EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0877

Decizia (EU) 2017/877 a Comisiei din 16 mai 2017 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Let us reduce the wage and economic differences that tear the EU apart!” [notificată cu numărul C(2017) 3382]

C/2017/3382

JO L 134, 23.5.2017, p. 38–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/877/oj

23.5.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 134/38


DECIZIA (EU) 2017/877 A COMISIEI

din 16 mai 2017

privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Let us reduce the wage and economic differences that tear the EU apart!”

[notificată cu numărul C(2017) 3382]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 privind inițiativa cetățenească (1), în special articolul 4,

întrucât:

(1)

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Let us reduce the wage and economic differences that tear the EU apart!” constă în „acte juridice care să demonstreze în mod clar intenția UE de a elimina inegalitățile salariale dintre statele membre și care – pentru atingerea acestui obiectiv – să permită o coeziune mai eficientă între aceste state”.

(2)

Obiectivele declarate ale propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „Din cauza diferențelor salariale semnificative, circulația lucrătorilor este unidirecțională. Emigrarea masivă face ca statele membre mai puțin favorizate să rămână și mai mult în urmă. Între timp, statele membre mai bogate se confruntă cu un aflux masiv de lucrători, fapt care constituie o intruziune în interesele lor și destramă UE. UE trebuie să își demonstreze în mod clar intenția de a elimina inegalitățile salariale care afectează libera circulație a lucrătorilor și în acest scop are nevoie de o coeziune mai eficientă care să îi garanteze supraviețuirea.”

(3)

Pentru punerea în aplicarea a tratatelor se pot adopta acte juridice ale Uniunii:

referitoare la orientări de care statele membre să țină seama în politicile lor de ocupare a forței de muncă;

privind Fondul social european, care urmărește promovarea în cadrul Uniunii a facilităților de ocupare a forței de muncă și a mobilității geografice și profesionale a lucrătorilor, precum și facilitarea adaptării la transformările industriale și la evoluția sistemelor de producție, în special prin formare și reconversie profesională;

în scopul definirii misiunilor, a obiectivelor prioritare și a organizării fondurilor structurale, cu condiția ca acțiunile care urmează să fie finanțate să ducă la consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a Uniunii.

(4)

Pentru punerea în aplicare a tratatelor se pot adopta acte juridice ale Uniunii prin care să se susțină și să se completeze activitățile statelor membre în domenii precum condițiile de muncă, securitatea socială și protecția socială a lucrătorilor, protecția lucrătorilor în caz de reziliere a contractului de muncă, informarea și consultarea lucrătorilor, reprezentarea și apărarea colectivă a intereselor lucrătorilor și angajatorilor, inclusiv administrarea comună, integrarea persoanelor excluse de pe piața forței de muncă, lupta împotriva marginalizării sociale și modernizarea sistemelor de protecție socială. Cu toate acestea, respectivele acte nu pot să vizeze remunerațiile și nici drepturile la asociere, la grevă sau la lock-out.

(5)

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește și mai mult funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

(6)

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, accesibile și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să mărească accesibilitatea Uniunii.

(7)

Din aceste motive, este adecvat să se considere că propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

(8)

Prin urmare, propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Let us reduce the wage and economic differences that tear the EU apart!” ar trebui înregistrată. Pentru această propunere de inițiativă cetățenească ar trebui totuși adunate declarații de susținere numai în măsura în care aceasta vizează propuneri de acte juridice ale Uniunii înaintate de Comisie în scopul punerii în aplicare a tratatelor în domeniul de aplicare menționat în considerentele 3 și 4.

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Let us reduce the wage and economic differences that tear the EU apart!”.

(2)   Pentru această propunere de inițiativă cetățenească, în măsura în care aceasta vizează propuneri de acte juridice ale Uniunii înaintate de Comisie în scopul punerii în aplicare a tratatelor în domeniul condițiilor de muncă, al securității sociale și al protecției sociale a lucrătorilor, al protecției lucrătorilor în caz de reziliere a contractului de muncă, al informării și consultării lucrătorilor, al reprezentării și al apărării colective a intereselor lucrătorilor și angajatorilor, inclusiv al administrării comune, al integrării persoanelor excluse de pe piața forței de muncă, al luptei împotriva marginalizării sociale și al modernizării sistemelor de protecție socială, pot fi totuși adunate declarații de susținere numai în condițiile în care respectivele acte nu se aplică remunerațiilor și nici drepturilor la asociere, la grevă sau la lock-out.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la 22 mai 2017.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează organizatorilor (membrii comitetului cetățenilor) propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Let us reduce the wage and economic differences that tear the EU apart!”, reprezentați de domnul Márton GYÖNGYÖSI și de domnul Jaak MADISON, care acționează în calitate de persoane de contact.

Adoptată la Bruxelles, 16 mai 2017.

Pentru Comisie

Frans TIMMERMANS

Prim-vicepreședinte


(1)  JO L 65, 11.3.2011, p. 1.


Top