EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02015R1588-20181227

Consolidated text: Regulamentul (UE) 2015/1588 al Consiliului din 13 iulie 2015 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene anumitor categorii de ajutoare de stat orizontale (text codificat) (Text cu relevanță pentru SEE)Text cu relevanță pentru SEE

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1588/2018-12-27

02015R1588 — RO — 27.12.2018 — 001.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

REGULAMENTUL (UE) 2015/1588 AL CONSILIULUI

din 13 iulie 2015

privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene anumitor categorii de ajutoare de stat orizontale (text codificat)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 248 24.9.2015, p. 1)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

REGULAMENTUL (UE) 2018/1911 AL CONSILIULUI din 26 noiembrie 2018

  L 311

8

7.12.2018




▼B

REGULAMENTUL (UE) 2015/1588 AL CONSILIULUI

din 13 iulie 2015

privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene anumitor categorii de ajutoare de stat orizontale (text codificat)

(Text cu relevanță pentru SEE)



Articolul 1

Exceptări pe categorii

(1)  Comisia poate declara, prin intermediul regulamentelor adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 8 din prezentul regulament și în conformitate cu articolul 107 din TFUE, că următoarele categorii de ajutoare sunt compatibile cu piața internă și nu sunt supuse obligației de notificare prevăzute la articolul 108 alineatul (3) din TFUE:

(a) ajutoarele pentru:

(i) întreprinderi mici și mijlocii;

(ii) cercetare, dezvoltare și inovare;

(iii) protecția mediului;

(iv) ocuparea forței de muncă și formare;

(v) cultură și conservarea patrimoniului;

(vi) repararea prejudiciului cauzat de calamități naturale;

(vii) repararea prejudiciului cauzat de anumite condiții meteorologice nefavorabile în sectorul pescuitului;

(viii) silvicultură;

(ix) promovarea produselor din sectorul alimentar care nu sunt incluse în anexa I la TFUE;

(x) conservarea resurselor biologice marine și de apă dulce;

(xi) sport;

(xii) transport în cazul rezidenților din regiunile periferice, atunci când ajutorul are caracter social și este acordat fără a face diferențe în funcție de identitatea transportatorului;

(xiii) infrastructura de bandă largă de bază, pentru măsurile individuale cu valoare redusă destinate infrastructurii care acoperă rețelele de acces de generație următoare, pentru lucrări de construcții civile aferente comunicațiilor în bandă largă și pentru infrastructura de bandă largă pasivă, în zone unde nu există infrastructură de acest gen sau unde nu există probabilitatea dezvoltării infrastructurii de acest gen în viitorul apropiat;

(xiv) infrastructura destinată să sprijine obiectivele enumerate la punctele (i)-(xiii), precum și la litera (b) de la prezentul alineat, precum și alte obiective de interes comun, în special obiectivele Europa 2020;

▼M1

(xv) finanțarea canalizată sau sprijinită prin instrumentele financiare sau garanțiile bugetare ale UE gestionate la nivel central, în cazul în care ajutorul constă în finanțare suplimentară furnizată prin intermediul resurselor de stat;

(xvi) proiectele sprijinite prin programele de cooperare teritorială europeană ale UE;

▼B

(b) ajutoarele care respectă harta aprobată de Comisie pentru fiecare stat membru privind acordarea ajutoarelor regionale.

(2)  Regulamentele prevăzute la alineatul (1) trebuie să precizeze, pentru fiecare categorie de ajutor:

(a) scopul ajutorului;

(b) categoriile de beneficiari;

(c) pragurile exprimate ca intensitate a ajutoarelor în raport cu totalul costurilor eligibile sau ca valori maxime ale ajutorului sau, în cazul anumitor tipuri de ajutor pentru care poate fi dificil să se identifice intensitatea sau valoarea maximă a ajutorului cu precizie, în special în cazul instrumentelor de inginerie financiară sau a investițiilor în capital de risc sau al unor instrumente de natură similară, din perspectiva nivelului maxim al sprijinului acordat de stat pentru sau în legătură cu măsura respectivă, fără a aduce atingere calificării măsurilor vizate din perspectiva articolului 107 alineatul (1) din TFUE;

(d) condițiile care reglementează cumulul ajutoarelor;

(e) condițiile de monitorizare, în conformitate cu articolul 3.

(3)  În plus, regulamentele menționate la alineatul (1) pot, în special:

(a) să stabilească praguri sau alte condiții pentru notificarea acordărilor de ajutoare individuale;

(b) să excludă anumite sectoare din sfera lor de aplicare;

(c) să impună condiții suplimentare privind compatibilitatea ajutoarelor exceptate în temeiul acestor regulamente.

Articolul 2

De minimis

(1)  Prin intermediul unui regulament adoptat în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 8 din prezentul regulament, Comisia poate decide că, având în vedere dezvoltarea și funcționarea pieței interne, anumite ajutoare nu îndeplinesc toate criteriile prevăzute la articolul 107 alineatul (1) din TFUE și că, prin urmare, acestea sunt exceptate de la procedura de notificare prevăzută la articolul 108 alineatul (3) din TFUE, cu condiția ca ajutoarele acordate aceleiași întreprinderi pe parcursul unei perioade determinate să nu depășească o anumită valoare stabilită.

(2)  La cererea Comisiei, statele membre îi comunică acesteia, în orice moment, orice informații suplimentare legate de ajutoarele exceptate în conformitate cu alineatul (1).

Articolul 3

Transparență și monitorizare

(1)  La adoptarea regulamentelor în temeiul articolului 1, Comisia va impune statelor membre norme detaliate pentru a asigura transparența și monitorizarea ajutoarelor exceptate de la obligația de notificare în conformitate cu respectivele regulamente. Aceste norme constau, în special, în cerințele prevăzute la alineatele (2), (3) și (4).

(2)  La punerea în aplicare a schemelor de ajutor sau a ajutoarelor individuale acordate în afara unei scheme, care au fost exceptate în temeiul regulamentelor menționate la articolul 1 alineatul (1), statele membre transmit Comisiei, în vederea publicării pe site-ul internet al Comisiei, rezumate ale informațiilor privind aceste scheme de ajutor sau ajutoare individuale care nu sunt incluse în schemele de ajutor exceptate.

(3)  Statele membre înregistrează și compilează toate informațiile privind aplicarea exceptărilor pe categorii. În cazul în care Comisia deține informații care generează îndoieli privind aplicarea corespunzătoare a unui regulament de exceptare, statele membre îi transmit orice informații pe care aceasta le consideră necesare pentru a evalua conformitatea unui ajutor cu regulamentul în cauză.

(4)  Cel puțin o dată pe an, statele membre transmit Comisiei un raport privind aplicarea exceptărilor pe categorii, în conformitate cu cerințele specifice ale Comisiei, de preferință în format electronic. Comisia asigură accesul tuturor statelor membre la rapoartele menționate anterior. Comitetul prevăzut la articolul 7 examinează și evaluează aceste rapoarte o dată pe an.

Articolul 4

Perioada de valabilitate și modificarea regulamentelor

(1)  Regulamentele adoptate în temeiul articolelor 1 și 2 se aplică pe o perioadă determinată. Ajutoarele exceptate printr-un regulament adoptat în temeiul articolelor 1 și 2 sunt exceptate pe perioada de valabilitate a respectivului regulament și pe parcursul perioadei de adaptare prevăzute la alineatele (2) și (3) ale prezentului articol.

(2)  Regulamentele adoptate în temeiul articolelor 1 și 2 pot fi abrogate sau modificate în cazul în care se modifică împrejurările referitoare la un element important care a determinat adoptarea acestora sau dacă dezvoltarea progresivă ori funcționarea pieței interne impune acest lucru. În acest caz, noul regulament prevede o perioadă de adaptare de șase luni pentru ajustarea ajutoarelor care intrau sub incidența regulamentului anterior.

(3)  Regulamentele adoptate în temeiul articolelor 1 și 2 prevăd o perioadă în conformitate cu alineatul (2) de la prezentul articol pentru cazul în care aplicarea acestora nu este prelungită în momentul expirării.

Articolul 5

Raportul de evaluare

Din cinci în cinci ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind aplicarea prezentului regulament. Aceasta prezintă Comitetului prevăzut la articolul 7 un proiect de raport în vederea evaluării.

Articolul 6

Audierea părților interesate

Când intenționează să adopte un regulament, Comisia publică un proiect al acestuia pentru a permite tuturor persoanelor și organizațiilor interesate să își prezinte observațiile într-un termen rezonabil stabilit de Comisie, care în nici un caz nu poate fi mai scurt de o lună.

Articolul 7

Comitetul consultativ în domeniul ajutorului de stat

Se instituie Comitetul consultativ în domeniul ajutorului de stat (denumit în continuare „Comitetul”). Acesta este format din reprezentanți ai statelor membre și este prezidat de un reprezentant al Comisiei.

Articolul 8

Consultarea Comitetului

(1)  Comisia consultă Comitetul:

(a) în același timp cu publicarea oricărui proiect de regulament în conformitate cu articolul 6;

(b) înainte de adoptarea oricărui regulament.

(2)  Consultarea comitetului are loc în cadrul unei reuniuni convocate de Comisie. Proiectele și documentele care urmează să fie examinate se anexează convocării și pot fi publicate pe site-ul internet al Comisiei. Reuniunea are loc în termen de cel puțin două luni de la data trimiterii convocării.

Acest termen poate fi redus în cazul consultărilor prevăzute la alineatul (1) litera (b), precum și în cazuri de urgență sau pentru simpla prorogare a unui regulament.

(3)  Reprezentantul Comisiei prezintă Comitetului proiectul măsurilor care urmează să fie adoptate. Comitetul emite un aviz privind proiectul în termenul pe care președintele îl poate stabili în funcție de urgența subiectului în cauză, dacă este necesar prin vot.

(4)  Avizul este consemnat într-un proces-verbal. În plus, fiecare stat membru are dreptul de a solicita ca poziția sa să fie consemnată în procesul-verbal. Comitetul poate recomanda publicarea avizului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(5)  Comisia ține seama în cea mai mare măsură de avizul emis de Comitet. Aceasta informează Comitetul asupra modului în care avizul său este luat în considerare.

Articolul 9

Abrogare

Regulamentul (CE) nr. 994/98 se abrogă.

Trimiterile la regulamentul abrogat se înțeleg ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

Articolul 10

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.




ANEXA I

REGULAMENTUL ABROGAT ȘI MODIFICAREA SA



Regulamentul (CE) nr. 994/98 al Consiliului

(JO L 142, 14.5.1998, p. 1)

Regulamentul (UE) nr. 733/2013 al Consiliului

(JO L 204, 31.7.2013, p. 11)




ANEXA II

TABEL DE CORESPONDENȚĂ



Regulamentul (CE) nr. 994/98

Prezentul regulament

Articolele 1-8

Articolele 1-8

Articolul 9

Articolul 9

Articolul 10

Anexa I

Anexa II

Top