Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0060

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/60 a Consiliului din 12 ianuarie 2022 privind mecanismul de coordonare operațională pentru dimensiunea externă a migrației

    ST/5095/2022/INIT

    JO L 10, 17.1.2022, p. 79–81 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/60/oj

    17.1.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 10/79


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/60 A CONSILIULUI

    din 12 ianuarie 2022

    privind mecanismul de coordonare operațională pentru dimensiunea externă a migrației

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Decizia 2014/415/UE a Consiliului din 24 iunie 2014 privind modalitățile de punere în aplicare de către Uniune a clauzei de solidaritate (1), în special articolul 9 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Prezenta decizie se referă la instituirea unui mecanism pentru coordonarea operațională a dimensiunii externe a migrației (MOCADEM), prin adaptarea mecanismului integrat al UE care a fost aprobat de Consiliu la 25 iunie 2013, iar mecanismele pentru acesta sunt menționate la articolul 1 alineatul (2) din Decizia 2014/415/UE.

    (2)

    Consiliul European din 24-25 iunie 2021 a solicitat intensificarea parteneriatelor și a cooperării cu țările de origine și de tranzit pentru a preveni pierderea de vieți omenești și a reduce presiunea asupra frontierelor europene, într-o abordare pragmatică, flexibilă și adaptată, utilizându-se în mod coordonat toate instrumentele și stimulentele disponibile la nivelul Uniunii și al statelor membre.

    (3)

    Ulterior, Consiliul European din 21-22 octombrie 2021 a solicitat ca planurile de acțiune stabilite pentru opt țări de origine și de tranzit prioritare să devină operaționale și să fie susținute prin calendare concrete și printr-un sprijin financiar adecvat.

    (4)

    La 16 decembrie 2021, Consiliul European a invitat Consiliul să asigure monitorizarea îndeaproape a punerii în aplicare rapide și efective a politicii externe a Uniunii Europene în domeniul migrației, sub conducerea președinției sale.

    (5)

    Pentru a asigura faptul că Consiliul este în măsură să se asigure că sarcina sa este îndeplinită, este necesar să se integreze diferitele mijloace și pârghii, să se consolideze coordonarea între toți actorii implicați în punerea în aplicare a dimensiunii externe a migrației și să se asigure caracterul operațional al acțiunilor Uniunii, fără a aduce atingere competențelor respective ale instituțiilor Uniunii.

    (6)

    În acest scop, ar trebui creat un mecanism pentru coordonarea operațională a dimensiunii externe a migrației (MOCADEM). Mecanismul ar trebui să se bazeze pe modalitățile prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1993 a Consiliului (2) privind mecanismul integrat al Uniunii pentru un răspuns politic la crize. Scopul său este însă diferit, în măsura în care noul mecanism vizează relațiile cu țările terțe în domeniul migrației,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Crearea unui mecanism de coordonare operațională

    (1)   Prezenta decizie creează un mecanism de coordonare operațională pentru dimensiunea externă a migrației (MOCADEM). MOCADEM permite Uniunii să se coordoneze și să reacționeze în timp util la chestiuni legate de dimensiunea externă a migrației.

    (2)   MOCADEM oferă Consiliului flexibilitatea necesară pentru a asigura sinteza informațiilor și a orientărilor propuse de diferitele grupuri de pregătire și de diferitele părți implicate în mecanism. Acesta pregătește și propune acțiuni operaționale în legătură cu mijloacele și pârghiile care urmează să fie mobilizate pentru a pune în aplicare obiectivele Uniunii pentru fiecare țară terță în cauză.

    (3)   MOCADEM este plasat sub conducerea președinției Consiliului, ținându-se seama pe deplin de competențele Comisiei și ale Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (ÎR).

    (4)   MOCADEM nu înlocuiește și nu dublează mecanismele sau modalitățile existente ale Uniunii.

    Articolul 2

    Definiție

    În sensul prezentei decizii, o „acțiune operațională” înseamnă orice acțiune a cărei punere în aplicare poate contribui la realizarea obiectivelor Uniunii în relațiile sale cu o țară terță în domeniul migrației, inclusiv:

    o abordare politică sau diplomatică;

    o acțiune în sprijinul țării terțe în cauză, inclusiv în domeniul consolidării capacităților sau al cooperării pentru dezvoltare;

    mobilizarea oricărei pârghii disponibile, de exemplu sprijin financiar, sau a instrumentelor politicii în domeniul vizelor sau ale oricărei alte politici; și

    elaborarea unor strategii de comunicare specifice.

    Articolul 3

    Funcționare

    (1)   În cazul în care situația relațiilor dintre Uniunea Europeană și o țară terță în materie de migrație are un impact care necesită coordonare și răspuns în timp util din partea Uniunii, președinția poate convoca, cu sprijinul și consilierea Secretariatului General al Consiliului, o masă rotundă MOCADEM.

    (2)   Masa rotundă MOCADEM urmărește să sintetizeze informațiile și propunerile de politici furnizate de diferitele grupuri de pregătire ale Consiliului, precum și de alte părți invitate. Se bazează, în special, pe rezumatele de lucru elaborate de Grupul de lucru al Consiliului pentru aspecte externe ale azilului și migrației și pe lucrările relevante desfășurate de alte grupuri de lucru ale Consiliului (cum ar fi Grupul de lucru pentru vize, Grupul de lucru pentru integrare, migrație și expulzare, Grupul de lucru pentru cooperare în scopul dezvoltării și parteneriate internaționale sau grupuri de lucru geografice). Pregătește acțiunile operaționale care urmează să fie propuse Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper), în orice domeniu relevant pentru relațiile dintre Uniunea Europeană și țara terță respectivă în materie de migrație.

    (3)   Președinția decide componența meselor rotunde MOCADEM. Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) sunt invitate să participe și să prezinte o scurtă contribuție referitoare la toate domeniile lor de competență respective. Statele membre interesate sunt invitate să participe. Organele, oficiile și agențiile relevante ale Uniunii, alte părți interesate relevante și experți din anumite domenii sunt de asemenea invitați să participe, după caz.

    (4)   Nivelul de reprezentare al fiecărei instituții, organ, oficiu, agenție sau al altor părți invitate depinde de obiectivul operațional și decizional al mesei rotunde.

    Articolul 4

    Rolul Coreper

    Pentru coerența politicilor și a acțiunilor desfășurate de Uniune, Coreper asigură conducerea strategică a activității MOCADEM, care raportează periodic către Coreper, iar Coreper asigură controlul politic al punerii în aplicare a modalităților.

    Articolul 5

    Resurse

    (1)   MOCADEM se poate baza pe rapoartele elaborate de capacitatea de sprijin pentru analiza și conștientizarea integrată a situației (ISAA) instituită în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/1993.

    (2)   Capacitatea de sprijin pentru ISAA permite:

    (a)

    colectarea și diseminarea informațiilor situaționale, a analizelor efectuate de Uniune și de statele membre, a deciziilor și măsurilor pe care părțile interesate relevante le-au luat sau trebuie să le ia, precum și a cerințelor de coordonare;

    (b)

    prelucrarea informațiilor menționate la litera (a) și furnizarea unei imagini de ansamblu a situației; și

    (c)

    efectuarea unei analize integrate, inclusiv cu privire la posibila evoluție și eventualele consecințe ale situației.

    (3)   ISAA se elaborează de către serviciile Comisiei și SEAE în cadrul rolurilor și responsabilităților lor respective și în limitele mijloacelor și capacităților lor existente. ISAA se bazează, de asemenea, pe analizele furnizate de statele membre și de organele, oficiile și agențiile Uniunii.

    Articolul 6

    Reexaminare

    Până cel târziu la 13 ianuarie 2023, Coreper reexaminează punerea în aplicare a MOCADEM, pe baza unui raport prezentat de președinție după consultarea Comisiei și a ÎR. După caz, Coreper propune Consiliului posibile revizuiri ale prezentei decizii.

    Articolul 7

    Intrare în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei adoptării.

    Adoptată la Bruxelles, 12 ianuarie 2022.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J.-Y. LE DRIAN


    (1)  JO L 192, 1.7.2014, p. 53.

    (2)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1993 a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind mecanismul integrat al Uniunii pentru un răspuns politic la crize (JO L 320, 17.12.2018, p. 28).


    Top