Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001L0087

    Directiva 2001/87/CE a Comisiei din 12 octombrie 2001 de modificare a anexei I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului referitoare la introducerea pe piață a produselor fitosanitare prin includerea acibenzolar-s-metil, ciclanilidă, fosfat feric, pimetrozină și piraflufen-etil ca substanțe active

    JO L 276, 19.10.2001, p. 17–20 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2011

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2001/87/oj

    03/Volumul 39

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    176


    32001L0087


    L 276/17

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 2001/87/CE A COMISIEI

    din 12 octombrie 2001

    de modificare a anexei I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului referitoare la introducerea pe piață a produselor fitosanitare prin includerea acibenzolar-s-metil, ciclanilidă, fosfat feric, pimetrozină și piraflufen-etil ca substanțe active

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2001/49/CE a Comisiei (2), în special articolul 6 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE (denumită în continuare „directivă”), la data de 15 octombrie 1996, Franța a primit o cerere din partea Novartis (în prezent Syngenta) pentru includerea substanței active acibenzolar-s-metil (CGA 245704) în anexa I la directivă. Prin Decizia 97/865/CE a Comisiei (3), se confirma „conformitatea” dosarului, adică se putea considera că acesta îndeplinea, în principiu, cerințele privind datele și informațiile prevăzute în anexa II și în anexa III la directivă.

    (2)

    La data de 27 martie 1996, Grecia a primit o cerere similară de la Rhône Poulenc Agrochimie SA (în prezent Aventis CropScience), cu privire la ciclanilidă (RPA 090946). Prin Decizia 97/137/CE a Comisiei (4), cererea se declara soluționată.

    (3)

    La data de 27 august 1998, Germania a primit o cerere de la W. Neudorff GmbH KG, cu privire la fosfatul feric. Prin Decizia 1999/43/CE a Comisiei (5), cererea se declara soluționată.

    (4)

    La data de 4 septembrie 1996, Germania a primit o cerere de la Novartis, cu privire la pimetrozină (CGA 215944). Prin Decizia 97/865/CE a Comisiei, cererea se declara soluționată.

    (5)

    La data de 16 iunie 1997, Belgia a primit o cerere de la Nihon Nohyaku Co. Ltd, cu privire la piraflufen-etil. Prin Decizia 98/242/CE a Comisiei (6), cererea se declara soluționată.

    (6)

    Pentru aceste cinci substanțe active, s-au evaluat efectele utilizărilor propuse de solicitantul respectiv asupra sănătății publice și a mediului înconjurător în conformitate cu dispozițiile articolului 6 alineatele (2) și (4) din directivă. Statele membre raportoare desemnate au prezentat Comisiei proiectele rapoartelor de evaluare cu privire la substanțe astfel: 17 decembrie 1998 (acibenzolar-s-metil), 11 februarie 1998 (ciclanilidă), 30 iulie 1999 (fosfat feric), 28 mai 1998 (pimetrozină) și, respectiv, 8 iulie 1999 (piraflufen-etil).

    (7)

    Statele membre și Comisia au analizat proiectele rapoartelor de evaluare în cadrul Comitetului permanent fitosanitar. Revizuirile au fost finalizate la data de 29 iunie 2001 sub formă de rapoarte individuale de examinare ale Comisiei pentru acibenzolar-s-metil, ciclanilidă, fosfat feric, pimetrozină și piraflufen-etil.

    (8)

    Dosarul și informațiile de la fiecare analiză au fost prezentate Comitetului științific pentru plante. În ceea ce privește substanțele acibenzolar-s-metil și fosfat feric, nu s-au adresat întrebări specifice Comitetului. Comitetul a considerat că nu au existat aspecte pe care să fi dorit să le discute cu privire la substanțele active, în contextul posibilei lor includeri în anexa I la directivă (7). Comitetul a constatat că absența observațiilor s-ar putea interpreta doar ca o indicare a lipsei de motive evidente care să necesite observații.

    (9)

    În avizul său (8) cu privire la ciclanilidă, Comitetul a interpretat anumite efecte observate la șoareci și iepuri și a recomandat o reevaluare a degradării metabolitului din sol 2,4-dicloroanilina. Recomandările Comitetului au fost luate în considerare.

    (10)

    În avizul său (9) cu privire la pimetrozină, Comitetul a evaluat câteva efecte privind apariția unei ingerări zilnice acceptabile și a unei doze acute de referință pentru consumatori.

    (11)

    În avizul său (10) cu privire la piraflufen-etil, Comitetul a estimat că riscul contaminării apei freatice de către compusul principal și de către produșii de descompunere ai acestuia este, în general, neglijabil. Cu toate acestea, în condiții extreme, ar trebui să se evalueze cu atenție evoluția unor produși de descompunere.

    (12)

    În urma diferitelor examinări a rezultat că se poate considera că produsele fitosanitare ce conțin oricare dintre substanțele active în cauză îndeplinesc, în general, condițiile stipulate la articolul 5 alineatul (1) literele (a), (b) și alineatul (3) din directivă, în special cu privire la utilizările care au fost examinate și detaliate în rapoartele individuale de examinare ale Comisiei. Prin urmare, ar trebui să se includă aceste substanțe active în anexa I pentru a se asigura acordarea, în toate statele membre, a autorizațiilor pentru produsele fitosanitare care conțin substanțele active în cauză în conformitate cu dispozițiile din directiva menționată.

    (13)

    După includere, este necesar un termen rezonabil de timp pentru a permite statelor membre punerea în aplicare a dispozițiilor directivei privind produsele fitosanitare ce conțin acibenzolar-s-metil, ciclanilidă, fosfat feric, pimetrozină și piraflufen-etil, în special pentru revizuirea, pe parcursul acestui termen, a autorizațiilor provizorii existente sau pentru acordarea, până la sfârșitul termenului, a noilor autorizații în conformitate cu dispozițiile directivei. De asemenea, ar fi necesar un termen mai îndelungat pentru produsele fitosanitare ce conțin oricare dintre substanțele active în cauză și alte substanțe active incluse în anexa I.

    (14)

    Statele membre au nevoie de raportul de examinare pentru punerea în aplicare corespunzătoare a câtorva secțiuni din principiile uniforme stabilite în anexa VI la directivă, în cazul în care aceste principii se referă la evaluarea datelor prezentate pentru includerea substanței active în anexa I la directivă. Prin urmare, ar trebui să se prevadă ca rapoartele de examinare finalizate (cu excepția informațiilor confidențiale în sensul articolului 14 din directivă) să fie păstrate sau puse la dispoziție de către statele membre în vederea consultării de către orice parte interesată. În cazul în care un raport de examinare trebuie actualizat pentru a ține seama de realizările științifice și tehnice, este necesar să se modifice condițiile pentru includerea substanței active în cauză în anexa I la directivă, în conformitate cu dispozițiile directivei.

    (15)

    Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent fitosanitar.

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Tabelul din anexa I la Directiva 91/414/CEE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

    Articolul 2

    (1)   Statele membre adoptă actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 martie 2002. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

    Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    (2)   Cu toate acestea, în ceea ce privește evaluarea și luarea de decizii în conformitate cu principiile uniforme prevăzute în anexa VI la Directiva 91/414/CEE, pe baza unui dosar ce îndeplinește condițiile din anexa III la aceasta, termenul prevăzut la primul paragraf se prelungește pentru autorizațiile provizorii existente pentru produsele fitosanitare ce conțin acibenzolar-s-metil, ciclanilidă, fosfat feric, pimetrozină și piraflufen-etil, până la 31 martie 2003.

    (3)   Cu toate acestea, pentru produsele fitosanitare ce conțin acibenzolar-s-metil, ciclanilidă, fosfat feric, pimetrozină și împreună cu o altă substanță activă care este în anexa I la Directiva 91/414/CEE, termenul menționat la alineatul (1) se prelungește, astfel încât să se prevadă un termen mai îndelungat pentru punerea în aplicare a dispozițiilor prevăzute de directiva de modificare a anexei I la Directiva 91/414/CEE, pentru includerea substanței în anexă.

    (4)   Statele membre păstrează sau pun la dispoziție la cerere rapoartele de examinare (cu excepția informațiilor confidențiale în sensul articolului 14 din directivă) pentru substanțele acibenzolar-s-metil, fosfat feric, pimetrozină și piraflufen-etil în vederea consultării de către orice parte interesată.

    Articolul 3

    Prezenta directivă intră în vigoare la data de 1 noiembrie 2001.

    Articolul 4

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 12 octombrie 2001.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1.

    (2)  JO L 176, 29.6.2001, p. 61.

    (3)  JO L 351, 23.12.1997, p. 67.

    (4)  JO L 52, 22.2.1997, p. 20.

    (5)  JO L 14, 19.1.1999, p. 30.

    (6)  JO L 96, 28.3.1998, p. 45.

    (7)  Procesul-verbal al ședinței plenare a Comitetului științific pentru plante din 7 martie 2001 (acibenzolar-s-metil).

    Procesul-verbal al ședinței plenare a Comitetului științific pentru plante din 4 iunie 2001 (fosfat feric).

    (8)  Avizul Comitetului științific pentru plante cu privire la evaluarea ciclanilidei în conformitate cu Directiva 91/414/CEE privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare. SCP/CYCLAN/002-data finală: 11 decembrie 2000.

    (9)  Avizul Comitetului științific pentru plante cu privire la evaluarea pimetrozinei în conformitate cu Directiva 91/414/CEE privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare. SCP/PYMETR/002-data finală: 31 ianuarie 2001.

    (10)  Avizul Comitetului științific pentru plante cu privire la evaluarea piraflufen-etilului în conformitate cu Directiva 91/414/CEE privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare. SCP/PYRA/-data finală: 7 martie 2001.


    ANEXĂ

    POZIȚIILE DE INSERAT ÎN TABELUL DIN ANEXA I LA DIRECTIVA 91/414/CEE

    Nr.

    Denumire comună, numere de identificare

    Denumire IUPAC

    Puritate (1)

    Intrarea în vigoare

    Expirarea includerii

    Dispoziții specifice

    „20

    Acibenzolar-s-metil

    Nr. CAS: 135158-54-2

    Nr. CIPAC: 597

    Esterul S-metilic al acidului benzo[1,2,3]tiadiazol-7-carbotioic

    970 g/kg

    1 noiembrie 2001

    31 octombrie 2011

    Se pot autoriza numai utilizările ca stimulator vegetal.

    Data definitivării raportului de analiză de către Comitetul permanent fitosanitar: 29 iunie 2001.

    21

    Ciclanilidă

    Nr. CAS: 113136-77-9

    Nr. CIPAC: 586

    Nu există

    960 g/kg

    1 noiembrie 2001

    31 octombrie 2011

    Se pot autoriza numai utilizările ca regulator de creștere a plantelor.

    Conținutul maxim de impuritate 2,4-dicloroanilină (2,4-DCA) în substanța activă rezultată din producție ar trebui să fie 1 g/kg.

    Data definitivării raportului de examinare de către Comitetul permanent fitosanitar: 29 iunie 2001.

    22

    Fosfat feric

    Nr. CAS: 10045-86-0

    Nr. CIPAC: 629

    Fosfat feric

    990 g/kg

    1 noiembrie 2001

    31 octombrie 2011

    Se pot autoriza numai utilizările ca moluscocid.

    Data definitivării raportului de examinare de către Comitetul permanent fitosanitar: 29 iunie 2001.

    23

    Pimetrozină

    Nr. CAS: 123312-89-0

    Nr. CIPAC:593

    (E)-6-metil-4-[(piridin-3-il-metilen)amino]-4,5-dihidro-2H-[1,2,4]-triazin-3 onă

    950 g/kg

    1 noiembrie 2001

    31 octombrie 2011

    Se pot autoriza numai utilizările ca erbicid.

    La luarea deciziilor în conformitate cu principiile uniforme, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită protecției organismelor acvatice.

    Data definitivării raportului de examinare de către Comitetul permanent fitosanitar: 29 iunie 2001.

    24

    Piraflufen-etil

    Nr. CAS: 129630-19-9

    Nr. CIPAC: 605

    Etil-2-cloro-5-(4-cloro-5-difluorometoxi-1-mipirazol -3-il)-4-fluorofenoxiacetat

    956 g/kg

    1 noiembrie 2001

    31 octombrie 2011

    Se pot autoriza numai utilizările ca erbicid.

    La luarea deciziilor în conformitate cu principiile uniforme, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită protecției algelor și plantelor acvatice și ar trebui să aplice, după caz, măsuri de atenuare a riscurilor.

    Data definitivării raportului de analiză de către Comitetul permanent fitosanitar: 29 iunie 2001.


    (1)  Detalii suplimentare cu privire la identitatea și descrierea precisă a substanțelor active sunt prevăzute în raportul de examinare.”


    Top