EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1239

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1239 al Comisiei din 18 mai 2016 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul de licențe de import și de export (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2016/2817

JO L 206, 30.7.2016, p. 44–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 20/09/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/1239/oj

30.7.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 206/44


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/1239 AL COMISIEI

din 18 mai 2016

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul de licențe de import și de export

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 178 și articolul 223 alineatul (3) literele (a), (b) și (c),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (2) și prevede norme referitoare la licențele de import și de export pentru produsele agricole. De asemenea, regulamentul menționat împuternicește Comisia să adopte, în acest sens, acte delegate și acte de punere în aplicare. Pentru a se asigura funcționarea fără probleme a sistemului de licențe de import și de export în noul cadru juridic, anumite norme trebuie să fie adoptate prin intermediul unor astfel de acte. Întrucât aceste acte urmăresc să simplifice și să adapteze dispozițiile aplicabile sistemului de licențe de import și de export la noul cadru juridic instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 al Comisiei (3) modifică Regulamentele (CE) nr. 2535/2001 (4), (CE) nr. 1342/2003 (5), (CE) nr. 2336/2003 (6), (CE) nr. 951/2006 (7), (CE) nr. 341/2007 (8) și (CE) nr. 382/2008 (9) ale Comisiei și abrogă Regulamentele (CE) nr. 2390/98 (10), (CE) nr. 1345/2005 (11), (CE) nr. 376/2008 (12) și (CE) nr. 507/2008 (13) ale Comisiei.

(2)

În vederea unei gestionări corespunzătoare și uniforme a sistemului de licențe, este necesar să se stabilească dispoziții comune în ceea ce privește depunerea de cereri pentru licențe și eliberarea acestora.

(3)

În scopul identificării lipsite de ambiguitate a unui solicitant al unei licențe și a unui titular al unei licențe, ar trebui folosit numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici (EORI).

(4)

Este necesar să se stabilească nivelul adecvat al garanției necesare pentru eliberarea licențelor, astfel încât să se garanteze că produsele vor fi importate sau exportate în perioada de valabilitate a licenței.

(5)

Ar trebui să fie posibil să se elibereze extrase din licențe care au același efect ca și licențele din care sunt extrase, astfel încât să se poată efectua mai multe operațiuni în același timp în baza unei singure licențe.

(6)

Este necesar să se stabilească perioade de valabilitate a licențelor de import și de export. Această valabilitate poate varia în funcție de produse specifice și trebuie fixată în scopul de a se stabili când trebuie îndeplinită obligația de a exporta sau a importa.

(7)

Având în vedere practicile comerțului internațional referitoare la produsele agricole în cauză, ar trebui să se definească nivelul toleranțelor în ceea ce privește cantitatea de produse importate sau exportate comparativ cu cantitatea indicată în licență.

(8)

Licența de import și de export constituie un drept și dă naștere unei obligații de a pune în liberă circulație sau de a exporta. Este necesar să se stabilească momentul în care este îndeplinit angajamentul de a exporta sau a importa și modalitatea de a dovedi acest lucru.

(9)

Este necesar să se stabilească dispoziții privitoare la procedura care trebuie urmată atunci când o licență este distrusă sau pierdută.

(10)

În scopul de a se reduce sarcina administrativă în cazurile în care cuantumul garanției necesare pentru o licență este relativ redus, ar trebui fixat un prag sub care nu este necesară nicio garanție.

(11)

În scopul de a se reduce sarcina administrativă, este necesar să se fixeze cantități maxime pentru produse specifice pentru care nu este nevoie de licență.

(12)

Ar trebui luate măsuri în cazurile în care nu este îndeplinită obligația de a importa sau a exporta, în special în cazurile de forță majoră recunoscută. În asemenea cazuri, obligația respectivă poate fi considerată anulată sau perioada de valabilitate a licenței se poate prelungi.

(13)

Este necesar să se stabilească unele cerințe de notificare suplimentare pentru licențele de import pentru cânepă, usturoi și alcool etilic de origine agricolă, în scopul de a se lua în considerare caracteristicile specifice ale acestor sectoare.

(14)

Având în vedere necesitatea unei tranziții fără probleme de la normele actuale la cele introduse prin prezentul regulament, ar trebui adoptate dispoziții tranzitorii.

(15)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică definiția termenului „declarant” astfel cum este prevăzută la articolul 5 punctul 15 și cea a termenului „gestionarea riscurilor” astfel cum este prevăzută la articolul 5 punctul 25 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (14), precum și definiția termenului „exportator” astfel cum este prevăzută la articolul 1 punctul 19 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei (15). De asemenea, se aplică definițiile prevăzute la articolul 1 din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237.

Articolul 2

Depunerea de cereri pentru licențe și eliberarea acestora

(1)   Cererile pentru licențe se depun, iar licențele se eliberează prin intermediul unei aplicații de tehnologie a informației („aplicații IT”) care respectă standardele de integritate și calitate stabilite în secțiunea 3 partea B din anexa I la Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei (16).

Dacă astfel de aplicații IT nu sunt disponibile sau nu sunt eficace și ca măsură alternativă în caz de defecțiune a aplicațiilor IT, se pot depune cereri pentru licențe și se pot elibera licențe și utilizând o versiune imprimată a modelului inclus în anexa I la prezentul regulament și ținându-se seama de instrucțiunile prevăzute în anexa respectivă.

(2)   Denumirile și adresele autorităților care dețin competența de a primi cererea și de a elibera licența se publică pe site-ul oficial al autorităților respective sau pe site-ul oficial pe care sunt tratate chestiunile din domeniul comerțului cu produse agricole al fiecărui stat membru.

(3)   Cererile și licențele se completează și se eliberează în format dactilografiat într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii, astfel cum specifică autoritățile competente ale statului membru emitent.

(4)   Autoritățile competente ale statelor membre pot, dacă este nevoie, să ceară traducerea textelor nearmonizate din cererile de licențe sau din documentele însoțitoare în limba oficială, sau într-una dintre limbile oficiale ale statului membru respectiv, costurile fiind suportate de solicitant.

(5)   Cererea de licență se completează în funcție de scopul licenței și conform avizului privind licențele de import și de export pentru produsele agricole (17).

(6)   Autoritatea care eliberează licențe nu acceptă cereri care nu respectă normele aplicabile ale Uniunii. Aceasta eliberează fără întârziere licența, folosind informațiile acceptate astfel cum au fost completate de solicitant și completând informațiile conform precizărilor din avizul privind licențele de import și de export pentru produsele agricole. Autoritățile care eliberează licențe validează, pe exemplare pe suport de hârtie, documentul eliberat, semnându-l, precum și ștampilându-l sau aplicând un timbru sec. Exemplarele electronice se validează în conformitate cu standardele menționate la alineatul (1).

Articolul 3

Termene

(1)   Prin derogare de la articolul 5 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului (18), ziua în care se depune o cerere pentru o licență este considerată a fi ziua lucrătoare în care cererea este primită de autoritatea care eliberează licențe, cu condiția ca respectiva cerere să fi fost primită cel târziu la ora 13:00, ora Bruxelles-ului.

O cerere primită după ora 13:00, ora Bruxelles-ului, într-o zi lucrătoare este considerată a fi fost depusă în prima zi lucrătoare următoare zilei în care a fost primită efectiv.

(2)   Solicitarea de anulare a unei cereri pentru o licență poate avea doar formă electronică sau scrisă, iar autoritatea care eliberează licențe trebuie să o primească până la ora 13:00, ora Bruxelles-ului, în ziua în care este primită cererea.

(3)   Dacă în prezentul regulament este stabilit un termen pentru proceduri, iar data de deschidere sau de închidere a termenului este o zi de sâmbătă, de duminică sau o sărbătoare legală astfel cum este definită în Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71:

(a)

data de deschidere aplicabilă este următoarea zi lucrătoare și începe la ora 00:00, ținând seama de programul oficial de lucru al autorității;

(b)

prin derogare de la articolul 3 alineatul (2) litera (b) și de la articolul 4 din regulamentul menționat, data de închidere aplicabilă este următoarea zi lucrătoare și se încheie la ora 13:00, ora Bruxelles-ului.

Primul paragraf se aplică sărbătorilor legale naționale și regionale publicate în mod corespunzător de statul membru, după caz.

Articolul 4

Numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici

(1)   Numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici („numărul EORI”) atribuit solicitantului, titularului sau cesionarului în temeiul articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 se introduce în secțiunea 4 sau, dacă este cazul, în secțiunea 6 din cerere și licență.

Solicitanții sau autoritățile care eliberează licențe pot, în baza unor instrucțiuni naționale, să menționeze numărul EORI al solicitantului, al titularului sau al cesionarului în secțiunea 20, cu condiția ca numele sau numărul de identitate din secțiunea 4 sau 6 să fie legat de numărul EORI din secțiunea 20.

(2)   Atunci când produsele sunt declarate în scopul punerii în liberă circulație sau al exportului de către un reprezentant vamal menționat la articolul 18 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, numărul EORI al titularului sau al cesionarului se menționează în elementul corespunzător de date ale declarației vamale electronice.

Articolul 5

Cuantumul garanției

(1)   Dacă este necesară o garanție în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237, cuantumul garanției este cel stabilit în anexa II la prezentul regulament.

(2)   Dacă cuantumurile rezultate din conversia cuantumurilor în euro în sume în monedă națională care urmează să fie introduse în licențe conțin zecimale, cuantumul garanției se rotunjește în sens descendent până la următorul număr întreg în monedă națională.

Articolul 6

Extrasele

(1)   În cazul în care cantitatea indicată în licență trebuie împărțită din considerente procedurale sau logistice ori dacă titularul sau cesionarul trebuie să utilizeze o licență eliberată în format electronic într-un stat membru într-un alt stat membru neconectat la aplicațiile IT ale statului membru emitent, autoritatea care eliberează licențe poate, la solicitarea titularului sau a cesionarului, să elibereze extrase din licențe („extrase”).

(2)   Extrasele au aceleași efecte legale ca licențele din care sunt extrase, în limitele cantității pentru care se eliberează extrasele în cauză.

(3)   Procedurile referitoare la depunerea de cereri de licențe, precum și la eliberarea și returnarea acestora se aplică și extraselor. Autoritatea care eliberează licențe poate prevedea proceduri simplificate referitoare la depunerea de cereri.

(4)   Autoritatea care eliberează licențe scade cantitatea indicată în extras din cantitatea indicată în licența originală, majorată, dacă este cazul, cu toleranța, iar cuvântul „extras” se înscrie pe licența originală lângă cantitatea scăzută.

(5)   Extrasele se eliberează fără întârziere și fără costuri suplimentare fie în format electronic, fie în formă imprimată, utilizându-se modelul prevăzut în anexa I.

(6)   Dintr-un extras nu se mai face un altul.

(7)   Titularul returnează autorității care eliberează licențe exemplarul pe care îl deține al extrasului care a fost utilizat sau a expirat, împreună cu exemplarul propriu al licenței originale.

Articolul 7

Perioada de valabilitate

(1)   Pentru produsele enumerate în anexa II, perioada de valabilitate a licențelor este cea stabilită în anexa respectivă.

(2)   O licență este valabilă începând cu ziua efectivă a eliberării indicată în secțiunea 25 a licenței de import sau în secțiunea 23 a licenței de export, astfel cum este validată prin codul sau ștampila autorității care eliberează licențe. Ziua respectivă se include în calculul perioadei de valabilitate a licenței.

Dacă, în temeiul unei legislații specifice, se aplică o altă dată de începere a perioadei de valabilitate, autoritatea care eliberează licențe indică, în plus, data respectivă, precedată de sintagma „valabilă începând de la” în căsuțele licențelor menționate la primul paragraf.

Articolul 8

Toleranța și rotunjirea

(1)   Toleranța pozitivă sau negativă menționată la articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 este de cel mult 5 %.

(2)   La calcularea cantităților, se aplică următoarele reguli privind rotunjirea:

(a)

atunci când prima zecimală este cinci sau o cifră mai mare, cantitatea se rotunjește până la prima unitate de măsură mai mare menționată în secțiunea 17 a licenței. Atunci când prima zecimală este mai mică decât cinci, se șterge cantitatea de după virgulă;

(b)

pentru cantitățile bazate pe cap de animal, rotunjirea se face până la următorul număr întreg mai mare de capete.

Articolul 9

Declarația vamală

(1)   Declarația vamală se referă la licență sau extras utilizând un cod special și numărul de eliberare al licenței indicat în secțiunea 25 a licenței de import sau în secțiunea 23 a licenței de export, astfel cum se stabilește în titlul II din anexa B la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei (19), sau, dacă este cazul, în conformitate cu anexa I secțiunea 2 punctul 4.

(2)   Aplicațiile IT ale autorității care eliberează licențe pot oferi biroului vamal acces direct la licența sau extrasul electronic(ă). Dacă nu este disponibil accesul direct, declarantul sau autoritatea care eliberează licențe trimite biroului vamal licența sau extrasul în format electronic.

Dacă aplicațiile IT ale autorității care eliberează licențe sau ale biroului vamal nu sunt adaptate pentru a face posibilă aplicarea primului paragraf, licențele sau extrasele se pot trimite pe suport de hârtie.

(3)   Declarantul transmite biroului vamal exemplarul licenței sau al extrasului pe suport de hârtie al titularului sau îl pune la dispoziția autorităților vamale în conformitate cu articolul 163 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

Articolul 10

Atribuire și vize

(1)   În normele de procedură pentru eliberarea licențelor electronice se desemnează autoritatea care trebuie să indice cantitatea pusă în liberă circulație sau exportată pe licență și se precizează modul în care declarantul și autoritatea care eliberează licențe obțin acces la aceste informații.

(2)   Pe o licență pe suport de hârtie, biroul vamal indică și validează cantitatea pusă în liberă circulație sau exportată ori, dacă acest lucru este prevăzut în normele administrative naționale, validează cantitatea indicată de declarant, în secțiunile 29 și 30 ale exemplarului titularului, o vizează și returnează exemplarul declarantului sau, dacă este prevăzut astfel de o legislație specifică, returnează exemplarul respectiv autorității care eliberează licențe.

(3)   În cazul în care cantitatea pusă în liberă circulație sau exportată nu corespunde cantității indicate în licență, vama corectează mențiunea de pe licență indicând cantitatea efectivă în limitele cantității disponibile pe licență.

(4)   Dacă nu este suficient spațiul destinat alocărilor pe licențele sau extrasele pe suport de hârtie, autoritățile pot atașa pagini suplimentare, care se validează prin ștampilarea acestor addenda.

(5)   Data atribuirii este data acceptării declarației de punere în liberă circulație sau de export.

(6)   Statele membre hotărăsc ce autoritate îndeplinește funcțiile menționate la prezentul articol în privința licențelor electronice și publică aceste informații pe site-ul lor public.

Articolul 11

Transferul

În cazul unei solicitări de transfer formulate de titular, datele cesionarului și data mențiunii în cauză se înregistrează pe licență în conformitate cu avizul privind licențele de import și de export pentru produsele agricole. Transferul se validează de către autoritatea care eliberează licențe.

În cazul unei retrocedări către titular, autoritatea care eliberează licențe validează pe licență retrocedarea și data acesteia în conformitate cu avizul privind licențele de import și de export pentru produsele agricole.

Transferul sau retrocedarea produce efecte de la data validării de către autoritatea care eliberează licențe.

Articolul 12

Depozitul

(1)   Statele membre pot autoriza ținerea licenței într-un depozit în cadrul autorității care eliberează licențe, al agenției de plăți sau al vămii ori disponibilitatea acesteia în aplicațiile IT.

(2)   Autoritatea care eliberează licențe stabilește atât cazurile în care se aplică ținerea unei licențe în depozit în cadrul autorităților implicate în procedura de punere în liberă circulație sau de export, cât și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească titularul sau cesionarul.

(3)   Statele membre desemnează autoritatea implicată în sistemul de depozit care urmează să îndeplinească funcțiile menționate la articolul 10 și publică aceste informații pe site-ul lor public.

(4)   Declarantul adaugă, în căsuța 44 de pe declarația vamală pe suport de hârtie sau în elementul corespunzător de date al declarației vamale electronice, mențiunea „în depozit” lângă numărul de eliberare al licenței. Pentru licențele electronice, statele membre pot acorda o derogare de la această obligație sau pot aplica un cod special în acest scop.

Articolul 13

Integritatea și controlul licenței, asistență reciprocă

(1)   Nu este permisă modificarea mențiunilor de pe licențe sau extrase după eliberarea acestora.

(2)   Dacă o autoritate vamală competentă are suspiciuni cu privire la acuratețea mențiunilor de pe licență sau extras, autoritatea respectivă returnează licența sau extrasul autorității care eliberează licențe. Dacă o autoritate care eliberează licențe are suspiciuni cu privire la acuratețea mențiunilor de pe licență sau extras, autoritatea respectivă returnează licența sau extrasul autorității vamale competente.

Primul paragraf nu se aplică dacă este vorba despre erori minore sau evidente pe care autoritatea care eliberează licențe sau autoritatea vamală competentă le poate remedia aplicând corect legislația.

(3)   Dacă consideră că este necesară o corectură, autoritatea care eliberează licențe retrage licența sau extrasul și eliberează fără întârziere o licență sau un extras corectat(ă) corespunzător.

(4)   În cazul licențelor sau extraselor electronice, autoritatea care eliberează licențe validează versiunea corectată, care înlocuiește versiunea inițială. Pe licențele sau extrasele pe suport de hârtie, autoritatea care eliberează licențe include mențiunea „licență corectată la …” sau „extras corectat la …”. Eventualele mențiuni anterioare se reproduc pe fiecare exemplar.

(5)   Dacă nu consideră că este necesară o corectură, autoritatea care eliberează licențe confirmă acest lucru în aplicațiile IT. Pentru licențele și extrasele pe suport de hârtie, autoritatea care eliberează licențe marchează confirmarea corectitudinii pe licență sau extras aplicând viza „verificat la data …….” și aplică ștampila, inițialele și data sau aplică o metodă similară.

(6)   La solicitarea autorității care eliberează licențe, titularul sau cesionarul returnează licența sau extrasul.

Dacă, pe baza gestionării riscului, este necesar să se verifice sau există suspiciuni cu privire la autenticitatea unei licențe sau a unui extras pe suport de hârtie ori a mențiunilor sau vizelor aplicate pe acestea, autoritatea respectivă returnează licența sau extrasul ori o fotocopie a acestora autorităților competente responsabile de verificare.

Solicitarea de verificare și răspunsul conținând rezultatul acesteia se comunică prin mijloace electronice, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 515/97 al Consiliului (20), utilizându-se formularul standard inclus în avizul privind licențele de import și de export pentru produsele agricole. Autoritățile pot conveni asupra unei simplificări și mai mari, inclusiv asupra unor consultări directe utilizând lista birourilor vamale (COL) publicată pe site-ul oficial al Comisiei (21).

Autoritatea căreia i se adresează solicitarea se asigură că se trimite autorității solicitante un răspuns în termen de 20 de zile calendaristice atunci când autoritățile sunt stabilite în același stat membru. Dacă sunt implicate state membre diferite, răspunsul trebuie trimis în termen de 60 de zile calendaristice.

(7)   Dacă se returnează o licență sau un extras, autoritatea competentă transmite părții în cauză, la cerere, ori notează și ștampilează o dată de primire pe o fotocopie pusă la dispoziție de partea respectivă.

Articolul 14

Îndeplinirea obligației și dovada

(1)   Garanția pentru o licență se eliberează dacă au fost îndeplinite obligațiile menționate la articolul 24 din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 și la prezentul articol.

(2)   Dreptul de a pune produsele în liberă circulație sau de a exporta este considerat a fi fost exercitat, iar obligația aferentă a fi fost îndeplinită în ziua în care este acceptată declarația vamală pertinentă în timpul perioadei de valabilitate a licenței și cu condiția ca:

(a)

în cazul punerii în liberă circulație, produsele să fie efectiv puse în liberă circulație;

(b)

în cazul exportului, produsele să fi părăsit teritoriul vamal al Uniunii în termen de 150 de zile calendaristice începând din ziua acceptării declarației vamale.

(3)   Dovada îndeplinirii obligației de a pune produsele în liberă circulație o reprezintă exemplarul din licență sau extras al titularului sau al cesionarului, vizat corespunzător de vamă, ori echivalentul electronic al acestuia.

(4)   Dovada îndeplinirii obligației de a exporta o reprezintă:

(a)

exemplarul din licență sau extras al titularului sau al cesionarului, vizat corespunzător de vamă, ori echivalentul electronic al acestuia; și

(b)

certificarea ieșirii de către biroul vamal de export către exportator sau declarant, menționată la articolul 334 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447.

(5)   Dovada menționată la alineatul (4) litera (b) se furnizează și se verifică după cum urmează:

(a)

exportatorul sau declarantul menționat la alineatul (4) litera (b) transferă certificarea ieșirii către titular, iar titularul depune dovada în format electronic la autoritatea care eliberează licențe. Dacă certificarea ieșirii este anulată de către biroul vamal de ieșire din cauza corecturilor, biroul vamal de export îl informează pe exportator sau pe reprezentantul său vamal, iar exportatorul sau reprezentantul său vamal îl informează pe titular, care informează în mod corespunzător autoritatea care eliberează licențe;

(b)

procedura stabilită la litera (a) include depunerea numărului de referință principal (MRN) respectiv, astfel cum este definit la articolul 1 punctul 22 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446, la autoritatea care eliberează licențe:

dacă în regimul de export este implicat mai mult de un stat membru; sau

dacă biroul vamal de export se află în alt stat membru decât cel al autorității care eliberează licențe; sau

dacă MRN-ul este utilizat în regimul de export finalizat în statul membru în care a fost depusă declarația de export;

(c)

autoritatea care eliberează licențe verifică informațiile primite, inclusiv corectitudinea datei de ieșire de pe teritoriul vamal al Uniunii, pe baza gestionării riscului. Dacă MRN-ul și baza de date a MRN-urilor (22) nu permit efectuarea de verificări adecvate, vama confirmă sau corectează data ieșirii, la solicitarea autorității care eliberează licențe și pe baza MRN-ului în cauză.

Dacă biroul vamal de export este stabilit în alt stat membru decât autoritatea care eliberează licențe, procedurile prevăzute la articolul 13 alineatul (6) al doilea paragraf se aplică mutatis mutandis.

Autoritățile pot conveni ca procedurile prevăzute la primul paragraf să fie efectuate direct între autoritățile în cauză. Autoritățile care eliberează licențe pot institui proceduri simplificate în sensul literei (a).

(6)   Dovada că produsele au fost puse în liberă circulație trebuie primită de autoritatea care eliberează licențe în termen de 60 de zile calendaristice de la expirarea perioadei de valabilitate a licenței.

Dovada exportului și a ieșirii de pe teritoriul vamal al Uniunii trebuie primită de autoritatea care eliberează licențe în termen de 180 de zile calendaristice de la expirarea licenței.

Dacă perioadele prevăzute la primul și al doilea paragraf nu pot fi respectate din cauza unor probleme tehnice, autoritatea care eliberează licențe poate, la solicitarea titularului și pe baza unei dovezi prezentate de acesta, să prelungească perioadele respective, ex-post dacă este nevoie, până la maximum 730 de zile calendaristice, ținând seama de articolul 23 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014.

(7)   În cazul în care dețin deja informațiile necesare, autoritățile care eliberează licențe pot acorda o derogare de la obligația de a prezenta dovezile menționate la alineatele (2), (3) și (4).

Articolul 15

Licențe sau extrase de înlocuire și duplicate ale acestora

(1)   Dacă o licență sau un extras pe suport de hârtie pentru produsele menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a) sau la articolul 2 litera (a) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 este distrus(ă) parțial sau total ori este pierdut(ă), titularul sau cesionarul poate solicita autorității care eliberează licențe să elibereze o licență sau un extras de înlocuire. Licența sau extrasul de înlocuire substituie licența sau extrasul original(ă), inclusiv toate drepturile și obligațiile aferente.

Pentru licențele de înlocuire prevăzute la prezentul alineat se depune o garanție conform dispozițiilor de la articolul 5.

Dacă este găsită licența originală pierdută sau distrusă parțial, titularul returnează licența originală autorității care eliberează licențe, care eliberează de îndată garanția rămasă aferentă licenței originale.

(2)   O licență sau un extras de înlocuire poate fi eliberat(ă) o singură dată și pentru perioada de valabilitate și soldul cantității rămase disponibile pentru licența sau extrasul original(ă).

Nu se eliberează o licență sau un extras de înlocuire dacă eliberarea licențelor sau extraselor pentru produsul în cauză este suspendată sau dacă aceasta (acesta) se referă la un contingent tarifar la import sau la export.

(3)   Garanția aferentă licenței de înlocuire, împreună cu garanția aferentă licenței originale, dacă aceasta nu a fost găsită, se eliberează în conformitate cu articolul 14.

(4)   Dacă solicitarea se referă la o licență sau la un extras distrus(ă) parțial sau total eliberat(ă) pentru alte produse decât cele menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a) sau la articolul 2 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237, se aplică următoarele condiții:

(a)

titularul sau cesionarul trebuie să dovedească, într-un mod considerat satisfăcător de autoritatea care eliberează licențe, distrugerea totală sau parțială;

(b)

nu se eliberează licența sau extrasul de înlocuire dacă titularul sau cesionarul nu a putut să demonstreze că a luat măsuri de precauție rezonabile pentru a împiedica distrugerea licenței sau a extrasului ori dacă dovada furnizată de titular este nesatisfăcătoare;

(c)

cuantumul garanției care trebuie depusă pentru licența sau extrasul de înlocuire este de 150 % din garanția aferentă licenței originale, cu un minimum de 3 EUR per 100 de kilograme ori per hectolitru sau cap, ținându-se seama de soldul cantității disponibile rămase în momentul distrugerii și de toleranța pozitivă, dacă este aplicabilă. Soldul garanției disponibile care este aferent licenței originale poate fi folosit în momentul depunerii garanției pentru licența de înlocuire. Se eliberează imediat orice sumă cu care garanția aferentă licenței originale depășește garanția aferentă licenței de înlocuire, ținându-se seama de cantitatea disponibilă rămasă.

(5)   Atunci când se eliberează licențe sau extrase de înlocuire, autoritatea care eliberează licențe notifică imediat Comisiei:

(a)

numărul de eliberare al licenței al licențelor sau extraselor de înlocuire eliberate și numărul de eliberare al licenței al licențelor sau extraselor înlocuite;

(b)

produsele în cauză, însoțite de codul lor din Nomenclatura combinată („codul NC”) și de cantitate.

Comisia informează statele membre în acest sens.

(6)   Atunci când o licență sau un extras pe suport de hârtie este pierdut(ă) sau distrus(ă), iar documentul pierdut sau distrus a fost utilizat integral sau parțial, în unicul scop al eliberării garanției rămase legate de punerea în liberă circulație sau de export care era deja înregistrată pe licența originală, se aplică următoarele condiții:

(a)

titularul sau cesionarul poate solicita autorității care eliberează licențe să elibereze un duplicat de licență sau de extras care trebuie să fie întocmit și vizat în același mod ca și documentul original. Se poate emite o singură dată un duplicat de licență sau de extras;

(b)

autoritatea care eliberează licențe poate furniza titularului sau cesionarului un duplicat de licență sau de extras, având marcat în mod clar pe fiecare exemplar „duplicat”;

(c)

duplicatul de licență sau de extras se prezintă autorității vamale de a cărei competență ține declarația de punere în liberă circulație sau de export, dacă declarația a fost acceptată în baza licenței sau a extrasului pierdut(e). Autoritatea vamală în cauză înscrie mențiuni pe duplicat și îl vizează în ceea ce privește punerea în liberă circulație sau exportul efectuat(ă) în baza licenței sau a extrasului original(e).

Articolul 16

Forță majoră

(1)   Autoritatea competentă a statului membru care a eliberat licența sau extrasul poate recunoaște un caz de forță majoră ținând seama de articolul 50 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 al Comisiei (23) și decide:

(a)

fie să anuleze obligația de a pune în liberă circulație sau de a exporta produsele și cantitatea indicate pe licență în timpul perioadei de valabilitate a licenței, astfel cum se menționează la articolul 14 alineatul (1) din prezentul regulament, și să elibereze garanția, fie să prelungească perioada de valabilitate a licenței cu o perioadă de maximum 180 de zile de la expirarea perioadei de valabilitate inițiale a licenței, ținând seama de circumstanțele cazului respectiv; fie

(b)

să prelungească perioada de depunere a dovezii de punere în liberă circulație sau de export menționată la articolul 14 alineatul (6) din prezentul regulament, în limitele stabilite prin dispoziția respectivă, fără reținerea parțială a garanției.

O decizie luată în temeiul literei (a) se referă doar la cantitatea de produse care nu a putut fi pusă în liberă circulație sau exportată ca urmare a cazului de forță majoră.

(2)   În notificarea efectuată în temeiul articolului 50 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014, autoritățile competente informează Comisia cu privire la produsele în cauză, menționând codul NC al acestora, și la cantitățile implicate și indică dacă notificarea se referă la punerea în liberă circulație sau la export și dacă se referă la o anulare a licenței sau la o prelungire fie a perioadei de valabilitate a licenței, fie a perioadei de depunere a dovezii de punere în liberă circulație sau de export, precizând noua perioadă. Comisia informează celelalte autorități competente cu privire la acest lucru prin intermediul site-ului său dedicat, accesibil autorităților care eliberează licențe și autorităților vamale.

(3)   Dacă, în așteptarea unei decizii privind cazul de forță majoră, titularul sau cesionarul afirmă că are nevoie să utilizeze în continuare licența pentru cantitatea pentru care nu este solicitată recunoașterea unui caz de forță majoră, autoritatea care eliberează licențe eliberează un extras aferent soldului respectiv, pe care marchează informațiile prezentate în avizul privind licențele de import și de export pentru produsele agricole.

Extrasul respectiv nu este transferabil.

Articolul 17

Informații și notificări referitoare la cânepă

(1)   În scopul controalelor vizând operațiunile menționate la articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237, dacă operațiunile se desfășoară într-un stat membru diferit de cel în care importatorul este autorizat să importe semințe de cânepă care nu sunt destinate însămânțării, autoritatea care a acordat autorizația trimite autorității competente din celălalt stat membru copii ale documentelor referitoare la operațiunile desfășurate pe teritoriul celui din urmă stat și depuse de importatori autorizați.

Dacă se descoperă nereguli în timpul verificărilor menționate la articolul 9 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237, autoritatea competentă a statului membru în cauză informează autoritatea care deține competența de a acorda autorizația în statul membru în care este autorizat importatorul respectiv.

(2)   Statele membre notifică Comisiei dispozițiile adoptate în vederea aplicării articolului 9 alineatele (1), (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 și a alineatului (4) primul, al doilea și al treilea paragraf de la articolul menționat.

Anual, cel târziu la 31 ianuarie, autoritățile competente notifică Comisiei sancțiunile impuse sau măsurile adoptate în urma neregulilor constatate pe parcursul anului de comercializare anterior.

Autoritățile competente trimit Comisiei denumirile și adresele autorităților responsabile cu efectuarea verificărilor menționate la articolul 9 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237. Comisia transmite aceste denumiri și adrese autorităților competente din celelalte state membre.

Articolul 18

Notificări referitoare la usturoi

Statele membre notifică Comisiei cantitățile totale vizate de cereri pentru licențe de tip „B” până în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni în legătură cu cererile primite în săptămâna anterioară.

Cantitățile în cauză sunt defalcate în funcție de ziua cererii pentru licența de import, de origine și de codul NC. Pentru alte produse decât usturoiul, incluse în secțiunile E și F din anexa II, se comunică și denumirea produsului, astfel cum se indică în secțiunea 14 a cererii pentru licența de import.

Articolul 19

Notificări referitoare la licențele de import pentru alcoolul etilic de origine agricolă

(1)   Statele membre notifică Comisiei în fiecare zi de joi sau, dacă această zi este o zi de sărbătoare legală, în prima zi lucrătoare ulterioară, cantitățile de produse menționate în anexa II partea I secțiunea H pentru care au fost eliberate licențe de import în săptămâna anterioară, defalcate în funcție de codul NC și de țara de origine.

(2)   Dacă un stat membru consideră că există un risc de perturbare a pieței generat de cantitățile pentru care au fost solicitate licențe de import în statul membru respectiv, acesta informează imediat Comisia în acest sens, precizând cantitățile pe tip de produs în cauză. Comisia analizează situația și informează statele membre în consecință.

Articolul 20

Schimbul de informații și notificările transmise Comisiei

(1)   Atunci când este necesar în vederea aplicării corespunzătoare a prezentului regulament, autoritățile competente fac schimb de informații referitoare la licențe și extrase și la neregulile și încălcările constatate în legătură cu acestea.

(2)   Autoritățile competente informează Comisia imediat ce află despre nereguli și încălcări legate de prezentul regulament.

(3)   Statele membre notifică informații Comisiei despre descriptorul de resurse uniform (URL) al adresei web a autorităților care au competența de a primi cereri și de a elibera licențe și extrase, astfel cum se menționează la articolul 2 alineatul (2), și mențin aceste informații actualizate, trimițându-le din nou atunci când este necesar. Comisia publică URL-urile respective pe site-ul său public.

(4)   Statele membre notifică Comisiei amprentele ștampilelor oficiale și, dacă este cazul, ale timbrelor seci utilizate de autorități. Comisia informează imediat celelalte state membre în această privință pe un site securizat accesibil numai autorităților statelor membre.

(5)   Notificările către Comisie menționate în prezentul regulament se efectuează în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 792/2009 al Comisiei (24).

Articolul 21

Dispoziții tranzitorii

(1)   Autoritățile competente pot continua să utilizeze versiunile pe suport de hârtie ale modelelor prevăzute la articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 376/2008, astfel cum sunt incluse în anexa I la regulamentul menționat, pentru cereri și pentru eliberarea de licențe, până la epuizarea stocurilor existente. În orice caz, cererile și licențele generate în temeiul articolului 3 alineatul (1) din prezentul regulament într-un alt stat membru în conformitate cu modelul inclus în anexa I la prezentul regulament sunt acceptabile în orice etapă a procedurii.

(2)   Dovada ieșirii de pe teritoriul vamal al Uniunii, prevăzută la articolul 14 alineatul (4) litera (b) și la articolul 14 alineatul (5), este acceptată în toate situațiile în care această dovadă ar fi trebuit întocmită utilizând exemplarul de control T5 menționat la articolele 912a-912g din Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei (25).

Articolul 22

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 6 noiembrie 2016.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 mai 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 al Comisiei din 18 mai 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de aplicare a sistemului de licențe de import și export și de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele referitoare la eliberarea și reținerea garanțiilor constituite pentru astfel de licențe, precum și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2535/2001, (CE) nr. 1342/2003, (CE) nr. 2336/2003, (CE) nr. 951/2006, (CE) nr. 341/2007 și (CE) nr. 382/2008 ale Comisiei și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2390/98, (CE) nr. 1345/2005, (CE) nr. 376/2008 și (CE) nr. 507/2008 ale Comisiei (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 2535/2001 al Comisiei din 14 decembrie 2001 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1255/1999 al Consiliului privind regimul importurilor de lapte și produse lactate și deschiderea unor contingente tarifare (JO L 341, 22.12.2001, p. 29).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1342/2003 al Comisiei din 28 iulie 2003 de stabilire a normelor speciale de aplicare a regimului licențelor de import și de export în sectorul cerealelor și al orezului (JO L 189, 29.7.2003, p. 12).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 2336/2003 al Comisiei din 30 decembrie 2003 de stabilire a unor norme de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 670/2003 al Consiliului de stabilire a măsurilor specifice privind piața alcoolului etilic de origine agricolă (JO L 346, 31.12.2003, p. 19).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 951/2006 al Comisiei din 30 iunie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 318/2006 al Consiliului în ceea ce privește schimburile cu țările terțe în sectorul zahărului (JO L 178, 1.7.2006, p. 24).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 341/2007 al Comisiei din 29 martie 2007 privind deschiderea și modul de gestionare a contingentelor tarifare și de instituire a unui regim de licențe de import și certificate de origine pentru usturoi și anumite alte produse agricole importate din țări terțe (JO L 90, 30.3.2007, p. 12).

(9)  Regulamentul (CE) nr. 382/2008 al Comisiei din 21 aprilie 2008 privind normele de aplicare a regimului licențelor de import și export în sectorul cărnii de vită și mânzat (JO L 115, 29.4.2008, p. 10).

(10)  Regulamentul (CE) nr. 2390/98 al Comisiei din 5 noiembrie 1998 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1706/98 al Consiliului privind regimul importului anumitor produse de substituție pentru cereale și produse transformate din cereale și orez, originare din Țările din Africa, zona Caraibelor și Pacific (ACP) sau din țările și teritoriile de peste mări (ȚTM) și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2245/90 (JO L 297, 6.11.1998, p. 7).

(11)  Regulamentul (CE) nr. 1345/2005 al Comisiei din 16 august 2005 de stabilire a normelor de aplicare a sistemului de licențe de import în sectorul uleiului de măsline (JO L 212, 17.8.2005, p. 13).

(12)  Regulamentul (CE) nr. 376/2008 al Comisiei din 23 aprilie 2008 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de licențe de import și export și de certificate de fixare în avans pentru produsele agricole (JO L 114, 26.4.2008, p. 3).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 507/2008 al Comisiei din 6 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1673/2000 al Consiliului privind organizarea comună a piețelor în sectorul inului și cânepei pentru fibre (JO L 149, 7.6.2008, p. 38).

(14)  Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).

(15)  Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele detaliate ale anumitor dispoziții ale Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 1).

(16)  Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea și închiderea conturilor, garanțiile și utilizarea monedei euro (JO L 255, 28.8.2014, p. 18).

(17)  Aviz privind licențele de import și de export, (JO C 278, 30.7.2016).

(18)  Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului din 3 iunie 1971 privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor (JO L 124, 8.6.1971, p. 1).

(19)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 558).

(20)  Regulamentul (CE) nr. 515/97 al Consiliului din 13 martie 1997 privind asistența reciprocă între autoritățile administrative ale statelor membre și cooperarea dintre acestea și Comisie în vederea asigurării aplicării corespunzătoare a legislației din domeniile vamal și agricol (JO L 82, 22.3.1997, p. 1).

(21)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/col/col_home.jsp?Lang=ro&Screen=0

(22)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/ecs/ecs_home.jsp?Lang=ro

(23)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 al Comisiei din 6 august 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, normele referitoare la controale, valorile mobiliare și transparența (JO L 255, 28.8.2014, p. 59).

(24)  Regulamentul (CE) nr. 792/2009 al Comisiei din 31 august 2009 de stabilire a normelor detaliate pentru comunicarea Comisiei de către statele membre a informațiilor și documentelor cu privire la implementarea organizării comune a piețelor, la sistemul de plăți directe, la promovarea produselor agricole și la regimul aplicabil regiunilor ultraperiferice și insulelor mici din Marea Egee (JO L 228, 1.9.2009, p. 3).

(25)  Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar (JO L 253, 11.10.1993, p. 1).


ANEXA I

MODELUL MENȚIONAT LA ARTICOLUL 2 ALINEATUL (1)

INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE

1.

Formularele de licență se prezintă în seturi care conțin exemplarul nr. 1, exemplarul nr. 2 și cererea, împreună cu eventuale exemplare suplimentare ale licenței, în această ordine.

Autoritatea care eliberează licențe poate însă cere solicitanților să completeze numai un formular de cerere în locul seturilor de documente prevăzute la primul paragraf.

2.

Dacă, în urma unei măsuri adoptate la nivelul Uniunii, cantitatea pentru care se eliberează licența poate fi mai mică decât cantitatea pentru care s-a depus inițial cererea de licență, cantitatea care face obiectul cererii și cuantumul garanției aferente cantității respective trebuie înscrise numai pe formularul de cerere.

3.

Formularele pentru extrase din licențe se prezintă în seturi care conțin exemplarul nr. 1 și exemplarul nr. 2, în această ordine.

4.

În secțiunea 2, statul membru care eliberează documentul este indicat utilizându-se codul de țară corespunzător. Autoritatea care eliberează licența poate adăuga numere de identificare a documentului.

Statul membru

Codul de țară

Belgia

BE

Bulgaria

BG

Republica Cehă

CZ

Danemarca

DK

Germania

DE

Estonia

EE

Irlanda

IE

Grecia

EL

Spania

ES

Franța

FR

Croația

HR

Italia

IT

Cipru

CY

Letonia

LV

Lituania

LT

Luxemburg

LU

Ungaria

HU

Malta

MT

Țările de Jos

NL

Austria

AT

Polonia

PL

Portugalia

PT

România

RO

Slovenia

SI

Slovacia

SK

Finlanda

FI

Suedia

SE

Regatul Unit

UK

5.

În momentul eliberării, pe licențe și extrase poate fi marcat un număr de eliberare în secțiunea 23 (licența de export) sau în secțiunea 25 (licența de import) atribuit de autoritatea care eliberează licența.

6.

Cererile, licențele și extrasele se completează prin dactilografiere sau prin mijloace computerizate.

7.

Autoritatea care eliberează licența poate permite ca cererile să fie scrise de mână, cu cerneală și cu majuscule.

Image

Textul imaginii

Image

Textul imaginii

Image

Textul imaginii

Image

Textul imaginii

Image

Textul imaginii

Image

Textul imaginii

Image

Textul imaginii

Image

Textul imaginii

ANEXA II

PARTEA I

OBLIGAȚIA DE A OBȚINE LICENȚE DE IMPORT

Listele de produse menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237

A.   Orez [articolul 1 alineatul (2) litera (b) și partea II din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

1006 20

Orez decorticat (orez cargo sau orez brun), inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237

30 EUR/t

până la sfârșitul celei de a doua luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

1006 30

Orez semialbit sau albit, chiar sticlos sau glasat, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237

30 EUR/t

până la sfârșitul celei de a doua luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

1006 40 00

Brizură de orez, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237

1 EUR/t

până la sfârșitul celei de a doua luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)


B.   Zahăr [articolul 1 alineatul (2) litera (c) și partea III din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

1701

Toate produsele importate în condiții preferențiale altele decât contingentele tarifare (1), (2)

20 EUR/t

până la sfârșitul celei de a treia luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)


C.   Semințe [articolul 1 alineatul (2) litera (e) și partea V din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

ex 1207 99 20

Semințe de soiuri de cânepă, destinate însămânțării

 (3)

până la sfârșitul celei de a șasea luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2), cu excepția cazului în care statele membre prevăd altfel


D.   In și cânepă [articolul 1 alineatul (2) litera (h) și partea VIII din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

5302 10 00

Cânepa brută sau topită

 (4)

până la sfârșitul celei de a șasea luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2), cu excepția cazului în care statele membre prevăd altfel


E.   Fructe și legume [articolul 1 alineatul (2) litera (i) și partea IX din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

0703 20 00

Usturoi, proaspăt sau refrigerat, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 (5)

50 EUR/t

trei luni de la data eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

ex 0703 90 00

Alte legume aliacee, proaspete sau refrigerate, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 (5)

50 EUR/t

trei luni de la data eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)


F.   Produse din fructe și legume procesate [articolul 1 alineatul (2) litera (j) și partea X din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

ex 0710 80 95

Usturoi (6) și Allium ampeloprasum (nefiert sau fiert în abur sau în apă), congelat, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 (7)

50 EUR/t

trei luni de la data eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

ex 0710 90 00

Amestecuri de legume cu conținut de usturoi (6) și/sau Allium ampeloprasum (nefiert sau fiert în abur sau în apă), congelat, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 (7)

50 EUR/t

trei luni de la data eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

ex 0711 90 80

Usturoi (6) și Allium ampeloprasum conservate provizoriu (de exemplu, cu gaz sulfuros, în saramură, în apă sulfuroasă sau în alte soluții care asigură provizoriu conservarea lor), dar improprii consumului alimentar în această stare, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 (7)

50 EUR/t

trei luni de la data eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

ex 0711 90 90

Amestecuri de legume cu conținut de usturoi (6) și/sau Allium ampeloprasum, conservate provizoriu (de exemplu, cu gaz sulfuros, în saramură, în apă sulfuroasă sau în alte soluții care asigură provizoriu conservarea lor), dar improprii consumului alimentar în această stare, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 (7)

50 EUR/t

trei luni de la data eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

ex 0712 90 90

Usturoi uscat (6) și Allium ampeloprasum și amestecuri de legume uscate cu conținut de usturoi (6) și/sau Allium ampeloprasum, întreg, tăiat, feliat, sfărâmat sau pulbere, dar nepreparat ulterior, inclusiv produse importate în cadrul contingentelor tarifare menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237 (7)

50 EUR/t

trei luni de la data eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)


G.   Alte produse [articolul 1 alineatul (2) litera (x) și partea XXIV secțiunea 1 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

1207 99 91

Semințe de cânepă, altele decât cele destinate însămânțării

 (8)

până la sfârșitul celei de a șasea luni ulterioare celei care include ziua eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2), cu excepția cazului în care statele membre prevăd altfel


H.   Alcool etilic de origine agricolă [articolul 1 alineatul (2) litera (u) și partea XXI din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

ex 2207 10 00

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de minim 80 % vol, obținut din produsele agricole enumerate în anexa I la tratat

1 EUR pe hectolitru

până la sfârșitul celei de a patra luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

ex 2207 20 00

Alcool etilic denaturat și alte distilate denaturate, cu orice titru, obținute din produsele agricole enumerate în anexa I la tratat

1 EUR pe hectolitru

până la sfârșitul celei de a patra luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

ex 2208 90 91

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80 % vol, obținut din produsele agricole enumerate în anexa I la tratat

1 EUR pe hectolitru

până la sfârșitul celei de a patra luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

ex 2208 90 99

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80 % vol, obținut din produsele agricole enumerate în anexa I la tratat

1 EUR pe hectolitru

până la sfârșitul celei de a patra luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

PARTEA II

OBLIGAȚIA DE A OBȚINE LICENȚE DE EXPORT

Listele de produse menționate la articolul 2 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1237

A.   Orez [articolul 1 alineatul (2) litera (b) și partea II din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

1006 20

Orez decorticat (orez cargo sau orez brun)

3 EUR/t

până la sfârșitul celei de a patra luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)

1006 30

Orez semialbit sau albit, chiar sticlos sau glasat

3 EUR/t

până la sfârșitul celei de a patra luni ulterioare celei care include ziua eliberării licenței, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2)


B.   Zahăr [articolul 1 alineatul (2) litera (c) și partea III din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

Codul NC

Denumirea

Cuantumul garanției

Perioada de valabilitate

1701

Zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă (9)

11 EUR/100 kg

până la sfârșitul celei de a treia luni ulterioare celei care include ziua eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) (10)

1702 60 95

1702 90 95

Alte zaharuri în stare solidă și siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanți sau coloranți, cu excepția lactozei, glucozei, maltodextrinei și izoglucozei (9)

4,2 EUR/100 kg

până la sfârșitul celei de a treia luni ulterioare celei care include ziua eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) (10)

2106 90 59

Siropuri de zahăr, aromatizate sau cu adaos de coloranți, altele decât cele de izoglucoză, de lactoză, de glucoză și de maltodextrină (9)

4,2 EUR/100 kg

până la sfârșitul celei de a treia luni ulterioare celei care include ziua eliberării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) (10)


(1)  Obligația de a obține licența de import se aplică până la 30 septembrie 2017.

(2)  Cu excepția importurilor de zahăr preferențial încadrat la codul NC 1701 99 10, originar din Moldova, menționat în Decizia 2014/492/UE a Consiliului din 16 iunie 2014 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte (JO L 260, 30.8.2014, p. 1), precum și cu excepția importurilor de zahăr preferențial încadrat la codul NC 1701, originar din Georgia, menționat în Decizia 2014/494/UE a Consiliului din 16 iunie 2014 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte (JO L 261, 30.8.2014, p. 1).

(3)  Nu este necesară nicio garanție.

(4)  Nu este necesară nicio garanție.

(5)  Obligația de a obține licența de import se aplică până la 30 septembrie 2017.

(6)  Sunt incluse, de asemenea, produsele în cazul cărora cuvântul „usturoi” reprezintă numai o parte din denumire. Astfel de termeni pot include, dar nu se limitează la „usturoiul monobulb”, „usturoiul elefantului”, „usturoiul rusesc” sau „usturoiul oriental”.

(7)  Obligația de a obține licența de import se aplică până la 30 septembrie 2017.

(8)  Nu este necesară nicio garanție.

(9)  Obligația de a obține licența de export se aplică până la 30 septembrie 2017.

(10)  Pentru cantități care nu depășesc 10 tone, partea interesată poate folosi o singură licență de acest tip pentru aceeași operațiune de export.


Top