EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D1602

Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/1602 a Comisiei din 31 iulie 2023 privind rețeaua de dealeri primari și definirea criteriilor de eligibilitate pentru îndeplinirea mandatului de coordonator și co-coordonator pentru tranzacțiile sindicalizate în scopul activităților de împrumut desfășurate de Comisie în numele Uniunii și al Comunității Europene a Energiei Atomice

C/2023/5201

JO L 196, 4.8.2023, p. 44–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/1602/oj

4.8.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 196/44


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/1602 A COMISIEI

din 31 iulie 2023

privind rețeaua de dealeri primari și definirea criteriilor de eligibilitate pentru îndeplinirea mandatului de coordonator și co-coordonator pentru tranzacțiile sindicalizate în scopul activităților de împrumut desfășurate de Comisie în numele Uniunii și al Comunității Europene a Energiei Atomice

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice,

având în vedere Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (1), în special articolul 220a alineatul (2),

întrucât:

(1)

În contextul măsurilor adoptate de Uniune în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, prin Decizia (UE, Euratom) 2021/625 a Comisiei (2) s-a instituit o rețea de dealeri primari pentru a funcționa ca o rețea calificată de instituții de credit și firme de investiții, la care Comisia apelează pentru plasarea primară de titluri de creanță, promovarea unor astfel de plasamente și, după caz, furnizarea de servicii financiare relevante, cum ar fi furnizarea de consiliere obiectivă și de informații obiective privind piața.

(2)

În conformitate cu articolul 220a din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE, Euratom) 2022/2434 al Parlamentului European și al Consiliului (3), împrumuturile autorizate în temeiul articolului 5 alineatul (1) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului (4) și, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător, operațiunile de împrumut și de administrare a datoriei pentru finanțarea programelor de asistență financiară ar trebui să fie efectuate de Comisie în cadrul unei strategii de finanțare diversificate. O strategie de finanțare diversificată este o metodă generală de împrumut care permite flexibilitate în ceea ce privește calendarul și scadența operațiunilor de finanțare unice, precum și plăți regulate și constante către beneficiari.

(3)

După doi ani de funcționare a rețelei de dealeri primari, sunt necesare unele îmbunătățiri, în special în ceea ce privește procesele de notificare efectuate de dealerii primari și în ceea ce privește suspendarea sau excluderea unui dealer primar din rețea.

(4)

Recurgerea la piețele de capital are loc la scară largă, iar emisiunile se desfășoară cu o frecvență foarte ridicată. În consecință, organizarea operațiunilor de finanțare ar trebui să fie flexibilă.

(5)

Dealerii primari admiși ca membri ai rețelei au dreptul să participe la licitațiile organizate de Comisie pentru a împrumuta bani de pe piețele de capital. Definirea criteriilor de eligibilitate se bazează pe experiența dobândită de Comisie cu ocazia selecției instituțiilor de credit și a firmelor de investiții pentru programele de asistență financiară existente, dar și pe cele mai bune practici ale emitenților suverani și supranaționali.

(6)

Instituțiile de credit și firmele de investiții ar trebui să aibă dreptul să devină membre ale rețelei de dealeri primari dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Scopul acestor criterii este de a garanta îndeplinirea eficientă de către dealerii primari a misiunii lor, în special buna desfășurare a operațiunilor de piață și respectarea angajamentelor de subscriere. În acest sens, este esențial ca dealerii primari eligibili să demonstreze că au o structură organizațională solidă, capacitate profesională și de conducere, o activitate semnificativă pe piață în ceea ce privește subscrierea de obligațiuni suverane și supranaționale și că respectă cadrul de reglementare relevant, în special în ceea ce privește cerințele prudențiale ale Uniunii (5) și supravegherea acestora (6). În conformitate cu principiul transparenței, aceste criterii și deciziile de admitere a unei instituții de credit sau a unei firme de investiții ca dealer primar ar trebui publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(7)

Calitatea de membră a unei rețele de dealeri primari gestionate de un stat membru sau de un emitent supranațional conferă instituției de credit sau firmei de investiții respective dreptul să participe la licitațiile pentru datoria publică ale emitentului respectiv. Participarea regulată și activă la procedurile de licitații suverane sau supranaționale constituie o dovadă fiabilă a faptului că instituția respectivă are experiență în ceea ce privește operațiunile de administrare a datoriei publice. Prin urmare, eligibilitatea pentru dobândirea calității de membru al rețelei de dealeri primari a Uniunii ar trebui să fie condiționată de apartenența la rețeaua de dealeri primari sau la mecanismul de tranzacționare prin dealeri primari a cel puțin unui stat membru sau a unui emitent supranațional european.

(8)

Odată ce au fost admiși în rețeaua de dealeri primari, dealerilor primari ar trebui să li se permită să poarte titlul de „membru al rețelei de dealeri primari a Uniunii Europene” și să participe la toate licitațiile de titluri de creanță ale Uniunii și ale Euratom. Acești dealeri ar trebui să cumpere o medie ponderată minimă din volumele scoase la licitație și ar trebui să respecte anumite obligații de raportare.

(9)

Dealerii primari ar trebui, de asemenea, să respecte clauzele și condițiile generale care reglementează participarea la rețeaua de dealeri primari, în special pe cele privind drepturile, angajamentele și obligațiile membrilor rețelei de dealeri primari, revizuirea anuală, obligațiile de raportare, precum și normele privind controalele, suspendarea calității de membru, excluderea din rețeaua de dealeri primari și posibilitatea retragerii din aceasta.

(10)

Pe lângă licitații, emisiunea de titluri de creanță în cadrul programelor de împrumut se realizează prin sindicalizare sau plasamente private. În acest scop, pentru fiecare operațiune de împrumut, Comisia desemnează instituții de credit sau firme de investiții care îndeplinesc cerințele de eligibilitate stabilite pentru tranzacțiile sindicalizate și plasamentele private.

(11)

Membrii rețelei de dealeri primari care cumpără un procent mediu ponderat din volumele scoase la licitație mai mare decât este necesar pentru a fi membri ai rețelei de dealeri primari, care dețin o cotă suficientă pe piața secundară a titlurilor de creanță ale Uniunii și ale Euratom și care îndeplinesc cerințele minime ale modalităților de cotație ar trebui să fie eligibili pentru rolul de coordonatori în tranzacțiile sindicalizate. Acest grup de dealeri ar trebui, de asemenea, să se angajeze să promoveze lichiditatea titlurilor de creanță ale Uniunii și ale Euratom printr-o activitate suplimentară de formare a pieței, să ofere Comisiei consiliere obiectivă și informații obiective privind piața și să promoveze emisiunile Uniunii și ale Euratom în rândul investitorilor.

(12)

Sarcinile legate de rolul de coordonator și co-coordonator ar trebui să fie considerate servicii financiare de tipul celor menționate în capitolul 1 secțiunea 2 punctul 11.1 litera (j) din anexa I la Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046. Desemnarea dealerilor primari eligibili ca membri ai sindicatului pentru o anumită operațiune de emisiune de titluri ar trebui, prin urmare, să se bazeze pe o procedură de negociere desfășurată fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Procedura de numire a coordonatorilor ar trebui să includă trimiterea unei cereri de propuneri către dealerii eligibili și evaluarea propunerilor primite de Comisie.

(13)

Având în vedere faptul că se preconizează o frecvență ridicată a situațiilor în care Comisia va recurge la piețele de capital, este necesar să se instituie un mecanism ușor de utilizat, rapid și eficient prin care băncile să poată fi desemnate coordonatori ai tranzacțiilor sindicalizate. Prin urmare, este necesar să se asigure o bază echitabilă și transparentă astfel încât să se limiteze cererea de propuneri la un subgrup de dealeri primari eligibili să participe la sindicate. Această selecție suplimentară este necesară pentru a se asigura un echilibru între necesitatea concurenței în cadrul procedurii de achiziții publice pentru serviciile de sprijinire a sindicatului și necesitatea pregătirii eficiente a unor tranzacții sensibile la factorul timp și pentru a se evita dublarea eforturilor depuse de dealerii primari în cadrul depunerii de oferte pentru mandatele sindicalizate. Această selecție a băncilor ar trebui să se bazeze pe criterii calitative și cantitative, legate de capacitatea dovedită a dealerilor primari eligibili de a sprijini emisiunile de obligațiuni suverane și supranaționale pe piețele primare și secundare și de a distribui titluri de creanță investitorilor. Această selecție ar trebui, de asemenea, să ofere un mecanism de rotație care să asigure șanse egale de participare tuturor dealerilor primari eligibili.

(14)

Dealerii primari ar trebui să notifice Comisiei orice caz de nerespectare a practicilor de piață și a eticii pieței, precum și orice proceduri, hotărâri, decizii sau sancțiuni referitoare la dispozițiile relevante din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 care vizează sistemul de detectare timpurie și de excludere, în special articolele 135-142. Aceste notificări ar trebui să se refere exclusiv la dealerii primari și la societățile-mamă ale acestora. O astfel de notificare nu ar trebui să aducă atingere obligației dealerilor primari de a informa imediat Comisia cu privire la orice modificare a situațiilor declarate în cursul procesului de depunere a candidaturii.

(15)

Pentru a asigura o mai mare lichiditate a pieței secundare a titlurilor de creanță ale Uniunii și ale Euratom și pentru a îmbunătăți formarea și transparența prețurilor, este oportun să se introducă o modalitate de cotație care ar trebui să încurajeze dealerii primari să acționeze în calitate de formatori de piață și să coteze titlurile de creanță ale Uniunii și ale Euratom pe platformele electronice recunoscute. Membrilor rețelei de dealeri primari ar trebui să li se ofere stimulente adecvate pentru a se angaja în astfel de activități de formare a pieței. În acest scop, este oportun să se stabilească criteriile pentru îndeplinirea modalității de cotație.

(16)

În scopul de a le oferi stimulente suplimentare tuturor dealerilor primari pentru a se angaja în activități de formare a pieței, este oportun să li se asigure un acces mai simplu la mandatele de co-coordonatori pentru tranzacțiile sindicalizate și dealerilor primari care sprijină lichiditatea pieței secundare a titlurilor de creanță ale Uniunii și ale Euratom și care îndeplinesc criteriile minime ale modalității de cotație, dar nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi coordonatori în tranzacțiile sindicalizate. Un astfel de acces la mandate de co-coordonatori ar permite Comisiei să ofere stimulente suplimentare unei game mai largi de membri ai rețelei de dealeri primari, care iau măsuri pentru a sprijini emisiunea de titluri de creanță ale Uniunii și ale Euratom. Prin urmare, ar trebui stabilite criteriile de eligibilitate pentru mandatele de co-coordonatori pentru tranzacțiile sindicalizate. Comisia ar trebui să ia în considerare mandate de co-coordonatori pentru cel puțin o tranzacție în perioada vizată de un plan de finanțare stabilit în conformitate cu articolul 4 din Decizia de punere în aplicare (UE, Euratom) 2022/2544 a Comisiei (7).

(17)

Este oportun să se definească și să se distingă în mod clar angajamentele privind mandatele de coordonatori și cele de co-coordonatori și să se asigure proporționalitatea criteriilor de eligibilitate pentru rolul de co-coordonator cu beneficiile rolului acestuia. În acest scop, pot fi acordate mandate de co-coordonatori și dealerilor primari care îndeplinesc criteriile de eligibilitate relevante, dar care nu pot îndeplini toate angajamentele suplimentare necesare pentru a primi un mandat de coordonator. Toți dealerii primari care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru rolul de co-coordonator ar trebui să fie invitați să participe în calitate de co-coordonatori la o tranzacție sindicalizată, cu excepția cazurilor în care eficiența operațională ar fi mai bine asigurată de un subset de co-coordonatori eligibili. În astfel de cazuri, co-coordonatorii eligibili ar trebui să fie aleși în ordine alfabetică, printr-un mecanism de rotație.

(18)

Pentru a îmbunătăți și mai mult protecția intereselor financiare ale Uniunii, procesele de suspendare și de excludere a dealerilor primari ar trebui să fie clare și eficiente. Este important să se asigure că, la nevoie, suspendarea unui dealer primar poate fi efectuată fără întârzieri nejustificate. În situațiile în care se inițiază un proces de excludere, un astfel de proces ar trebui să le acorde dealerilor primari suficient timp să răspundă la o notificare de neconformitate comunicată de Comisie și, dacă este nevoie, să ia măsuri corective în cazurile în care o astfel de neconformitate poate fi corectată.

(19)

Ținând seama de necesitatea protejării intereselor financiare ale Uniunii, ar trebui stabilite norme de monitorizare pentru a se asigura respectarea de către membrii rețelei de dealeri primari a obligațiilor prevăzute în prezenta decizie și a altor dispoziții aplicabile relevante, în special a clauzelor și condițiilor generale. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) ar trebui să fie implicat, dacă este nevoie, în această supraveghere.

(20)

Decizia (UE, Euratom) 2021/625 a instituit rețeaua de dealeri primari și a definit, în special, criteriile de eligibilitate pentru selectarea membrilor acesteia. Decizia (UE) 2021/857 a Comisiei (8) a modificat Decizia (UE, Euratom) 2021/625 și a extins criteriile de eligibilitate prin includerea anumitor firme de investiții autorizate să desfășoare activități de subscriere de instrumente financiare și/sau de plasare de instrumente financiare pe bază de angajament ferm în temeiul Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (9). Prezenta decizie se bazează pe principiile stabilite prin deciziile menționate anterior. Prin urmare, prezenta decizie ar trebui să înlocuiască Decizia (UE, Euratom) 2021/625, care ar trebui, în consecință, să fie abrogată,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

CAPITOLUL 1

OBIECT, DOMENIU DE APLICARE ȘI DEFINIȚII

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezenta decizie instituie rețeaua de dealeri primari și stabilește criteriile de eligibilitate și dispozițiile procedurale pentru selecția membrilor săi, precum și drepturile și obligațiile acestora.

(2)   Prezenta decizie se aplică oricărei activități de împrumut și de administrare a datoriei desfășurate de Comisie în numele Uniunii și al Euratom în care Comisia selectează contrapărți financiare private.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„licitație” înseamnă procesul de emisiune de titluri de creanță ale Uniunii și ale Euratom care se bazează pe prezentarea de oferte competitive prin intermediul unei platforme de licitație pe piața primară;

2.

„programe de împrumut” înseamnă programele Uniunii și ale Euratom care implică activități de împrumut pe piețele financiare;

3.

„instituție de credit” înseamnă o instituție de credit astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

4.

„titluri de creanță” înseamnă efecte comerciale și/sau instrumente financiare pe termen scurt, cum ar fi certificatele de trezorerie, precum și orice alt instrument financiar, emise de Uniune și/sau de Euratom;

5.

„firme de investiții” înseamnă firme de investiții astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Directiva 2014/65/UE;

6.

„platformă între dealeri” înseamnă un loc de tranzacționare electronică de la dealer la dealer, stabilit în Uniunea Europeană, astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) punctul 24 din Directiva 2014/65/UE, în care dealerii primari participă în calitate de formatori de piață pentru tranzacționarea pe piața secundară;

7.

„cotație” înseamnă rate sau prețuri ferme de cumpărare și de vânzare plasate pe platformele între dealeri care conduc la încheierea automată a unei tranzacții în cazul în care un alt participant a furnizat rate sau prețuri de cumpărare sau de vânzare corespunzătoare (registrul central de ordine-limită);

8.

„membru al rețelei de dealeri primari” înseamnă orice instituție de credit sau firmă de investiții care îndeplinește criteriile de eligibilitate prevăzute la articolul 4 și este inclusă în lista menționată la articolul 15;

9.

„emitent supranațional european” înseamnă Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Fondul european de stabilitate financiară, Mecanismul european de stabilitate, Banca Europeană de Investiții sau Banca Nordică de Investiții.

Articolul 3

Instituirea rețelei de dealeri primari

Rețeaua de dealeri primari a Uniunii („rețeaua de dealeri primari”) cuprinde un grup de instituții de credit și firme de investiții care sunt eligibile să participe la următoarele activități de împrumut și de administrare a datoriei ale Comisiei:

(a)

plasarea de titluri de creanță pe piețele de capital primare, în special prin licitații și tranzacții sindicalizate;

(b)

promovarea lichidității titlurilor de creanță ale Uniunii și ale Euratom pe piețele financiare;

(c)

furnizarea de consiliere obiectivă și informații obiective privind piața Comisiei;

(d)

promovarea și dezvoltarea plasamentelor de titluri de creanță ale Uniunii și ale Euratom.

CAPITOLUL 2

CALITATEA DE MEMBRU AL REȚELEI DE DEALERI PRIMARI

Articolul 4

Criterii de eligibilitate pentru dobândirea calității de membru al rețelei de dealeri primari

Sunt eligibile să devină membre ale rețelei de dealeri primari instituțiile de credit și firmele de investiții care îndeplinesc următoarele criterii:

(a)

sunt entități juridice stabilite și cu sediul principal în Uniune sau într-o țară din Spațiul Economic European;

(b)

sunt supravegheate de o autoritate competentă din Uniune și sunt autorizate să își desfășoare activitatea în calitate de:

(i)

instituție de credit în conformitate cu Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (10); sau

(ii)

firmă de investiții autorizată să desfășoare activitatea de subscriere de instrumente financiare și/sau de plasare de instrumente financiare pe baza unui angajament ferm în conformitate cu Directiva 2014/65/UE; și

(c)

sunt membre ale unei rețele europene suverane sau supranaționale de dealeri primari, creată cu scopul de a servi drept contraparte a unui stat membru sau a unui emitent supranațional european. În sensul prezentei decizii, prin „rețea europeană suverană sau supranațională de dealeri primari” se înțelege oricare din următoarele entități:

(i)

o rețea, un grup sau un sistem organizat de instituții financiare care este desemnat de un emitent suveran sau supranațional să servească drept contraparte pe piață în contextul administrării datoriei publice, a cărui calitate de membru implică, de regulă, participarea la emisiunile de titluri de datorie publică prin licitații;

(ii)

un mecanism de tranzacționare prin dealeri primari care este în ansamblu echivalent cu rețeaua, grupul sau sistemul organizat menționat la punctul (i).

Articolul 5

Angajamente

(1)   Membrii rețelei de dealeri primari își asumă următoarele angajamente:

(a)

să achiziționeze o medie ponderată minimă de 0,05 % din volumele scoase semestrial la licitație de Uniune și/sau Euratom, în conformitate cu partea 1 din anexa I;

(b)

să respecte obligația de a raporta lunar Comisiei, cu acuratețe, promptitudine și fără a omite nimic, volumele tranzacționate de titluri de creanță ale Uniunii și ale Euratom, în conformitate cu formatul de raportare armonizat pentru tranzacționarea pe piața europeană secundară a datoriei suverane stabilit de Subcomitetul pentru piețele datoriei suverane din UE al Comitetului economic și financiar al Uniunii Europene.

(c)

să prezinte un exemplar semnat al „Clauzelor și condițiilor generale pentru dealerii primari din Uniunea Europeană”;

(d)

să se asigure că autorizațiile de tranzacționare acordate personalului său de tranzacționare sunt revizuite trimestrial și sunt în vigoare conform normelor;

(e)

să respecte practicile de piață și etica pieței, în special:

(i)

să asigure respectarea regulilor de conduită și a celor mai înalte standarde în ceea ce privește practicile de piață aplicabile activităților lor economice cu venituri fixe exprimate în euro;

(ii)

dealerii primari și societățile-mamă ale acestora aplică măsuri legate de combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului în conformitate cu actele cu putere de lege și normele administrative în vigoare la nivel național și la nivelul Uniunii;

(iii)

fiecare dealer primar notifică imediat Comisiei orice procedură inițiată împotriva lui de către o autoritate competentă a unui stat membru cu privire la activitatea pe care a desfășurat-o în calitate de instituție de credit sau de firmă de investiții. Fiecare dealer primar notifică Comisiei orice măsură sau decizie luată ca urmare a acestei proceduri;

(iv)

fiecare dealer primar notifică imediat Comisiei dacă în privința sa sau a societății sale mamă se pronunță o sentință penală, inclusiv pentru evaziune fiscală, ori i se aplică sancțiuni administrative sau disciplinare ori este suspendat sau exclus dintr-o organizație a sectorului din oricare stat membru;

(v)

în cazul în care o autoritate competentă a unui stat membru identifică deficiențe în materie de combatere a spălării banilor sau de combatere a finanțării terorismului ori impune vreo sancțiune în aceste domenii, dealerii primari notifică imediat Comisiei măsurile de remediere pe care le-au întreprins și raportează cu privire la acestea;

(vi)

dealerul primar se asigură că nu încheie tranzacții privind titluri de creanță ale Uniunii și ale Euratom care ar implica o contraparte înregistrată sau stabilită într-o țară inclusă pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale sau identificată ca țară terță cu risc ridicat în temeiul articolului 9 alineatul (2) din Directiva (UE) 2015/849 și enumerată în Regulamentul delegat (UE) 2016/1675 sau care nu respectă de facto standardele fiscale ale Uniunii sau cele convenite la nivel internațional în materie de transparență, schimb de informații și încălcări ale regimurilor de sancțiuni, în special măsurile restrictive prevăzute la articolul 215 din TFUE;

(f)

să trateze drept confidențiale toate informațiile primite de la Comisie.

(2)   În sensul alineatului (1) litera (b), calitatea rapoartelor prezentate se evaluează la intervale regulate, iar rezultatele sunt notificate dealerului primar în cauză. Dealerul primar este informat dacă datele pe care le-a furnizat nu sunt corecte.

(3)   În sensul alineatului (1) litera (e), Comisia evaluează conduita dealerilor primari în timpul executării tranzacțiilor sindicalizate și a altor operațiuni de administrare a datoriei din punctul de vedere al promptitudinii lor, al neutralității pieței și al executării ordonate și eficiente.

Articolul 6

Clauze și condiții generale

(1)   Clauzele și condițiile generale se aplică oricărei activități de împrumut și de administrare a datoriei desfășurate de Comisie în cadrul programelor de împrumut derulate în temeiul prezentei decizii.

(2)   În conformitate cu prezenta decizie, clauzele și condițiile generale:

(a)

stabilesc detaliile obligațiilor pe durata participării la rețeaua de dealeri primari și detaliile criteriilor de eligibilitate pentru îndeplinirea mandatului de coordonator și co-coordonator;

(b)

stabilesc conținutul revizuirii anuale și procedura de efectuare a acesteia;

(c)

stabilesc normele detaliate privind obligațiile de raportare;

(d)

stabilesc reguli privind controalele;

(e)

stabilesc în detaliu regulile și procedura de suspendare a calității de membru, de ridicare a respectivei suspendări și de excludere din rețeaua de dealeri primari și

(f)

reglementează posibilitatea retragerii din rețeaua de dealeri primari;

(g)

stabilesc normele detaliate privind modalitățile de cotație, inclusiv perioada și cerințele de observare și procesul de recunoaștere a platformei între dealeri.

(3)   Orice termen se calculează după cum urmează:

(a)

în cazul în care un termen este exprimat în zile sau luni de la o anumită dată sau un anumit eveniment, ziua sau luna în care cade data respectivă sau survine evenimentul respectiv nu se ia în considerare la calcularea termenului respectiv;

(b)

termenele exprimate în zile includ numai zilele lucrătoare. Zilele lucrătoare se stabilesc în conformitate cu calendarul luxemburghez al sărbătorilor legale și zilelor nelucrătoare (https://www.abbl.lu/fr/topic/bank-holidays/);

(c)

un termen exprimat în luni se încheie la expirarea zilei din ultima lună a termenului corespunzătoare zilei în care a căzut data respectivă sau a survenit evenimentul de la care se calculează termenul;

(d)

dacă, în cazul unui termen exprimat în luni, ziua la care acesta ar trebui să expire nu există în ultima lună, termenul se încheie la expirarea ultimei zile a lunii respective;

(e)

în cazul în care un termen exprimat în luni expiră într-o zi de sărbătoare legală sau o zi nelucrătoare, acesta se prelungește până la sfârșitul primei zile lucrătoare următoare.

Articolul 7

Drepturile membrilor rețelei de dealeri primari

Membrii rețelei de dealeri primari au următoarele drepturi:

(a)

să se promoveze ca „membri ai rețelei de dealeri primari ai Uniunii Europene”;

(b)

să participe și să depună oferte la orice licitație de titluri de creanță ale Uniunii sau ale Euratom;

(c)

să primească periodic, cel puțin o dată pe an, feedback cu privire la performanța lor, în special cu privire la clasamentul lor în cadrul licitațiilor și pe piețele secundare; acest feedback se bazează pe procesul de evaluare internă menționat la articolul 13, care prevede criterii obiective ce trebuie comunicate dealerilor primari;

(d)

fără a aduce atingere capitolului 3, să fie eligibili pentru operațiunile de administrare a datoriei, inclusiv pentru următoarele operațiuni:

(i)

plasamente private;

(ii)

operațiuni de răscumpărare, astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 9 din Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului (11);

(iii)

swapuri, astfel cum sunt definite în secțiunea 1 punctul 10 din anexa III la Regulamentul delegat (UE) 2017/583 al Comisiei (12);

(e)

să renunțe în orice moment la calitatea lor de membri ai rețelei de dealeri primari, prin notificarea Comisiei; renunțarea produce efecte în prima zi lucrătoare a primei luni care urmează datei notificării.

CAPITOLUL 3

MANDATE DE COORDONATORI ȘI CO-COORDONATORI PENTRU TRANZACȚIILE SINDICALIZATE

Articolul 8

Criterii de eligibilitate pentru mandatele de coordonatori pentru tranzacțiile sindicalizate

Membrii rețelei de dealeri primari sunt eligibili să îndeplinească rolul de coordonatori pentru tranzacțiile sindicalizate, sub rezerva îndeplinirii următoarelor criterii:

(a)

să fi achiziționat cel puțin o cotă minimă din volumele scoase la licitație de către Uniune și Euratom, cotă calculată ca medie ponderată pe baza ultimelor licitații subsecvente;

(b)

să fi furnizat dovezi, pe baza datelor de tranzacționare raportate în conformitate cu prezenta decizie, cu privire la deținerea unei cote de piață minime, în rândul dealerilor primari, din titlurile de creanță ale Uniunii și ale Euratom pe piețele secundare, în mod continuu;

(c)

să fi respectat cerințele minime ale modalităților de cotație în cursul perioadei de observare;

(d)

să fi fost de acord, în cadrul clauzelor și condițiilor generale, cu clauzele și condițiile generale ale mandatelor pentru tranzacțiile sindicalizate și cu grila de comisioane.

Cotele minime menționate la primul paragraf literele (a) și (b), cerințele minime menționate la primul paragraf litera (c), precum și alte norme detaliate privind mandatele de coordonatori se bazează pe cele mai bune practici de piață, în special ale emitenților omologi, și reflectă echilibrul dintre beneficiile și obligațiile membrilor rețelei de dealeri primari. În cazul în care criteriul include cote relative, la stabilirea procentelor se ține cont de numărul total de dealeri primari.

Articolul 9

Criterii de eligibilitate pentru mandatele de co-coordonatori pentru tranzacțiile sindicalizate

Membrii rețelei de dealeri primari sunt eligibili să îndeplinească rolul de co-coordonatori pentru tranzacțiile sindicalizate, sub rezerva îndeplinirii următoarelor criterii:

(a)

să fi fost de acord, în cadrul clauzelor și condițiilor generale, cu clauzele și condițiile generale ale mandatelor de co-coordonatori pentru tranzacțiile sindicalizate și cu grila de comisioane;

(b)

să fi respectat cerințele minime ale modalităților de cotație în cursul perioadei de observare; și

(c)

să nu fi primit mandatul de coordonator în perioada de observare.

Cerințele minime menționate la primul paragraf litera (b) și perioada de observare menționată la primul paragraf literele (b) și (c), precum și alte norme detaliate privind mandatele de co-coordonatori se bazează pe cele mai bune practici de piață, în special ale emitenților omologi, și reflectă echilibrul dintre beneficiile și obligațiile membrilor rețelei de dealeri primari.

Articolul 10

Grila de comisioane

În cazul operațiunilor de împrumut și de administrare a datoriei se aplică grila de comisioane menționată la articolul 8 primul paragraf litera (d) și la articolul 9 litera (a). Grila de comisioane stabilește o remunerație proporțională cu costurile și riscurile suportate de dealerii primari eligibili în cursul operațiunilor de împrumut și de administrare a datoriei ale Uniunii și ale Euratom, asigurând totodată eficiența din punctul de vedere al costurilor pentru Uniune și ținând seama de particularitățile emisiunilor de titluri de creanță ale Uniunii, în special de volumele și scadențele acestora. Grila de comisioane este prevăzută într-o anexă la clauzele și condițiile generale pentru mandatele de coordonatori și co-coordonatori pentru tranzacțiile sindicalizate.

Articolul 11

Modalități de cotație

Cerințele minime ale modalităților de cotație menționate la articolul 8 primul paragraf litera (c) și la articolul 9 primul paragraf litera (b) se referă la timpul de tranzacționare, numărul de cotații și marjele cotate pentru anumite titluri de creanță ale Uniunii și pe o platformă între dealeri recunoscută în cursul perioadei de observare.

Articolul 12

Angajamente suplimentare pentru mandatele de coordonatori

Membrii rețelei de dealeri primari care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 8 pot primi un mandat de coordonator pentru tranzacțiile sindicalizate pe baza evaluării angajamentului lor de a desfășura oricare dintre următoarele activități:

(a)

să promoveze, cu maxima diligență posibilă, lichiditatea titlurilor de creanță ale Uniunii și ale Euratom printr-o activitate de formare a pieței, contribuind astfel la formarea prețurilor, la eficiența pieței secundare și la o executare ordonată a tranzacțiilor;

(b)

să ofere Comisiei consiliere obiectivă și informații obiective privind piața în vederea elaborării și executării programelor de împrumut și, în special, să ofere consiliere înainte de publicarea programului de finanțare și în contextul pregătirii tranzacțiilor de administrare a datoriei în cadrul programelor de împrumut;

(c)

să furnizeze periodic Comisiei informații privind tendințele pieței, analize și studii de cercetare privind funcționarea piețelor cu venituri fixe și, în special, privind segmentul de piață care corespunde titlurilor de valoare emise de entitățile suverane, entitățile supranaționale și agenții;

(d)

să promoveze și să dezvolte, ca parte a strategiei lor de afaceri, plasamentele de titluri de creanță ale Uniunii și ale Euratom în cadrul unei comunități diversificate și largi de investitori.

Articolul 13

Selectarea sindicatului

(1)   Sindicatele sunt selectate în conformitate cu capitolul 1 secțiunea 2 punctul 11.1 litera (j) din anexa I la Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 printr-o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

(2)   Comisia trimite cererile de propuneri unui subgrup de membri eligibili ai rețelei de dealeri primari care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolele 8 și 12, solicitând o ofertă de participare în calitate de coordonatori.

(3)   Selecția subgrupului de dealeri primari eligibili cărora Comisia le trimite cererea de propuneri se bazează pe criterii calitative și cantitative legate de capacitatea dovedită a acestora de a sprijini emisiunile de titluri suverane și supranaționale pe piețele primare și secundare, precum și de capacitatea acestora de a distribui titluri de creanță investitorilor. Aceste criterii includ, de asemenea, o evaluare a performanței în ceea ce privește executarea activităților enumerate la articolul 12. Comisia aplică un criteriu de rotație pentru a se asigura că toți membrii eligibili ai rețelei de dealeri primari sunt invitați în mod regulat să răspundă cererilor de propuneri.

(4)   Propunerile primite de la membrii eligibili menționați la alineatul (2) sunt evaluate pe baza unui set suplimentar de criterii calitative și cantitative obiective și în vederea creării unui sindicat, a cărui componență trebuie să constea în cea mai bună combinație posibilă de coordonatori în măsură să garanteze derularea optimă a unei anumite tranzacții.

(5)   Criteriile de transmitere a cererilor de propuneri și de evaluare a propunerilor primite sunt comunicate subgrupului de membri ai rețelei de dealeri primari împreună cu cererea de propuneri.

(6)   Comisia poate invita dealerii primari să își exprime interesul față de un mandat în calitate de co-coordonatori ai unei tranzacții sindicalizate, pe lângă coordonatorul sau coordonatorii asociați, pe baza circumstanțelor pieței și în vederea asigurării performanței optime a unei anumite tranzacții. Comisia poate invita fie toți dealerii primari eligibili în conformitate cu articolul 8, fie un subgrup al acestora în ordine alfabetică, printr-un mecanism de rotație. O asemenea invitație se ia în considerare pentru cel puțin o tranzacție sindicalizată în perioada vizată de un plan de finanțare stabilit în conformitate cu articolul 4 din Decizia de punere în aplicare (UE, Euratom) 2022/2544.

(7)   Comisia acordă tuturor dealerilor primari care au acceptat invitația menționată la alineatul (6) mandatul de co-coordonatori.

CAPITOLUL 4

CEREREA DE ADMITERE ÎN REȚEAUA DE DEALERI PRIMARI, ÎNTOCMIREA LISTEI MEMBRILOR ACESTEIA ȘI MONITORIZAREA

Articolul 14

Cererea de admitere în rețeaua de dealeri primari și lista dealerilor primari

(1)   Instituțiile de credit și firmele de investiții interesate transmit Comisiei o cerere de aderare la rețeaua de dealeri primari prin completarea și transmiterea formularului de cerere și a listei de verificare anexate, ținând cont de criteriile de admitere disponibile pe site-ul internet al Comisiei.

(2)   Cererile de admitere în rețeaua de dealeri primari trebuie să includă dovada respectării dispozițiilor de la articolele 4 și 5. Dovezile și documentele justificative care trebuie atașate sunt detaliate în formularul de cerere și în anexele la acesta.

(3)   Dacă formularul de cerere este incomplet, informațiile furnizate sunt incomplete sau datele sunt insuficiente, Comisia poate cere solicitantului să transmită informațiile suplimentare necesare. Nefurnizarea informațiilor suplimentare necesare în termenul specificat duce la respingerea formularului de cerere.

(4)   Furnizarea de informații sau documente false, înșelătoare sau incorecte în cursul procesului de depunere a cererii duce la refuzarea admiterii în rețeaua de dealeri primari sau, după caz, poate duce la excluderea din rețeaua de dealeri primari în conformitate cu articolul 17.

(5)   În formularul de cerere, fiecare dealer primar trebuie să declare că acceptă clauzele și condițiile generale, recunoscând astfel caracterul obligatoriu al acestora și angajându-se să le respecte.

(6)   Formularul de cerere și clauzele și condițiile generale trebuie semnate, iar clauzele și condițiile generale trebuie, de asemenea, parafate pe fiecare pagină de către un reprezentant autorizat în mod corespunzător al dealerului primar care, în temeiul legislației aplicabile din jurisdicția relevantă și pe baza documentelor corporative relevante, este împuternicit să angajeze de facto responsabilitatea dealerului primar în cauză în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor și executarea activităților prevăzute în clauzele și condițiile generale. În acest scop, atunci când se transmite formularul de cerere, acesta trebuie însoțit de un extras din registrul comerțului relevant.

(7)   Orice comunicare, notificare sau informație referitoare la prezenta decizie și la clauzele și condițiile generale se transmite la adresa de notificare indicată de dealerii primari în formularul lor de cerere și se adresează persoanei desemnate în aceasta drept „coordonator”.

Articolul 15

Admiterea în rețeaua de dealeri primari

(1)   Decizia privind includerea unui solicitant în lista rețelei de dealeri primari se adoptă cel târziu în termen de două luni de la depunerea cererii respective. În cazul în care unui solicitant i se cere să furnizeze informații suplimentare în conformitate cu articolul 14 alineatul (3), termenul pentru luarea unei decizii referitoare la solicitantul respectiv se suspendă până când se primesc informațiile suplimentare cerute. În cazul în care solicitantul informează Comisia că, din punctul lui de vedere, cererea sa este completă, decizia se adoptă în termen de două luni. Decizia se notifică solicitantului.

(2)   Decizia de refuzare a admiterii trebuie motivată.

(3)   Lista actualizată a membrilor rețelei de dealeri primari se publică o dată pe an în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(4)   În vederea efectuării revizuirii anuale, dealerii primari sunt invitați să declare Comisiei pe propria răspundere că îndeplinesc în continuare toate criteriile de eligibilitate aferente calității de membru prevăzute la articolul 4.

Articolul 16

Monitorizarea

Comisia poate efectua verificări sau poate desemna o parte terță să efectueze verificări în legătură cu respectarea dispozițiilor prezentei decizii de către membrii rețelei de dealeri primari. Membrii rețelei de dealeri primari cooperează în cursul verificărilor și facilitează efectuarea acestor verificări, în special prin furnizarea informațiilor și a datelor necesare, precum și prin acordarea accesului la acestea.

Fiecare membru al rețelei de dealeri primari:

(a)

furnizează Comisiei limita de risc stabilită pentru activitatea de tranzacționare a titlurilor de creanță ale Uniunii și ale Euratom în conformitate cu clauzele și condițiile generale;

(b)

notifică Comisiei orice retrogradare în clasamentul stabilit de agențiile de rating din Uniune recunoscute de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe;

(c)

notifică imediat Comisiei nerespectarea oricărui criteriu de eligibilitate prevăzut la articolul 4.

Prin acceptarea clauzelor și condițiilor generale, dealerul primar își dă consimțământul pentru efectuarea unor eventuale audituri și verificări legate de datele transmise Comisiei în cadrul obligațiilor sale de raportare, în special legate de datele care ar urma să fie utilizate pentru evaluarea performanței sale pe piața secundară.

Articolul 17

Suspendarea și excluderea din rețeaua de dealeri primari

(1)   Calitatea dealerului primar de membru al rețelei de dealeri principali poate fi suspendată în următoarele cazuri:

(a)

inițierea unei proceduri împotriva unui dealer primar, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (1) litera (e) punctul (iii);

(b)

inițierea unei proceduri care poate duce la încetarea calității de membru al rețelei sau al mecanismului menționat la articolul 4 litera (c);

(c)

existența unei baze pentru excluderea dealerului primar în temeiul articolului 136 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

Dealerul primar este invitat printr-un aviz de presuspendare să își prezinte observațiile în termen de cel puțin 3 zile de la primirea notificării, cu excepția cazurilor excepționale justificate în mod corespunzător, inclusiv, în special, a celor legate de riscul reputațional. Decizia de suspendare intră în vigoare în prima zi lucrătoare următoare datei notificării adresate dealerului primar care nu și-a îndeplinit obligațiile. Dealerii primari suspendați nu primesc mandate de coordonatori sau co-coordonatori pe perioada suspendării lor.

Suspendarea poate fi ridicată la cererea dealerului primar suspendat. În plus față de cerere, dealerul primar suspendat trebuie să prezinte dovezi suficiente potrivit cărora, după caz, fie procedura menționată la alineatul (1) primul paragraf litera (a) nu mai este în curs și nu a condus la aplicarea de sancțiuni de orice natură împotriva sa, fie procedura menționată la alineatul (1) primul paragraf litera (b) nu mai este în curs și nu a dus la încetarea calității de membru al rețelei sau al mecanismului menționat la articolul 4 litera (c). Dovezile prezentate sunt evaluate și se ia o decizie în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea cererii, cu condiția să fi fost furnizate suficiente dovezi.

(2)   Dealerul primar este exclus din rețeaua de dealeri primari în următoarele cazuri:

(a)

dealerul primar încetează să mai îndeplinească vreuna dintre condițiile menționate la articolul 4;

(b)

dealerul primar este exclus în temeiul articolelor 135-142 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046;

(c)

nu și-a respectat obligațiile prevăzute la articolul 5 literele (a) și (c).

(3)   Pentru excluderea din rețeaua de dealeri primari în cazurile prevăzute la alineatul (2) se aplică următoarea procedură:

(a)

dealerul primar este invitat printr-un aviz de preexcludere să își prezinte observațiile într-un termen de cel puțin 7 zile de la primirea notificării;

(b)

decizia de excludere este notificată dealerului primar. Decizia de excludere intră în vigoare în prima zi lucrătoare următoare datei notificării adresate dealerului primar exclus.

(4)   Dealerul primar poate fi exclus din rețeaua de dealeri primari în următoarele cazuri:

(a)

nu și-a respectat obligațiile prevăzute la articolul 5 literele (b), (d), (e) și (f);

(b)

a comis o încălcare menționată la articolul 30 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (13), astfel cum s-a decis într-o decizie finală adoptată de autoritatea competentă relevantă;

(c)

o autoritate competentă a pronunțat o decizie finală în urma unei proceduri menționate la articolul 5 alineatul (1) litera (e) punctul (v) sau legate de actele cu putere de lege și normele administrative privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

(5)   În cazurile prevăzute la alineatul (4) se aplică următoarea procedură:

(a)

dealerul primar în cauză primește o notificare în care se specifică motivele nerespectării, o cerere de a prezenta observații și măsurile corective pe care intenționează să le ia pentru a restabili și/sau a asigura respectarea criteriilor și/sau a obligațiilor relevante și se stabilește un termen pentru prezentarea de observații de cel puțin 7 zile de la primirea notificării de către dealerul primar;

(b)

ținând seama de eventualele observații prezentate și de eventualele măsuri corective comunicate, se poate lua decizia de a exclude dealerul primar care nu și-a respectat obligațiile din rețeaua de dealeri primari;

(c)

decizia de excludere trebuie motivată;

(d)

decizia de excludere intră în vigoare în prima zi lucrătoare următoare datei notificării adresate dealerului primar exclus.

(6)   Suspendarea calității de membru în temeiul alineatului (1), excluderea din rețea în temeiul alineatelor (2)-(5) și renunțarea la calitatea de membru al rețelei de dealeri primari în temeiul articolului 7 litera (e) nu au niciun efect asupra drepturilor și obligațiilor dealerului primar în cauză în ceea ce privește contractele încheiate înainte de data efectivă a excluderii, a suspendării sau, respectiv, a renunțării la calitatea de membru.

(7)   Suspendarea nu atrage după sine suspendarea obligațiilor prevăzute la articolul 5 alineatul (1) litera (f) și la articolul 16.

CAPITOLUL 5

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Articolul 18

Decizia (UE, Euratom) 2021/625 se abrogă.

Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

Articolul 19

Articolul 8 literele (a) și (b) din Decizia (UE, Euratom) 2021/625 continuă să se aplice tranzacțiilor sindicalizate care încep înainte de 1 noiembrie 2023.

Articolul 8 primul paragraf literele (a) și (b), articolul 9 primul paragraf literele (a) și (c) și articolul 11 se aplică tranzacțiilor sindicalizate care încep la 1 noiembrie 2023 sau ulterior.

Articolul 8 primul paragraf litera (c), articolul 9 primul paragraf litera (b) și articolul 13 alineatele (6) și (7) se aplică tranzacțiilor sindicalizate care încep la 1 iulie 2024 sau ulterior.

Articolul 20

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 31 iulie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(2)  Decizia (UE, Euratom) 2021/625 a Comisiei din 14 aprilie 2021 privind instituirea rețelei de dealeri primari și definirea criteriilor de eligibilitate pentru îndeplinirea mandatului de aranjor principal și coaranjor pentru tranzacțiile sindicalizate în scopul activităților de împrumut desfășurate de Comisie în numele Uniunii și al Comunității Europene a Energiei Atomice (JO L 131, 16.4.2021, p. 170).

(3)  Regulamentul (UE, Euratom) 2022/2434 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 decembrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 în ceea ce privește stabilirea unei strategii de finanțare diversificate ca metodă generală de împrumut (JO L 319, 13.12.2022, p. 1).

(4)  Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom (JO L 424, 15.12.2020, p. 1).

(5)  A se vedea, în special, Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(6)  A se vedea, în special, Regulamentul (UE) nr. 468/2014 al Băncii Centrale Europene din 16 aprilie 2014 de instituire a cadrului de cooperare la nivelul Mecanismului unic de supraveghere între Banca Centrală Europeană și autoritățile naționale competente și cu autoritățile naționale desemnate (Regulamentul-cadru privind MUS) (JO L 141, 14.5.2014, p. 1) și Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului din 15 octombrie 2013 de conferire a unor atribuții specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit (JO L 287, 29.10.2013, p. 63).

(7)  Decizia de punere în aplicare (UE, Euratom) 2022/2544 a Comisiei din 19 decembrie 2022 de stabilire a măsurilor necesare pentru administrarea și realizarea operațiunilor UE de împrumut și de gestionare a datoriei în cadrul strategiei de finanțare diversificate și a operațiunilor de credit conexe (JO L 328, 22.12.2022, p. 109).

(8)  Decizia (UE) 2021/857 a Comisiei din 27 mai 2021 de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2021/625 în ceea ce privește includerea anumitor firme de investiții în criteriile de eligibilitate pentru dobândirea calității de membru al rețelei de dealeri primari a Uniunii (JO L 188, 28.5.2021, p. 103).

(9)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

(10)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).

(11)  Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 337, 23.12.2015, p. 1).

(12)  Regulamentul delegat (UE) 2017/583 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare cu privire la standarde tehnice de reglementare privind cerințele în materie de transparență pentru locurile de tranzacționare și firmele de investiții, în ceea ce privește obligațiunile, produsele financiare structurate, certificatele de emisii și instrumentele financiare derivate (JO L 87, 31.3.2017, p. 229).

(13)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).


ANEXA I

1.   Îndeplinirea obligației de a achiziționa o medie ponderată minimă de 0,05 % din volumele scoase semestrial la licitație de Uniune și/sau Euratom

(a)

Licitațiile se desfășoară prin intermediul unui sistem de licitație operat de un furnizor de licitații selectat de Comisie („furnizorul de licitații”).

(b)

Participarea la licitații și achiziționarea de titluri de creanță scoase la licitație se desfășoară în conformitate cu normele în materie de licitații stabilite de furnizorul de licitații și aprobate de Comisie. Dealerii primari aderă la normele în materie de licitații și se conformează acestora.

(c)

Toți dealerii primari trebuie să înțeleagă că acționează și participă la licitații pe propriul risc și că în niciun fel Comisia nu este responsabilă de deciziile niciunuia dintre participanții la licitații și, mai ales, de nicio pierdere directă sau indirectă suferită de aceștia ca urmare a tranzacțiilor efectuate.

(d)

Dealerii primari iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că sunt în măsură să participe la licitație, în special că sunt în măsură să încheie contracte cu furnizorul de licitații, să parcurgă toate etapele și să îndeplinească toate formalitățile necesare pentru a participa la licitații, precum și pentru a se asigura că dispun de infrastructura tehnică necesară pentru a participa la licitație.

(e)

Comisia nu suportă niciun cost și nu are nicio responsabilitate față de dealerul primar în legătură cu contractele încheiate între furnizorul de licitații și dealerul primar sau în legătură cu infrastructura tehnică pentru licitație.

(f)

Dealerii primari pot fi scutiți de îndeplinirea obligației prevăzute la articolul 5 litera (a) numai în cazuri de forță majoră, care nu includ, în special, cazurile de funcționare defectuoasă a infrastructurii sau problemele tehnice legate de infrastructură.

(g)

Calcularea volumului achiziționat de dealerii primari în perioada relevantă de 6 luni se ponderează în conformitate cu tabelul următor:

Scadență reziduală

< 3,5 luni

3,5 d luni-1 an

1 -4 ani

4 -8 ani

8 -12 ani

12 -17 ani

17 -23 de ani

> 23 de ani

Coeficient

0,5

1

2,5

5,5

10

15

20

25

(h)

Acest calcul se aplică pentru perioade de 6 luni, cuprinse între lunile aprilie-septembrie și octombrie-martie. În 2023, se aplică următoarea perioadă: ianuarie-iunie și iulie-martie din perioada următoare. Articolul 5 litera (a) din prezenta decizie nu se aplică temporar dealerilor primari care au fost admiși în rețeaua de dealeri primari după începerea perioadei de 6 luni definite la litera (h). Acesta începe să se aplice la sfârșitul perioadei succesive de 6 luni de la data la care dealerul primar respectiv este admis în rețeaua de dealeri primari.

2.   Obligații de raportare

(a)

Dealerii primari furnizează, la cerere, informații cu privire la limita de risc pe care au stabilit-o în scopul administrării pozițiilor proprii, pentru activitatea de tranzacționare a titlurilor de creanță ale Uniunii și ale Euratom, precum și cu privire la măsura în care este utilizată această limită de risc. Informațiile care trebuie furnizate sunt specificate în cerere.

(b)

Dealerii primari notifică imediat Comisiei orice apreciere sau retrogradare a poziției lor în clasamentul stabilit de una dintre agențiile externe de rating recunoscute de ESMA în conformitate cu articolul 18 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

(c)

Dealerii primari notifică prompt Comisiei nerespectarea oricăruia dintre criteriile de eligibilitate prevăzute la articolul 4.

(d)

Dealerii primari informează Comisia cu privire la orice modificare a datelor lor de contact specificate în formularul de candidatură, utilizând modelul atașat la formularul de candidatură, în termen de două săptămâni de la data la care a intrat în vigoare modificarea.

(e)

Dealerii primari furnizează Comisiei, la cererea acesteia, toate informațiile relevante pentru desfășurarea activităților lor de dealeri primari, în special a activităților lor pe piața primară sau secundară legate de titlurile de creanță ale Uniunii și ale Euratom.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit (JO L 302, 17.11.2009, p. 1).


ANEXA II

Tabel de corespondență

Tabel de corespondență

Decizia (UE, Euratom) 2021/625

Prezenta decizie

Articolul 1

Articolul 1

Articolul 2

Articolul 2

Articolul 3

Articolul 3

Articolul 4

Articolul 4

Articolul 5

Articolul 5

Articolul 6

Articolul 6

Articolul 7

Articolul 7

Articolul 8

Articolul 8

Articolul 9

Articolul 10

Articolul 10

Articolul 12

Articolul 11

Articolul 13

Articolul 12

Articolul 14

Articolul 13

Articolul 15

Articolul 14

Articolul 16

Articolul 15

Articolul 17

Articolul 16

Articolele 18 și 19

Articolul 17

Articolul 20


Top