ultimelor 12 luni

    ha

    – –

    Culturi energetice (pentru producerea de biocombustibili sau alte surse de energie regenerabile)

    ha

    – – –

    din care terenuri scoase temporar din circuitul agricol

    ha

    – –

    Culturi modificate genetic

    ha

    III.   

    Efective de animale

    Ecvidee

    Capete

    Bovine:

     

    – –

    Bovine, sub un an, masculi și femele

    Capete

    – –

    Bovine, între unu și doi ani, masculi

    Capete

    – –

    Bovine, între unu și doi ani, femele

    Capete

    – –

    Bovine, masculi, de doi ani și peste

    Capete

    – –

    Juninci de doi ani și peste

    Capete

    – –

    Vaci pentru lapte

    Capete

    – –

    Alte vaci

    Capete

    Ovine și caprine:

     

    – –

    Ovine (toate vârstele)

    Capete

    – – –

    Femele de reproducție

    Capete

    – – –

    Alte ovine

    Capete

    – –

    Caprine (toate vârstele)

    Capete

    – – –

    Femele de reproducție

    Capete

    – – –

    Alte caprine

    Capete

    Porcine:

     

    – –

    Purcei cu greutatea animalului viu sub 20 kilograme

    Capete

    – –

    Scroafe de reproducție de 50 de kilograme și peste

    Capete

    – –

    Alte porcine

    Capete

    Păsări de curte:

     

    – –

    Pui de carne

    Capete

    – –

    Găini ouătoare

    Capete

    – –

    Alte păsări de curte:

    Capete

    – – –

    Curcani (1)

    Capete

    – – –

    Rațe (1)

    Capete

    – – –

    Gâște (1)

    Capete

    – – –

    Struți (1)

    Capete

    – – –

    Alte păsări de curte care nu sunt menționate în altă parte (1)

    Capete

    Iepuri, femele de reproducție

    Capete

    Albine

    Capete

    Animale care nu sunt menționate în altă parte

    Da/Nu

    IV.   

    Mașini și echipamente

    IV. (i)

    Mașini  (1)

    Aparținând exclusiv exploatației

     

    – –

    Tractoare cu patru roți, tractoare cu șenile, transportatoare de unelte

    Număr

    – –

    Cultivatoare, prășitoare, prășitoare rotative și secerători

    Număr

    – –

    Mașini de recoltat combinate

    Număr

    – –

    Alte mașini de recoltat mecanizate integral

    Număr

    Mașini utilizate de mai multe exploatații

    – –

    Tractoare cu patru roți, tractoare cu șenile, transportatoare de unelte

    Da/Nu

    – –

    Cultivatoare, prășitoare, prășitoare rotative și secerători

    Da/Nu

    – –

    Mașini de recoltat combinate

    Da/Nu

    – –

    Alte mașini de recoltat mecanizate integral

    Da/Nu

    IV. (ii)   

    Echipamente

    Echipamente folosite pentru producția de energie regenerabilă în funcție de tipul de sursă de energie:

     

    – –

    Vânt

    Da/Nu

    – –

    Biomasă

    Da/Nu

    – – –

    din care biometan

    Da/Nu

    – –

    Solară

    Da/Nu

    – –

    Energie hidraulică

    Da/Nu

    – –

    Alte tipuri de surse de energie regenerabilă

    Da/Nu

    V.   

    Forța de muncă

    V. (i)   

    Activități agricole în cadrul exploatației

    Capul exploatației

     

    – –

    Sex

    Masculin/Feminin

    – –

    Vârstă

    Intervale de vârstă (2)

    – –

    Activități agricole în cadrul exploatației (în afară de activitățile de gospodărie)

    Intervalul % UAM (3)

    Șeful exploatației

     

    – –

    Sex

    Masculin/Feminin

    – –

    Vârstă

    Intervale de vârstă

    – –

    Activități agricole în cadrul exploatației (în afară de activitățile de gospodărie)

    Intervalul % UAM 2 (4)

    Nivelul de instruire al șefului exploatației

     

    – –

    Pregătirea agricolă a șefului exploatației

    Coduri de formare (5)

    – –

    Pregătirea profesională a șefului exploatației în ultimele 12 luni (6)

    Da/Nu

    Membri ai familiei capului exploatației agricole individuale care desfășoară activități agricole pentru exploatație: bărbați

     

    – –

    Activități agricole în cadrul exploatației (în afară de activitățile de gospodărie)

    Intervalul % UAM 2

    Membri ai familiei capului exploatației agricole individuale – care desfășoară activități agricole pentru exploatație: femei:

     

    – –

    Activități agricole în cadrul exploatației (în afară de activitățile de gospodărie)

    Intervalul % UAM 2

    Angajați permanenți nemembri ai familiei: bărbați

     

    – –

    Activități agricole în cadrul exploatației (în afară de activitățile de gospodărie)

    Intervalul % UAM 2

    Angajați permanenți nemembri ai familiei: femei

     

    – –

    Activități agricole în cadrul exploatației (în afară de activitățile de gospodărie)

    Intervalul % UAM 2

    Angajați fără contract nemembri ai familiei: bărbați și femei (zilieri)

    Zile lucrătoare cu normă întreagă

    Numărul total de zile lucrătoare cu normă întreagă de muncă agricolă în cele 12 luni precedente datei anchetei, neincluse în categoriile anterioare, efectuate în cadrul exploatației de către persoane neangajate direct în cadrul exploatației (de exemplu persoane angajate de contractori)

    Zile lucrătoare cu normă întreagă

    V. (ii)   

    Alte activități aducătoare de venituri (alte activități decât cele agricole, în cadrul exploatației, și activități în afara exploatației)

    Alte activități aducătoare de venituri ale capului exploatației care este, de asemenea, șeful exploatației:

     

    – –

    Activitatea sa principală

    Da/Nu

    – –

    Activitatea sa secundară

    Da/Nu

    – –

    Dacă se desfășoară în paralel alte activități aducătoare de venituri

     

    – – –

    Activități direct legate de exploatație

    Da/Nu

    – – –

    Activități care nu sunt direct legate de exploatație

    Da/Nu

    Alte activități aducătoare de venituri ale soțului/soției capului exploatației agricole individuale:

     

    – –

    Activitatea sa principală

    Da/Nu

    – –

    Activitatea sa secundară

    Da/Nu

    – –

    Dacă se desfășoară alte activități aducătoare de venituri

     

    – – –

    Activități direct legate de exploatație

    Da/Nu

    – – –

    Activități care nu sunt direct legate de exploatație

    Da/Nu

    Alte activități aducătoare de venituri ale celorlalți membri ai familiei capului exploatației agricole individuale:

     

    – –

    Activitatea lor principală

    Da/Nu

    – –

    Activitatea lor secundară

    Da/Nu

    – –

    Dacă se desfășoară alte activități aducătoare de venituri

     

    – – –

    Activități direct legate de exploatație

    Da/Nu

    – – –

    Activități care nu sunt direct legate de exploatație

    Da/Nu

    Angajați nemembri ai familiei, angajați direct în mod permanent și implicați în alte activități aducătoare de venituri care sunt direct legate de exploatație

     

    – –

    Activitatea lor principală

    Da/Nu

    – –

    Activitatea lor secundară

    Da/Nu

    VI.   

    Alte activități aducătoare de venituri ale exploatației (direct legate de exploatație)

    VI. (i)   

    Lista celorlalte activități aducătoare de venituri

    Turism, cazare și alte activități de agrement

    Da/Nu

    Artizanat

    Da/Nu

    Prelucrarea produselor agricole

    Da/Nu

    Producerea de energie regenerabilă

    Da/Nu

    Prelucrarea lemnului (de exemplu, tăierea)

    Da/Nu

    Acvacultură

    Da/Nu

    Lucrări contractuale (folosind mijloacele de producție ale exploatației)

     

    – –

    Agricole (pentru alte exploatații)

    Da/Nu

    – –

    Neagricole

    Da/Nu

    Silvicultură

    Da/Nu

    Altele

    Da/Nu

    VI. (ii)   

    Importanța celorlalte activități aducătoare de venituri, direct legate de exploatație

    Procentajul producției finale a exploatației

    Intervale procentuale (7)

    VII.   

    Sprijin pentru dezvoltarea rurală

    Exploatația a beneficiat de una din următoarele măsuri de dezvoltare rurală în timpul ultimilor 3 ani

     

    – –

    Utilizarea serviciilor de consultanță

    Da/Nu

    – –

    Modernizarea exploatațiilor agricole

    Da/Nu

    – –

    Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere

    Da/Nu

    – –

    Respectarea standardelor bazate pe legislația comunitară

    Da/Nu

    – –

    Participarea producătorilor agricoli în programele privind calitatea alimentelor

    Da/Nu

    – –

    Plățile Natura 2000 pentru suprafețele agricole

    Da/Nu

    – –

    Plățile legate de directiva-cadru privind apa (8)

    Da/Nu

    – –

    Plăți de agromediu

    Da/Nu

    – – –

    din care în cadrul agriculturii ecologice

    Da/Nu

    – –

    Plăți pentru bunăstarea efectivelor de animale

    Da/Nu

    – –

    Diversificarea spre activități neagricole

    Da/Nu

    – –

    Promovarea activităților turistice

    Da/Nu


    (1)  În 2010, nu se include.

    (2)  Intervale de vârstă: (De la absolvirea școlii obligatorii până la vârsta de 24 de ani), (25-34), (35-44), (45-54), (55-64), (65 și peste).

    (3)  Intervalul procentual 1 de unități anuale de muncă (UAM): (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75-< 100), (100).

    (4)  Intervalul procentual 2 de unități anuale de muncă (UAM): (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75-< 100), (100).

    (5)  Coduri de formare: (doar experiența practică în agricultură), (formarea de bază în agricultură), (formarea completă în agricultură).

    (6)  În 2013, nu se include.

    (7)  Intervale procentuale (≥ 0-≤ 10).(> 10-≤ 50).(> 50-< 100).

    (8)  Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (JO L 327, 22.12.2000, p. 1).


    ANEXA IV

    CERINȚE DE PRECIZIE

    Anchetele prin sondaj menționate în prezentul regulament trebuie să fie reprezentative din punct de vedere statistic la nivelul regiunilor NUTS 2 și pentru agregările naționale ale zonelor mai puțin favorizate (1) în ceea ce privește tipul și dimensiunea exploatațiilor agricole, în conformitate cu Decizia 85/377/CEE a Comisiei din 7 iunie 1985 de stabilire a unei tipologii comunitare pentru exploatațiile agricole (2). În plus, niveluri specificate de precizie sunt cerute pentru caracteristicile culturilor și ale efectivelor de animale din exploatațiile agricole.

    Aceste niveluri de precizie sunt prevăzute în tabelele de precizie de mai jos și se aplică tuturor regiunilor NUTS 2 care au cel puțin 10 000 de exploatații. În cazul unei regiuni NUTS 2 cu mai puțin de 10 000 de exploatații, aceste niveluri de precizie se aplică regiunii NUTS 1 asociate, cu condiția ca respectiva regiune NUTS 1 să cuprindă cel puțin 1 000 de exploatații. Pentru ancheta privind metodele de producție agricolă, caracteristicile relevante ale culturilor și ale efectivelor de animale vor fi disponibile din rezultatele anchetei structurale în agricultură din 2010.

    Categoriile de precizie pentru anchetele structurale în agricultură 2013 Și 2016

    Caracteristicile culturilor:

    Cereale pentru producția de boabe (inclusiv semințe), inclusiv grâu comun, grâu spelt, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, orez și alte cereale pentru producția de grăunțe;

    Legume uscate și proteaginoase pentru producția de boabe (inclusiv semințe și amestecuri de cereale și legume uscate);

    Cartofi (inclusiv cartofi timpurii și de sămânță);

    Sfeclă de zahăr (fără semințe);

    Culturi oleaginoase, inclusiv rapița, rapiță navetă, floarea soarelui, soia, inul (in pentru ulei) și alte culturi oleaginoase;

    Legume proaspete, pepeni și căpșuni (exclusiv pepinierele);

    Flori și plante ornamentale (exclusiv pepinierele);

    Plante recoltate verzi;

    Pășuni și fânețe, exclusiv cele de pe terenuri accidentate;

    Plantații de pomi și arbuști fructiferi;

    Plantații de citrice;

    Plantații de măslini;

    Plantații viticole.

    Caracteristicile efectivelor de animale:

    Vaci pentru lapte;

    Alte vaci;

    Alte bovine;

    Scroafe de reproducție;

    Alte porcine;

    Ovine;

    Caprine;

    Păsări de curte

    Categoriile de precizie pentru anchetele prin sondaj realizate ca parte din ancheta structurală în agricultură 2010 și ancheta privind metodele de producție agricolă

    Caracteristicile culturilor:

    Cereale pentru producția de boabe (inclusiv semințe), inclusiv grâu comun și grâu spelt, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, orez și alte cereale pentru producția de boabe;

    Cartofi (inclusiv cartofi timpurii și cartofi de sămânță) și sfecla de zahăr (fără semințe);

    Culturi oleaginoase, inclusiv rapița, naveta, floarea soarelui, soia, inul (in pentru ulei) și alte culturi oleaginoase;

    Culturi de grădină permanente, inclusiv fructe, bace, plantații de citrice și de măslini, plantații viticole, pepiniere și alte culturi de grădină permanente;

    Legume proaspete, pepeni, căpșuni, flori și plante ornamentale (exclusiv pepinierele);

    Pășuni și pajiști permanente.

    Caracteristicile efectivelor de animale:

    Bovine (toate vârstele);

    Ovine și caprine (toate vârstele);

    Porcine;

    Păsări de curte.

    Tabel De Precizie Pentru Regiunile Nuts 2 Cu Cel Puțin 10 000 De Exploatații Agricole

    Precizie

    Anchete structurale în agricultură 2013 și 2016

    Ancheta privind metodele de producție agricolă

    Prevalența caracteristicii în regiunea NUTS 2

    Eroare standard relativă

    Prevalența caracteristicii în regiunea NUTS 2

    Eroare standard relativă

    Caracteristicile culturilor produse de exploatațiile agricole

    7,5 % sau mai mult din suprafața agricolă utilizată

    < 5 %

    10 % sau mai mult din suprafața agricolă utilizată

    < 10 %

    Caracteristicile efectivelor de animale ale exploatației agricole

    7,5 % sau mai mult din unitățile vită mare și peste 5 % din cota națională a fiecărei categorii

    < 5 %

    10 % sau mai mult din unitățile vită mare și peste 5 % din cota națională a fiecărei categorii

    < 10 %

    Tabel De Precizie Pentru Regiunile Nuts 2 Cu Mai PuȚIn De 10 000 De Exploatații Agricole

    Precizie

    Anchete structurale în agricultură 2013 și 2016

    Ancheta privind metodele de producție agricolă

    Prevalența caracteristicilor în regiunea NUTS 1 asociată având cel puțin 1 000 de exploatații

    Eroare standard relativă

    Prevalența caracteristicilor în regiunea NUTS 1 asociată având cel puțin 1 000 de exploatații

    Eroare standard relativă

    Caracteristicile culturilor produse de exploatațiile agricole

    7,5 % sau mai mult din suprafața agricolă utilizată

    < 5 %

    10 % sau mai mult din suprafața agricolă utilizată

    < 10 %

    Caracteristicile efectivelor de animale ale exploatației agricole

    7,5 % sau mai mult din unitățile vită mare și peste 5 % din cota națională a fiecărei categorii

    < 5 %

    10 % sau mai mult din unitățile vită mare și peste 5 % din cota națională a fiecărei categorii

    < 10 %


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 1257 al Consiliului din 17 mai 1999 privind asistența pentru dezvoltare rurală acordată din Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă (FEOGA) (JO L 160, 26.6.1999, p. 80).

    (2)  JO L 220, 17.8.1985, p. 1.


    ANEXA V

    Lista caracteristicilor pentru ancheta privind metodele de producție agricolă

    Caracteristică

    Unități/categorii

    Metode de cultivare a solului

    Cultivare convențională (car cu plug sau plug simplu)

    ha

    Cultivare de conservare (cultivare redusă)

    ha

    Cultivare zero (însămânțare directă)

    ha

    Conservarea solului

    Acoperirea solului iarna:

    Cultură normală de iarnă

    ha

    Cultură acoperită sau cultură intermediară

    ha

    Reziduuri de plante

    ha

    Sol sterp

    ha

    Rotația culturilor:

    Cota de suprafețe arabile în afara asolamentului planificat

    Intervalul % SA (1)

    Caracteristici ale peisajului

    Elemente liniare menținute de producătorii agricoli în timpul ultimilor 3 ani, din care:

    Împrejmuiri

    Da/Nu

    Rânduri de copaci

    Da/Nu

    Ziduri de piatră

    Da/Nu

    Elemente liniare stabilite în timpul ultimilor 3 ani, din care:

    Împrejmuiri

    Da/Nu

    Rânduri de copaci

    Da/Nu

    Ziduri de piatră

    Da/Nu

    Pășunat

    Pășunat pe exploatație

    Suprafețe păscute în timpul ultimului an

    ha

    Timpul pe care animalele îl petrec în aer liber pe pășuni

    Luni pe an

    Pășunat pe terenuri comune:

    Numărul total al animalelor care pasc pe terenuri comune

    Capete

    Timpul pe care animalele îl petrec în aer liber pe pășuni

    Luni pe an

    Adăposturi pentru animale

    Bovine:

    Staule susținute de stâlpi – cu bălegar solid și gunoi de grajd lichid

    Locuri

    Staule susținute de stâlpi – cu tulbureală

    Locuri

    Stabulație liberă – cu bălegar solid și gunoi de grajd lichid

    Locuri

    Stabulație liberă cu tulbureală

    Locuri

    Altele

    Locuri

    Porcine:

    Pe podele acoperite parțial cu grătare de lemn

    Locuri

    Pe podele acoperite integral cu grătare de lemn

    Locuri

    Pe așternuturi de paie (litieră profundă-stabulație liberă)

    Locuri

    Altele

    Locuri

    Găini ouătoare:

    Pe așternuturi de paie (litieră profundă-stabulație liberă)

    Locuri

    Baterii (toate tipurile)

    Locuri

     

    Baterii cu centură pentru găinaț

    Locuri

     

    Baterii cu găuri adânci

    Locuri

     

    Baterii înălțate

    Locuri

    Altele

    Locuri

    Aplicarea gunoiului de grajd

    Suprafața agricolă utilizată pe care se aplică gunoi de grajd/solid

    Total

    Intervalul % SAU (2)

    Cu absorbție imediată

    Intervalul % SAU (2)

    Suprafața agricolă utilizată pe care se aplică tulbureală

    Total

    Intervalul % SAU (2)

    Cu absorbție imediată

    Intervalul % SAU (2)

    Procentajul de gunoi de grajd produs și exportat de pe exploatație

    Intervalul procentual (3)

    Stocarea gunoiului de grajd și prelucrarea acestuia

    Unități de stocare pentru:

    Bălegar solid

    Da/Nu

    Gunoi de grajd lichid

    Da/Nu

    Tulbureală

    Rezervor de tulbureală

    Da/Nu

    Bazin

     

    Sunt unitățile de stocare acoperite?

    Bălegar solid

    Da/Nu

    Gunoi de grajd lichid

    Da/Nu

    Tulbureală

    Da/Nu

    Irigații

    Suprafața irigată

    Suprafața irigată medie în ultimii trei ani

    ha

    Suprafața totală cultivată irigată cel puțin o dată în ultimele 12 luni

    Total

    ha

    Cereale pentru producția de boabe (inclusiv semințe) (în afară de porumb și orez)

    ha

    Porumb (boabe și verde)

    ha

    Orez

    ha

    Legume uscate și proteaginoase pentru producția de boabe (inclusiv semințe și amestecuri de cereale și legume uscate)

    ha

    Cartofi (inclusiv cartofi timpurii și cartofi de sămânță)

    ha

    Sfecla de zahăr (exclusiv semințe)

    ha

    Rapiță și navetă

    ha

    Floarea soarelui

    ha

    Plante de fibre (in, cânepă, alte plante de fibre)

    ha

    Legume proaspete, pepeni și căpșuni – în câmp

    ha

    Pășuni și fânețe, exclusiv cele aflate pe terenuri accidentate

    ha

    Alte culturi în terenuri arabile

    ha

    Plantații de pomi și arbuști fructiferi

    ha

    Plantații de citrice

    ha

    Plantații de măslini

    ha

    Plantații viticole

    ha

    Metodele de irigare folosite:

    Irigare de suprafață (prin inundare, șanțuri)

    Da/Nu

    Irigare prin aspersiune

    Da/Nu

    Irigare prin picurare

    Da/Nu

    Sursa apei de irigare folosită de către exploatație:

    Apele subterane ale exploatației

    Da/Nu

    Apele de suprafață ale exploatației (iazuri, îndiguiri)

    Da/Nu

    Apele de suprafață din afara exploatației, din lacuri, râuri sau cursuri de apă

    Da/Nu

    Apa din afara exploatației din rețelele comune de aprovizionare cu apă

    Da/Nu

    Alte surse

    Da/Nu


    (1)  Intervalul procentual de suprafață agricolă (SA): (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75).

    (2)  Intervalul procentual de suprafață agricolă utilizată (SAU): (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75).

    (3)  Intervale procentuale: (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75).


    Top