Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31996R0788

    Regulamentul (CE) nr. 788/96 al Consiliului din 22 aprilie 1996 privind furnizarea de către statele membre a statisticilor asupra producției acvaculturii

    JO L 108, 1.5.1996, p. 1–7 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2008; abrogat prin 32008R0762

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1996/788/oj

    04/Volumul 03

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    71


    31996R0788


    L 108/1

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 788/96 AL CONSILIULUI

    din 22 aprilie 1996

    privind furnizarea de către statele membre a statisticilor asupra producției acvaculturii

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 43,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Parlamentului European (1),

    întrucât acvacultura este un sector al industriei pescuitului în dezvoltare rapidă și cu un potențial de suplimentare a resurselor limitate oferite de pescuitul tradițional;

    întrucât producția provenită din acvacultură trebuie să fie monitorizată și, dacă este necesar, controlată, pentru a asigura condiții de comercializare satisfăcătoare;

    întrucât impactul acvaculturii asupra dezvoltării regionale și mediului determină o cerere sporită de statistici care să monitorizeze dezvoltarea acestui sector;

    întrucât aplicarea politicii structurale a Comunității în sectorul pescuitului necesită statistici privind producția din sectorul acvaculturii;

    întrucât obiectivele acțiunii propuse pot fi realizate doar în baza unui act juridic comunitar, care va permite Comisiei să coordoneze armonizarea necesară a informațiilor statistice la nivel comunitar, în timp ce culegerea statisticilor privind producția acvaculturii și infrastructura necesară creșterii și monitorizării credibilității acestor statistici constituie în primul rând răspunderea statelor membre;

    întrucât metoda specifică de elaborare a unor statistici comunitare corespunzătoare privind producția acvaculturii, rezultată din utilizarea statisticilor naționale existente, realizate astfel încât să respecte obligațiile naționale și internaționale curente, necesită o colaborare deosebit de strânsă între Comisie și statele membre, în special în cadrul Comitetului permanent pentru statistică agricolă, constituit prin Decizia 72/279/CEE (2),

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Dispoziții generale

    Fiecare stat membru prezintă anual Comisiei statistici privind producția acvaculturii în toate apele statului membru respectiv.

    Articolul 2

    Furnizarea datelor

    Statele membre înaintează Comisiei datele menționate la articolul 1, în forma descrisă în anexa I, în termen de nouă luni de la sfârșitul anului calendaristic la care se referă, împreună cu datele declarate confidențiale de către statele membre, în temeiul legislației sau practicii naționale privind confidențialitatea datelor statistice, în conformitate cu Regulamentul (Euratom, CEE) al Consiliului nr. 1588/90 din 11 iunie 1990 privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene (3).

    Datele pot fi prezentate pe suport magnetic sau în alte forme decât cele descrise în anexa I, formatul prezentărilor fiind convenit între statul membru și Comisie (Eurostat).

    Sub rezerva adoptării măsurilor necesare asigurării confidențialității datelor statistice, Comisia (Eurostat) pune la dispoziția statelor membre datele prezentate în conformitate cu prezentul regulament.

    Articolul 3

    Definiții

    Definițiile care urmează să fie folosite în furnizarea datelor sunt prezentate în anexa II. Dacă practicile sau procedurile administrative naționale nu permit aplicarea strictă a definițiilor respective, statul membru în cauză informează Comisia (Eurostat) în legătură cu definițiile utilizate.

    Articolul 4

    Colectarea datelor

    Un stat membru poate utiliza anchetele prin sondaj sau alte surse relevante pentru a furniza date asupra componentelor majore ale producției acvaculturii; restul componentelor pot fi estimate.

    Un stat membru care are o producție anuală totală de mai puțin de 1 000 de tone poate furniza date estimative asupra producției totale.

    Statul membru identifică individual speciile enumerate în anexa III. Totuși, se poate estima și agrega producția acelor specii care, luate separat, nu depășesc 1 000 de tone și nu reprezintă mai mult de 10 % din greutatea producției totale.

    Articolul 5

    Perioada de tranziție și derogări

    (1)   Dacă un stat membru nu poate respecta cerințele prezentului regulament, Comisia poate stabili o perioadă de tranziție de maxim trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, timp în care urmează să fie finalizată aplicarea în totalitate a regulamentului.

    Pe durata acestei perioade de tranziție pot fi acordate derogări temporare, care să scutească un stat membru de aplicarea regulamentului. Comisia informează toate statele membre în legătură cu detaliile privind astfel de derogări.

    (2)   În situațiile în care includerea unui anumit sector al industriei acvaculturii ar crea autorităților naționale dificultăți disproporționate în raport cu importanța sectorului respectiv pentru statul membru în cauză, se poate acorda, în conformitate cu procedura prevăzută în articolul 7, o derogare care să permită statului membru să excludă din datele naționale furnizate pe cele privind acel sector.

    (3)   Derogările acordate în temeiul alineatului (2) sunt valabile pentru o perioadă de maxim trei ani; totuși, această perioadă poate fi prelungită cu perioade de trei ani suplimentare. La înaintarea cererii de prelungire, statul membru prezintă Comisiei rezultatele unei anchete prin sondaj, care să indice problemele apărute în aplicarea prezentului regulament. Cererea este supusă apoi procedurii prevăzute în articolul 7.

    Articolul 6

    Comitetul

    Dispozițiile de aplicare a prezentului regulament, inclusiv modificările formatului de transmitere a datelor din anexa I, definițiile din anexa II și lista speciilor din anexa III vor fi stabilite de Comisie după consultarea Comitetului permanent pentru statistică agricolă, în conformitate cu procedura prevăzută în articolul 7.

    Articolul 7

    Procedura

    (1)   Dacă trebuie urmată procedura prevăzută în prezentul articol, președintele sesizează Comitetul permanent pentru statistică agricolă, denumit în continuare „comitetul”, fie la inițiativa sa, fie la cererea reprezentantului unui stat membru.

    (2)   Reprezentantul Comisiei prezintă comitetului un proiect cu măsurile ce urmează să fie adoptate. Comitetul își dă avizul cu privire la acest proiect în termenul pe care președintele îl poate stabili în funcție de urgența subiectului în cauză. Avizul este emis cu majoritatea prevăzută în articolul 148 alineatul (2) din Tratat pentru deciziile pe care Consiliul trebuie să le adopte la propunerea Comisiei. Voturile reprezentanților statelor membre sunt ponderate conform articolului menționat anterior. Președintele nu participă la vot.

    (3)   Comisia adoptă măsuri care se aplică imediat. Totuși, dacă nu sunt conforme cu avizul comitetului, aceste măsuri sunt de îndată comunicate Consiliului de către Comisie. Într-un astfel de caz:

    Comisia amână aplicarea măsurilor adoptate cu două luni de la data comunicării acestora;

    Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate să ia o decizie diferită în termenul prevăzut la prima liniuță.

    Articolul 8

    Dispoziții finale

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 1996.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 22 aprilie 1996.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    W. LUCHETTI


    (1)  Aviz emis la 27 martie 1996 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  JO L 179, 7.8.1972, p. 1.

    (3)  JO L 151, 15.6.1990, p. 1.


    ANEXA I

    Cantitatea de pește, crustacee, moluște și alge marine obținută prin acvacultură

    Image


    ANEXA II

    Definiții

    În sensul prezentului regulament:

    „Acvacultură” reprezintă cultivarea de organisme acvatice, inclusiv pește, moluște, crustacee și plante acvatice. Cultivarea presupune o anumită formă de intervenție în procesul de creștere, în scopul creșterii producției, precum reproducerea periodică, hrănirea și protejarea împotriva prădătorilor. Cultivarea presupune de asemenea proprietatea individuală sau asociativă asupra speciilor cultivate sau drepturi derivate din înțelegerile contractuale. În sens statistic, organismele acvatice care sunt recoltate de către un organism individual sau asociativ, care le-a avut în proprietate pe întreaga perioadă de creștere a acestora, contribuie la acvacultură, în timp ce organismele acvatice exploatate de populație ca resursă aflată în proprietate comună, cu sau fără licențe corespunzătoare, reprezintă produsul pescuitului.

    „Apă dulce” reprezintă apele râurilor, pâraielor, lacurilor, iazurilor și bazinelor și ale altor locuri închise în care apele au în mod constant o salinitate neglijabilă.

    „Alte ape” reprezintă ape a căror salinitate nu este neglijabilă de-a lungul anului. Salinitatea poate fi în mod constant ridicată (de exemplu, apa de mare) sau poate fi supusă variațiilor periodice (de exemplu, ca urmare a mareelor sau influenței anotimpurilor).

    „Apă de mare” reprezintă apa cu o salinitate ridicată și care nu este supusă unor variații semnificative.

    „Apă salmastră” reprezintă apa cu o salinitate apreciabilă, dar nu în mod constant la un nivel înalt. Salinitatea poate fi supusă unor variații considerabile, datorită afluxului de apă dulce sau apă de mare.

    „Producția acvaculturii” reprezintă producția oferită spre consum, implicând tehnici de cultură extensive sau intensive și include producția de plante acvatice în scopuri industriale. Producția în scopuri de reproducere sau produsele care continuă să fie supuse practicilor acvaculturii sunt excluse. Producția trebuie înregistrată în tone echivalente cu greutatea în viu pentru produsele animaliere și cu greutatea în stare umedă pentru plantele acvatice.


    ANEXA III

    Produse de acvacultură pentru care trebuie comunicate statistici de producție

    Denumirea în limba română

    Denumirea în limba franceză

    Denumirea științifică

    Cod alfa 3

    PEȘTI

    Crap fitofag

    Carpe herbivore

    Ctenophayingodon idella

    FCG

    Crap comun

    Carpe commune

    Cyprinus carpio

    FCP

    Știucă

    Grandbrochet

    Esox lucius

    FPI

    Crap cu cap mare

    Carpe à grosse tête

    Hypophthalmichthys nobilis

    BIC

    Crap argintiu

    Carpe argentée

    Hypophthalmichthys molitrix

    SVC

    Pești de apă dulce (sz)

    Poissons d'eau douce n.c.a.

    Osteichthyes

    FRF

    Babușcă

    Gardons

    Rutilus spp.

    FRX

    Lin

    Tanche

    Tinca tinca

    FTE

    Tilapia (sz)

    Tilapias n.c.a.

    Oreochromis spp.

    TLF

    Somn african

    Poissons-chats d'Afrique

    Clarius gariepinus

    CLZ

    Somn american

    Poissons-chats d'Amerique

    Ictalurus melas

    ITM

    Somn european

    Silure glane

    Siluris glanis

    SOM

    Sturioni (sz)

    Esturgeons n.c.a

    Acipenseridae

    STU

    Anghilă de Europa

    Anguille d'Europe

    Anguilla anguilla

    ELE

    Specii de coregoni (sz)

    Corégnes n.c.a.

    Coregonus n.e.i.

    WHF

    Somn argintiu – Coho

    Saumon coho

    Oncorhynchus kisutch

    COH

    Păstrăv curcubeu

    Truite arc-en-ciel

    Oncorhynchus mykiss

    TRR

    Somon de Pacific (sz)

    Saumons du Pacifique n.c.a.

    Oncorhynchus spp.

    ORC

    Somon de Atlantic

    Saumon de l'Atlantique

    Salmo salar

    SAL

    Păstrăvi (sz)

    Truites n.c.a.

    Salmo spp.

    TRO

    Păstrăv-de-mare

    Truite de mer

    Salmo trutta

    TRS

    Păstrăv auriu arctic

    Omble chevalier

    Salvelinus alpinus

    ACH

    Păstrăv-de-râu

    Omble de fontaine

    Salvelinus fontinalis

    SVF

    Salmonide (sz)

    Ombles n.c.a.

    Salvelinus spp.

    CHR

    Calcan comun

    Turbot commun

    Psetta maxima

    TUR

    Limbă-de-mare comună

    Sole commune

    Solea vulgaris

    SOL

    Cod

    Cabillaud

    Gadus morbud

    COD

    Biban comun

    Bar

    Dicentrarchus labrax

    BSS

    Plătică-de-mare (sz)

    Dorades n.c.a.

    Sparidae

    SBX

    Doradă cu cap auriu

    Dorade royale

    Sparus auratus

    SBG

    Barbun cenușiu cu cap plat

    Mulet cabot

    Mugil cephalus

    MUF

    Chefali (sz)

    Muges n.c.a.

    Mugilidae

    MUL

    Seriola

    Sériole

    Seriola dumerili

    AMB

    Ton roșu

    Thon rouge

    Thunnus thynnus

    BFT

    CRUSTACEE

    Raci de râu

    Ecrevisses

    Astacus spp., Cambarus spp.

    AYS

    Crevetă gigant de râu

    Crevette géante

    Macrobrachium rosenbergii

    PRF

    Crevetă Kuruma

    Crevette kuruma

    Penaeus japonicus

    KUP

    Racul roșu de mlaștină

    Écrevisse rouge des marais

    Procambarus clarkii

    RCW

    Păianjen-de-mare

    Araignée de mer

    Maja squinado

    SCR

    Languste (sz)

    Langoustes n.c.a.

    Palinurus spp.

    CRW

    Crevetă comună

    Bouget commun

    Palaemon serratus

    CPR

    Crevetă gigant vărgată

    Crevette géante tigrée

    Panaeus monodon

    GIT

    Raci de râu

    Pacifastacus leninsculus

    PCL

    MOLUȘTE

    Stridie scobită de Pacific

    Huître creuse japonaise

    Crassostrea gigas

    OYG

    Stridie scobită

    Huîtres creuses

    Crassostrea spp.

    OYC

    Stridie plată

    Huître plate

    Ostrea edulis

    OYF

    Midie comună

    Moule commune

    Mytilus edulis

    MUS

    Midie de Mediterana

    Moule méditerranéenne

    Mytilus galloprovincialis

    MSM

    Moluscă

    Vanneau

    Chlamys opercularis

    QSC

    Scoică Saint-Jacques

    Coquille Saint-Jacques

    Pecten maximus

    SCE

    Moluscă comună

    Coque

    Cardium edule

    COC

    Scoică

    Palourde

    Ruditapes decussatus

    CTG

    Scoică de Filipine

    Palourde japonaise

    Ruditapes philippinarum

    CLJ

    Moluște (sz)

    Clovisses n.c.a.

    Tapes spp.

    TPS

    Moluște

    Praires

    Veneridae

    CLV

    Sepie comună

    Seiche

    Sepia officinalis

    CTC

    Moluscă cu cochilie tare

    Praire

    Mercenaria mercenaria

    CLH

    ALGE MARINE

    Wakame (sz)

    Wakame n.c.a.

    Undaria spp.

    UDS

    sz= specific zonei

    nca= non compris ailleurs


    Top