EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1701

Decizia (UE) 2018/1701 a Comisiei din 7 noiembrie 2018 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Etichetarea obligatorie nevegetarian/vegetarian/vegan a produselor alimentare” [notificată cu numărul C(2018) 7300]

C/2018/7300

JO L 285, 13.11.2018, p. 80–81 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/1701/oj

13.11.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 285/80


DECIZIA (UE) 2018/1701 A COMISIEI

din 7 noiembrie 2018

privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Etichetarea obligatorie nevegetarian/vegetarian/vegan a produselor alimentare”

[notificată cu numărul C(2018) 7300]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 privind inițiativa cetățenească (1), în special articolul 4,

întrucât:

(1)

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Etichetarea obligatorie nevegetarian/vegetarian/vegan a produselor alimentare” se referă la „Etichetarea produselor alimentare pentru vegetarieni/vegani”.

(2)

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească se referă la următoarele: „La nivelul UE este dificil pentru persoanele vegetariene și vegane să identifice produsele alimentare adecvate lor. Acestea trebuie să studieze lista de ingrediente a unui produs alimentar pentru a determina dacă este adecvat pentru a fi achiziționat, fiind extrem de atente la ingredientele ambigue care ar putea fi de origine vegetală sau animală. Această chestiune este cu atât mai complicată cu cât la nivelul UE nu există o modalitate unică prin care se indică acest lucru. De aceea propunem măsuri legislative care să prevadă obligativitatea introducerii pe toate produsele alimentare a uneia din următoarele 3 etichete ilustrate simple: nevegetarian, vegetarian sau vegan, alături de întreaga etichetă a produsului alimentar respectiv.”

(3)

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

(4)

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, accesibile și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să sporească accesibilitatea Uniunii.

(5)

Un act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor poate fi adoptat pentru apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne, pe baza articolului 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

(6)

Din acest motiv, propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

(7)

În plus, s-a constituit comitetul cetățenilor și s-au desemnat persoanele de contact în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din regulament, iar propunerea de inițiativă cetățenească nu este nici vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, prevăzute la articolul 2 din TUE.

(8)

Propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Etichetarea obligatorie nevegetarian/vegetarian/vegan a produselor alimentare” ar trebui să fie, prin urmare, înregistrată,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Etichetarea obligatorie nevegetarian/vegetarian/vegan a produselor alimentare”.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la 12 noiembrie 2018.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează organizatorilor (membrii comitetului cetățenilor) propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Etichetarea obligatorie nevegetarian/vegetarian/vegan a produselor alimentare”, reprezentați de doamna Madeleina KAY și de doamna Stefania DELPRETE, care acționează în calitate de persoane de contact.

Adoptată la Bruxelles, 7 noiembrie 2018.

Pentru Comisie

Frans TIMMERMANS

Prim-vicepreședinte


(1)  JO L 65, 11.3.2011, p. 1.


Top