EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0840

Regulamentul delegat (UE) 2023/840 al Comisiei din 25 noiembrie 2022 de completare a Regulamentului (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează metodologia de calcul și de menținere a cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate, de utilizat în conformitate cu articolul 9 alineatul (14) din regulamentul respectiv (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2022/8434

JO L 107, 21.4.2023, p. 29–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/840/oj

21.4.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 107/29


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/840 AL COMISIEI

din 25 noiembrie 2022

de completare a Regulamentului (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează metodologia de calcul și de menținere a cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate, de utilizat în conformitate cu articolul 9 alineatul (14) din regulamentul respectiv

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2020 privind un cadru pentru redresarea și rezoluția contrapărților centrale și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 și (UE) 2015/2365 și a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE și (UE) 2017/1132 (1), în special articolul 9 alineatul (15) al patrulea paragraf,

întrucât:

(1)

Cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate care urmează să fie utilizate de CPC-urile care întâmpină dificultăți ar trebui să fie stabilit ținând seama de caracteristicile individuale ale fiecărei CPC.

(2)

Prin urmare, metodologia de calcul al cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate care urmează să fie utilizate de o CPC în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată ar trebui să permită efectuarea unei distincții între CPC-urile cu un profil de risc complex în cazul cărora cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ar trebui să fie mai mare și CPC-urile cu profiluri de risc mai puțin complexe sau cu o gestionare mai prudentă a riscurilor în cazul cărora cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ar trebui să fie mai mic.

(3)

Metodologia de calcul al cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate care urmează să fie utilizate de o contraparte centrală în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată ar trebui să conțină parametri suficient de clari și obiectivi pentru a evita dificultățile de evaluare și ar trebui să permită aplicarea consecventă la nivelul tuturor CPC-urilor. De asemenea, cu ajutorul parametrilor respectivi ar trebui să se poată adapta cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate la structura și organizarea internă a CPC-ului, la natura, obiectul și complexitatea activităților sale, precum și la structura stimulentelor pentru acționari, conducere și membri compensatori și pentru clienții respectivilor membri compensatori. Fiecărui parametru ar trebui să i se atribuie o valoare exprimată în puncte procentuale. Prin însumarea tuturor parametrilor ar trebui să se obțină nivelul procentual al capitalului bazat pe risc al CPC-ului utilizat drept cuantum suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate care urmează să fie utilizate de contrapărțile centrale în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată.

(4)

Pentru a ține seama de structura și de organizarea internă a CPC-ului, precum și de natura, obiectul și complexitatea activităților sale, o CPC ar trebui să evalueze natura și complexitatea claselor de active compensate, numărul și complexitatea interdependențelor sale cu alte infrastructuri ale pieței financiare și cu alte instituții financiare, eficiența organizării sale interne, soliditatea cadrului său de gestionare a riscurilor și numărul de măsuri de remediere semnificative în curs în urma constatărilor autorității competente a CPC.

(5)

Pentru a ține seama de structura stimulentelor pentru acționarii, conducerea și membrii compensatori ai CPC-urilor și pentru clienții membrilor compensatori, o CPC ar trebui să evalueze riscurile legate de participațiile directe sau indirecte și de structura capitalului, stimulentele financiare integrate în remunerația conducerii superioare a CPC, precum și gradul de implicare a membrilor compensatori și a clienților în guvernanța riscurilor CPC.

(6)

CPC-urile ar trebui să revizuiască periodic cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate pentru a se asigura că respectivul cuantum se menține la un nivel adecvat, inclusiv în urma unei modificări semnificative a cerințelor de capital bazate pe risc ale unei CPC, calculate în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

(7)

Pentru a evita sarcinile inutile, o CPC nu ar trebui să aibă obligația de a efectua calculul pe baza parametrilor specifici ai metodologiei în cazul în care decide să aplice în mod voluntar cuantumul maxim suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate de 25 %.

(8)

Este important ca, în situația de neîndeplinire a obligațiilor de plată, cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate să fie alocat în mod echitabil. CPC-urile care au creat mai multe fonduri de garantare pentru diferitele categorii de instrumente financiare pe care le compensează ar trebui, prin urmare, să aloce fiecărui fond de garantare cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate, proporțional cu dimensiunea fondului. În situațiile care nu presupun neîndeplinirea obligațiilor de plată, întregul cuantum suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ar trebui să fie disponibil pentru a acoperi pierderile.

(9)

Cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate care urmează să fie utilizate de contrapărțile centrale în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată ar trebui să reflecte importanța relativă a diferiților parametri care reflectă organizarea internă a CPC-ului, natura, obiectul și complexitatea activităților sale, precum și structura stimulentelor de care dispun părțile interesate pentru a promova gestionarea adecvată a riscurilor. Prin urmare, fără a aduce atingere procentelor minime și maxime care urmează să fie aplicate pentru determinarea cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate, calculul procentajului care urmează să fie aplicat pentru determinarea cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ar trebui să fie suma cumulată a tuturor punctelor procentuale atribuite fiecărui parametru. Procentul care se va aplica în cazul fiecărui parametru ar trebui să fie suma indicatorilor cantitativi relevanți. Ar trebui să se atribuie un interval larg pentru indicatorii cantitativi în cazul celor mai semnificativi parametri din evaluarea riscurilor și a complexității unei CPC, iar pentru parametrii care se referă la un aspect specific al riscului CPC ar trebui să se atribuie un interval mai restrâns.

(10)

Metodologia de menținere a cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ar trebui să permită CPC-urilor să atenueze impactul cerinței privind astfel de resurse suplimentare, permițându-le să investească resursele suplimentare respective în alte active decât cele avute în vedere în politica de investiții a CPC-urilor menționată la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, cu condiția ca respectivele CPC-uri să pună în aplicare procedurile adecvate pentru aplicarea măsurilor de redresare care să atenueze riscul ca astfel de active să nu fie disponibile imediat.

(11)

Este necesar să se atenueze impactul cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate asupra CPC-urilor. Posibilitățile de investiții ale CPC-urilor pentru menținerea cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ar trebui, prin urmare, să fie parțial aliniate la lista activelor eligibile drept garanții pe care CPC-urile le acceptă de la membrii compensatori. Această abordare ar garanta în continuare faptul că CPC-urile dispun de cadrul și de procedurile adecvate pentru a gestiona riscurile asociate respectivelor active și lichidarea lor în perioade de criză. Însă, unele active care sunt eligibile drept garanții ar trebui să fie în continuare excluse din lista investițiilor eligibile, deoarece nu pot fi considerate suficient de lichide sau ar expune resursele proprii ale CPC-ului la un risc de credit și de piață excesiv, neputând astfel fi considerate drept adecvate pentru investițiile unei CPC.

(12)

În cazul în care cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate investite în alte active decât cele menționate la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 nu este disponibil imediat, CPC-urile ar trebui, în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată, să aducă acest fapt la cunoștința autorității competente și a membrilor compensatori. În acest caz, CPC-urile ar trebui să aibă dreptul să acopere cuantumul suplimentar indisponibil din resursele proprii dedicate prefinanțate, solicitând contribuții financiare de la membrii compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată. Contribuțiile respective ar trebui alocate în mod echitabil și proporțional.

(13)

CPC-urile ar trebui să ramburseze membrilor compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată contribuția financiară pe care respectivii membri compensatori au acordat-o pentru a acoperi cuantumul suplimentar indisponibil din resursele proprii dedicate prefinanțate. Pentru a limita expunerea membrilor compensatori ai CPC-urilor care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată și pentru a se asigura că aceștia sunt în măsură să suporte orice contribuții viitoare în numerar, rambursarea ar trebui să fie efectuată într-un interval de timp rezonabil, în numerar și în aceeași monedă în care a fost acordată contribuția financiară. Plata rambursării ar trebui să se facă numai după ce CPC-urile și-au îndeplinit celelalte obligații de plată. În cazul în care rambursarea nu este efectuată într-un interval de timp rezonabil, CPC-urile ar trebui, ca stimulent pentru recuperarea cuantumurilor datorate, să aibă obligația de a plăti o dobândă anuală pentru cuantumurile respective.

(14)

Pentru a menține competitivitatea pe plan internațional a CPC-urilor din Uniune, atunci când a elaborat proiectele de standarde tehnice de reglementare, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a analizat normele aplicabile CPC-urilor din țări terțe și practicile acestora, precum și evoluțiile internaționale în ceea ce privește redresarea și rezoluția CPC-urilor. Pe baza analizelor respective, ESMA a concluzionat că metodologia propusă pentru calculul cuantumurilor suplimentare din resursele proprii dedicate prefinanțate pentru CPC-urile din Uniune nu ar trebui să afecteze în mod negativ competitivitatea CPC-urilor din Uniune care sunt active pe plan internațional.

(15)

Prezentul regulament are la bază proiectele de standarde tehnice de reglementare înaintate Comisiei de către ESMA.

(16)

ESMA a elaborat proiectele de standarde tehnice în cooperare cu Autoritatea Bancară Europeană și după consultarea Sistemului European al Băncilor Centrale. În conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3), ESMA a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Calcularea și alocarea cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ale CPC-ului

(1)   CPC-urile trebuie să calculeze cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate menționat la articolul 9 alineatul (14) din Regulamentul (UE) 2021/23 prin înmulțirea cerințelor de capital bazate pe risc calculate în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 și cu Regulamentul delegat (UE) nr. 152/2013 al Comisiei (4) cu nivelul procentual „P” al cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ale CPC-urilor, determinat în conformitate cu articolul 2.

(2)   După fiecare modificare semnificativă a cerințelor de capital bazate pe risc, calculate în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, și cel puțin o dată pe an, CPC-urile trebuie să reexamineze stabilirea nivelului procentual și a cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate calculate în conformitate cu alineatul (1).

(3)   CPC-urile care decid să aplice în mod voluntar procentul maxim de 25 % pentru a calcula cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate menționat la articolul 9 alineatul (14) din Regulamentul (UE) 2021/23 nu au obligația să stabilească nivelul procentual menționat la articolul 2 din prezentul regulament.

(4)   CPC-urile care au creat mai multe fonduri de garantare pentru diferitele categorii de instrumente financiare pe care le compensează trebuie să aloce fiecărui fond de garantare cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate, calculat în conformitate cu alineatul (1), proporțional cu dimensiunea fiecărui fond de garantare. CPC-urile trebuie să indice alocarea separat în bilanțurile lor. CPC-urile trebuie să utilizeze cuantumurile suplimentare alocate unui fond de garantare pentru situațiile de neîndeplinire a obligațiilor de plată care apar pe segmentele de piață la care se referă respectivul fond de garantare. În cazul unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată, CPC-urile trebuie să aloce totalitatea cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate, calculat în conformitate cu alineatul (1), pentru acoperirea pierderilor suferite ca urmare a situației care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată.

Articolul 2

Stabilirea nivelului procentual al cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ale CPC-ului

CPC-urile trebuie să își calculeze nivelul procentual al cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate menționat la articolul 1 alineatul (1) în conformitate cu formulele din anexă.

Articolul 3

Menținerea cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ale CPC-urilor

(1)   Dacă cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate scade sub cuantumul suplimentar necesar calculat în conformitate cu articolul 1 alineatul (1) și dacă există reduceri subsecvente ale cuantumului suplimentar respectiv, CPC-urile trebuie să notifice acest lucru de îndată în scris autorității competente. Notificarea scrisă respectivă trebuie să prezinte în detaliu cuantumul suplimentar rămas din resursele proprii dedicate prefinanțate și să indice autorității competente dacă se preconizează o reducere ulterioară a cuantumului respectiv în termen de cinci zile lucrătoare de la notificarea respectivă. În notificarea scrisă trebuie să se precizeze, de asemenea, motivul pentru care cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate a scăzut sub cuantumul suplimentar necesar și să se descrie pe larg măsurile de reconstituire a cuantumului respectiv și calendarul acestora.

(2)   CPC-urile trebuie să utilizeze numai cuantumul rezidual al cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate în sensul articolului 9 alineatul (14) din Regulamentul (UE) 2021/23 în cazul în care survine o situație ulterioară de neîndeplinire a obligațiilor de plată de către unul sau mai mulți membri compensatori ori un eveniment care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată înainte ca CPC în cauză să fi reconstituit integral cuantumul suplimentar al resurselor proprii dedicate prefinanțate, calculat în conformitate cu articolul 1 alineatul (1).

(3)   CPC-urile trebuie să reconstituie cuantumul suplimentar al resurselor proprii dedicate prefinanțate în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la prima notificare scrisă menționată la alineatul (1).

(4)   În cazul în care nivelul procentual stabilit în conformitate cu articolul 2 este mai mare de 10 %, CPC-urile pot investi partea cuantumului suplimentar necesar din resursele proprii dedicate prefinanțate care depășește nivelul de 10 % în aur și în instrumente financiare considerate a fi garanții foarte lichide în conformitate cu articolul 46 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, cu condiția ca:

(a)

activele respective să fie incluse în politica CPC-urilor în materie de garanții;

(b)

activele respective să nu fie garanții bancare, instrumente financiare derivate sau titluri de capital;

(c)

CPC-urile în cauză să fi instituit procedurile prevăzute la articolele 4 și 5 din prezentul regulament.

Articolul 4

Procedura de aplicare a măsurilor de redresare în cazul în care cuantumul suplimentar nu este disponibil imediat

(1)   CPC-urile trebuie să aducă imediat la cunoștința autorității competente și a membrilor compensatori faptul că, în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată, cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate, calculat în conformitate cu articolul 1, nu este disponibil imediat. De asemenea, CPC-urile trebuie să furnizeze autorității competente și membrilor compensatori o descriere detaliată a cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate care nu este disponibil, precum și a motivului acestei indisponibilități.

(2)   În cazul în care, în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată, CPC-urile colectează resurse financiare de la membrii compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată, cuantumul trebuie să fie egal cu cuantumul suplimentar indisponibil din resursele proprii dedicate prefinanțate, iar CPC-urile în cauză trebuie să distribuie cuantumul respectiv membrilor compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată proporțional cu contribuțiile lor la fondul de garantare.

Articolul 5

Procedura de compensare a membrilor compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată și care au furnizat o contribuție financiară atunci când cuantumul suplimentar nu a fost disponibil imediat

(1)   CPC-urile trebuie să ia toate măsurile rezonabile pentru a efectua rambursarea către membrii compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată și care au contribuit financiar la CPC în conformitate cu articolul 4 alineatul (2). CPC-urile trebuie să efectueze acest demers prin monetizarea activelor utilizate pentru a investi cuantumul suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate, calculat în conformitate cu articolul 1 alineatul (1), în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la notificarea indisponibilității fondurilor menționate la articolul 4 alineatul (1).

(2)   Sub rezerva alineatului (4), CPC-urile trebuie să efectueze rambursarea către membrii compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată într-un termen rezonabil și să continue până când sunt rambursate toate cuantumurile.

(3)   Rambursarea tuturor cuantumurilor datorate membrilor compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată trebuie să se efectueze în numerar, în aceeași monedă în care membrul compensator care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată a contribuit financiar la CPC.

(4)   CPC-urile trebuie să plătească membrilor compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată cuantumurile datorate după ce au avut loc toate acțiunile următoare:

(a)

costurile operaționale au fost acoperite;

(b)

toate datoriile scadente și exigibile au fost plătite;

(c)

toate despăgubirile care trebuiau plătite în termenul stabilit la articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2023/450 al Comisiei (5) au fost plătite.

(5)   CPC-urile trebuie să plătească o dobândă anuală la cuantumurile datorate în cazul în care termenul de rambursare integrală este mai mare de 120 de zile lucrătoare de la data măsurii de redresare inițială care a necesitat contribuția financiară a membrilor compensatori care nu se află în situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată. Rata dobânzii trebuie stabilită la nivelul ratei dobânzii penalizatoare calculată în conformitate cu articolul 99 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (6).

Articolul 6

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 noiembrie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 22, 22.1.2021, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(4)  Regulamentul delegat (UE) nr. 152/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind cerințele de capital pentru contrapărțile centrale (JO L 52, 23.2.2013, p. 37).

(5)  Regulamentul delegat (UE) 2023/450 al Comisiei din 25 noiembrie 2022 de completare a Regulamentului (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează ordinea în care CPC-urile trebuie să plătească despăgubirile menționate la articolul 20 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/23, numărul maxim de ani în care CPC-urile respective trebuie să utilizeze o parte din profiturile lor anuale pentru astfel de plăți către posesorii de instrumente care recunosc o creanță asupra profiturilor viitoare ale CPC și cota maximă din aceste profituri care urmează să fie utilizată pentru plățile respective (JO L 67, 3.3.2023.p. 5).

(6)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).


ANEXĂ

1.   Instrucțiuni generale

Nivelul procentual al cuantumului suplimentar din resursele proprii dedicate prefinanțate ale unei CPC menționat la articolul 1 alineatul (1) se calculează de către CPC în conformitate cu următoarea formulă:

Formula
)

unde:

„A” = parametrii A1 până la A5 pe care CPC îi calculează în conformitate cu secțiunile 2-6 din prezenta anexă;

„B” = parametrii B1 până la B3 pe care CPC îi calculează în conformitate cu secțiunile 7-9 din prezenta anexă.

Parametrii A 1-A 5 reflectă structura, organizarea internă, precum și natura, obiectul și complexitatea activităților unei CPC, iar parametrii B 1-B 3 reflectă structura stimulentelor pentru acționarii, conducerea și membrii compensatori ai CPC-ului, inclusiv pentru clienții respectivilor membri compensatori.

Nivelul procentual final (P) se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg.

2.   Natura și complexitatea claselor de active compensate

Parametrul A 1 se referă la natura și complexitatea claselor de active compensate. Parametrul A 1 variază între 1 % și 7 %. Parametrul A 1 se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde:

I assets reflectă numărul diferitelor clase de active compensate de CPC. Valoarea I assets se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula
,

unde N assets = numărul diferitelor clase de active compensate de CPC;

I FX reflectă numărul monedelor compensate de CPC. Valoarea I FX este de 1 % în cazul în care CPC compensează active denominate în mai multe monede sau oferă decontare în mai multe monede și de 0 % în caz contrar;

I settl reflectă modul de decontare a instrumentelor financiare derivate. Valoarea I settl este de 1 % în cazul în care CPC oferă decontarea fizică a contractelor derivate și de 0 % în caz contrar.

3.   Relațiile și interdependențele CPC-ului cu alte infrastructuri ale pieței financiare și cu alte instituții financiare

Parametrul A 2 se referă la relațiile și interdependențele CPC-ului cu alte infrastructuri ale pieței financiare și cu alte instituții financiare. Parametrul A 2 variază între 0 % și 2 %. Parametrul A 2 se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde:

I FMI reflectă numărul de interdependențe. Valoarea I FMI este de 1 % în cazul în care CPC are mai mult de cinci interdependențe cu locurile de tranzacționare, sistemele de plăți și sistemele de decontare și 0 % în caz contrar;

I CMs reflectă concentrarea membrilor compensatori ai CPC. Valoarea I CMs este de 1 % în cazul în care primii cinci membri compensatori ai CPC-ului reprezintă peste 40 % din totalul resurselor prefinanțate ale CPC-ului, agregate pentru toate serviciile și fondurile de garantare, și 0 % în caz contrar. CPC determină ponderea resurselor primilor cinci membri compensatori pe baza unei medii anuale.

4.   Organizarea internă a CPC

Parametrul A 3 se referă la eficiența organizării interne a CPC. Valoarea A 3 variază între 0 % și 5 %. Parametrul A 3 se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde:

I Riskco reflectă interacțiunea dintre consiliul de administrație și comitetul de risc instituit în temeiul articolului 28 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012. Valoarea I RiskCo este de 2 % în cazul în care în ultimii 3 ani consiliul de administrație al CPC a luat mai mult de 3 decizii de a nu da curs recomandării comitetului de risc sau poziției recomandate de acesta și 0 % în caz contrar;

I reporting reflectă nivelul de raportare pentru validarea modelului. Valoarea I reporting este de 0 % în cazul în care validarea modelului este independentă din punct de vedere structural de dezvoltarea modelului și 1 % în caz contrar;

I Riskstaff reflectă proporția personalului alocat funcției de gestionare a riscurilor. Valoarea I Riskstaff este cuprinsă între 0 % și 2 % și se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde P risk = proporția echivalentului normă întreagă alocat pentru gestionarea riscurilor ca parte din totalul echivalentului normă întreagă al CPC-ului, inclusiv funcțiile externalizate. Valoarea I Riskstaff este de 2 % atunci când P risk este 0 % și 0 % atunci când P risk este de 20 %.

5.   Soliditatea cadrului de gestionare a riscurilor al CPC

Parametrul A 4 se referă la soliditatea cadrului de gestionare a riscurilor al CPC. Valoarea A 4 variază între 0 % și 8 %. Parametrul A 4 se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde:

I BT reflectă caracterul adecvat al marjelor CPC, astfel cum au fost evaluate prin testele ex post. Valoarea I BT este cuprinsă între 0 % și 4 % și se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde P BT = procentul din conturile de compensare ale CPC, calculat ca numărul de conturi de compensare care îndeplinesc criteriul comparativ cu numărul total de conturi de compensare ale CPC, pentru care rezultatele testelor ex post privind marja se situează sub cerința minimă EMIR, astfel cum este prevăzută la articolul 24 din Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 al Comisiei (1) în ultimele 12 luni. Valoarea I BT este de 4 %, atunci când P BT este de 100 %;

I incident reflectă soliditatea operațională a CPC, pe baza numărului de incidente legate de tranzacții. Valoarea I incident este cuprinsă între 0 % și 2 % și se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde N days = numărul de zile în care CPC nu a fost în măsură să proceseze noi tranzacții timp de 2 ore sau mai mult în ultimele 12 luni. Valoarea I incident este de 2 % atunci când N days  = 10 zile;

I payments reflectă soliditatea operațională a CPC, pe baza numărului de incidente de plată. Valoarea I payments trebuie să fie cuprinsă între 0 % și 2 % și se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde N days = numărul de zile în care CPC nu a fost în măsură să proceseze sau să încaseze plăți timp de 2 ore sau mai mult în ultimele 12 luni. Valoarea I payments este de 2 % atunci când N days  = 10 zile.

6.   Măsuri de remediere în curs ca urmare a constatărilor autorității competente a CPC

Parametrul A 5 se referă la numărul de măsuri de remediere semnificative în curs ca urmare a constatărilor autorității competente a CPC. Valoarea A 5 variază între 0 % și 2 %. Valoarea A 5 se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde:

I reco reflectă măsurile în curs în materie prudențială. Valoarea I reco este de 2 % în cazul în care CPC are cel puțin o măsură de remediere semnificativă în curs în urma constatărilor autorității competente al cărei termen de transpunere stabilit de autoritatea competentă în planul de remediere a fost depășit de CPC și de 0 % în caz contrar.

În sensul acestei formule, o măsură de remediere este considerată semnificativă atunci când CPC sau autoritatea competentă în cauză a alocat cea mai mare prioritate respectivei măsuri de remediere, fie pe baza matricei interne a pragului de semnificație a CPC, fie pe baza propriei clasificări a autorității competente.

7.   Acționariatul, structura capitalului și profitabilitatea CPC-ului

Parametrul B 1 se referă la acționariatul și structura de capital a CPC-ului. Valoarea B 1 variază între 0 % și 4 %. Valoarea B 1 se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde:

I majority reflectă natura întreprinderii-mamă a CPC. Valoarea I majority este de 2 % în cazul în care CPC are o întreprindere-mamă, alta decât grupurile de stat, fără rating sau cu un rating sub categoria de investiții și 0 % în caz contrar. Ratingul trebuie să fie cel mai slab rating al entității acordat de către o agenție de rating de credit autorizată;

I support reflectă sprijinul din partea întreprinderii-mamă a CPC. Valoarea I support este de 0 % în cazul în care CPC beneficiază de sprijin financiar semnificativ convenit prin contract din partea întreprinderii-mamă în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată, inclusiv linii angajate sau contracte de asigurare și de 2 % în caz contrar.

8.   Remunerația conducerii superioare

Parametrul B 2 se referă la măsura în care remunerația conducerii superioare poate fi afectată din punct de vedere contractual în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată. Valoarea B 2 variază între 0 % și 2 %. Valoarea B 2 se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde:

I %amount reflectă ponderea remunerației variabile totale a conducerii superioare care face obiectul clauzelor de recuperare. Valoarea I %amount este cuprinsă între 0 % și 1 % și se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde P amount = procentul din remunerația variabilă anuală totală a conducerii superioare a CPC care face obiectul clauzelor de recuperare în situația neîndeplinirii obligațiilor de plată/sau într-o situație care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată. Valoarea I %amount este de 1 %, atunci când P amount este de 0 %;

I %staff reflectă procentul personalului din conducerea superioară care face obiectul clauzelor de recuperare în caz de pierderi în urma unei situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată sau a unei situații care nu presupune neîndeplinirea obligațiilor de plată. Valoarea I %staff este cuprinsă între 0 % și 1 % și se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde P %staff = procentul personalului din conducerea superioară a CPC, exprimat ca % din media anuală a ENI la nivelul conducerii superioare, care face obiectul clauzei de recuperare a remunerației variabile.

9.   Implicarea membrilor compensatori și a clienților în guvernanța riscurilor CPC

Parametrul B 3 se referă la implicarea membrilor compensatori și a clienților în guvernanța riscurilor CPC. Valoarea B 3 variază între 0 % și 2 %. Valoarea B 3 se calculează în conformitate cu următoarea formulă:

Formula

unde:

I investment reflectă implicarea membrilor compensatori și a clienților în procesul decizional în materie de investiții. Valoarea I investment este de 0 % în cazul în care membrii compensatori sunt implicați în decizia de a investi și suportă o parte din pierderile potențiale și de 1 % în caz contrar. În scopul stabilirii valorii indicatorului I investment , CPC consideră că membrii compensatori sunt implicați în decizia de a investi atunci când sunt consultați fie în procesul de aprobare a politicii de investiții a CPC-ului, fie în fiecare decizie distinctă de a investi;

I incentives reflectă stimulentele pentru membrii compensatori în procesul de gestionare a situațiilor de neîndeplinire a obligațiilor de plată. Valoarea I incentives este de 0 % în cazul în care există stimulente pentru ca membrii compensatori să participe la procesul de gestionare a situațiilor de neîndeplinire a obligațiilor de plată și de 1 % în caz contrar.


(1)  Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 privind completarea Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012, în ceea ce privește standarde tehnice de reglementare privind cerințele pentru contrapărțile centrale (JO L 52, 23.2.2013, p. 41).


Top